Onderwerp: Sociaal

De aanzet; de eerste supermarkt die échte prijzen rekent, inclusief de impact op mens en milieu.

Bij De Aanzet doen ze dingen net even anders – en vooral eerlijker. Als ’s werelds eerste supermarkt die échte prijzen rekent, maken ze de verborgen milieu- en sociale kosten zichtbaar. Geen doorgeschoven rekeningen meer voor biodiversiteitsverlies, bodemvervuiling of sociale ongelijkheid. Hier betaal je wat een product écht waard is, inclusief de impact op onze planeet.

De Aanzet biedt biologische, bio-dynamische en zoveel mogelijk lokale producten. Met minimale verpakkingen en een transparant aanbod weet je precies wat je eet. ook kun je er terecht voor biologische bloemen en is er een afdeling met allerlei goede tweedehands spullen. Bovendien creëren ze kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waardoor elke aankoop ook sociaal bijdraagt.

Ook worden er inspirerende workshops, van zuurdesem brood bakken tot biologische kruidenzeep maken georganiseerd. Klaar om deel uit te maken van een eerlijker voedselsysteem?

Interview: Moestuinschool Amsterdam

Interview: MOESTUINSCHOOL AMSTERDAM

De Moestuinschool Amsterdam laat zien hoe leuk en makkelijk het is om je eigen voedsel te verbouwen, zelfs in de stad. Wat begon als een klein tuinproject in Noord, is nu dé plek waar Amsterdammers samen zaaien, oogsten en leren over een duurzame toekomst.

”Stel je voor: het Museumplein omgetoverd tot een weelderige groentetuin, en de Dam vol met kolen en wortels. Klinkt dat niet geweldig?”

Hoe dragen jullie bij aan een duurzamer en gezonder Amsterdam?

De Moestuinschool Amsterdam begon als een poging om een vergeten bouwterrein in Noord om te toveren tot een groentetuin en groeide uit tot een levendige biologische tuinschool. Het gaat bij de Moestuinschool om zoveel meer dan het kweken van je eigen rucola of tomaten – het is een plek waar je ontdekt hoe voeding een sleutel kan zijn tot een duurzamere toekomst. Deelnemers zijn keer op keer verrast door de hoeveelheid voedsel die ze uit een klein stukje grond kunnen halen. Veel van hen starten vervolgens een eigen moestuin in de tuin of op het balkon.

Maar daar houdt het niet op! Deelnemers gaan creatiever koken, proberen nieuwe groenten uit en kiezen vaker voor plantaardige maaltijden. Wat het écht bijzonder maakt, is hoe deze groene passie zich verspreidt. Een student zet een paar groentebakken met rucola en radijsjes op zijn balkon, een vriend komt langs, raakt geïnspireerd, en zo groeit heel Amsterdam beetje bij beetje groener en bewuster.

Hoe is DE MOESTUINSCHOOL ontstaan?

Wij, ik: Nancy, maar ook mede-oprichters: Michel Olden en Aliet Rogaar, zagen kansen in een stuk grond in Noord. Het was een verlaten bouwput, een 11 meter diep gat dat overbleef na de aanleg van de Noord Zuidlijn en waar niets meer mee werd gedaan. Samen met buurtgenoten hebben we de eerste stappen gezet om het terrein om te toveren tot een mooie groentetuin van 900 vierkante meter. Hier hebben we dan ook geld voor ontvangen van de gemeente. Al snel volgde een opleiding in biologische stadslandbouw. We ontdekten dat stadslandbouw veel meer impact kan hebben dan we hadden verwacht. Het gaat niet alleen om voedselproductie, maar ook om bewustwording.

Wat begon als een vrijwilligersproject groeide uit tot een volwaardige moestuinschool. Tijdens de coronaperiode bleek de tuin vooral een uitkomst. Mensen kwamen helpen om te ontsnappen aan het binnen zitten. Hierdoor ontstond het idee om de opgedane kennis te delen in de vorm van een opleiding. Inmiddels hebben honderden deelnemers geleerd hoe ze groenten kunnen telen.

WAT IS Jullie DROOM?

Wij hebben elk onze eigen dromen, maar één ding verbindt ons: de wens om een blijvende impact te maken. Voor mij, Nancy, is de voedseltransitie een belangrijk thema. De Moestuinschool is niet alleen een plek om te leren, maar ook een voorbeeld voor de stad. Het gaat om het koesteren van groene ruimte en het benadrukken van het belang van eetbaar groen in de stad.

