Interview: Zo maakt Studio Osdorperban Amsterdam duurzaam en gezond!
Studio Osdorperban is een ontwerpstudio door en van jongeren uit Osdorp. Hier leren jongeren ondernemen, ontwerpen en een netwerk op te bouwen. In opdracht van de GGD ontwikkelden ze een gezonde, lokale en duurzame snack op basis van zonnebloemzaden. Met de snack wonnen ze de Van Amsterdamse Bodem Award 2023.
Hoe draagt Pipax bij aan een gezonder en duurzamer Amsterdam?
Pipax is een gezonde snack, gemaakt van lokale ingrediënten. We vinden dat er te veel ongezonde snacks in de schappen van winkels liggen. Daar wilden we wat aan doen. Een van de populairdere gezonde snacks in Osdorp zijn pipa’s, zonnebloemzaden. Als je naar de winkel gaat, zie je vaak alleen maar pipa’s met een saaie smaak. Wij wilden daar verandering in brengen door onze eigen smaken te ontwikkelen, natuurlijk zonder kunstmatige toevoegingen.
Het hele proces van Pipax is gericht op duurzaamheid. De zonnebloemzaden worden lokaal geproduceerd, om precies te zijn, ze groeien achter onze werkplek in de Osdorperban. We ondersteunen hierdoor de lokale economie. Verder gebruiken we zakjes van gerecycled materiaal.
HOE ONTSTOND HET IDEE ACHTER PIPAX?
We kregen de opdracht van de GGD om een gezonde snack te ontwikkelen. Tijdens het brainstormen kozen we voor zonnebloemzaden omdat dit een populaire snack is, naast de Turkse pizza’s, chips en snoep. We wilden de pipa’s wel onze eigen draai geven door bijzondere smaken toe te voegen. Hierdoor wordt de snack aantrekkelijker gemaakt en hopen we dat meer mensen in onze wijk het zullen kopen.
WAT IS JULLIE DROOM VOOR AMSTERDAM?
Wij hopen dat meer jongeren zich gaan inzetten voor de buurt. Wij helpen met het schoonhouden van onze buurt en planten zonnebloemzaden zodat er meer groen en biodiversiteit in de stad komt. Dit vinden wij erg belangrijk! Daarnaast hopen wij dat recycling een belangrijke rol gaat spelen en dat alles efficiënt wordt hergebruikt. Afbreekbare verpakkingen moeten de norm worden om milieuvervuiling te verminderen.
”Wij helpen met het schoonhouden van onze buurt en planten zonnebloemzaden zodat er meer groen en biodiversiteit in de stad komt.”
ZITA PELS IS WETHOUDER VOEDSEL IN AMSTERDAM. WAT ZOU JE HAAR WILLEN MEEGEVEN?
We zouden graag zien dat de wethouder mensen uit de stad meer betrekt bij het schoon en groen houden van de stad, vooral jongeren. Wij zijn de toekomst, gebruik dat en waardeer dat. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de wethouder mensen stimuleert om gezonder te eten. Een goed idee zou dan ook zijn om groente en fruit goedkoper te maken, want voor veel mensen is het te duur. Wij vinden het gek dat ongezond eten vaak goedkoper is en dat die producten ook heel vaak in de aanbieding zijn.
”Kies voor de appel die uit nederland komt én niet verpakt is.
En koop ze het liefst bij kleine lokale winkels of markten in de buurt. ”
HEBBEN JULLIE NOG EEN TIP VOOR AMSTERDAMMERS? WAT KAN IK ALS INWONER VAN DE STAD ZELF DOEN OM DUURZAMER TE ETEN?
Inwoners van Amsterdam kunnen zelf duurzamer eten door zo veel mogelijk hun eigen groenten en fruit te verbouwen als ze de ruimte hebben. Ook zijn er veel leuke initiatieven in Amsterdam die het mogelijk maken om op een duurzame manier te eten, zoals de Fruittuin van West. Of je kan een stukje grond huren om je eigen voedsel te laten groeien.
Verder is het belangrijk wanneer je boodschappen doet, om te kijken naar hoe het voedsel is geproduceerd en verpakt. Kies bijvoorbeeld voor de appel die uit Nederland komt én niet verpakt is. Koop het liefst bij kleine lokale winkels of markten in de buurt. Het vermijden van supermarkten en kiezen voor verse groenten en fruit van lokale markten is niet alleen voordeliger, maar ondersteunt ook de lokale gemeenschap.
