Studio Osdorperban, een ontwerpstudio door en van jongeren uit Osdorp, heeft een product ontworpen die jongeren aanzet om gezonde voedingskeuzes te maken. Ze besloten unaniem om zonnebloempitjes (pipa’s) naar eigen hand te gaan zetten. Een notenbrander uit Amsterdam-West is ingeschakeld om de beste kwaliteit pipa’s te voorzien van lekkere smaken.
De jongeren hebben nagedacht over elk aspect van het product, van het zaaien van zonnebloemen, het ontwerpen van duurzame verpakkingen, tot het ontwerpen van nieuwe producten van de zonnebloemschilletjes. Niet voor niets is Studio Osdorperban gekozen als winnaar van de Van Amsterdamse Bodem Award 2023! We interviewden de jongeren over hun missie en toekomstdromen. Lees hetinterview!
De Tuin van Eten is een vegetarisch afhaalrestaurant met een eigen moestuin en levert catering aan bedrijven, evenementen en feestjes. Er is een wekelijks wisselend weekmenu met elke dag een vers bereide maaltijd met een thema, bijvoorbeeld Indiaas, Mexicaans, Surinaams en Aziatisch. Daarnaast zijn er altijd snacks als mega-vegaburgers, broodjes veganvleesie, pizza of saucijzenbroodjes te bestellen. En voor koffie, fris of een ijsje kan je ook langkomen!
Meer informatie vind je op de website en op de socialmediakanalen.
Joey en Sherilyn leerden elkaar in 2016 kennen en werden al snel partners en de allerbeste maatjes. Samen gingen ze op een vegan ontdekkingstocht en stuitten gaandeweg op een fantastische vleesvervanger genaamd seitan.
Seitan is een vegan vleesvervanger gemaakt van tarwe. Wanneer tarwemeel gespoeld wordt, vloeit het zetmeel weg en blijven de gluten over. Gemixt met natte ingrediënten is gluten een plakkerige, kauwgom-achtige substantie. Wanneer je het op de juiste manier verwerkt krijgt het een vleesachtig structuur en neutrale smaak. Perfect voor het veganizen van je favoriete gerechten.
Seitan is een prima eiwitbron, omdat het alle 9 essentiële aminozuren bevat. wheat. pray. love. seitan bestaat voor maar liefst 30% uit pure planteneiwit. Vergeleken met kip (27%) en bief (28%) is seitan zeker baas boven baas.
Zelf seitan maken bleek best lastig. Drie jaar en heel wat mislukte seitan verder waren ze eindelijk tevreden met het resultaat en wilden ze deze graag delen met de rest van Amsterdam.
De twee richtten Wheat. Pray. Love op: een ambachtelijk bedrijf dat als doel heeft de perfecte seitan te bereiden en te verspreiden. Hun bedrijfsmissie is om het plantaardig koken te versimpelen en om mensen te laten genieten van vegan eten. Het uiteindelijke doel is om met zijn allen een betere wereld te scheppen, voor iedereen; of ze nu mens, gevedered, geschubt of harig zijn. Het aanpassen van ons eetpatroon zou een enorme stap in de goede richting zijn.
Met Wheat. Pray. Love seitan nodigen Joey en Sherilyn je uit om de vegan keuken te ontdekken. Ze hopen dat jij er net zo van zult genieten als zij!
Stichting Markt Centraal is de eerste bewoner van rijksmonument de Centrale Markthal op het Food Center Amsterdam, ook wel de buik van Amsterdam genoemd. Na de restauratie vormt dit imposante bouwwerk het hart van een compleet nieuwe woonwijk. Tot die tijd organiseert Markt Centraal als cultureel en culinair kwartiermaker live muziekavonden in alle genres (Markt Kabaal) en… het populaire Markt Maal! Om de week op zondagmiddag bereiden buurtkoks uit alle culinaire windstreken van Amsterdam een heerlijke (vegetarische) driegangenmaaltijd voor iedereen. Van Syrisch en Szechuan Chinees tot Javaans en Mexicaans: het Markt Maal is samen genieten aan lange tafels met altijd een moppie livemuziek door een Mokumse artiest of band.
