Onderwerp: Lokaal verbouwd

Jara maakt sauzen en salsa’s, met meer dan 90% (lokale) groenten, met liefde gemaakt in Amsterdam. Geen kunstmatige toevoegingen, alleen puur natuur. Van hun pittige Salsa Picante tot de romige Salsa ai Funghi. Jara werkt samen met lokale boeren en ondersteunen regeneratieve landbouw, waardoor ze niet alleen jouw smaakpapillen, maar ook de planeet een plezier doen.

Aan de hand van regeneratieve landbouwtechnieken werkt Jara samen met Stadsgroenteboer en vele andere biologische boeren in Amsterdam. Doordat ze ervoor kiezen om lokale, seizoensgebonden ingrediënten te verbouwen en verwerken tot heerlijke producten hopen ze anderen te inspireren zelf te koken en meer bewustzijn te creëren rondom gezonde keuzes van voeding.

Fotocredits: Jara 

Plukbos is een 1000 meter grote buurttuin in het centrum van Amsterdam. Burtbewoners kunnen fruit, kruiden en groenten telen en plukken van de ca. 100 verschillende nuttige vaste en eenjarige gewassen. Gelegen op Wittenburg op de Oostelijke Eilanden is Plukbos een onderdeel van de groene loper van Amsterdam. Niet alleen is het een leuk stuk groen voor de bewoners om lekker bezig te zijn en te wandelen, ook is Plukbos een verbinder voor de buurt.

Iedereen kan gezellig tuinieren en planten verbouwen op het stuk groen in het midden van de stad. Er is veel tuingereedschap, een kas en een ruim moestuingedeelte. In het seizoen draait een naschoolse tuinclub en bij lekker weer is er altijd wel iemand aan het werk op de dinsdmiddag. Op iedere eerste zondag van de maand is er een tuindag met een lunch, liefst van eigen bodem waarbij iedereen van harte welkom is.  Ook bedrijfsuitjes en workshops worden met regelmaat gehouden.

Kortom, meld je aan voor de nieuwsbrief of de whatsappcommunity om op de hoogte te blijven en doe gezellig mee! Meer informatie hier.

De Amsterdamse stadswijngaard No Chateau is een stichting zonder winstoogmerk en opgericht om mensen in een groene en inspirerende omgeving bij elkaar te brengen en met elkaar te verbinden rondom een prachtig eindproduct: wijn. Stadswijngaard No Chateau geeft zo’n 70 deelnemers de mogelijkheid om een eigen stuk wijngaard te beheren en te oogsten. Dit wordt gedaan in workshopvorm met bijeenkomsten door het jaar heen, zodat er achteraf een breed inzicht is in wat wijnbouw inhoudt. De deelnemers kunnen meedoen aan alle wijnmaak activiteiten. Het motto is “zelf doen”. Het hele proces wordt door de wijngaardeniers gezamenlijk gedaan: van planten, snoeien en het terrein wieden, tot aan oogsten en bottelen. 

Stadswijngaard No Chateau is gelegen in Amsterdam Noord op het terrein van NoordOogst. Dit is een kleinschalig, duurzaam stadslandbouwproject in Amsterdam Noord. Op NoordOogst wordt op een ecologisch verantwoorde manier voedsel geproduceerd, en worden mensen geïnspireerd om bewust met eten om te gaan.

Meer weten over No Chateau? Bekijk de website.

Afbeelding banner: No Chateau

Potverdorie! maakt jams en chutneys van fruit en groente die anders zouden worden verspild. Met 70% rijp geplukt Hollands fruit, gecombineerd met kruiden zoals dragon en rozemarijn, creëren ze producten zonder kunstmatige toevoegingen, puur natuur.