Tot slot moeten supermarkten hun aanbod heroverwegen en gezondere opties promoten in plaats van ongezond eten. De straten kunnen ook gezonder worden gemaakt door een paar fastfoodketens te vervangen door gezonde eetgelegenheden.
Dit portret is gemaakt in samenwerking met de gemeente Amsterdam. De gemeente werkt met haar voedselstrategie aan meer gezond, eerlijk, betaalbaar en duurzaam eten en drinken voor alle Amsterdammers.
Met dank aan de jongeren uit Osdorp: Amira, Amir, Betül, Dalal, Firdaus, Naufel, Sharona, Yusuf, Zaid en Shifa. Fotografie: Tammy van Nerum.
SOIL VEGAN CAFÉ MAAKT PLANTAARDIG ETEN HEERLIJK EN MET PURE INGREDIËNTEN.
Ze gebruiken natuurlijke smaakverrijkende technieken en 90% van hun producten komt uit eigen huis. De overige 10% komt van een zorgvuldig geselecteerde groep producenten. Ze zijn veganistisch, seizoensgebonden, meestal lokaal en volkomen eerlijk. Inmiddels zijn er twee locaties: zowel in oost als in west.
Geboren in Brazilië, omringd door de vlees cultuur, begon chef Gustavo Bottino zich zorgen te maken om het milieu. Al snel kwam hij erachter dat de opties beperkt zijn als het gaat om plantaardig buitenshuis eten. Samen met business partner Remco begonnen ze ideeën te verzamelen om plantaardig eten zo divers en lekker mogelijk te maken! Zodoende ontstond het Soil Vegan Café.
Fotocredits: Soil Vegan Cafe
Interview: Rhea’s vegan dumplings van geredde groenten
Catering collectief Tuindorp Deli-cious kookt gezond en duurzaam voor Amsterdammers die het hard nodig hebben. Wij interviewden Rhea Cachola, een van de oprichters van het collectief uit Amsterdam Noord.
HOE DRAAGT TUINDORP DELI-CIOUS BIJ AAN EEN DUURZAAM EN GEZOND AMSTERDAM?
Wij dragen ons steentje bij door te koken met groenten die anders verspild zouden worden. We hebben een mooie samenwerking met een informele voedselbank voor mensen die niet in aanmerking ko men voor de reguliere voedselbank. Zij halen grote partijen groenten op die bijna niet meer verkocht kunnen worden vanwege de houdbaarheidsdatum en geven dit aan bewoners die het nodig hebben. Wij helpen hen met sorteren en verdelen en krijgen op onze beurt groenten en andere levensmiddelen terug die er misschien niet meer perfect uitzien, maar die we nog goed kunnen gebruiken.
We verwerken ze tot dumplings, springrolls en loempia’s na een stoom- en marineerbeurt. Zo geven we voedseloverschotten een tweede leven, variërend van aubergines en paprika’s tot zeekraal. Onze hapjes bestaan meestal voor 80% uit groenten. Bovendien zijn de meeste van onze hapjes vegan, omdat we duurzaamheid en gezondheid hoog in het vaandel hebben. In plaats van frituren, kiezen we vaak voor stomen, wat niet alleen heerlijk is, maar ook gezonder.
Authenticiteit is ook belangrijk voor ons, zo heb ik collega’s met diverse achtergronden en koken we elke dag uit een andere keuken, zoals Indonesisch en Eritrees.
Hoe ontstond het idee achter Tuindorp Deli-cious?
Het idee voor ons bedrijf kwam eigenlijk tot stand in samenwerking met de gemeente en Ymere tijdens de coronapandemie. De gemeente had als doel om het Zonneplein in Amsterdam Noord levendiger te maken op een laagdrempelige manier. We bestaan nu al twee jaar.
In deze buurt zijn veel bewoners afhankelijk van een uitkering. Met onze catering willen we laten zien dat je zelf aan de slag kunt gaan en dat er mogelijkheden zijn om een eigen onderneming te starten. Mijn voornaamste doel is om meer verbinding in de buurt te creëren. We betrekken vaak mensen die meer willen leren of zich eenzaam voelen. Wij willen er graag voor de buurt zijn!
Wat is je droom voor Amsterdam?