Tickets voor het Markt Maal zijn er voor iedereen:
€0,- voor diegene die écht krap zit
€2,50 voor Stadspassers
€10,- voor Jan Modaal
Goed in de slappe was? Dan betaal je met €15,- ook een Markt Maal voor een ander!
Omdat het een afgesloten terrein betreft, word je altijd opgehaald, rondgeleid én teruggebracht met het charmante oranje treintje, de Markt Centraal Express.
Dignita biedt de hele dag heerlijke brunchgerechten met een verrassende twist, bereid met verse, lokaal geproduceerde ingrediënten. Ze werken samen met duurzame leveranciers die dezelfde waarden delen. Het menu bevat voedzame gerechten die passen bij een gezonde levensstijl, dieetwensen en voedselallergieën. Dignita maakt deel uit van het Not For Sale-model, een internationale organisatie die kwetsbare groepen ondersteunt door middel van trainingen en re-integratie op de arbeidsmarkt.
Neem een kijkje op de website van Dignita voor hun locaties en openingstijden.
De Turkse keuken staat voornameliik bekend om haar döner en als eigenaar van twee Turkse eetzaken weet je dat als geen ander. Dit is dan je specialiteit, maar wat als je gevoel aangeeft dat dit ook vegetarisch of zelfs vegan kan én dat er in Nederland nog geen Turkse eetzaken ziin die dit aanbieden? En dat is hoe het idee van Helin’s Döner geboren is!
De broodjes van Helin’s Döner zijn 100% vegan, glutenvrij, laag in vet, rijk aan vezels, en bevatten voldoende plantaardige eiwitten. De vleesvrije döner, bereid op een kebabgrill met authentieke kruiden en specerijen, biedt een heerlijke geroosterde smaak. Bij de productie zijn geen broeikasgassen van mest vrijgekomen, en er is minder water, land en energie verbruikt. Je bent welkom om in de middag- en avonduren langs te komen voor heerlijke vegetarische en vegan broodjes. Je kunt je maaltijd meenemen of ter plekke binnen genieten van je eten.
Bij Helin’s Döner draait alles om kwaliteit en verse ingrediënten. Met liefde en passie bereiden ze broodjes die zorgen voor een moment van ontspanning en plezier. Bekijk de website voor openingstijden en het menu en ervaar zelf hoe lekker verantwoord eten kan zijn!
In de Spaarndammerbuurt serveren Morris & Bella in hun gelijknamige restaurant een heerlijk plantaardig 4- tot en met een 6-gangen menu!
Morris & Bella willen de plantaardige keuken naar een heel nieuw niveau tillen, fine dining maar zonder dierlijke producten te gebruiken. Hun volle aandacht gaat naar de vele groenten die Nederland rijk is. Voorheen gebruikten Morris en Bella nog vlees en vis als supplement voor hun gerechten, maar nu hebben ze ervoor gekozen om alleen maar plantaardige producten te gebruiken. Daarnaast gebruiken ze geen soja en vleesvervangers in hun gerechten.
Ook zijn Morris en Bella zelf elke week in de natuur te vinden. Zo kunnen ze zien wat er groeit en bloeit in Nederland, en doen ze inspiratie op voor nieuwe gerechten. Elke 4 weken verandert het menu, zodat er het hele jaar door weer nieuwe interessante plantaardige gerechten te vinden zijn bij Morris & Bella.
Laat je verrassen en meevoeren met de seizoenen en ontdek de mooie groenten van Hollandse bodem bij Morris & Bella! Zie de website voor het menu en meer informatie over het restaurant.
Sinds 2020 maken Malou en Eva samen 100% pure cacao repen om gezonde en heerlijke cacao drankjes van te maken. Eigenaren Eva en Malou zijn zelf afgereisd naar de jungle om de oorsprong van cacao te ontdekken en zijn daar compleet verslingerd geraakt aan cacao. Alle kleurrijke avonturen vind je terug in de cacao-kunst op de muur en je gaat er nooit de deur uit zonder cacao in haar puurste vorm geproefd te hebben: de cacaoboon. Elke Wild Child Cacao reep wordt vanaf de boon zelf gekraakt en gemaakt in hun ambachtelijke chocolademakerij In Amsterdam Noord en verpakt in kleurrijk geïllustreerde doosjes. Dit is een proces waar enorm veel tijd en aandacht in gaat.
