Vers aan de Vecht is een initiatief van een groep mensen die een alternatief zoeken voor de bestaande voedselindustrie en op eigen beheer voedsel willen verbouwen en dieren willen houden. Duurzaam, lokaal, diervriendelijk en met respect voor de natuur.
Ze starten met een groentepluktuin bij De Groene Griffioen, een biologische melkveehouderij in Weesp. De tuin is voor een groep van 100 oogstdeelnemers die wekelijks hun eigen groenten kunnen plukken, met 3 tuinders die ervoor zorgen dat er ook echt iets lekkers uit de grond komt. Ze zijn constant bezig met de toekomst en kijken naar vragen als: Wat kunnen we doen om het gebied nog biodiverser te maken? Hoe kunnen we een compleet lokaal, biologisch pakket voedsel maken voor onze community? Hoe leren we van elkaar als groep oogstdeelnemers?
Wil je meer over Vers aan de Vecht weten, of je aanmelden op de plukkers-wachtlijst? Check de site!
Ze hebben ook een interessante podcastreeks, hier te beluisteren. Met praktijkverhalen voor boeren, burgers en tuinders over lokale voedselketens.
Als antwoord op de onomkeerbare veranderingen in het milieu van onze planeet, bouwt de Kaskantine aan een zelfvoorzienende experiment in het midden van Amsterdam. Ondersteund door een internationale gemeenschap van nomadische boeren, kunstenaars, voedsel-afval strijders, koks, ontwerpers en bouwers die hun kennis delen, bewijzen ze dat deze manier van leven mogelijk is.
Zo komt er een oven van klei en vuursteen die de hele ruimte zal verwarmen. Iedere dag zijn er pizza’s of andere gerechten. Ook staan er vissenbakken in het restaurant. Het water komt van het dak en wordt gezuiverd. De energie komt van zonnepanelen. De Kaskantine mag een jaar blijven staan, maar hoopt in de tussentijd impact te hebben: het doel is om aan te tonen dat niet aangesloten zijn op nutsvoorzieningen mogelijk is in de stad en dat er uiteindelijk een aantal mensen op zo’n manier kunnen leven, bijvoorbeeld in gemeenschappen.
De Wibauttuin is een kleine ecologisch buurtmoestuin gelegen in hartje Amsterdam, aan de Wibautstraat. Ingepakt tussen het Trouwgebouw aan de ene kant en de flats van de Platanenweg aan de andere kant, ligt zij tegenover het Volkshotel en is onderdeel van het in 2014 geopende Wibautpark; het voormalige Wibautplantsoen. De buurttuin is openbaar toegankelijk en wordt onderhouden door 25 enthousiaste buurtgenoten.
Naast groente en (klein)fruit hebben ze ook altijd veel bloemen en kruiden in de tuin; niet alleen vanwege het aantrekken van bijen en andere insecten, maar ook voor het plezier van de passerende medemens op dit drukke kruispunt. Hun doel is naast bevorderen van ecologisch groen en milieubewustzijn, ook het bevorderen van sociaal contact: buurtparticipatie, kennis delen en samen genieten. Ze zijn onderdeel van de Vereniging Vrienden van het Wibautplantsoen, die zich inzet voor behoud en bevorderen van groen in de stad.
Sinds december zijn ze samen met andere initiatiefnemers betrokken bij de oprichting van de Amsterdamse afdeling van VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren).
De natuur is overal en altijd om ons heen. En toch zien en benutten we haar te weinig. Bij Bloei & Groei doen ze het een tikkeltje anders. Ze geloven in de natuur als bron van veerkracht en inspiratie en zetten zich in voor een groene omgeving waar vrouwen uit de buurt tot bloei komen.
De tuin van Bloei en Groei ligt verscholen in het groen van Amsterdam Zuidoost, op het terrein van Gaasperdamschooltuin. Het is een groene oase van rust, ver weg van de dagelijkse zorgen en hectiek. Hier ervaar je de pure smaak en voldoening van zelf verbouwd voedsel en – met je handen in de aarde – de ontspannende en helende werking van de natuur.
Bloei en Groei vindt hun kracht in verbinding en co-creatie. Ook zijn ze een ontmoetings- en broedplaats voor passie, talent, en ondernemerschap. De workshops brengen jou dichterbij de natuur en jezelf en in hun werkplaats zijn ze in het najaar 2016 van start gegaan met het verwerken van de ingrediënten uit hun tuin tot ambachtelijke producten.