Gezond eten hoeft niet duur te zijn. We zijn met een aantal organisaties en ondernemers bezig een meerjarig voedselprogramma op te zetten waarbij we ook cursussen gezond koken organiseren. Dat doen we al een tijdje voor mensen uit buurthuizen en vrijwilligers van onder meer Gezond Noord.
”het voornaamste doel is om meer verbinding in de buurt te creëren. We betrekken vaak mensen die meer willen leren of zich eenzaam voelen”.
WAT IS JULLIE AMBITIE VOOR DE TOEKOMST?
We zijn begonnen als een pop-up, maar inmiddels zijn we uitgegroeid tot een vaste catering- en afhaallocatie. Zo doen we onder andere de catering voor GGD, de gemeente en de Universiteit van Amsterdam. We werken met z’n drieën. Het kan behoorlijk druk zijn, en wekelijks komen er ongeveer 100 mensen langs op locatie, los van onze cateringactiviteiten. Toch willen we ons bedrijf niet grootschaliger maken, omdat we fel tegen voedselverspilling zijn. We willen één soort maaltijd per dag verkopen en geen uitgebreide menukaart aanbieden, om te voorkomen dat er aan het einde van de dag veel eten moet worden weggegooid.
“WIJ GEVEN GROENTEN DIE ANDERS VERSPILD ZOUDEN WORDEN EEN TWEEDE LEVEN IN GEZONDE, VAAK VEGAN HAPJES ZOALS GESTOOMDE DUMPLINGS EN SPRINGROLLS!”
ZITA PELS IS WETHOUDER VOEDSEL IN AMSTERDAM. WAT ZOU JE HAAR WILLEN MEEGEVEN?
Er zijn veel mensen met prachtige ideeën voor een eigen onderneming. Het zou geweldig zijn als de wethouder talenten zou aanmoedigen en mensen zou stimuleren om een eigen (duurzame) onderneming te starten die de buurt zal doen bloeien.
WAT KAN IK ALS INWONER VAN DE STAD ZELF DOEN OM DUURZAMER TE ETEN?
Eten wordt vaak te snel weggegooid, wat ontzettend zonde is! Ik probeer van elk restje nog wat lekkers te maken. Ons motto is koken met restjes, gezond en betaalbaar. Zo maak ik vaak van overgebleven rijst nog een heerlijk dessert door het te koken met wat (plantaardige) melk en wat honing toe te voegen. Enorm simpel! Nee hoor, ik doe niet mee aan het Nederlandse gemiddelde van 24 kilo voedselverspilling per persoon!
Fotografie: Raymond van Mill
Interview: Fleur en Zouhair brengen gerechten en talenten uit de wereld samen
Sociale onderneming A Beautiful Mess biedt in hun vier restaurants werkplekken aan mensen die ooit naar Nederland zijn gevlucht. Je proeft er de lekkerste gerechten uit de hele wereld. Wij interviewden oprichter Fleur Bakker en operationeel directeur Zouhair Kharkhour.
HOE DRAAG JE BIJ AAN EEN DUURZAAM EN GEZOND AMSTERDAM MET JULLIE BEDRIJF ?
Fleur: “Bij A Beautifull Mess richten we ons vooral op sociale duurzaamheid, met een focus op het ondersteunen van vluchtelingen. We streven ernaar om mensen weer in hun kracht te zetten, hun eigenwaarde te versterken en hun vaardigheden zoals de Nederlandse taal aan te leren. Mensen die bij ons werken moeten weer zin in het leven krijgen én dat is goed voor hun gezondheid.”
Zouhair: “” Helaas wordt vaak mentale gezondheid over het hoofd gezien. Naast de mentale gezondheid richten wij ons ook op de fysieke gezondheid, maar dit gaat eerder op een natuurlijke manier. Zo is onze keuken geïnspireerd op de herkomst van onze medewerkers; het Midden-Oosten en Afrika. Het eten wordt daar vooral vers gekookt met voedsel wat het land te bieden heeft, wat per definitie gezonder is dan veel supermarktvoedsel. We proberen dit over te brengen in onze gerechten; verse gerechten met veel verschillende soorten groenten en peulvruchten. Hoewel we niet per se veganistisch zijn, is het vaak wel de praktijk. We importeren eigenlijk het ‘goede eetgedrag’ uit andere delen van de wereld, en dragen zo bij aan gezonde voeding. Ons hoofddoel blijft echter om mensen weer aan het werk te krijgen en een positieve invloed op hun leven te hebben.”