Aan de voorkant van hun chocolademakerij is recent het Wild Child Cacao Café geopend; de plek voor chocoladeliefhebbers om hun ambacht en producten te proeven en ervaren. In het Wild Child Cacao café kun je alle creaties meteen proeven. Van zintuigprikkelende cacaodrankjes tot chocoladetaarten en vegan chocoladerepen. De Wild Child Cacao specialiteit is de cacao espresso; een drankje gemaakt met enkel 100% cacaobonen en heet water.
Je vindt hun ambachtelijke chocolademakerij op Spreeuwenpark 4 in Amsterdam Noord (open van woensdag tot en met zondag). Je kunt hun producten ook kopen via wildchildcacao.com.
Bij Mama’s Ravioli houden ze van pasta, en van dieren, en daarom hebben ze zich gespecialiseerd in verse zelfgemaakte vegan pasta! Leonella (75 jaar jong), geboren en getogen in Toscane, is moeder van 4 kinderen en grootmoeder van 10 kinderen, en leerde als kind al van haar eigen moeder hoe ze ravioli kon maken. Met een kleine eigen draai aan de familierecepten die van generatie op generatie zijn overgedragen, maakt ze nu een breed scala aan veganistische verse pasta en handgevouwen ravioli, een product dat in de stad onmogelijk te vinden is!
Slow Food (km: 0) is het motto, wat betekent dat de kruidenierswaren van de lokale markt komen. De ingrediënten worden ingekocht bij de kleine producent die binnen een straal van maximaal 30 km zit om de distributieketen te verkleinen en de lokale economie op een duurzame manier te helpen. Zo komt het meel van de molen, eieren bij de boer, seizoensgroenten van de markt en wordt jouw maaltje bezorgd in duurzame verpakkingen zoals papier en glas. Daarnaast werken ze samen met Too Good to Go om voedselverspilling tegen te gaan.
Mama’s Ravioli wordt met liefde gemaakt en alleen met de beste verse producten. Het is een online winkel en bezorgt tot aan de deur in alle stadsdelen. Zo kun jij altijd en overal genieten van deze heerlijke zelfgemaakte vegan pasta!
SauerCrowd is een platform en gemeenschap, waarbij de nadruk ligt op gefermenteerde, gezonde darm producten rechtstreeks van lokale biologische boeren. Daarbij dragen deze producten bij aan meer diversiteit binnen ons lichaam (probiotische bacteriën biologisch gefermenteerd voedsel) en overal om ons heen in moeder natuur. De lokale regeneratieve boerderijen gebruiken voedselafval als compost op hun bodem voor diversiteit.
SauerCrowd werkt samen met De Stadsgroenteboeren voor een circulaire systeem voor compostering van organisch afval en met De Stadsbouderij in Almere voor de inkoop van biologisch-dynamische lokale ingrediënten. Het doel is om een transparante circulaire voedselketen te hebben die biologische en regeneratieve boerderijen ondersteunt en om hen de hoogst mogelijke prijs te betalen voor de gewassen, die we vervolgens omzetten in heerlijke darm-gezonde rauwe, gefermenteerde voedingsproducten. Voorbeelden hiervan zijn: Nederlandse Kimchi (gemaakt van 95 % lokale ingrediënten), Golden turmeric kraut, Purple Rain Kraut en de nieuwste productlijn gefermenteerde B(e)tter (gefermenteerde plantaardige boter).
Bij SauerCrowd worden gefermenteerde producten met de hand op de meest duurzame, gezonde en heerlijke manier geproduceerd!