De River of Herbs richt zich op het planten van eetbare en medicinale kruiden die bestuivende insecten aantrekken. River of Herbs vraagt inwoners van Amsterdam een stukje grond te adopteren, en daar kruiden te planten, stoeptuintjes aan te leggen of een gezamenlijke fruitboomgaard aan te leggen. Het project moedigt mensen niet alleen aan om voor meer eetbaar groen in de stad te zorgen, het wil ook onderwijzen in hoe je dat groen kan onderhouden en zo angst voor het eten van wilde planten wegnemen.
De Groene Griffioen wil graag laten zien waar voedsel vandaan komt, hoe dieren leven en wat biologische boeren inhoudt. Wie langs komt ervaart het zelf. Door te kijken, te luisteren, te vragen en te proeven. De boerderij ligt op een mooie landelijke plek aan de Vecht, onder de rook van Amsterdam.
Biologisch boeren
De Groene Griffioen is een rundveehouderijbedrijf met 50 Montbéliarde koeien. Zij produceren de biologische melk. Biologisch betekent in harmonie met dier, mens en milieu. Dus onder andere met voer van biologische herkomst zoveel mogelijk van eigen land, en zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Ook lopen de koeien zoveel mogelijk in de wei, worden ze gedekt door een echte stier, behouden ze de horens en krijgen ze nooit preventieve medicatie en antibiotica toegediend.
Van kaas tot yoga
Extra bijzonder aan de boerderij van Boy en Wendela Griffioen is dat zij meer doen dan biologisch boeren. Bij alles wordt nagedacht hoe het zo duurzaam mogelijk kan. Zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn door eigen ruwvoer te verbouwen, eigen opfok, waterloze toiletten, compost van eigen erf en groene stroom met zonnepanelen die op het staldak liggen. Door zelf te produceren en te verkopen aan de eindgebruiker blijft de keten kort en transparant.
In de boerderij winkel verkopen ze zelfgemaakte kaas en ook de melk en het vlees van hun koeien. Ook kun je bij De Groene Griffioen een zaal huren voor bijvoorbeeld teambuilding, workshops, vergaderingen, yoga, ‘heisessie’, persmoment en muziekopname. Dat alles met perfecte akoestiek en inclusief het unieke uitzicht over het weiland.
Landmarkt is een overdekte marktplaats met lekker en goed eten voor iedereen. Landmarkt selecteert zelf de beste producten. Zoveel mogelijk van boerderijen en producenten uit de buurt. Bij Landmarkt koop je producten direct van de producent. Hierdoor kunnen ze de lekkerste verse producten verkopen tegen concurrerende prijzen.
Het voedselbos van Acta volgt ecologische principes, waarbij ploegen, irrigatie, bemesting en schoffelen niet nodig zijn. Alles groeit op natuurlijke wijze, wat de biodiversiteit bevordert. Het bos bevat verschillende lagen van bomen, struiken, kruiden en klimmers die insecten, vogels en andere dieren aantrekken. Rondleidingen zijn op aanvraag, waarbij de ontwikkeling van het bos en de functie van de planten worden toegelicht.
De plantage is een stadstuin gelegen in de binnenplaats van het WOW hostel. Het functioneert als een laboratorium voor het experimenteren in de voedselproductie in de stedelijke gebieden. Het inspireert mensen om hun omgeving anders te ervaren en creëert bewustzijn over en respect voor voedsel.
De Plantage inspireert mensen om kunst te verbinden met voedselproductie.
Groen genieten midden in Osdorp. Het is een ontmoetingsplek van betrokken buurtgenoten, natuurliefhebbers en stadstuinders. De moestuin nodigt uit tot een wandeling of om de handen uit de mouwen te steken. De stal en de dieren (kippen, konijnen, geiten en bijen) maken de boerderij tot een paradijs voor jong en oud. Een grote groep bewoners draagt als vrijwilliger bij aan de opbouw van de boerderij. Er zijn wekelijks activiteiten. Zo kan je nu weer elke zondag koken met fruit, groente of kruiden uit de tuin! Kijk hier voor de gehele agenda en om je aan te melden.
Trijntje Hoogendam boert sinds 1997 op het land van haar vader en daarmee is zij de 3e generatie Hoogendams op boerderij de Boterbloem. De uitgangspunten van de Boterbloem: op verantwoorde wijze voedsel telen, waarbij gelegenheid wordt geboden aan alle Amsterdammers om het agrische bedrijf te beleven. De Ecologische Zorgboerderij de Boterbloem heeft verse groenten van eigen kweek, is de ideale ruimtelijke uitwijkplaats en biologische zorgboerderij in Amsterdam.