Potverdorie! maakt smaakmakers van Nederlandse bodem op basis van 70% fruit. Chutney en jam die geen jam mag heten omdat er teveel fruit in zit. Fruit dat volgens de inkooporganisaties te groot te klein of afwijkend van kleur of vorm is. Voor Potverdorie! is dat juist perfect het gaat om de smaak die moet goed zijn. Omdat al het fruit uit Nederland komt, wordt het rijp geplukt en hoeven er geen onnodige kilometers over de aarde te worden afgelegd. De duurzame telers met wie we persoonlijk contact hebben krijgen een eerlijke prijs voor het ‘lelijke’ deel van de oogst. Ze werken tenslotte ook voor dat deel heel hard.

De smaak is het allerbelangrijkst en daarom maken ze die uniek. Zo is er pruimgember, kersrozemarijn, framboosmunt, braamlaurier en uienchutney. Doordat er heel veel fruit in zit en minder suiker smaakt het niet alleen fantastisch bij brood of yoghurt maar ook bij kaas en vleeswaar, je maakt er een taartje mee af maar ook een stamppot. Heerlijk in een drankje met of zonder alcohol, in een dressing eigenlijk kan het overal bij.

Een knettergoeie smaak, 100% van Hollandse bodem en een eerlijke prijs voor de teler, Potverdorie! wat lekker. Kijk op de website voor de actuele verkooppunten binnen de stad!

Eten van eigen land geteeld door jouw boer. De Groente Amsterdammer is sinds 2020 onderdeel van Landgoed Rorik. Een initiatief van Wouter Valkenier, Atse Hamers en Kasper Hoex. Hier bouwen ze met verschillende partners aan een ecologisch landgoed met o.a. tuinderij, boomgaard, wijngaard, zelfvoorzienend restaurant en overnachtingsmogelijkheden.

Skip de supermarkt! Betaal direct aan jouw boer zodat hij of zij de tijd en ruimte heeft om voor jou gezond eten te maken. Bij De Groente Amsterdammer kost groente 12,- 18,- dan wel 24 euro voor een 1, 2 of 3 persoonspakket. Fruit, eieren en vlees kan je er binnenkort ook bestellen.

Het werkt zo: voorafgaand aan het seizoen koop je jouw aandeel in de oogst en weet je zeker dat er elke week een pakket met verse groenten voor jou klaarstaat. Het seizoen duurt 8 maanden. Jouw pakket kun je elke week afhalen op het land in Beverwijk of bij afhaalpunten in Zandvoort, Haarlem en Amsterdam. En ben je een periode op vakantie? Laat je pakket dan bezorgen bij een vriend of buur!

Meld je aan voor het komende seizoen via de website van De Groente Amsterdammer.

Herkomst: de boerderij waar varkens gevoed worden met restvoer van en rond Amsterdam.

De Herkomst laat zien hoe je met reststromen uit de stad duurzaam en circulair kan boeren. De varkens leven vrij in de natuur, krijgen veel beweging, groeien langzaam en wroeten buiten met hun neus in de grond.

Ze zijn een eerlijk alternatief voor de vee-industrie. Ben je nieuwsgierig geworden of wil je graag vlees bestellen? Neem dan een kijkje op hun website.

Dick Schaap Horecagroothandel

Dick Schaap is dé groothandel op het gebied van groente en fruit in Amsterdam en omgeving. Zij willen dat alle Amsterdamse horeca verse en gezonde maaltijden serveert die gemaakt worden met lokale producten! Ze kopen rechtstreeks lokaal in bij boeren en tuinders in Noord-Holland. Met hen maken ze afspraken over duurzame productie en bijdragen aan een gezonde leefomgeving. Zo dragen de boeren met wie ze samenwerken bij aan het vergroten van biodiversiteit. Ze planten bloemen langs de randen van hun akkers om bijen en andere insecten betere leefomstandigheden te geven.

Gezond Eten voor Iedereen

Daarnaast steunen zij een aantal gezonde projecten in de regio omdat zij vinden dat iedereen toegang zou moeten hebben tot gezond en vers voedsel. Zo zetten ze bijvoorbeeld wekelijks gratis fruit neer bij een aantal sportclubs om de gezonde snack te bevorderen. En leveren ze aan zo’n 20 basisscholen drie keer per week een pakket met gevarieerd fruit voor de leerlingen. Hiermee proberen ze jonge mensen, uit alle lagen van de bevolking, gezond te houden en in contact te brengen met gezond voedsel.