”Bij A Beautiful Mess richten we ons op sociale duurzaamheid: het ondersteunen van mensen met een vluchtelingenachtergrond, hun eigenwaarde versterken en hen weer zin in het leven geven.”
WAAROM BEN JE DIT BEDRIJF GESTART? HOE KWAM JE OP HET IDEE?
Fleur: “Uit frustratie, bij vrijwilligerswerk in asielzoekerscentra zag ik hoe mensen vast kwamen te zitten in het systeem. Ik wist meteen dat dit anders moest. We begonnen met een kleine koffiebar in de Bijlmer Bajes, wat succesvol bleek. Eten bleek een mooie verbindende factor, en uiteindelijk evolueerde het naar een restaurant en gebruiken we dit als platform.
We zijn geen koksschool of detacheringsbureau, maar gebruiken het restaurant als middel om een doel te bereiken. En dat doel hoeft niet per se te betekenen dat mensen verder gaan in de horeca. Ons doel is vooral om mensen uit hun isolement te halen, een veilige plek te bieden, in een team te werken, zelfvertrouwen te creëren en de taal te oefenen. Het doel verschilt per persoon, en we werken nauw samen met de stichting Refugee Company voor coaching. Het zijn twee verweven maar aparte trajecten met een gezamenlijk doel: mensen naar duurzame banen en zelfstandigheid ‘’helpen’’.
We vermijden liever het idee van ‘helpen’, we zijn gewoon een positief bedrijf waar iedereen medewerker is, en burger in Nederland. Het labeltje moet weg, het zijn mensen met gevoelens en talenten.”
WAT IS JULLIE DROOM VOOR AMSTERDAM?
Fleur: “Amsterdam is altijd gastvrij geweest voor mensen die gevlucht zijn. Wij hopen dat Amsterdammers bij ons komen eten, zodat we meer deelnemers in onze programma’s kunnen opnemen. Met de opening van een nieuwe vestiging op Oosterdokseiland, in samenwerking met Booking.com, krijgen we de kans verder te groeien en kunnen er nog veel meer deelnemers uit asielzoekerscentra meedoen. Dat is goed voor Amsterdam.”
Zouhair: “Door de eeuwen heen is gebleken dat Amsterdam is gegroeid en dat de stad zich heeft ontwikkeld dankzij migratie, en dat is nu niet anders. Mijn droom is dat deze mensen juist waardevolle toevoegingen zijn voor de stad en dat we hun talenten kunnen integreren. Laten we afstappen van labels als “die Syriër of Afghaan of die vluchteling” en mensen zien als individuen met unieke bijdragen.”
HEB JE TIPS VOOR AMSTERDAMMERS OM DUURZAMER TE ETEN EN TE DENKEN AAN MENTALE GEZONDHEID?
Fleur: “Onze keuken kan inspireren om gezonder en duurzamer te eten. Probeer bijvoorbeeld eens mediterraan eten als je altijd stamppot eet. Variatie in voeding is belangrijk voor je gezondheid, en het verrijkt je ook persoonlijk; verken andere wijken, leer nieuwe recepten en culturen kennen. Doorbreek je bubbel, neem een klein stapje, dan doet die ander dat ook, en dan komen we elkaar tegen.”
“WE IMPORTEREN HET GOEDE EETGEDRAG UIT ANDERE DELEN VAN DE WERELD, MET EEN FOCUS OP GEZONDE, VERSE INGREDIËNTEN.”
WAT IS JULLIE AMBITIE VOOR DE TOEKOMST?
”Sinds de oprichting hebben we 500 mensen in trajecten gehad en 300 mensen naar werk geleid. We hebben een team van 27 werknemers en werken met ongeveer 150 vrijwilligers per stad. Verder komen per week ongeveer 200 gasten, afhankelijk van het seizoen. Met de nieuwe vestiging op Oosterdokseiland verwachten we dat dit minimaal zal verdrievoudigen. We zijn open van ontbijt tot late borrel en willen nog veel meer mensen de kans bieden om deel te nemen aan onze programma’s en ook nog veel meer gasten verwelkomen.”
“Eten is een prachtige verbindende factor, en ons restaurant is een middel om mensen weer een plek in de maatschappij te geven.