Trijntje Hoogendam boert sinds 1997 op het land van haar vader en daarmee is zij de 3e generatie Hoogendams op boerderij de Boterbloem. De uitgangspunten van de Boterbloem: op verantwoorde wijze voedsel telen, waarbij gelegenheid wordt geboden aan alle Amsterdammers om het agrische bedrijf te beleven. De Ecologische Zorgboerderij de Boterbloem heeft verse groenten van eigen kweek, is de ideale ruimtelijke uitwijkplaats en biologische zorgboerderij in Amsterdam.
Restaurant De Kas is gevestigd in het kassencomplex van de voormalige Amsterdamse Stadskwekerij uit 1926. Omdat ze vinden dat eten het best smaakt als het bereid wordt met zo vers mogelijke ingrediënten, kweken ze zelf hun kruiden en groenten in de kassen en tuinen bij het restaurant en in de volle grond op hun akker in de Beemsterpolder. Ze stellen dagelijks één menu samen, afgestemd op de oogst van de kwekerij en de beste ingrediënten van lokale leveranciers.
Sinds 2015 lest JuiceBrothers Nederlands dorst voor koudgeperste sappen van hoge kwaliteit die voedzaam zijn en super lekker. Het jonge en dorstige team maakt alle sappen dagelijks vers, middels de koude persing methode waarbij essentiële vitaminen, mineralen en enzymen maximaal behouden blijven terwijl alle natuurlijke smaken van de ingrediënten behouden blijven.
Door het gebruik van biologisch fruit en groente en andere natuurlijke ingrediënten, creëert JuiceBrothers de meest smaakvolle en gezonde recepten die je kunt bedenken. Deze boosters van het immuunsysteem zijn rijk aan antioxidanten, werken ontstekingsremmend en bevorderen het algehele welzijn. Met de resten pulp van het fruit worden ook nog eens crackers gemaakt om zo voedselverspilling tegen te gaan!
SLA begon als familiebedrijf uit eigen behoefte. De saladebar is een plek waar je onbezorgd kunt genieten van een bord eten, waarbij je met iedere hap bouwt aan jouw gezondheid en die van de aarde. SLA wil je inspireren en leren hoe gezond eten lekker kan zijn. De missie van SLA is om gezond en duurzaam eten voor iedereen toegankelijk te maken, zodat iedereen van gezond een gewoonte wil én kan maken.
De SLA geboden:
#1: Eet onbewerkte producten. Biologisch of van dichtbij, liefst in het seizoen.
#2: Kook wanneer je kan. Beperkt met dierlijk, overdadig met plantaardig.
#3: Kies het moment, dek de tafel en eet met aandacht.
#4: Gebruik je lichaam, stimuleer je geest en lach iedere dag.
#5: Eat, share, live.
Biolicious is een biologische speciaalzaak met lekkere verse lokale producten, zoals vegetarisch gestremde kazen, vers gebakken brood en groente direct van het land.
Ze hebben in deze winkel een grote passie voor al hun producten, en alles wordt met zorg geselecteerd, zodat je precies weet wat je eet en koopt. Bij Biolicious geloven ze dat gezonde voeding een effect heeft op je levenskwaliteit. Liever voeden dan vullen!
Ze zijn gevestigd in Amsterdam Oostpoort. Biolicious wil graag een etalage zijn waar je veel goede en lekkere producten gemaakt in Amsterdam kunt aantreffen. Buy local / be local!
Yemayá’s vegan corner
Yemayá’s Vegan Corner, het eerste veganistische restaurant in Amsterdam Zuidoost, laat buurtbewoners op een toegankelijke manier kennis maken met een plantaardige, duurzame levensstijl. Ze koken de lekkerste, volledig plantaardige, Surinaamse maaltijden.
‘’In ons vegan restaurant dringen we onze keuze niet op, maar laten we onze gerechten voor zichzelf spreken. Het maakt ons trots om zoveel enthousiaste reacties te ontvangen, zonder klachten over het ontbreken van vlees.’’ – Sharon
Meer dan een Restaurant
Naast eten zijn er ook workshops en lezingen! De naam Yemayá komt van de Afrikaans-Carribische godin van de zee, en staat symbool voor connectie. De drie eigenaren willen de community in Zuidoost versterken en hebben lange-termijn plannen om het restaurant verder te verduurzamen en voor het verkopen van maaltijdboxen. Yemaya’s maakt ook deel uit van onzeSuri Route!