Check de website voor meer informatie!

PIPAX: AMSTERDAMSE DUURZAME ZONNEBLOEMPITJES

Studio Osdorperban, een ontwerpstudio door en van jongeren uit Osdorp, heeft een product ontworpen die jongeren aanzet om gezonde voedingskeuzes te maken. Ze besloten unaniem om zonnebloempitjes (pipa’s) naar eigen hand te gaan zetten. Een notenbrander uit Amsterdam-West is ingeschakeld om de beste kwaliteit pipa’s te voorzien van lekkere smaken.

De jongeren hebben nagedacht over elk aspect van het product, van het zaaien van zonnebloemen, het ontwerpen van duurzame verpakkingen, tot het ontwerpen van nieuwe producten van de zonnebloemschilletjes. Niet voor niets is Studio Osdorperban gekozen als winnaar van de Van Amsterdamse Bodem Award 2023! We interviewden de jongeren over hun missie en toekomstdromen. Lees het interview!

Zorgkwekerij Groen is een groeiend familiebedrijf gestart in 2018 (door Jessica en Clemens) dat meebeweegt met de groter wordende zorgbehoefte binnen dagbesteding, maar ook in de steeds grotere vraag in sociaal betaalbare activiteiten en verse gezonde producten.

Zij bieden dagbesteding op het tuinders perceel van hun vader in Amsterdam-Osdorp, tuinen van West gebied. Zij bieden volwassenen en ouderen, met een psychiatrische onbalans, lager uitgangsniveau en/of beginnende geheugenklachten zinvolle dagbesteding en richten zich op herkenbare dagelijkse activiteiten. De deelnemers helpen overal mee op de kwekerij waar zij kunnen in het gehele proces van het kweken van groente, fruit en planten.

Hun uitgangspunt is: je kan doen wat je wilt doen (wil) en wordt aangesproken op wat je kunt doen (mogelijkheden). Ze streven naar een gevoel van verantwoordelijkheid en nuttig zijn. Dit geeft voldoening en zelfvertrouwen en kan de zelfredzaamheid doen vergroten. Naast de dagbesteding hebben ze ook een zelfservice winkel aan hun erf, die wordt beheerd door de deelnemers. Hier kunnen mensen uit de buurt de met zorg geteelde producten kopen. In 2024 wordt er een winkel geopend met koffie gelegenheid gerund door onze deelnemers, genaamd de Koffie Kas Amsterdam.

Rorik is een duurzaam paradijs waar landbouw, natuur en recreatie samenkomen op toekomstgrond. Net als in de natuur, draait op Rorik het leven in cirkels. Het restaurant kookt met het voedsel van het landgoed, de restjes gaan naar de varkentjes, en de varkens worden geserveerd in het restaurant. Elke plank, elk kozijn, elke steen brengt een verhaal mee van een vorig leven. Niets wordt besteld, alles is gezocht en gevonden.

Team Rorik bestaat uit wijnboeren Rubie & Eise, campinghouders Maartje & Etse, bio-boer Kasper, chef Sjoerd en visionair Wouter. Op de camping van Rorik is iedereen welkom om te genieten van natuur, cultuur, creativiteit en kunst. Op de akkers kan je komen boeren, om na een dag aanpoten met een appel uit de boomgaard in het gras te liggen. Of een zelfgemaakt glas wijn te drinken bij het kampvuur en te genieten van muziek en theater, terwijl de zon langzaam achter de ringwal verdwijnt. Je kunt ervoor kiezen om een fruitboom te leasen of en verspakket af te nemen. Genoeg opties dus om te kunnen genieten van het lekkers dat Nederland te bieden heeft!

Benieuwd? Je kan contact opnemen via info@landgoedrorik.nl of langsfietsen, er is altijd iemand aanwezig om je te groeten! Check de website voor de meest up-to-date informatie.