Michel, mede-oprichter, is gedreven door de wens om te experimenteren op kleine schaal om groenteteelt voortdurend te verbeteren. Zijn doel is om groenten van de beste kwaliteit te verbouwen, zelfs midden in de stad. Hij wil geen treurige groenten, zoals je ze soms in biologische winkels ziet, maar knapperige, smaakvolle producten.

Aliet, mede-oprichter, vindt het erg belangrijk dat de Moestuinschool een fijne plek is waar mensen zich thuis voelen, of ze nu deelnemen of gewoon langskomen uit de buurt. Ze wil een mooie, uitnodigende omgeving creëren waar mensen graag tijd doorbrengen. Voor haar hoeven moestuinen geen rommeltje te zijn met wapperend plastic. Daarom is de tuin omzoomd met prachtige bloemen, zodat zowel mens als dier ervan kunnen genieten.

HOE ZIET JULLIE IDEALE AMSTERDAM ERUIT?

In ons ideale Amsterdam wandel je niet door een stad vol reclameborden voor ongezond eten, maar door straten waar gezond voedsel het straatbeeld siert. Stel je voor: geen fastfoodketens op elke hoek, maar etalages vol verse groenten en fruit. In plaats van dat stadslandbouw zich ergens verstopt aan de rand van de stad, zetten we het liefst het Museumplein om in een weelderige groentetuin. En waarom niet meteen de Dam volzetten met kolen en wortels? Zelfs de duiven weten niet meer waar ze moeten beginnen!

Het idee is simpel: groen hoort niet alleen mooi te zijn, maar ook voedzaam. In onze ideale stad zijn mensen niet langer losgekoppeld van hun eten. Ze zien het groeien, plukken het misschien zelf, en begrijpen weer waar het vandaan komt. Stadslandbouw is niet iets dat we achter een hek verstoppen, maar iets wat op daken, gevels, pleinen en in parken te vinden is. Parijs doet het al met een quotum voor voedselproductie per vierkante meter, dus waarom Amsterdam niet?

 

”Een student zet een paar groentebakken met rucola en radijsjes op zijn balkon, een vriend komt langs, raakt geïnspireerd, en zo groeit heel Amsterdam beetje bij beetje groener en bewuster.”

Wat Amsterdammers morgen al kunnen doen om hun stad groener, duurzamer en gezonder te maken?

Morgen al kun je bijdragen aan een groener Amsterdam. Bezoek een tuinproject in de buurt en ontdek hoe leuk het is om samen met anderen te zaaien en te oogsten. Veel initiatieven hebben extra handen nodig, en een paar uur per maand kan al veel betekenen.

Thuis kun je eenvoudig beginnen: verpot een bijna verlept muntplantje in iets groters en zie het weer opbloeien. Zelfs een restje sla met wortels kun je in water zetten en zien uitgroeien tot een nieuwe krop. Het mooiste? Je leert hoe voedsel écht groeit en creëert een band met je eten.

Verder: eet vaker groente! Nederlanders eten te weinig vezels, en maar 5% van de Nederlandse kinderen tussen de 4 en 11 jaar eet genoeg groenten per dag. Tijd om daar verandering in te brengen – je gezondheid zal je dankbaar zijn!

Tot slot: je kan je natuurlijk altijd inschrijven voor Moestuinschool Amsterdam ;).

Fotograaf: Isabel Bronts

Bij NoordOogst houden ze van lekker eten dat op een duurzame manier geproduceerd is. ze zijn een stadslandbouwproject waar iedereen naartoe kan komen om zich te laten inspireren om bewust met eten en duurzaam leven om te gaan.

 

Stadstuinderij NoordOogst is een stadslandbouwproject in Amsterdam-Noord waar duurzaamheid en lokaal produceren centraal staan. Hier werken ondernemers, vrijwilligers en buurtbewoners samen om op een milieuvriendelijke manier heerlijk eten te produceren. Denk aan verse groenten van de biologische stadstuinderij, ambachtelijk gerookte producten van Rookt Amsterdam, en smakelijke gerechten bij Restaurant Pof, bereid met ingrediënten uit de directe omgeving.