Yemayá zit in winkelcentrum Reigersbos. Langsgaan of bestellen? Bekijkde website.
De missie van Eyan, het brein achter Chilli Chan’s, is om de heerlijkste Chinese smaken naar jou tafel te brengen. Daarvoorgebruikt Eyan natuurlijke, lokaal toegankelijke ingrediënten zonder conserveermiddelen. De visie van Chilli Chan’s is om het leven smaakvoller en heter te maken doormiddel van haar chilli olie, wat bij elk recept en gelegenheid een beetje Chinese cultuur toevoegt. Want zoals Eyan het ziet: “Live Life on the Spicy Side!”.
Eyan was in Hong Kong geboren en in Sydney opgegroeid. Van jongs af aan had haar familie nooit zout en peper op de tafel staan, maar juist huisgemaakte chilli en XO sauzen van haar Taiwanese moeder. Zeven jaar geleden verhuisden Eyan naar Duitsland en daarna Amsterdam, waar ze bij geen enkele Aziatische supermarkt chilli olies en sauzen kon vinden die smaakten zoals die van haar jeugd. Tijdens de 2021 lockdown miste Eyan de punch en crunch van haar moeder’s chilli olie en huisgemaakte maaltijden, en ook haar familie. Daardoor kwam ze op het idee om haar moeder’s chilli olie te recreëren, maar met haar eigen moderne twist. Na veel enthousiasme van haar vrienden over haar Chilli olie, besloot Eyan om Chilli Chan’s op te richten en met andere te delen.
Je kan de sauzen van Chilli Chan’s bestellen via haar website. Vaak staat ze ook op verschillende markten, dus check haar instagram voor updates!
Vega… wat? Veganees natuurlijk! Hèt vegan restaurant in Amsterdam met de lekkerste
bites uit verschillende Aziatische keukens. Je kan om hier terecht voor lunch. Denk bijvoorbeeld aan bahn mi of de crispy tempeh bowl. ‘s Avonds is er een shared dining menu met signature dishes de Korean cauliflower en de bao buns. En vergeet vooral de lekkere vegan desserts niet!
Mocht je meer zin hebben in een goede borrel, dan ben je ook op het goede adres! Met Amsterdamse bieren, kleurrijke cocktails en fijne discohitjes dansen ze tot in de late uurtjes! Zowel binnen als buiten kan je Veganees experience beleven: binnen vind je het vrolijke duurzame interieur met heerlijke jaren 80 deuntjes op de achtergrond. Op het terras buiten staat de zon de hele dag, met heaters wanneer het wat kouder is.
Veganees is een van de locaties die culinair ondernemer Nadia Zerouali en chef Emmo Achthoven tippen in de Vegaroute. Download de routekaart en ontdek de meest duurzame en lekkere vega(n) eetadresjes in de stad!
Kom ook langs en draag bij aan de gezelligheid!
Bizim Ufuk is een supermarkt en bakkerij op het Waterlandplein in Amsterdam Noord. Je kunt er terecht voor de lekkerste groente, fruit, levensmiddelen en voor vers brood uit eigen oven. Bizim Ufuk zet zich in voor een gezonde voedselomgeving omdat ze steeds meer ongezonde kinderen in de winkel zien en hun kennis over gezonde (Turkse) producten met de klanten willen delen.
Wil je meer weten over Bizim Ufuk? Lees hier ons interview met Kadriye, waarin ze meer over Bizim Ufuk vertelt.
Bizim Ufuk is een van de locaties die culinair ondernemer Nadia Zerouali en chef Emmo Achthoven tippen in de Vegaroute. Download de routekaart en ontdek de meest duurzame en lekkere vega(n) eetadresjes in de stad!
Afbeelding banner: Bizim Ufuk
Peach is een vegan deli in Amsterdam-Noord waar duurzaam en bewust eten centraal staat. Met een volledig veganistische keuken, biologische en seizoensgebonden producten, en een focus op lokale ingrediënten, creëren ze unieke umami-smaken zonder palmolie of plastic. Peach strijdt tegen voedselverspilling, ondersteunt buurtinitiatieven en organiseert workshops en catering. Ontdek hun creaties, geïnspireerd door Irene’s passie voor kruiden en wildplukken. Bezoek Peach en ervaar eten met minimale impact en maximale smaak!