De Breedijk Hoeve is een biologische boerderij met honderd hectare grond in landelijk Amsterdam-Noord. Landelijk-Noord is onderdeel van Waterland-Oost, een cultuurhistorisch waardevol veenweidegebied.

De Breedijk Hoeve kiest voor een biologische werkwijze, waarbij hun zoogkoeien (koeien waarbij de kalfjes bij de moeder mogen blijven om haar melk te drinken) met hun kalfjes en de schapen met hun lammetjes een groot deel van het jaar buiten in het weiland mogen lopen. Koeien kalveren maximaal een keer per jaar en staan zo lang mogelijk op de wei. De koeien zijn een mix van rassen: Lakenvelder, Limousines en Bonte koeien, zo geven ze een goede kwaliteit vlees met een fijne structuur en een heerlijke smaak.

Op de boerderij kan je maandag tot vrijdag tussen 10 en 15 langskomen en het vlees van hun zoogkoeien kopen. Daarnaast wordt er ook jam geproduceerd, met vruchten van eigen landgoed. Check de website voor hun producten en voor meer informatie.

Voor verrijking van openbaar groen voor bewoners en biodiversiteit. Bewoners ontwerpen, planten en plukken samen de vruchten van voedselbossen in eigen buurt.

Voedselbos Amsterdam Zuidoost (VBAZO) wil openbaar groen transformeren naar gezonde, mooie en duurzame ecosystemen door heel Zuidoost. In tegenstelling tot andere voedselbossen in Nederland wordt VBAZO niet één begrensde plek, maar een beheerde ecologische zone die zich in stukjes uitspreidt over 45 hectare binnen de K-buurt.

De voedselbosbeplanting versterkt de positieve impact van bestaande groene lagen, met eetbare productie voor mens en dier, regenwaterberging en CO2 berging. Momenteel zijn er in Zuidoost twee lagen in de openbare groene ruimte, hoge bomen en gras met soms een struik of heg. Het hoofddoel is om een samenhangend en esthetisch ecosysteem bestaande uit zeven lagen te ontwikkelen. VBAZO is al begonnen deze lagen binnen het voedselbosgebied te beplanten. Geïnteresseerden en nieuwe leden zijn welkom!

Oost Indisch Groen wil de buurt nog duurzamer, leuker en gezonder te maken. En dan het liefst met zoveel mogelijk buurtbewoners. Hun credo is samen gewoon te beginnen en te doen. De resultaten volgen vanzelf! Oost Indisch Groen levert een bijdrage aan verbetering van de omgeving door het begeleiden en ondersteunen van actief burgerschap.

Oost Indisch Groen gelooft dat buurtbewoners een groot potentieel aan ideeën en talenten beschikken die ingezet kunnen worden om met elkaar de omgeving te laten floreren. Ze ontwikkelen, samen met buurtbewoners, overheid, organisaties en instellingen, diensten en programma’s voor de buurt. Zowel buurtbewoners als professionals brengen kennis en ervaring in en dragen – ieder op zijn/haar wijze – bij aan het functioneren en verbeteren van de buurt.

Oost Indisch Groen ziet het als haar taak buurtbewoners en buurtprofessionals te ondersteunen, te stimuleren en de samenwerking onderling te bevorderen. Er zijn verschillende projecten, waaronder ‘Koken in de Levende Keuken’, ‘Oogst op je Bord’ en ‘Komkommer Karavaan’ specifiek over gezond eten! Check de website voor de actuele projecten.

De Tuin van Eten is een vegetarisch afhaalrestaurant met een eigen moestuin en levert catering aan bedrijven, evenementen en feestjes. Er is een wekelijks wisselend weekmenu met elke dag een vers bereide maaltijd met een thema, bijvoorbeeld Indiaas, Mexicaans, Surinaams en Aziatisch. Daarnaast zijn er altijd snacks als mega-vegaburgers, broodjes veganvleesie, pizza of saucijzenbroodjes te bestellen. En voor koffie, fris of een ijsje kan je ook langkomen!