Kinderen vermaken zich in de natuurspeeltuin, en voor natuurliefhebbers is er een voedselbos boordevol fruitbomen, bessenstruiken en meerjarige groenten. NoordOogst organiseert ook leuke workshops, rondleidingen en evenementen. Kom langs en proef de smaak van duurzaam stadsleven!

Fotocredits: NoordOogst

Duurzaam eten

NoordOogst draait om gezonde voeding. Alle onderdelen van de voedselketen zijn te zien: van het telen en produceren, tot uiteindelijk het consumeren van verantwoord lekker eten en drinken. Je kunt er niet alleen de duurzame voedselketen in de praktijk zien, maar kan je ook zelf meedoen.

KENNIS- EN CURSUSAANBOD

Over groen kun je niet uitgeleerd raken. Kennis over voedsel verbouwen in de stad, biodiversiteit, bier brouwen, circulair voedsel of de lekkerste pannenkoeken, daar kan je bij NoordOogst voor terecht. Houd hun agenda in de gaten voor de verschillende workshops, rondleidingen en proeverijen!

Interview: Matthijs Westerwoudt van Wilder Land

Interview: Wilderland

Matthijs Westerwoudt van Wilder Land brengt samen met Daan van Diepen, lekkere producten zoals (ijs)thee en pasta op de markt die de natuur helpen te herstellen. Ze maken van monoland een wilderland waarin méér biodiversiteit is.

Hoe draag je bij aan een duurzaam en gezond Amsterdam?

Ons doel met Wilder Land is het stimuleren van natuurherstel. We maken verschillende producten – denk aan thee, kombucha, siroop en pasta – allemaal met inheemse, eetbare planten zoals paardenbloem, wilgenroosje, en weegbree. Deze planten zijn niet alleen goed voor ons, maar ook voor de natuur, omdat ze voedsel zijn voor insecten zoals bijen en vlinders en voor vogels. Door meer van deze planten in ons dieet op te nemen, geven we boeren een reden om ze niet langer als onkruid te zien, maar als waardevolle gewassen. Het mooie van onkruid is: het groeit overal! Hoe meer kruiden wij inzaaien bij boeren, hoe meer bijen en vogels terugkomen in Nederland. Ondertussen geniet jij van de lekkerste thee.

Waarom zijn jullie met dit bedrijf gestart en hoe kwamen jullie op het idee?

We zijn ongeveer vijf jaar geleden begonnen. We wisten dat het in Nederland extreem slecht ging met biodiversiteit. We scoren als een van de slechtste in Europa. Elke ecoloog is het er eigenlijk mee eens dat er simpelweg meer inheemse plantensoorten en minder monoculturen nodig zijn als de sleutel tot natuurherstel. Inheemse soorten zijn soorten die van nature in Nederland voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan lindebloesem, moerasspirea,  duizendblad en nog veel meer. Toen dachten we: hé, dit zijn allemaal planten waar je heerlijke thee van kunt zetten én die goed zijn voor de natuur.

En zo begon ons avontuur om producten te maken die niet alleen goed smaken, maar ook de natuur een handje helpen. Natuurherstel als uitgangspunt: hoe groter ons bedrijf wordt, hoe meer natuur. Hoe cool is dat!

wat is jouw droom?

Mijn ultieme droom? Nou, ik zou zeggen een soort ‘regeneratieve Unilever’ worden. Hoe gaaf zou het zijn als andere landen onze manier van werken overnemen? Stel je voor, je zit in een café in Stockholm en bestelt een Wilder Land (ijs)thee met totaal andere inheemse (on)kruiden. En dat Wilder Land in elk land weer zijn eigen unieke, heerlijke smaken heeft. Dat zou toch te gek zijn!

Hoe ziet je ideale Amsterdam eruit?

Mijn droomstad is er een waar kleine, lokale makers de hoofdrol spelen. Geen monopolie van grote bedrijven die al ons voedsel produceren, maar een stad waar ambacht en kwaliteit centraal staan.

Bij Wilder Land doen we bijna de hele productie in Amsterdam. Ons kantoor, onze drogers en theemachines staan hier. We werken samen met Pantar, een werk- en leerbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als een boer met 400 kilo vers paardenbloemblad aankomt, wordt het door iemand van Pantar door de snijmachine gehaald, in onze drogers gedroogd en daarna verder verwerkt tot thee. Onze blikjes met ijsthee worden gemaakt bij de Stillery bij Sloterdijk en onze siropen bij Saru Soda in Amsterdam. Berkenblad voor in de holy smokey theeblend wordt gerookt door Rookt Amsterdam.

