Onderwerp: Sociaal

De Amsterdamse stadswijngaard No Chateau is een stichting zonder winstoogmerk en opgericht om mensen in een groene en inspirerende omgeving bij elkaar te brengen en met elkaar te verbinden rondom een prachtig eindproduct: wijn. Stadswijngaard No Chateau geeft zo’n 70 deelnemers de mogelijkheid om een eigen stuk wijngaard te beheren en te oogsten. Dit wordt gedaan in workshopvorm met bijeenkomsten door het jaar heen, zodat er achteraf een breed inzicht is in wat wijnbouw inhoudt. De deelnemers kunnen meedoen aan alle wijnmaak activiteiten. Het motto is “zelf doen”. Het hele proces wordt door de wijngaardeniers gezamenlijk gedaan: van planten, snoeien en het terrein wieden, tot aan oogsten en bottelen. 

Stadswijngaard No Chateau is gelegen in Amsterdam Noord op het terrein van NoordOogst. Dit is een kleinschalig, duurzaam stadslandbouwproject in Amsterdam Noord. Op NoordOogst wordt op een ecologisch verantwoorde manier voedsel geproduceerd, en worden mensen geïnspireerd om bewust met eten om te gaan.

Meer weten over No Chateau? Bekijk de website.

Afbeelding banner: No Chateau

De Voedselbank streeft ernaar wekelijks gezond en gevarieerd eten te geven aan mensen die het niet hebben. Zo gaat de Voedselbank armoede tegen, verdwijnen voedseloverschotten en wordt het milieu minder belast.

De Voedselbank dient zo als schakel tussen overschotten enerzijds en armoede anderzijds. Per week worden 4500 voedselpakketten gedistribueerd. Om haar klanten van voldoende eten te kunnen voorzien, werkt de Voedselbank samen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren.

Voedselbank Amsterdam is tevens het distributiecentrum voor Voedselbanken in Noord-Holland. De Voedselbank Amsterdam is aangesloten bij de verenging van Nederlandse Voedselbanken.

Potverdorie! maakt jams en chutneys van fruit en groente die anders zouden worden verspild. Met 70% rijp geplukt Hollands fruit, gecombineerd met kruiden zoals dragon en rozemarijn, creëren ze producten zonder kunstmatige toevoegingen, puur natuur.

Potverdorie! maakt smaakmakers van Nederlandse bodem op basis van 70% fruit. Chutney en jam die geen jam mag heten omdat er teveel fruit in zit. Fruit dat volgens de inkooporganisaties te groot te klein of afwijkend van kleur of vorm is. Voor Potverdorie! is dat juist perfect het gaat om de smaak die moet goed zijn. Omdat al het fruit uit Nederland komt, wordt het rijp geplukt en hoeven er geen onnodige kilometers over de aarde te worden afgelegd. De duurzame telers met wie we persoonlijk contact hebben krijgen een eerlijke prijs voor het ‘lelijke’ deel van de oogst. Ze werken tenslotte ook voor dat deel heel hard.

De smaak is het allerbelangrijkst en daarom maken ze die uniek. Zo is er pruimgember, kersrozemarijn, framboosmunt, braamlaurier en uienchutney. Doordat er heel veel fruit in zit en minder suiker smaakt het niet alleen fantastisch bij brood of yoghurt maar ook bij kaas en vleeswaar, je maakt er een taartje mee af maar ook een stamppot. Heerlijk in een drankje met of zonder alcohol, in een dressing eigenlijk kan het overal bij.

Een knettergoeie smaak, 100% van Hollandse bodem en een eerlijke prijs voor de teler, Potverdorie! wat lekker. Kijk op de website voor de actuele verkooppunten binnen de stad!

Taste Before You Waste is een sociale organisatie die zich focust op de preventie van voedselverspilling

Taste Before You Waste inspireert mensen om mee te strijden tegen voedselverspilling door overtollig voedsel over te nemen en het te gebruiken als inspiratie bij al hun activiteiten. Ze organiseren buurt diners, educatieve workshops, Food Cycle Markets en doen event catering en presentaties. Ze streven ernaar bewustzijn te creëren rondom de enorme hoeveelheid voedsel die elk jaar wordt weggegooid.

