Vlak onder de rook van Amsterdam ligt het karakteristieke dorpje Zunderdorp, omringd door veenweide gebied. Hier vind je ‘Zorgboerderij Ons Verlangen’. Ons Verlangen is een biologisch melkveebedrijf met melkkoeien, schapen, paarden, kippen, geiten, konijnen en varkens. Daarnaast verlenen zij zorg aan ongeveer 40 hulpboeren.
De weidsheid en rust van het omringende landschap is werkelijk uniek maar dit moet wel onderhouden worden. De zorgboerderij telt ongeveer 70 ha grond en in de omgeving van de zorgboerderij zijn verschillende natuurgronden in onderhoud. Dit onderhoud wordt samengedaan met hulpboeren. In 2005 is de zorgboerderij gestart met de toepasselijke naam ‘Ons Verlangen’.
Zorgboerderij Ons verlangen is aangesloten op Boeren en Buren, de Ceuvel.
BBrood is meer dan alleen jouw Amsterdamse buurtbakker met bijzonder lekker en gezond brood. BBrood bakt ook bijzonder goed brood. Dit doen ze op basis van de best beschikbare kennis, maar ook met alleen de mooiste ingrediënten. Daarbij bakken ze zo duurzaam mogelijk. Hun ecologische voetprint willen ze verkleinen door uitsluitend ingrediënten van het seizoen, van dichtbij en het liefst van 100% biologisch dynamisch oorsprong te gebruiken.
Niet alleen met liefde voor de aarde, maar ook voor de mensen met wie ze samenwerken. Zo is BBrood goed op weg naar hun eerste volledig biodynamische winkel en leiden ze bakkers op in Afrika.
Check hun website voor hun verkooppunten. Je kunt BBrood vinden in de stadsdelen Centrum, Noord, Oost, Zuid en West!
In hartje centrum kun je het kleine Gartine vinden. In alle hectiek van de stad kun je in dit lunch restaurant genieten van een heerlijk ontbijt, lunch of high tea. De smakelijke gerechten worden voorbereid met verse producten uit eigen moestuin. De eigenaren Willem-jan Hendriks en Kirsten Eckhart besteden veel tijd aan de moestuin in de Beemster, het lunch restaurant en Bed and Breakfast. Alles wordt elke dag vers gemaakt! Ook werkt het restaurant met biologische eieren.
De ondernemer achter ‘Van De Koe’ richtte dit bedrijf op met als missie om de consumptie van zuivel in Nederland samen te laten gaan met biodiversiteit in de Nederlandse weides.
Het landschap verandert namelijk in negatieve zin door ons consumptiegedrag: vogelgeluiden die verdwijnen, minder insectengezoem, woestijnen van gras. En, er is steeds minder ruimte voor de natuur in ons land. Van de Koe draagt bij aan meer natuur in de Nederlandse weides, door uitsluitend samen te werken met boeren die aan natuurbeheer doen. Dit betekent werken met aandacht voor het bodemleven, insecten, weidevogels en uiteraard ook voor de koeien die in de weide grazen. Deze boeren zorgen voor een hoge waterstand en maaien hun weides op gepaste momenten.
Ben je benieuwd naar het boterassortiment van Van De Koe? Check de website voor hun verkooppunten in de stad.
The Brothel maakt bouillon met behulp van leveranciers uit de Amsterdam Metropool Regio. Ze willen de manier waarop je over voedsel denkt veranderen door de focus te verleggen van smaak naar het effect dat het heeft op je welzijnsfactor.
Bottenbouillon kan volgens hen op veel verschillende manieren worden gebruikt om het menselijk welzijn te verbeteren. Ze hebben veel verschillende, oude tradities van Europa tot aan China onderzocht. Op basis hiervan hebben ze een eigen formule gemaakt met geselecteerde botten van lokaal vee en aanvullende ingrediënten voor smaak, vitamines en verwarmende eigenschappen van de bouillon.
The Brothel is een merk gecreëerd door Rainmakers Amsterdam. De filosofie achter het merk leunt op de ideeën van ThePositive Unknown. The Positive Unknown is toegewijd om wie dan ook te helpen een positief alternatief te creëren voor wereldse problemen, gebaseerd op de positiviteitstheorie. Een beweging die vaste denkwijzen deconstrueert en zoekt naar oplossingen. The Brothel doneert een deel van haar inkomsten aan The Positive Unknown om nieuwe initiatieven te ondersteunen.