Wat ik hoop voor de toekomst, is dat Amsterdam een broedplaats wordt voor makers die werken met lokale ingrediënten. We hebben hier zoveel talent en potentieel, laten we dat benutten! Denk aan meer het stimuleren van samenwerkingen met boeren in de omgeving. Hoe vet zou het zijn dat we uit de hele ring rondom Amsterdam lekker ‘wild’ kunnen eten en drinken.

Wat kan ik morgen doen om de stad groener, duurzamer of gezonder te maken?

Het begint allemaal bij inheemse planten. Heb je een balkon of tuin met planten van een groot tuincentrum? Weg ermee! Die zijn vaak bespoten met pesticiden en slecht voor de bijen. Kies voor inheemse onbespoten planten, er zijn genoeg kwekers in Amsterdam die ze verkopen.

Doe een vlindercursus bij Mot in Mokum, eet vaker biologisch, en ga lekker vaak de natuur in. Kijk eens naar al die mooie planten, bloemen en insecten om je heen. Dit helpt echt om je liefde voor de natuur te vergroten. En laten we vooral de wilde stukken groen houden en koesteren, niet alleen de netjes bijgehouden parken. Wild, daar houd ik wel van.

”heb je een balkon of tuin met planten van een groot tuincentrum? weg ermee! die zijn vaak bespoten met pesticiden en slecht voor de bijen.”

Fotografie: Tammy van Nerum
Locatie: Kwekerij de Zaailing 

Wil je Heerlijk dineren zonder voedselverspilling? Kom naar Elixer.

In 2019 startten Eva Evers en Valentijn Klap Restaurant Elixer, een sociale onderneming zonder winstoogmerk met een sterke focus op duurzaamheid en circulariteit. Het doel van Elixer is om op een toegankelijke manier de korte keten te promoten en mensen bewust te maken van duurzame voeding.

Bij Elixer staan groenten centraal, vaak vers uit eigen tuin. Wekelijks is er een afwisselend verrassingsmenu met seizoensproducten, aangevuld met vis uit de Noordzee en biologisch of wild vlees. Circulariteit is key: overschotten van buurtbewoners worden verwerkt, groenten worden ingemaakt om verspilling te voorkomen, en restjes gaan naar de composthoop. Zo houdt Elixer de voedselketen mooi rond.

Daarnaast organiseren ze ook buurtgerichte evenementen zoals moestuin dagen, kliekjesdagen en pubquizzen. Tot slot zijn er plannen voor een proeftuin, waar bewoners op een leuke en laagdrempelige manier kunnen kennismaken met stadslandbouw en vergroening.

Wil je meer info? Bekijk de website van Elixer

Fotocredits: Restaurantelixer 

Interview: Nanouk over Baaibuurt Collectief

Nanouk is actief in het Baaibuurt Collectief op Zeeburgereiland, Baaibuurt is een unieke wijk waar bewoners, kunst en natuur samenkomen. Een blik op Google Sataliet laat meteen zien hoe ontzettend groen deze buurt is. Hun doel is om een groene, circulaire wijk te creëren met betaalbare woningen voor mensen die lastig een plek vinden in de stad!

Hoe draag je bij aan een duurzaam en gezond Amsterdam?

Ik ben actief bij de Regeneratie Coöperatie, waar we ons inzetten voor een samenleving waarin iedereen zichzelf beschouwt en gedraagt als onderdeel van de natuur. En zet ik mij in voor het Baaibuurt Collectief. Baaibuurt is een woonwijk op Zeeburgereiland waar bewoners, kunst en natuur elkaar vinden. Sinds 2023 staat het Baaibuurt Collectief, een groep betrokken bewoners die zich inzet voor regeneratieve stadsontwikkeling. Ons doel is om een groene, circulaire  wijk te creëren met betaalbare woningen voor mensen die nu moeilijk een plek vinden in de stad. Denk aan makers, kunstenaars, studenten, ouderen en mensen met een lager inkomen.