Elke woensdag halen ze in Amsterdam voedsel dat anders zou worden weggegooid met de bakfiets. In de middag worden er heerlijke gerechten gekookt door de vrijwilligers en als bezoekers kan je er van genieten van 19:00 tot 21:00.

Wil je helpen als vrijwilliger of komen eten, bekijk hier meer info!

Fotocredits: Taste Before You Waste

Kunst, natuur, biologie en eten in Amsterdam. Exposities, workshops en vegan restaurant!

Mediamatic is gericht op nieuwe ontwikkelingen in kunst en cultuur. Ze houden zich bezig met natuur, biotechnologie en -kunst. Je wordt uitgedaagd om de zintuigen uit te dagen en nemen de perceptie van voedsel, afval en onconventionele materialen als pis, bacteriën en schimmels onder handen. De processen die hieraan te pas komen zijn in essentie duurzaam en dragen dan ook bij aan een circulaire economie.

Er worden hier lezingen, workshops en kunstprojecten georganiseerd. Daarnaast biedt het restaurant van Mediamatic Biotoop een mooi uitzicht over over de stad terwijl je geniet van een diner of gewoon een lokaal gebrouwen bier in de zon op het terras.

Meer info? 

Foto links: Filippo Iannone
Foto rechts: Justin Knelange

Zorgkwekerij Groen is een groeiend familiebedrijf gestart in 2018 (door Jessica en Clemens) dat meebeweegt met de groter wordende zorgbehoefte binnen dagbesteding, maar ook in de steeds grotere vraag in sociaal betaalbare activiteiten en verse gezonde producten.

Zij bieden dagbesteding op het tuinders perceel van hun vader in Amsterdam-Osdorp, tuinen van West gebied. Zij bieden volwassenen en ouderen, met een psychiatrische onbalans, lager uitgangsniveau en/of beginnende geheugenklachten zinvolle dagbesteding en richten zich op herkenbare dagelijkse activiteiten. De deelnemers helpen overal mee op de kwekerij waar zij kunnen in het gehele proces van het kweken van groente, fruit en planten.

Hun uitgangspunt is: je kan doen wat je wilt doen (wil) en wordt aangesproken op wat je kunt doen (mogelijkheden). Ze streven naar een gevoel van verantwoordelijkheid en nuttig zijn. Dit geeft voldoening en zelfvertrouwen en kan de zelfredzaamheid doen vergroten. Naast de dagbesteding hebben ze ook een zelfservice winkel aan hun erf, die wordt beheerd door de deelnemers. Hier kunnen mensen uit de buurt de met zorg geteelde producten kopen. In 2024 wordt er een winkel geopend met koffie gelegenheid gerund door onze deelnemers, genaamd de Koffie Kas Amsterdam.

Rorik is een duurzaam paradijs waar landbouw, natuur en recreatie samenkomen op toekomstgrond. Net als in de natuur, draait op Rorik het leven in cirkels. Het restaurant kookt met het voedsel van het landgoed, de restjes gaan naar de varkentjes, en de varkens worden geserveerd in het restaurant. Elke plank, elk kozijn, elke steen brengt een verhaal mee van een vorig leven. Niets wordt besteld, alles is gezocht en gevonden.

Team Rorik bestaat uit wijnboeren Rubie & Eise, campinghouders Maartje & Etse, bio-boer Kasper, chef Sjoerd en visionair Wouter. Op de camping van Rorik is iedereen welkom om te genieten van natuur, cultuur, creativiteit en kunst. Op de akkers kan je komen boeren, om na een dag aanpoten met een appel uit de boomgaard in het gras te liggen. Of een zelfgemaakt glas wijn te drinken bij het kampvuur en te genieten van muziek en theater, terwijl de zon langzaam achter de ringwal verdwijnt. Je kunt ervoor kiezen om een fruitboom te leasen of en verspakket af te nemen. Genoeg opties dus om te kunnen genieten van het lekkers dat Nederland te bieden heeft!