I can change the world with my two hands werkt lokaal, via ecologisch beheer van een binnenterrein (1200m2), aan een meer duurzame, gezonde stad. Ze werken lokaal om op een laagdrempelige manier ecologisch leven en tuinieren toegankelijk te maken, en mensen te enthousiasmeren door hen gereedschappen te bieden om tot handelen over te gaan.
Op het terrein vind je voorbeelden van regenwateropvang- en composteersystemen. Bij I can change kun je 24/7 je groente-en fruit resten inleveren en van juni t/m september is het I can change Tuinkafe open voor koffie/thee en taart. Je kunt dan ook (thee)kruiden en een veldboeket te plukken.
In samenwerking met bewoners en locale initiatieven legt URBANIAHOEVE eetbare landschappen aan (foodscapes) in de stedelijke openbare ruimte en vervangt delen van de bestaande groeninfrastructuur – kijkgroen – door ecologisch en eetbaar groen. Met de projecten willen ze het bestaande groen in de stad aanpassen, uitbreiden en verbinden in een coherente groene zone die aansluit op de bestaande ecologische hoofdstructuur.
De visie van de URBANIAHOEVE voorstaat het aanleggen van een Eetbare Ecologische Hoofdstructuur in de stad (EEHS), zowel integraal, ecologisch en sociaal en is de praktijktoepassing van een holistische benadering van de samenhang tussen natuur, stad en mens, en een kwalitatieve heroverweging van de bestaande stedelijke publieke ruimte. Het (structureel) verbouwen van voedsel in de stad en het creëren van nieuwe natuur zal ingrijpende positieve implicaties hebben voor de inrichting van de stad, zowel op ruimtelijk, infrastructureel, ecologisch en sociaal vlak.
URBANIAHOEVE staat voor ‘de stad als erf’ waar het idee van voeselproductie nieuw leven wordt ingeblazen. Van de locaties in Nederland waar URBANIAHOEVE opereert, zijn er twee in Amsterdam. Kijk op de website van URBANIAHOEVE om op de hoogte te zijn van hun locaties en het laatste nieuws.
De Stadstuin Bos en Lommer bestaat uit negen perken in het Bos en Lommerplantsoen, waar buurtbewoners lid kunnen worden van de vereniging en zelf tuinieren. De tuin richt zich op eetbare bloemen, kruiden en planten. Leden kunnen een perk onder hun hoede nemen, mee tuinieren in verschillende perken, het kinderperk onderhouden, zwerfvuil opruimen en zelfs tekenen of fotograferen. De vereniging bevordert een groen, leefbaar Bos en Lommerplantsoen en stimuleert ontmoeting, burgerparticipatie en duurzaamheid door de tuin op natuurlijke wijze in te richten en te onderhouden met de hulp van de buurt.
Meedoen? Kijk dan op de website of stuur ze een mailtje!
Restaurant De Kas is gevestigd in het kassencomplex van de voormalige Amsterdamse Stadskwekerij uit 1926. Omdat ze vinden dat eten het best smaakt als het bereid wordt met zo vers mogelijke ingrediënten, kweken ze zelf hun kruiden en groenten in de kassen en tuinen bij het restaurant en in de volle grond op hun akker in de Beemsterpolder. Ze stellen dagelijks één menu samen, afgestemd op de oogst van de kwekerij en de beste ingrediënten van lokale leveranciers.
Aan de westrand van Amsterdam worden door 5 Stadsgroenteboeren meer dan 60 verschillende groenten en meer dan 15 kruiden verbouwd voor de lokale gemeenschap en de leden van de Community Supported Agriculture (CSA). De boerderij is klein, en toch produceren ze een aanzienlijke hoeveelheid voedsel met behulp van bio-intensieve technieken. Ze houden de grond vruchtbaar en gezond door het gebruik van compost, groenbemesters, en vele andere ingenieuze manieren die de natuur biedt om de kwaliteit van de grond te verbeteren. De missie van de Stadsgroenteboeren is direct, eerlijk voedsel te produceren met een positieve impact op de omgeving. En tegelijkertijd een gemeenschap rondom hun groenten te creëren!
Wil jij een seizoen lang elke week verse lokale groenten? Sluit je dan aan bij de Stadsgroenteboer en word deel van de gemeenschap.