Meer informatie vind je op de website en op de socialmediakanalen.

 

Nadat op verschillende braakliggende kavels van IJburg moestuininitiatieven waren gestart, dreigde de opvlammende vastgoedmarkt hier weer korte metten mee te maken. Deelnemers van verschillende projecten hergroepeerden zich en sloten zich aan bij de moestuinders van het Steigereiland Noord die een nieuwe en dit keer permanente locatie wisten te verkrijgen.

Op het oudste stukje IJburg, het zogeheten Proefeiland, ligt nu de nieuwe stek van de Moestuinvereniging Proefeiland. Een dertigtal tuintjes worden vanaf begin 2017 door buurtbewoners bewerkt. Proef us wrong!

Shaffy’s Tuin is een actieve tuin die zich richt op buurtbewoners uit de binnenstad. De tuin maakt deel uit van een beheervereniging die gezamenlijk zorgdraagt voor een tijdelijke invulling van de Kop van de Dijksgracht. De zes leden zijn: Klimmuur Amsterdam, Club Hannekes Boom, Restaurantschip Barco, Mediamatic, Shaffy’s Tuin en de Bewoners van de Dijksgracht. De tuin is verantwoordelijk voor de eigen financiering en zal in drie fases ontwikkeld worden: Startfase, Toekomstfase en Droomfase.

Dignita biedt de hele dag heerlijke brunchgerechten met een verrassende twist, bereid met verse, lokaal geproduceerde ingrediënten. Ze werken samen met duurzame leveranciers die dezelfde waarden delen. Het menu bevat voedzame gerechten die passen bij een gezonde levensstijl, dieetwensen en voedselallergieën. Dignita maakt deel uit van het Not For Sale-model, een internationale organisatie die kwetsbare groepen ondersteunt door middel van trainingen en re-integratie op de arbeidsmarkt.

Neem een kijkje op de website van Dignita voor hun locaties en openingstijden.

Het grootste kebab merk ter wereld, allemaal vanuit Amsterdam. De ambities liggen hoog voor Karma Kebab. De jongens werden door Lowlands in 2018 gevraagd om na te denken over een duurzame nachtsnack, waardoor ze op zoek gingen in een straal van 20km rondom Lowlands naar mogelijke ingrediënten. Voorwaarden: Zo lokaal en duurzaam mogelijk, maar bovenal on-ge-lo-fe-lijk lekker.

De kebab van knolselderij en tarwe was op Lowlands een doorslaand succes, mede doordat vleeseters helemaal niet doorhadden dat ze plantaardig aan het eten waren. Zo rolden ze onbedoeld door in de festival-wereld. Oprichter Pascal Labrie: ‘Na Lowlands werd ik gebeld door Into The Great Wide Open of ik wilde komen met de food truck. Die had ik helemaal niet, maar heb ik toen geleend!’ De festivals hebben later ook bepaald hoe het bedrijf eruit zou zien: kebab en feest zijn niet los van elkaar te zien en worden in alles wat Karma Kebab doet bij elkaar gebracht.

Karma Kebab is in Amsterdam te vinden bij verschillende horeca-locaties en supermarkten of te bestellen via Flink, Gorillas en Crisp.

     

In de Spaarndammerbuurt serveren Morris & Bella in hun gelijknamige restaurant een heerlijk plantaardig 4- tot en met een 6-gangen menu!

Morris & Bella willen de plantaardige keuken naar een heel nieuw niveau tillen, fine dining maar zonder dierlijke producten te gebruiken. Hun volle aandacht gaat naar de vele groenten die Nederland rijk is. Voorheen gebruikten Morris en Bella nog vlees en vis als supplement voor hun gerechten, maar nu hebben ze ervoor gekozen om alleen maar plantaardige producten te gebruiken. Daarnaast gebruiken ze geen soja en vleesvervangers in hun gerechten.