Benieuwd? Je kan contact opnemen via info@landgoedrorik.nl of langsfietsen, er is altijd iemand aanwezig om je te groeten! Check de website voor de meest up-to-date informatie.

De Breedijk Hoeve is een biologische boerderij met honderd hectare grond in landelijk Amsterdam-Noord. Landelijk-Noord is onderdeel van Waterland-Oost, een cultuurhistorisch waardevol veenweidegebied.

De Breedijk Hoeve kiest voor een biologische werkwijze, waarbij hun zoogkoeien (koeien waarbij de kalfjes bij de moeder mogen blijven om haar melk te drinken) met hun kalfjes en de schapen met hun lammetjes een groot deel van het jaar buiten in het weiland mogen lopen. Koeien kalveren maximaal een keer per jaar en staan zo lang mogelijk op de wei. De koeien zijn een mix van rassen: Lakenvelder, Limousines en Bonte koeien, zo geven ze een goede kwaliteit vlees met een fijne structuur en een heerlijke smaak.

Op de boerderij kan je maandag tot vrijdag tussen 10 en 15 langskomen en het vlees van hun zoogkoeien kopen. Daarnaast wordt er ook jam geproduceerd, met vruchten van eigen landgoed. Check de website voor hun producten en voor meer informatie.

Een aantal keer per week genieten van een lekker en wisselend menu met een lage prijs door Robin Food! Op het menu van Robin Food: gezond en eerlijk voedsel, altijd vegan, biologisch waar het kan en gemaakt met liefde door vele vrijwilligers! Robin Food is een initiatief van Anne, Branko en Erik. Ze zijn te vinden in de Frederik Hendrikschool, een voormalig gekraakt oud schoolgebouw. Het doel is een sociale en activistische keuken te zijn, waar het draait om samenkomen om na te denken over eten en ervan te genieten!

Kijk op de website om op de hoogte te zijn van de meest actuele data!

Voor verrijking van openbaar groen voor bewoners en biodiversiteit. Bewoners ontwerpen, planten en plukken samen de vruchten van voedselbossen in eigen buurt.

Voedselbos Amsterdam Zuidoost (VBAZO) wil openbaar groen transformeren naar gezonde, mooie en duurzame ecosystemen door heel Zuidoost. In tegenstelling tot andere voedselbossen in Nederland wordt VBAZO niet één begrensde plek, maar een beheerde ecologische zone die zich in stukjes uitspreidt over 45 hectare binnen de K-buurt.

De voedselbosbeplanting versterkt de positieve impact van bestaande groene lagen, met eetbare productie voor mens en dier, regenwaterberging en CO2 berging. Momenteel zijn er in Zuidoost twee lagen in de openbare groene ruimte, hoge bomen en gras met soms een struik of heg. Het hoofddoel is om een samenhangend en esthetisch ecosysteem bestaande uit zeven lagen te ontwikkelen. VBAZO is al begonnen deze lagen binnen het voedselbosgebied te beplanten. Geïnteresseerden en nieuwe leden zijn welkom!

Oost Indisch Groen wil de buurt nog duurzamer, leuker en gezonder te maken. En dan het liefst met zoveel mogelijk buurtbewoners. Hun credo is samen gewoon te beginnen en te doen. De resultaten volgen vanzelf! Oost Indisch Groen levert een bijdrage aan verbetering van de omgeving door het begeleiden en ondersteunen van actief burgerschap.

Oost Indisch Groen gelooft dat buurtbewoners een groot potentieel aan ideeën en talenten beschikken die ingezet kunnen worden om met elkaar de omgeving te laten floreren. Ze ontwikkelen, samen met buurtbewoners, overheid, organisaties en instellingen, diensten en programma’s voor de buurt. Zowel buurtbewoners als professionals brengen kennis en ervaring in en dragen – ieder op zijn/haar wijze – bij aan het functioneren en verbeteren van de buurt.