In 2021 kan je in deze tuin in Noord een heel jaar leren hoe je je eigen groente kunt telen. Alles wat je teelt, eet je zelf op. Je doorloopt het hele teeltjaar, van grond verbeteren, bemesten, zaaien, planten, de planten opkweken en beschermen tegen vogels, slakken en oprukkende wilde planten en natuurlijk: oogsten en opeten of bewaren. Nergens maak je de voedseltransitie zo concreet als in je eigen groentetuin: plantaardig, biologisch en super lokaal. Iedere cursist heeft een bed van 15 m2, een flink balkon, zeg maar. Hoe haal je daar het meeste vanaf? Je maakt misschien kennis met groenten die je nooit eerder at, je leert dat een bouillonblokje echt niet nodig is, je vecht tegen terrorduiven, je maakt kennis met verschillende vormen van biologische teelt, zoals permacultuur en biologisch volgens skal, en je eindigt met een teeltplan en ontwerp voor je eigen tuin of plek, ergens in de stad.
De tuinders, Nancy Wiltink en Michel Olden, willen dat de tuinschool zal werken als een steen in de vijver: als de school jarenlang doorgaat en elk jaar nieuwe mensen weet aan te trekken, komen er steeds meer mensen in de stad die weten wat er nodig is om kleinschalig hun eigen voedsel te verbouwen en ontstaat er een netwerk van mensen met dezelfde achtergrond, waarmee je plantjes, zaad en kennis kunt uitwisselen. Anders dan in de volkstuinen is doorstroom gegarandeerd. Al die cursisten kunnen meehelpen het (openbaar) groen van Amsterdam op alle mogelijke manieren om te toveren tot voedselbron en inspiratiebron op het gebied van eetbaar groen. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook daadwerkelijk als onderdeel van het dagelijks voedsel. Doordat de tuin zich baseert op agro-ecologie, een manier van teelt die is afgestemd op de natuur, wordt ook aan biodiversiteit gewerkt en verrijking van de stadsecologie.
Met als extra duurzame ambitie van de initiatiefnemers: een bijdrage leveren aan de voedseltransitie. De Tuinschool legt de nadruk op plantaardig voedsel i.p.v. dierlijk, nadruk op biologische teelt inplaats van gangbare, met gebruik van permacultuur principes bij het ontwerpen van je eigen tuin. Zeker in de stad Amsterdam, een bijzonder microklimaat omgeven door koeienboeren in het veenweidegebied, best belangrijke aandachtspunten.
In 2013 nam stadstuinder Wiek de Keyser het initiatief om met bewoners van Amsterdam Oost een buurttuin aan te leggen op de hoek van de Kramatweg en de Valentijnkade. Met steun van de gemeente is dit uitgegroeid tot een initiatief waarbij meer dan 40 bewoners betrokken zijn. De oogst binnen de omheining is voor de 25 tuinadoptanten. Alles buiten de omheining mag -met respect- worden geoogst. Je kunt er o.a. aalbessen, kruisbessen, verveine en munt vinden. De tuin wordt onderhouden door buurtbewoners die hun handen uit de mouwen steken op de tweede zaterdag van de maand van 10-12 uur. Alle bewoners zijn welkom om mee te helpen bij deze maandelijkse tuinacties.
Ben je nieuwsgierig geworden of wil je graag de handen uit de mouwen steken? Neem dan een kijkje hier of op de facebookpagina van Buurttuin Valentijn.
Biolicious is een biologische speciaalzaak met lekkere verse lokale producten, zoals vegetarisch gestremde kazen, vers gebakken brood en groente direct van het land.
Ze hebben in deze winkel een grote passie voor al hun producten, en alles wordt met zorg geselecteerd, zodat je precies weet wat je eet en koopt. Bij Biolicious geloven ze dat gezonde voeding een effect heeft op je levenskwaliteit. Liever voeden dan vullen!
Ze zijn gevestigd in Amsterdam Oostpoort. Biolicious wil graag een etalage zijn waar je veel goede en lekkere producten gemaakt in Amsterdam kunt aantreffen. Buy local / be local!
Op een prachtige plek in het Amsterdamse Bos is geitenboerderij de Ridammerhoeve gevestigd. Omdat voeding aan de basis staat van gezondheid, biedt de Ridammerhoeve producten aan zonder toevoegingen. Puur natuur dus! Geitenboerderij Ridammerhoeve is deelnemer van het Ondernemers voor een Gezond Amsterdam-netwerk: een netwerk van Amsterdamse ondernemers die samen met de gemeente en kennisinstellingen in actie willen komen om de voedselomgeving – van met name kinderen – gezonder te maken.