Ook zijn Morris en Bella zelf elke week in de natuur te vinden. Zo kunnen ze zien wat er groeit en bloeit in Nederland, en doen ze inspiratie op voor nieuwe gerechten. Elke 4 weken verandert het menu, zodat er het hele jaar door weer nieuwe interessante plantaardige gerechten te vinden zijn bij Morris & Bella.

Laat je verrassen en meevoeren met de seizoenen en ontdek de mooie groenten van Hollandse bodem bij Morris & Bella! Zie de website voor het menu en meer informatie over het restaurant.

Kaasboerderij Geingenoegen ligt in aan de rivier ‘t Gein Abcoude, nèt over het randje van de Amsterdamse wijk Gein. In een traditionele grupstal staan 40 melkkoeien, allen nog met horens, die in de zomer dag en nacht in de wei staan. Naast koeien en kalfjes zijn er ook 50 fokschapen die elk voorjaar voor de nodige lammetjes zorgen. Er is zelfs een varkensbos, daar scharrelen Bonte Bentheimers rond.

Bart en Jaqueline Hogenhout zijn beiden opgegroeid op een melkveeboerderij en runnen sinds 2010 samen met hun vier kinderen het melkveebedrijf op boerderij Geingenoegen. De boerderij heeft voldoende land en is daarom geheel zelfvoorzienend in de ruwvoerbehoefte voor de dieren zoals vers gras, hooi en huilgras. De mest die geproduceerd wordt dient als voedsel voor het gras op eigen land en alle restproducten zoals de wei van het kaasmaakproces gaat naar de varkens. Daarnaast zijn ze vrijwel zelfvoorzienend in energie behoefte door middel van zonnepanelen voor elektriciteit en zonnecollectoren voor de warmwatervoorziening. Zo wordt de kringloop rond gemaakt en het gehele productieproces van grassprietje tot overjarige kaas in eigen hand gehouden!

In de kaaswinkel kun je op donderdag, vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 17:00 uur kaas proeven en kopen. Alle producten komen van eigen boerderij. Kazen variëren van jonge, jong belegen, belegen en oude boerenkaas tot kruidenkazen met onder andere: brandnetel, fenegriek, komijn, nagel, truffel, gerookte chilipeper, knoflook, basilicum, rozemarijn, mosterd. Zuivel zoals verse boerenmelk, karnemelk, kwark, boter en yoghurt zijn ook te koop evenals verschillende andere delicatessen uit de streek. Deze producten worden vers bereid op ambachtelijke wijze volgens authentiek recept. Het is ook mogelijk om op afspraak een kaasmaakworkshop te volgen.

     

Op de boerderij vind je een grote variatie aan planten en dieren. Tegen de gevel van de boerderij zit een kolonie huiszwaluwen en in de stal bouwen ieder jaar talrijke boerenzwaluwen hun nest. Ook zijn er regelmatig ijsvogels, ooievaars en vossen te spotten. De natuurrijke omgeving leent zich uitstekend voor buitenactiviteiten zowel in de zomer als winter denk aan wandelen, fietsen, varen en schaatsen.

Bij Mama’s Ravioli houden ze van pasta, en van dieren, en daarom hebben ze zich gespecialiseerd in verse zelfgemaakte vegan pasta! Leonella (75 jaar jong), geboren en getogen in Toscane, is moeder van 4 kinderen en grootmoeder van 10 kinderen, en leerde als kind al van haar eigen moeder hoe ze ravioli kon maken. Met een kleine eigen draai aan de familierecepten die van generatie op generatie zijn overgedragen, maakt ze nu een breed scala aan veganistische verse pasta en handgevouwen ravioli, een product dat in de stad onmogelijk te vinden is!

Slow Food (km: 0) is het motto, wat betekent dat de kruidenierswaren van de lokale markt komen. De ingrediënten worden ingekocht bij de kleine producent die binnen een straal van maximaal 30 km zit om de distributieketen te verkleinen en de lokale economie op een duurzame manier te helpen. Zo komt het meel van de molen, eieren bij de boer, seizoensgroenten van de markt en wordt jouw maaltje bezorgd in duurzame verpakkingen zoals papier en glas. Daarnaast werken ze samen met Too Good to Go om voedselverspilling tegen te gaan.