Oost Indisch Groen ziet het als haar taak buurtbewoners en buurtprofessionals te ondersteunen, te stimuleren en de samenwerking onderling te bevorderen. Er zijn verschillende projecten, waaronder ‘Koken in de Levende Keuken’, ‘Oogst op je Bord’ en ‘Komkommer Karavaan’ specifiek over gezond eten! Check de website voor de actuele projecten.

Nadat op verschillende braakliggende kavels van IJburg moestuininitiatieven waren gestart, dreigde de opvlammende vastgoedmarkt hier weer korte metten mee te maken. Deelnemers van verschillende projecten hergroepeerden zich en sloten zich aan bij de moestuinders van het Steigereiland Noord die een nieuwe en dit keer permanente locatie wisten te verkrijgen.

Op het oudste stukje IJburg, het zogeheten Proefeiland, ligt nu de nieuwe stek van de Moestuinvereniging Proefeiland. Een dertigtal tuintjes worden vanaf begin 2017 door buurtbewoners bewerkt. Proef us wrong!

Shaffy’s Tuin is een actieve tuin die zich richt op buurtbewoners uit de binnenstad. De tuin maakt deel uit van een beheervereniging die gezamenlijk zorgdraagt voor een tijdelijke invulling van de Kop van de Dijksgracht. De zes leden zijn: Klimmuur Amsterdam, Club Hannekes Boom, Restaurantschip Barco, Mediamatic, Shaffy’s Tuin en de Bewoners van de Dijksgracht. De tuin is verantwoordelijk voor de eigen financiering en zal in drie fases ontwikkeld worden: Startfase, Toekomstfase en Droomfase.

Stichting Markt Centraal is de eerste bewoner van rijksmonument de Centrale Markthal op het Food Center Amsterdam, ook wel de buik van Amsterdam genoemd. Na de restauratie vormt dit imposante bouwwerk het hart van een compleet nieuwe woonwijk. Tot die tijd organiseert Markt Centraal als cultureel en culinair kwartiermaker live muziekavonden in alle genres (Markt Kabaal) en… het populaire Markt Maal! Om de week op zondagmiddag bereiden buurtkoks uit alle culinaire windstreken van Amsterdam een heerlijke (vegetarische) driegangenmaaltijd voor iedereen. Van Syrisch en Szechuan Chinees tot Javaans en Mexicaans: het Markt Maal is samen genieten aan lange tafels met altijd een moppie livemuziek door een Mokumse artiest of band.

Tickets voor het Markt Maal zijn er voor iedereen:

  • €0,- voor diegene die écht krap zit
  • €2,50 voor Stadspassers
  • €10,- voor Jan Modaal
  • Goed in de slappe was? Dan betaal je met €15,- ook een Markt Maal voor een ander!

Omdat het een afgesloten terrein betreft, word je altijd opgehaald, rondgeleid én teruggebracht met het charmante oranje treintje, de Markt Centraal Express.

Dignita biedt de hele dag heerlijke brunchgerechten met een verrassende twist, bereid met verse, lokaal geproduceerde ingrediënten. Ze werken samen met duurzame leveranciers die dezelfde waarden delen. Het menu bevat voedzame gerechten die passen bij een gezonde levensstijl, dieetwensen en voedselallergieën. Dignita maakt deel uit van het Not For Sale-model, een internationale organisatie die kwetsbare groepen ondersteunt door middel van trainingen en re-integratie op de arbeidsmarkt.

Neem een kijkje op de website van Dignita voor hun locaties en openingstijden.