Ook werken we aan een voedselcoöperatie. Voedsel is een essentieel onderdeel binnen onze community  en buurttuinen spelen een belangrijke rol als het gaat om de verbinding met de natuur. We gaan een directe relatie aan met lokale boeren. Samen met initiatieven zoals Local-to-Local en Operation Food Freedom, die lokaal geproduceerd voedsel toegankelijk maken, kunnen bewoners een abonnement nemen en wekelijks verse groenten, fruit en eieren ophalen.

HOE IS BAAIBUURT ONTSTAAN?

Baaibuurt begon als een toevluchtsoord voor mensen die buiten de standaardhokjes van de stad vielen, en die vrijheidsgeest is nog steeds voelbaar. Het is een plek met weinig regels, waar creatieve en zelfgemaakte initiatieven kunnen ontstaan en groeien zonder afhankelijk te zijn van subsidies. Deze buurt is uniek en levendig, met een kruidenspiraal, kippen, kikkers en veel verwilderd groen.

Wat is jouw droom?

Mijn droom is dat Baaibuurt een groene oase kan blijven, met een voedselbos en een plek waar mensen samen kunnen tuinieren, koken en eten. In een kringloop wordt al het afval gecomposteerd en teruggegeven aan de tuin. Het moet een fijne, toegankelijke plek zijn waar mensen makkelijk met elkaar in contact komen.

Amsterdam – 30 juli 2024: Baaibuurtcollectief

Hoe ziet jouw ideale Amsterdam eruit?

In mijn ideale Amsterdam worden de stemmen van bewoners beter gehoord en is er meer ruimte voor co-creatie. Lokale initiatieven krijgen meer vrijheid om te experimenteren en te groeien.

En omdat Amsterdam steeds meer versteent, is het belangrijk om meer aandacht te besteden aan groen. Als je via Google Sateliet kijkt, zie je hoe uitzonderlijk groen de Baaibuurt is. Dit biedt veel voordelen! Het helpt om hittestress te verminderen—vooral belangrijk voor ouderen in warme woningen—en biedt verkoelende schaduw dankzij de grote bomen. Het groen creëert ook een natuurlijke geluidsbarrière en is geweldig voor de biodiversiteit en de (mentale) gezondheid van de bewoners.

”wist je dat je het ‘uitdaagrecht’ kunt gebruiken om zelf het groen in je buurt te beheren? als jij liever bloemen laat bloeien in plaats van gemaaid grad, kun je de gemeente uitdagen en het beheer overnemen”.

WAT KAN IK MORGEN DOEN OM DE STAD GROENER, DUURZAMER, GEZONDER OF SOCIALER TE MAKEN?

Wist je dat je het “uitdagenrecht” kunt gebruiken om zelf de groenvoorziening in je buurt te beheren? Stel dat de gemeente steeds het gras maait, maar jij en je buren liever bloemen laten bloeien. Dan kun je de gemeente uitdagen om het beheer over te nemen.

Daarnaast is er het “buurtrecht,” waarmee je als bewonersgroep taken van de gemeente kunt overnemen, omdat jullie denken het beter en goedkoper te kunnen doen. Zo krijg je samen de kans om de wijk naar jullie hand te zetten!

”TERWIJL AMSTERDAM STEEDS VERDER VERSTEENT, BIEDT DE GROENE BAAIBUURT VERKOELING, EEN NATUURLIJKE GELUIDSBARRIÈRE EN EEN BOOST VOOR BIODIVERSITEIT EN GEZONDHEID!”

Locatie: Zeeburgereiland
Fotograaf: Tammy van Nerum

SLUIT JE AAN BIJ DEZE CLUB WILDPLUKKERS EN VERZAMEL EETBARE PLANTEN EN GENEESKRACHTIGE KRUIDEN!

Eigen Krachtvoer organiseert elke woensdagmiddag een wildplukwandeling. Met een groepje mensen trekken ze de natuur in en zoeken kruiden, bloemen, bessen, noten of paddenstoelen. Soms vissen ze met eigen boot, rapen ze ganzen eieren of zoeken ze wilde oesters aan de kust. De wandelingen zijn altijd onder begeleiding van mensen met verstand van zaken.

Heerlijke maaltijden

Na afloop van de wildplukwandeling wordt er een heerlijke, gezonde maaltijd gemaakt door eigen kok in het wildpluk restaurant. Natuurlijk met alles wat onderweg geplukt is. Elke woensdagavond serveert Eigen Krachtvoer heerlijke 3-gangen wildplukmenu’s met de oogst van de dag. Je kunt aanschuiven aan de Chef’s Table in de keuken van Huis vd wijk de Pijp. Ook is het een mogelijkheid om je eten hier af te halen en thuis ervan te genieten.