”Doorbreek je bubbel, neem een klein stapje, dan doet die ander dat ook, en dan komen we elkaar tegen.”
Fotografie: Raymond van Mill
A Beautiful Mess: Waar Smaken en Verhalen Samenkomen
A Beautiful Mess is een uniek restaurant gevestigd in Amsterdam, met een sociale missie. Het restaurant biedt medewerkers die ooit naar Nederland zijn gevlucht de mogelijkheid om de Nederlandse taal te leren, een sociaal netwerk op te bouwen en hun toekomst te verkennen, of dat nu in de horeca is of elders. Het restaurant is niet alleen een culinaire bestemming, maar ook een inspirerende plek voor persoonlijke groei en ontwikkeling.
De menukaart van A Beautiful Mess is een reis door de keukens van de landen van herkomst van hun medewerkers, variërend van het Midden-Oosten tot Oekraïne en Eritrea. Alle gerechten bestaan uit mezzes, kleine hapjes die perfect zijn om te delen en vooral geschikt om verschillende smaken te ontdekken. Bovendien streeft het restaurant naar duurzaamheid door te werken met seizoensgebonden ingrediënten, wat leidt tot een regelmatig wisselend menu.
Ga naar de website om een tafeltje te reserveren! En lees het inspirerende interview met A Beautiful Mess: ”“Eten is een prachtige verbindende factor, en ons restaurant is een middel om mensen weer een plek in de maatschappij te geven.”
Oficina is een dagelijkse kantine en food design studio. Het is een plek waar een mix van eten, cultuur en design samenkomen. De kantine biedt een zorgvuldig samengesteld, wisselend menu dat zich aanpast aan de seizoenen. De priotriteit ligt bij hoogwaardige producten, zodat de ingrediënten voor zichzelf kunnen spreken en er levendige plantaardige gerechten ontstaan. Alles wat in de keuken wordt gebruikt is afkomstig uit de stad zelf of van boeren binnen de metropool regio Amsterdam. De drankafdeling onderscheidt zich verder ook de focus op matcha en andere losse theesoorten.
Naast de kantine is er een winkel afdeling waar food en non-food artikelen te koop zijn, evenals alle thee soorten die op het menu staan. Kijk op de website voor de openingstijden en op de Instagram voor een moderne, ‘simple but chique’ voorproefje van de stijl van Oficina!
House of Fermentation is een Koreaans voedselbedrijf dat zich richt op authentieke en traditionele recepten en tegelijkertijd vasthoudt aan de filosofie van zero-waste en duurzaamheid. Sinds de start is de verkoopcyclus zero-waste en is ook de productie ook op weg naar zero-waste.
House of Fermentation is de enige authentieke kimchi-maker in Europa is, je kan er workshops kimchi-maken volgen. Maandelijkse dinerevenementen laten de traditionele Koreaanse keuken zien.
Sooo Kimchi is een klein bedrijf dat is ontstaan tijdens de lockdown, voortgekomen uit een diep verlangen naar de smaken en herinneringen van Zuid-Korea. Kimchi, een traditioneel Koreaans bijgerecht, wordt al eeuwenlang gegeten vanwege de ongelooflijke smaak en talloze gezondheidsvoordelen.
Geïnspireerd door een uitwisseling programma van haar studie in Zuid-Korea begon Kim aan een reis om het perfecte kimchi-recept te creëren. Bij Kimjuma Sooo Kimchi zijn ze toegewijd aan duurzaamheid en gezondheid. Kim gelooft in het zorgen voor de planeet evenzeer als het zorgen voor het welzijn van haar klanten. Daarom is haar kimchi niet alleen heerlijk, maar ook zero-waste en veganistisch.
Bij Kimjuma Sooo Kimchi zijn ze trots op het aanbieden van een breed assortiment van kimchi-variëteiten, van de klassieke kool tot hun unieke kimchi-spread. Of je nu een liefhebber bent van kimchi of nieuw bent in de wereld van gefermenteerd voedsel, ze nodigt je uit om met haar mee te gaan op deze smaakvolle reis.
Geniet van de rijke smaken van Zuid-Korea, waardeer de duurzaamheid van het product en voed je lichaam met veganistische, gezonde en heerlijke kimchi. Sluit je aan bij Sooo Kimchi terwijl ze de liefde verspreiden voor dit traditionele Koreaanse genot, één pot tegelijk.