Mama’s Ravioli wordt met liefde gemaakt en alleen met de beste verse producten. Het is een online winkel en bezorgt tot aan de deur in alle stadsdelen. Zo kun jij altijd en overal genieten van deze heerlijke zelfgemaakte vegan pasta!

     

Natuurboerderij Hardebol in Landsmeer ligt midden in het natuurgebied Ilperveld, op een steenworp afstand van Amsterdam Noord, en wordt gerund door het hele gezin: vader, moeder, zoon en dochter. Het is een echte vaarboerderij, wat betekent dat de koeien in de zomer met de boot naar de eilanden van het Ilperveld varen. Je moet ze eens zien genieten!

Er zijn veel dieren te bekijken op de boerderij, zo zijn er koeien, schapen, geiten, konijnen en kippen. Bij de stal is er een boerderijwinkel waar onder andere heerlijke verse producten van eigen bodem te vinden zijn, zoals vlees van hun eigen Black Angus koeien, eieren van eigen kippen en zelfgemaakte jam. Verder verkopen ze scharrelvarkens- en kippenvlees, kaas van de Cono uit de Beemster, zuivel van de West-Zaanse Zuivelboerderij, meel van Meelmolen de Otter uit Oterleek, aardappels, uien en nog veel meer.

Ook hebben ze een gezellig terras waar je kunt genieten van koffie, thee, sapjes, zelfgemaakte appeltaart of een biologisch ijsje!

De Hemelse Tuin is een groene oase van een halve hectare groot op Jeugdland in Amsterdam Oost. Het heeft een grote diversiteit aan eetbare gewassen zoals groenten, kruiden, graan, bosvruchten en bloemen. Ook zijn er vele jonge bomen, een vijver en een bijenstal. Door de tuin kronkelt naast het verharde pad een avontuurlijk blotevoeten- en zintuigenpad waar kinderen mét en zonder beperking samen kunnen spelen.

De nieuwe tuin biedt op Jeugdland – naast de natuurspeeltuin met ‘glijbaanberg’ en een kabelbaantje over het water, het huttendorp en het watersportcentrum aan het Nieuwe Diep – nog meer mogelijkheden om buiten te spelen en te leren. Jeugdland is dinsdag tot en met zondag open en gratis toegankelijk, met uitzondering van groepsbezoek. Ga snel eens langs en laat je verwonderen!

Fotograaf: Nosh Neneh

SauerCrowd is een platform en gemeenschap, waarbij de nadruk ligt op gefermenteerde, gezonde darm producten rechtstreeks van lokale biologische boeren. Daarbij dragen deze producten bij aan meer diversiteit binnen ons lichaam (probiotische bacteriën biologisch gefermenteerd voedsel) en overal om ons heen in moeder natuur. De lokale regeneratieve boerderijen gebruiken voedselafval als compost op hun bodem voor diversiteit.

SauerCrowd werkt samen met De Stadsgroenteboeren voor een circulaire systeem voor compostering van organisch afval en met De Stadsbouderij in Almere voor de inkoop van biologisch-dynamische lokale ingrediënten. Het doel is om een transparante circulaire voedselketen te hebben die biologische en regeneratieve boerderijen ondersteunt en om hen de hoogst mogelijke prijs te betalen voor de gewassen, die we vervolgens omzetten in heerlijke darm-gezonde rauwe, gefermenteerde voedingsproducten. Voorbeelden hiervan zijn: Nederlandse Kimchi (gemaakt van 95 % lokale ingrediënten), Golden turmeric kraut, Purple Rain Kraut en de nieuwste productlijn gefermenteerde  B(e)tter (gefermenteerde plantaardige boter).

Bij SauerCrowd worden gefermenteerde producten met de hand op de meest duurzame, gezonde en heerlijke manier geproduceerd!