Workshops

Ook organiseert Eigen Krachtvoer workshops zoals voedselconservering; technieken zoals wecken, fermenteren en inleggen komen hierbij aan bod. Maar ook workshops over de (genees-)kracht van kruiden en hoe je deze kan gebruiken in bijvoorbeeld zalfjes, tincturen of thee. Eigen Krachtvoer is van oorsprong voor mensen met een minimuminkomen. ”Voedsel hoeven we immers niet te krijgen, we kunnen het ook (met respect) zelf gratis plukken in de natuur.”

In de agenda op de website van Eigen Krachtvoer vind je de excursies van de komende tijd.

Interview: Rhea’s vegan dumplings van geredde groenten

Catering collectief Tuindorp Deli-cious kookt gezond en duurzaam voor Amsterdammers die het hard nodig hebben. Wij interviewden Rhea Cachola, een van de oprichters van het collectief uit Amsterdam Noord.

HOE DRAAGT TUINDORP DELI-CIOUS BIJ AAN EEN DUURZAAM EN GEZOND AMSTERDAM?

Wij dragen ons steentje bij door te koken met groenten die anders verspild zouden worden. We hebben een mooie samenwerking met een informele voedselbank voor mensen die niet in aanmerking ko    men voor de reguliere voedselbank. Zij halen grote partijen groenten op die bijna niet meer verkocht kunnen worden vanwege de houdbaarheidsdatum en geven dit aan bewoners die het nodig hebben. Wij helpen hen met sorteren en verdelen en krijgen op onze beurt groenten en andere levensmiddelen terug die er misschien niet meer perfect uitzien, maar die we nog goed kunnen gebruiken.

We verwerken ze tot dumplings, springrolls en loempia’s na een stoom- en marineerbeurt. Zo geven we voedseloverschotten een tweede leven, variërend van aubergines en paprika’s tot zeekraal. Onze hapjes bestaan meestal voor 80% uit groenten. Bovendien zijn de meeste van onze hapjes vegan, omdat we duurzaamheid en gezondheid hoog in het vaandel hebben. In plaats van frituren, kiezen we vaak voor stomen, wat niet alleen heerlijk is, maar ook gezonder.

Authenticiteit is ook belangrijk voor ons, zo heb ik collega’s met diverse achtergronden en koken we elke dag uit een andere keuken, zoals Indonesisch en Eritrees.

Hoe ontstond het idee achter Tuindorp Deli-cious?

Het idee voor ons bedrijf kwam eigenlijk tot stand in samenwerking met de gemeente en Ymere tijdens de coronapandemie. De gemeente had als doel om het Zonneplein in Amsterdam Noord levendiger te maken op een laagdrempelige manier. We bestaan nu al twee jaar.

In deze buurt zijn veel bewoners afhankelijk van een uitkering. Met onze catering willen we laten zien dat je zelf aan de slag kunt gaan en dat er mogelijkheden zijn om een eigen onderneming te starten. Mijn voornaamste doel is om meer verbinding in de buurt te creëren. We betrekken vaak mensen die meer willen leren of zich eenzaam voelen. Wij willen er graag voor de buurt zijn!

Wat is je droom voor Amsterdam?

Gezond eten hoeft niet duur te zijn. We zijn met een aantal organisaties en ondernemers bezig een meerjarig voedselprogramma op te zetten waarbij we ook cursussen gezond koken organiseren. Dat doen we al een tijdje voor mensen uit buurthuizen en vrijwilligers van onder meer Gezond Noord.

”het voornaamste doel is om meer verbinding in de buurt te creëren. We betrekken vaak mensen die meer willen leren of zich eenzaam voelen”.

WAT IS JULLIE AMBITIE VOOR DE TOEKOMST?

We zijn begonnen als een pop-up, maar inmiddels zijn we uitgegroeid tot een vaste catering- en afhaallocatie. Zo doen we onder andere de catering voor GGD, de gemeente en de Universiteit van Amsterdam. We werken met z’n drieën. Het kan behoorlijk druk zijn, en wekelijks komen er ongeveer 100 mensen langs op locatie, los van onze cateringactiviteiten. Toch willen we ons bedrijf niet grootschaliger maken, omdat we fel tegen voedselverspilling zijn. We willen één soort maaltijd per dag verkopen en geen uitgebreide menukaart aanbieden, om te voorkomen dat er aan het einde van de dag veel eten moet worden weggegooid.