Catering collectief Tuindorp Deli-cious kookt gezond en duurzaam voor Amsterdammers die het hard nodig hebben. Op woensdag t/m zondag kun je langskomen voor het afhalen van gerechten uit de wereldkeuken. Ook voor cateringopdrachten ben je hier aan het juiste adres. De chefs koken zo gezond en duurzaam mogelijk, bijvoorbeeld door gebruik te maken van geredde groenten.
Ricardo staat bekend om zijn Caribische keuken en werkt met ingrediënten uit Suriname. Behalve de aardappelen, die zijn van Hollandse bodem. Ze halen bovendien de meeste ingrediënten bij lokale ondernemers uit de straat! Ricardo’s heeft deel uitgemaakt van de Suri Route en daar zijn we trots op! De Suri Route is een smaakroute die is opgezet door Van Amsterdamse Bodem om de duurzaamste en lekkerste Surinaamse hotspots van de stad te ontdekken. Deze locatie kon natuurlijk niet ontbreken. Volgens de ambassadeur van de route, Donovan Kraag, moet je hier absoluut de maïspap proberen. Een ware goedgebalanceerde smaakexplosie! Een leuk weetje is dat eethuis Ricardo’s de eerste is die maïspap op Surinaams authentieke wijze hier in Amsterdam heeft geproduceerd.
De Turkse keuken staat voornameliik bekend om haar döner en als eigenaar van twee Turkse eetzaken weet je dat als geen ander. Dit is dan je specialiteit, maar wat als je gevoel aangeeft dat dit ook vegetarisch of zelfs vegan kan én dat er in Nederland nog geen Turkse eetzaken ziin die dit aanbieden? En dat is hoe het idee van Helin’s Döner geboren is!
De broodjes van Helin’s Döner zijn 100% vegan, glutenvrij, laag in vet, rijk aan vezels, en bevatten voldoende plantaardige eiwitten. De vleesvrije döner, bereid op een kebabgrill met authentieke kruiden en specerijen, biedt een heerlijke geroosterde smaak. Bij de productie zijn geen broeikasgassen van mest vrijgekomen, en er is minder water, land en energie verbruikt. Je bent welkom om in de middag- en avonduren langs te komen voor heerlijke vegetarische en vegan broodjes. Je kunt je maaltijd meenemen of ter plekke binnen genieten van je eten.
Bij Helin’s Döner draait alles om kwaliteit en verse ingrediënten. Met liefde en passie bereiden ze broodjes die zorgen voor een moment van ontspanning en plezier. Bekijk de website voor openingstijden en het menu en ervaar zelf hoe lekker verantwoord eten kan zijn!
Bader Dabbagh heeft een homemade hummus-bar waar hij samen met zijn moeder verse veganistische Syrische maaltijden maakt en verkoopt. De meeste hummus die je in de supermarkt koopt zit vol met conserveermiddelen en plantaardige oliën. Bader vindt dat deze ingrediënten hummus veranderen in een onnatuurlijk product zonder authentieke smaak. Daarom kiest hij ervoor geen overbodige ingrediënten aan zijn producten toe te voegen om alles zo natuurlijk en gezond mogelijk te houden.
In 2020 opende hij zijn hummus-bezorgdienst in Amsterdam om zijn zelfgemaakte producten te bezorgen aan huis. Alle producten en maaltijden worden plasticvrij verpakt. Het menu bestaat uit dips, specials, soepen, salades, desserts en extra’s, allemaal homemade en met liefde gemaakt!
Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website om eten te bestellen!
Aslan Versmarkt is een groente- en fruitwinkel in Amsterdam Oost, met als missie om verse en gezonde producten zo toegankelijk mogelijk te maken. Aslan is nauw verweven met de buurt en zijn klanten. Hij stemt zijn assortiment af op de wensen van zijn klanten en neemt serieuze stappen om zijn winkelbezoekers gezondere voedselkeuzes te laten maken. Zo heeft hij geen snoep meer vooraan staan en liggen er flesjes water bij de kassa. In 2019 won Aslan Versmarkt de Publieksverkiezing Gezond Oost waarbij buurtbewoners uit de Dapper-, Transvaal- en Indische buurt konden stemmen op de ondernemer die volgens hen zijn of haar beste beentje voorzet in het gezonder maken van het aanbod.