De Vegan Sushi Bar is opgericht in januari 2020 en was het eerste veganistische sushirestaurant in Nederland. Ze bieden een breed arrangement plantaardige sushi aan.
Het is hun missie om iedereen bewuster te maken van diens voedselkeuzes en een gezondere en duurzamere levensstijl te bieden. Omdat sushi normaal veel zalm, tonijn of andere vissoorten bevat, is plantaardige sushi een welkom alternatief voor alle vega-Amsterdammers en flexitariërs die de stad rijk is!
Plantbased sushi is niet alleen ‘better than’, maar ook de toekomst! Het menu bestaat uit sushi met visvervangers, maar ook veel rolls die dat niet nodig hebben, zoals de ‘sweet avocado tree’. Deze roll bestaat uit zoete aardappel tempura, avocado, wasabi mayo en inari. Er zijn bij de Vegan Sushi Bar signature rolls, Inari, Maki en Gunkan en overige hapjes te bestellen. Neem een kijkje op de website om een reservering te maken en op de hoogte te zijn van hun actuele menukaart!
De Waaghals is een vegetarisch restaurant en ze omschrijven zichzelf als informeel, verfijnd en creatief. Ze serveren een verrassingsmenu van 3 of 4 gangen en biologische wijn. De chefs maken geen gebruik van vlees-vervangende producten, maar weten met seizoensgebonden groenten heerlijke gerechten te maken. De Waaghals is al sinds 1981 een begrip in Amsterdam en is geliefd bij vegetariërs, veganisten en alles eters.
Men Impossible is een volledig veganistisch ramen restaurant. Biedt een vast menu dat je kunt aanpassen aan je eigen voorkeuren. Hun motto is ‘Awaken the sense of your taste’!
Chef-kok Atsushi Ishida begon Men Impossible, na gewerkt te hebben bij noodle-restaurants in Dortmund en Amsterdam. Zijn missie is om mensen te laten zien dat plantaardig voedsel net zo lekker kan zijn als dierlijke gerechten, en beter is voor de planeet! Traditioneel gebruiken ramenrestaurants een niet-veganistische bouillon als basis voor het gerecht. Atsushi gebruikt ingrediënten als miso, cashewnoten en voedingsgist om een bouillon te maken die net zo lekker is.
‘Men’ is het Japanse woord voor ‘ramen’. De naam van het restaurant verwijst naar de schijnbaar onmogelijke zoektocht om een rijke smaak te bereiken terwijl alleen biologische, Europese en plantaardige ingrediënten worden gebruikt, en geen smaakversterkers. Bij Men Impossible laten ze zien dat het mogelijk is!
The Brothel maakt bouillon met behulp van leveranciers uit de Amsterdam Metropool Regio. Ze willen de manier waarop je over voedsel denkt veranderen door de focus te verleggen van smaak naar het effect dat het heeft op je welzijnsfactor.
Bottenbouillon kan volgens hen op veel verschillende manieren worden gebruikt om het menselijk welzijn te verbeteren. Ze hebben veel verschillende, oude tradities van Europa tot aan China onderzocht. Op basis hiervan hebben ze een eigen formule gemaakt met geselecteerde botten van lokaal vee en aanvullende ingrediënten voor smaak, vitamines en verwarmende eigenschappen van de bouillon.
The Brothel is een merk gecreëerd door Rainmakers Amsterdam. De filosofie achter het merk leunt op de ideeën van ThePositive Unknown. The Positive Unknown is toegewijd om wie dan ook te helpen een positief alternatief te creëren voor wereldse problemen, gebaseerd op de positiviteitstheorie. Een beweging die vaste denkwijzen deconstrueert en zoekt naar oplossingen. The Brothel doneert een deel van haar inkomsten aan The Positive Unknown om nieuwe initiatieven te ondersteunen.