Door jarenlange ervaring in tuin- en plantsoenonderhoud weet Paul Wiering, die in januari 2014 zijn kwekerij startte, precies wat een plant nodig heeft om zich goed te ontwikkelen. De planten worden in potten opgekweekt in biologische potgrond. Zodra de planten in tuinen worden geplaatst, zijn de omstandigheden waarin ze komen te staan vrijwel altijd beter dan in de pot. Ze krijgen in de tuin de ruimte om zich goed te ontwikkelen.
Uit idealisme en overtuiging kweekt hij op biologische en ecologische wijze bamboes, siergrassen, vaste tuinplanten en tuinkruiden in potten. De planten worden daar sterker van, slaan veel beter aan in tuinen en het milieu wordt zo min mogelijk belast. Het assortiment tuinkruiden bestaat uit bekende soorten zoals tijm, rozemarijn en munt. Daarnaast heeft Kwekerij Wiering ook minder bekende soorten zoals bonenkruid of knoflookbieslook! Check hier het assortiment aan tuinkruiden.
Je kunt langsgaan bij de kwekerij voor een rondleiding om meer te leren over deze onderneming! Neem hiervoor een kijkje op de website. Heb je niet de tijd om langs te gaan? Kwekerij Wiering is ook vaak van de partij op markten in Amsterdam.
In hartje Amsterdam, recht tegenover het Centraal Station ligt Dwaze Zaken. Al sinds 2003 kun je hier terecht voor ontbijt, lunch en diner en tot rust komen midden in de drukte van de stad. Het is een plek waar veel aandacht wordt besteed aan product en mens. Hun vijf kernwaarden zijn: streekproducten, biologisch, veganistisch, vegetarisch en eerlijk. Zo werken ze veelal met verse, biologische en streekproducten. Ook kijken ze naar de herkomst, het ontstaan en verwerking van hun producten. Ze zijn transparant over hun leveranciers, dus je kan dit zelf ook bekijken. Tot slot is er voor de vegetariërs en veganisten volop keuze bij Dwaze Zaken!
Kom dus een keer langs! Check de website voor de meest actuele openingstijden.
Madre is een plek midden in de Jordaan waar de moderne Mexicaanse keuken en een Amsterdamse flair elkaar kruisen en de smaken van de stad worden gevierd. Op het menu staan gerechten van lokaal ingekochte, strikt seizoensgebonden ingrediënten. De Mexicaanse keuken staat bekend om zijn vleesgerechten, maar hier zijn ook voldoende vega(n) gerechtjes te verkrijgen.
Volgens Madre is hun restaurant een liefdesverklaring aan goed eten, fantastische drankjes en eerlijke verhalen. Kom je naar Madre om hier deel van uit te maken? Check de website voor meer informatie.
Fort Negen is een desembakkerij waar gebruik wordt gemaakt van lokale biologische steengemalen granen. Ze maken brood, croissants en elk weekend enorm veel specials waarmee ze de seizoenen en hun fantasie volgen. Bij Fort Negen willen ze de eenvoudige buurtbakkerij beter maken. Het is een plek geworden waar de bakkers het vak zelf hadden willen leren. Ze besteden veel aandacht aan het ambacht en de fermentatie en bakken alles op het laatste moment zodat ze de verste producten aan Amsterdammers bieden. De eerste broden en croissants komen net voor openingstijd uit de oven en ze bakken daarna de hele dag door. Zelfs als je aan het einde van de dag komt heb je nog super verse producten bij deze bakker!
De queer community op het platteland merkt nog elke dag dat acceptatie niet vanzelfsprekend is en durft daardoor niet zichzelf te zijn. Een sterk contrast met Amsterdam. Pride Juice, een 100% lokaal geproduceerd groente- en fruitsap, hoopt dit te veranderen. Het product wordt geproduceerd door boeren in Nederland. Alle smaken komen tot stand door oergroentes uit de Flevopolder. Van elk verkocht flesje gaat een deel van de opbrengst naar Young Gay Farmers, die strijdt voor de acceptatie van queer jongeren op het platteland.
Pride Juice is een initiatief van Local2Local en Impact Hub Nederland. De sapjes zijn in alle kleuren van de regenboog te bestellen via hun website!