Bader Dabbagh heeft een homemade hummus-bar waar hij samen met zijn moeder verse veganistische Syrische maaltijden maakt en verkoopt. De meeste hummus die je in de supermarkt koopt zit vol met conserveermiddelen en plantaardige oliën. Bader vindt dat deze ingrediënten hummus veranderen in een onnatuurlijk product zonder authentieke smaak. Daarom kiest hij ervoor geen overbodige ingrediënten aan zijn producten toe te voegen om alles zo natuurlijk en gezond mogelijk te houden.

In 2020 opende hij zijn hummus-bezorgdienst in Amsterdam om zijn zelfgemaakte producten te bezorgen aan huis. Alle producten en maaltijden worden plasticvrij verpakt. Het menu bestaat uit dips, specials, soepen, salades, desserts en extra’s, allemaal homemade en met liefde gemaakt!

Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website om eten te bestellen!

   

Bij Mama’s Ravioli houden ze van pasta, en van dieren, en daarom hebben ze zich gespecialiseerd in verse zelfgemaakte vegan pasta! Leonella (75 jaar jong), geboren en getogen in Toscane, is moeder van 4 kinderen en grootmoeder van 10 kinderen, en leerde als kind al van haar eigen moeder hoe ze ravioli kon maken. Met een kleine eigen draai aan de familierecepten die van generatie op generatie zijn overgedragen, maakt ze nu een breed scala aan veganistische verse pasta en handgevouwen ravioli, een product dat in de stad onmogelijk te vinden is!

Slow Food (km: 0) is het motto, wat betekent dat de kruidenierswaren van de lokale markt komen. De ingrediënten worden ingekocht bij de kleine producent die binnen een straal van maximaal 30 km zit om de distributieketen te verkleinen en de lokale economie op een duurzame manier te helpen. Zo komt het meel van de molen, eieren bij de boer, seizoensgroenten van de markt en wordt jouw maaltje bezorgd in duurzame verpakkingen zoals papier en glas. Daarnaast werken ze samen met Too Good to Go om voedselverspilling tegen te gaan.

Mama’s Ravioli wordt met liefde gemaakt en alleen met de beste verse producten. Het is een online winkel en bezorgt tot aan de deur in alle stadsdelen. Zo kun jij altijd en overal genieten van deze heerlijke zelfgemaakte vegan pasta!

     

De Hemelse Tuin is een groene oase van een halve hectare groot op Jeugdland in Amsterdam Oost. Het heeft een grote diversiteit aan eetbare gewassen zoals groenten, kruiden, graan, bosvruchten en bloemen. Ook zijn er vele jonge bomen, een vijver en een bijenstal. Door de tuin kronkelt naast het verharde pad een avontuurlijk blotevoeten- en zintuigenpad waar kinderen mét en zonder beperking samen kunnen spelen.

De nieuwe tuin biedt op Jeugdland – naast de natuurspeeltuin met ‘glijbaanberg’ en een kabelbaantje over het water, het huttendorp en het watersportcentrum aan het Nieuwe Diep – nog meer mogelijkheden om buiten te spelen en te leren. Jeugdland is dinsdag tot en met zondag open en gratis toegankelijk, met uitzondering van groepsbezoek. Ga snel eens langs en laat je verwonderen!

Fotograaf: Nosh Neneh

Vers aan de Vecht is een initiatief van een groep mensen die een alternatief zoeken voor de bestaande voedselindustrie en op eigen beheer voedsel willen verbouwen en dieren willen houden. Duurzaam, lokaal, diervriendelijk en met respect voor de natuur.

Ze starten met een groentepluktuin bij De Groene Griffioen, een biologische melkveehouderij in Weesp. De tuin is voor een groep van 100 oogstdeelnemers die wekelijks hun eigen groenten kunnen plukken, met 3 tuinders die ervoor zorgen dat er ook echt iets lekkers uit de grond komt. Ze zijn constant bezig met de toekomst en kijken naar vragen als: Wat kunnen we doen om het gebied nog biodiverser te maken? Hoe kunnen we een compleet lokaal, biologisch pakket voedsel maken voor onze community? Hoe leren we van elkaar als groep oogstdeelnemers?