De boerderij is een geitenhouderij, kaasmakerij, kinderboerderij, speeltuin én pluimveehouderij. Daarnaast is er ook een educatie- en conferentieruimte, een boerderijwinkel en een gezellige horecaruimte met terras te vinden. Ook zijn er talloze mogelijkheden voor groepen, scholen en bedrijven, van ontbijt tot high tea en van workshop geitenkaas maken tot een vergaderarrangement.
In de tuin en kas van Wim Bijma rondlopen, is misschien wel het best te vergelijken met een rondleiding door de Chocoladefabriek van Willy Wonka terwijl je smekkies in alle smaken uit Harry Potter eet. Vanaf juni tot oktober is er de gelegenheid voor een rondleiding door de tuin voor groepen van maximaal 10 personen.
Al vele jaren kweekt Wim Bijma groenten op land van een uitgeveende polder in Amsterdam en sinds een aantal jaren ook vele “vergeten groenten”. Het bijzondere van vergeten groenten is dat de smaak heel belangrijk is, dat ze geteeld worden op een natuurlijke wijze en dat je ze in het seizoen eet zoals het hoort (sperziebonen eet je bijv. in de zomer). Zelf teelt hij typische Amsterdamse groenten voor een groothandelaar in Amsterdam t.w. raapstelen, selderij, bladpeterselie, postelein en kervel. Voor een marktkoopman op de Ten Katemarkt teelt hij vooral de vergeten groenten als winterpostelein en nieuwe groenten als bijvoorbeeld mosterdspinazie en Spaanse raapstelen. Tevens voor een restaurant teelt Wim die producten die moeilijker lukken, zoals zeven soorten bieten. Voor dit restaurant mogen de groentes niet ouder zijn dan 1 dag. Voor een gerenomeerde horecaleverancier teelt hij ongeveer 25 verschillende groentes van het seizoen. Bij elkaar hebben ze over het gehele jaar meer dan 140 verschillende producten, waarvan veel kruiden.
Sinds 26 september 2016 zijn ze erkend als leerbedrijf. Dit is bevestigd door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Ze mogen nu ook de titel ‘Erkend Leerbedrijf’ dragen.
Voedseltuin IJplein is een gezamenlijke moestuin voor en door buurtbewoners. Iedereen die in de tuin werkt krijgt een deel van de opbrengst. Een ander deel van de biologisch geteelde groenten en kruiden wordt verwerkt in de maaltijden van Resto van Harte en toegevoegd aan de voedselpakketten van de Voedselbank in Amsterdam Noord.
MijnStadstuin is 4 hectare doe-het-zelf voedselvoorziening in het nieuwe permanente stadslandbouwgebied in Amsterdam West. Ze leveren ruimte, kennis, ondersteuning en middelen waarmee de klant zelf in zijn voedsel kan voorzien. Gezonde groenten uit eigen grond, met de ICT gemakken van vandaag. Online ontwerpen, plannen en organiseren van je eigen groentevoorziening en de keuze van het zelfdoen of uitbesteden van het werk waar en wanneer je wilt. Dit noemen ze: groenten nieuwe stijl. Voor iedereen in en om Amsterdam is het nu mogelijk om zelf verbouwde groenten op tafel te krijgen. Ook voor mensen zonder kennis van zaken, met een drukke agenda of met ambitie maar geen ruimte.
Rondeel, Natuur & Milieu en Wij Krijgen Kippen introduceren het allereerste MiniRondeel ter wereld. Een integraal duurzame kippenboerderij net buiten Amsterdam, in Muiden. Het MiniRondeel laat zien dat je in een stadse omgeving maximaal verantwoord (ecologisch en diervriendelijk) kippen kunt houden op grotere schaal en dat je zo topkwaliteit verse eitjes kunt produceren voor de mensen in de stad. Het MiniRondeel op Hoogerlust heeft ook een zorgfunctie. Dagelijks ervaren mensen met een zorg- of hulpvraag het boerderijleven en voeren verschillende praktische werkzaamheden uit.
Zorgboerderij Hoogerlust werkt samen met ondernemers in Muiden. Zelf verbouwde groenten en Rondeel eieren worden geleverd aan de lokale winkeliers. Daarnaast is er een boerderijwinkel ingericht in het MiniRondeel. Bezoekers kunnen daar (handmatig) de eierband bedienen en zelf de eieren uit het nest draaien. Een stukje educatie om te laten zien hoe het proces werkt. Wat is er leuker voor kinderen dan zelf de eitjes te verzamelen? Hierdoor leren ze dat eieren niet uit de supermarkt komen, maar van de pluimveehouderijen.