Yemayá’s Vegan Corner, het eerste veganistische restaurant in Amsterdam Zuidoost, laat buurtbewoners op een toegankelijke manier kennis maken met een plantaardige, duurzame levensstijl. Ze koken de lekkerste, volledig plantaardige, Surinaamse maaltijden.
‘’In ons vegan restaurant dringen we onze keuze niet op, maar laten we onze gerechten voor zichzelf spreken. Het maakt ons trots om zoveel enthousiaste reacties te ontvangen, zonder klachten over het ontbreken van vlees.’’ – Sharon
Meer dan een Restaurant
Naast eten zijn er ook workshops en lezingen! De naam Yemayá komt van de Afrikaans-Carribische godin van de zee, en staat symbool voor connectie. De drie eigenaren willen de community in Zuidoost versterken en hebben lange-termijn plannen om het restaurant verder te verduurzamen en voor het verkopen van maaltijdboxen. Yemaya’s maakt ook deel uit van onzeSuri Route!
Yemayá zit in winkelcentrum Reigersbos. Langsgaan of bestellen? Bekijkde website.
De missie van Eyan, het brein achter Chilli Chan’s, is om de heerlijkste Chinese smaken naar jou tafel te brengen. Daarvoorgebruikt Eyan natuurlijke, lokaal toegankelijke ingrediënten zonder conserveermiddelen. De visie van Chilli Chan’s is om het leven smaakvoller en heter te maken doormiddel van haar chilli olie, wat bij elk recept en gelegenheid een beetje Chinese cultuur toevoegt. Want zoals Eyan het ziet: “Live Life on the Spicy Side!”.
Eyan was in Hong Kong geboren en in Sydney opgegroeid. Van jongs af aan had haar familie nooit zout en peper op de tafel staan, maar juist huisgemaakte chilli en XO sauzen van haar Taiwanese moeder. Zeven jaar geleden verhuisden Eyan naar Duitsland en daarna Amsterdam, waar ze bij geen enkele Aziatische supermarkt chilli olies en sauzen kon vinden die smaakten zoals die van haar jeugd. Tijdens de 2021 lockdown miste Eyan de punch en crunch van haar moeder’s chilli olie en huisgemaakte maaltijden, en ook haar familie. Daardoor kwam ze op het idee om haar moeder’s chilli olie te recreëren, maar met haar eigen moderne twist. Na veel enthousiasme van haar vrienden over haar Chilli olie, besloot Eyan om Chilli Chan’s op te richten en met andere te delen.
Je kan de sauzen van Chilli Chan’s bestellen via haar website. Vaak staat ze ook op verschillende markten, dus check haar instagram voor updates!
Vega… wat? Veganees natuurlijk! Hèt vegan restaurant in Amsterdam met de lekkerste
bites uit verschillende Aziatische keukens. Je kan om hier terecht voor lunch. Denk bijvoorbeeld aan bahn mi of de crispy tempeh bowl. ‘s Avonds is er een shared dining menu met signature dishes de Korean cauliflower en de bao buns. En vergeet vooral de lekkere vegan desserts niet!
Mocht je meer zin hebben in een goede borrel, dan ben je ook op het goede adres! Met Amsterdamse bieren, kleurrijke cocktails en fijne discohitjes dansen ze tot in de late uurtjes! Zowel binnen als buiten kan je Veganees experience beleven: binnen vind je het vrolijke duurzame interieur met heerlijke jaren 80 deuntjes op de achtergrond. Op het terras buiten staat de zon de hele dag, met heaters wanneer het wat kouder is.
Veganees is een van de locaties die culinair ondernemer Nadia Zerouali en chef Emmo Achthoven tippen in de Vegaroute. Download de routekaart en ontdek de meest duurzame en lekkere vega(n) eetadresjes in de stad!
Kom ook langs en draag bij aan de gezelligheid!
Bizim Ufuk is een supermarkt en bakkerij op het Waterlandplein in Amsterdam Noord. Je kunt er terecht voor de lekkerste groente, fruit, levensmiddelen en voor vers brood uit eigen oven. Bizim Ufuk zet zich in voor een gezonde voedselomgeving omdat ze steeds meer ongezonde kinderen in de winkel zien en hun kennis over gezonde (Turkse) producten met de klanten willen delen.