Wil je meer over Vers aan de Vecht weten, of je aanmelden op de plukkers-wachtlijst? Check de site!

Ze hebben ook een interessante podcastreeks, hier te beluisteren. Met praktijkverhalen voor boeren, burgers en tuinders over lokale voedselketens.

Als antwoord op de onomkeerbare veranderingen in het milieu van onze planeet, bouwt de Kaskantine aan een zelfvoorzienende experiment in het midden van Amsterdam. Ondersteund door een internationale gemeenschap van nomadische boeren, kunstenaars, voedsel-afval strijders, koks, ontwerpers en bouwers die hun kennis delen, bewijzen ze dat deze manier van leven mogelijk is.

Zo komt er een oven van klei en vuursteen die de hele ruimte zal verwarmen. Iedere dag zijn er pizza’s of andere gerechten. Ook staan er vissenbakken in het restaurant. Het water komt van het dak en wordt gezuiverd. De energie komt van zonnepanelen. De Kaskantine mag een jaar blijven staan, maar hoopt in de tussentijd impact te hebben: het doel is om aan te tonen dat niet aangesloten zijn op nutsvoorzieningen mogelijk is in de stad en dat er uiteindelijk een aantal mensen op zo’n manier kunnen leven, bijvoorbeeld in gemeenschappen.

De Wibauttuin is een kleine ecologisch buurtmoestuin gelegen in hartje Amsterdam, aan de Wibautstraat. Ingepakt tussen het Trouwgebouw aan de ene kant en de flats van de Platanenweg aan de andere kant, ligt zij tegenover het Volkshotel en is onderdeel van het in 2014 geopende Wibautpark; het voormalige Wibautplantsoen. De buurttuin is openbaar toegankelijk en wordt onderhouden door 25 enthousiaste buurtgenoten.

Naast groente en (klein)fruit hebben ze ook altijd veel bloemen en kruiden in de tuin; niet alleen vanwege het aantrekken van bijen en andere insecten, maar ook voor het plezier van de passerende medemens op dit drukke kruispunt. Hun doel is naast bevorderen van ecologisch groen en milieubewustzijn, ook het bevorderen van sociaal contact: buurtparticipatie, kennis delen en samen genieten. Ze zijn onderdeel van de Vereniging Vrienden van het Wibautplantsoen, die zich inzet voor behoud en bevorderen van groen in de stad.

Sinds december zijn ze samen met andere initiatiefnemers betrokken bij de oprichting van de Amsterdamse afdeling van VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren).  

De River of Herbs richt zich op het planten van eetbare en medicinale kruiden die bestuivende insecten aantrekken. River of Herbs vraagt inwoners van Amsterdam een stukje grond te adopteren, en daar kruiden te planten, stoeptuintjes aan te leggen of een gezamenlijke fruitboomgaard aan te leggen. Het project moedigt mensen niet alleen aan om voor meer eetbaar groen in de stad te zorgen, het wil ook onderwijzen in hoe je dat groen kan onderhouden en zo angst voor het eten van wilde planten wegnemen.

Het voedselbos van Acta volgt ecologische principes, waarbij ploegen, irrigatie, bemesting en schoffelen niet nodig zijn. Alles groeit op natuurlijke wijze, wat de biodiversiteit bevordert. Het bos bevat verschillende lagen van bomen, struiken, kruiden en klimmers die insecten, vogels en andere dieren aantrekken. Rondleidingen zijn op aanvraag, waarbij de ontwikkeling van het bos en de functie van de planten worden toegelicht.

Voor meer informatie: hofvanacta@gmail.com

De plantage is een stadstuin gelegen in de binnenplaats van het WOW hostel. Het functioneert als een laboratorium voor het experimenteren in de voedselproductie in de stedelijke gebieden. Het inspireert mensen om hun omgeving anders te ervaren en creëert bewustzijn over en respect voor voedsel.

De Plantage inspireert mensen om kunst te verbinden met voedselproductie.

Kijk voor meer informatie op hun Facebookpagina.