Wil je meer weten over Bizim Ufuk? Lees hier ons interview met Kadriye, waarin ze meer over Bizim Ufuk vertelt.
Bizim Ufuk is een van de locaties die culinair ondernemer Nadia Zerouali en chef Emmo Achthoven tippen in de Vegaroute. Download de routekaart en ontdek de meest duurzame en lekkere vega(n) eetadresjes in de stad!
Afbeelding banner: Bizim Ufuk
Mana Mana heeft een heerlijke Midden-Oosterse keuken vol culinaire gerechten die er ook nog eens geweldig uitzien. Ze hebben volop vega-opties; er is voor ieder wat wils op de kaart. We beloven je, het smaakt net zo lekker als dat het eruit ziet! Probeer bijvoorbeeld de beroemde falafel op basis van kikkererwten, geserveerd met tahini, een romig sausje op basis van sesamzaad, en amba, een pittig sausje van ingelegde mango met kruiden. Smeuïg, kruidig, precies goed!
Mana Mana is een van de locaties die culinair ondernemer Nadia Zerouali en chef Emmo Achthoven tippen in de Vegaroute. Download de routekaart en ontdek de meest duurzame en lekkere vega(n) eetadresjes in de stad!
Neem een kijkje op de website voor de actuele openingstijden van Mana Mana.
De Vegan Sushi Bar is opgericht in januari 2020 en was het eerste veganistische sushirestaurant in Nederland. Ze bieden een breed arrangement plantaardige sushi aan.
Het is hun missie om iedereen bewuster te maken van diens voedselkeuzes en een gezondere en duurzamere levensstijl te bieden. Omdat sushi normaal veel zalm, tonijn of andere vissoorten bevat, is plantaardige sushi een welkom alternatief voor alle vega-Amsterdammers en flexitariërs die de stad rijk is!
Plantbased sushi is niet alleen ‘better than’, maar ook de toekomst! Het menu bestaat uit sushi met visvervangers, maar ook veel rolls die dat niet nodig hebben, zoals de ‘sweet avocado tree’. Deze roll bestaat uit zoete aardappel tempura, avocado, wasabi mayo en inari. Er zijn bij de Vegan Sushi Bar signature rolls, Inari, Maki en Gunkan en overige hapjes te bestellen. Neem een kijkje op de website om een reservering te maken en op de hoogte te zijn van hun actuele menukaart!
Men Impossible is een volledig veganistisch ramen restaurant. Biedt een vast menu dat je kunt aanpassen aan je eigen voorkeuren. Hun motto is ‘Awaken the sense of your taste’!
Chef-kok Atsushi Ishida begon Men Impossible, na gewerkt te hebben bij noodle-restaurants in Dortmund en Amsterdam. Zijn missie is om mensen te laten zien dat plantaardig voedsel net zo lekker kan zijn als dierlijke gerechten, en beter is voor de planeet! Traditioneel gebruiken ramenrestaurants een niet-veganistische bouillon als basis voor het gerecht. Atsushi gebruikt ingrediënten als miso, cashewnoten en voedingsgist om een bouillon te maken die net zo lekker is.
‘Men’ is het Japanse woord voor ‘ramen’. De naam van het restaurant verwijst naar de schijnbaar onmogelijke zoektocht om een rijke smaak te bereiken terwijl alleen biologische, Europese en plantaardige ingrediënten worden gebruikt, en geen smaakversterkers. Bij Men Impossible laten ze zien dat het mogelijk is!
Madre is een plek midden in de Jordaan waar de moderne Mexicaanse keuken en een Amsterdamse flair elkaar kruisen en de smaken van de stad worden gevierd. Op het menu staan gerechten van lokaal ingekochte, strikt seizoensgebonden ingrediënten. De Mexicaanse keuken staat bekend om zijn vleesgerechten, maar hier zijn ook voldoende vega(n) gerechtjes te verkrijgen.
Volgens Madre is hun restaurant een liefdesverklaring aan goed eten, fantastische drankjes en eerlijke verhalen. Kom je naar Madre om hier deel van uit te maken? Check de website voor meer informatie.
Het is tijd voor nieuw vet. Ghee Easy werd opgericht door drie vrienden die ghee maakten in een kleine keuken in Amsterdam. Inmiddels wordt het samen met een groter team in Bunnik geproduceerd van heerlijke, biologische boter uit Nederland. Goede vetten dus!