“WIJ GEVEN GROENTEN DIE ANDERS VERSPILD ZOUDEN WORDEN EEN TWEEDE LEVEN IN GEZONDE, VAAK VEGAN HAPJES ZOALS GESTOOMDE DUMPLINGS EN SPRINGROLLS!”

ZITA PELS IS WETHOUDER VOEDSEL IN AMSTERDAM. WAT ZOU JE HAAR WILLEN MEEGEVEN?

Er zijn veel mensen met prachtige ideeën voor een eigen onderneming. Het zou geweldig zijn als de wethouder talenten zou aanmoedigen en mensen zou stimuleren om een eigen (duurzame) onderneming te starten die de buurt zal doen bloeien.

WAT KAN IK ALS INWONER VAN DE STAD ZELF DOEN OM DUURZAMER TE ETEN?

Eten wordt vaak te snel weggegooid, wat ontzettend zonde is! Ik probeer van elk restje nog wat lekkers te maken. Ons motto is koken met restjes, gezond en betaalbaar. Zo maak ik vaak van overgebleven rijst nog een heerlijk dessert door het te koken met wat (plantaardige) melk en wat honing toe te voegen. Enorm simpel! Nee hoor, ik doe niet mee aan het Nederlandse gemiddelde van 24 kilo voedselverspilling per persoon!

Fotografie: Raymond van Mill

Interview: Fleur en Zouhair brengen gerechten en talenten uit de wereld samen

Sociale onderneming A Beautiful Mess biedt in hun vier restaurants werkplekken aan mensen die ooit naar Nederland zijn gevlucht. Je proeft er de lekkerste gerechten uit de hele wereld. Wij interviewden oprichter Fleur Bakker en operationeel directeur Zouhair Kharkhour.

HOE DRAAG JE BIJ AAN EEN DUURZAAM EN GEZOND AMSTERDAM MET JULLIE BEDRIJF ?

Fleur: “Bij A Beautifull Mess richten we ons vooral op sociale duurzaamheid, met een focus op het ondersteunen van vluchtelingen. We streven ernaar om mensen weer in hun kracht te zetten, hun eigenwaarde te versterken en hun vaardigheden zoals de Nederlandse taal aan te leren. Mensen die bij ons werken moeten weer zin in het leven krijgen én dat is goed voor hun gezondheid.”

Zouhair: “” Helaas wordt vaak mentale gezondheid over het hoofd gezien. Naast de mentale gezondheid richten wij ons ook op de fysieke gezondheid, maar dit gaat eerder op een natuurlijke manier. Zo is onze keuken geïnspireerd op de herkomst van onze medewerkers; het Midden-Oosten en Afrika. Het eten wordt daar vooral vers gekookt met voedsel wat het land te bieden heeft, wat per definitie gezonder is dan veel supermarktvoedsel. We proberen dit over te brengen in onze gerechten; verse gerechten met veel verschillende soorten groenten en peulvruchten. Hoewel we niet per se veganistisch zijn, is het vaak wel de praktijk. We importeren eigenlijk het ‘goede eetgedrag’ uit andere delen van de wereld, en dragen zo bij aan gezonde voeding. Ons hoofddoel blijft echter om mensen weer aan het werk te krijgen en een positieve invloed op hun leven te hebben.”

WAAROM BEN JE DIT BEDRIJF GESTART? HOE KWAM JE OP HET IDEE?

Fleur: “Uit frustratie, bij vrijwilligerswerk in asielzoekerscentra zag ik hoe mensen vast kwamen te zitten in het systeem. Ik wist meteen dat dit anders moest. We begonnen met een kleine koffiebar in de Bijlmer Bajes, wat succesvol bleek. Eten bleek een mooie verbindende factor, en uiteindelijk evolueerde het naar een restaurant en gebruiken we dit als platform.

We zijn geen koksschool of detacheringsbureau, maar gebruiken het restaurant als middel om een doel te bereiken. En dat doel hoeft niet per se te betekenen dat mensen verder gaan in de horeca. Ons doel is vooral om mensen uit hun isolement te halen, een veilige plek te bieden, in een team te werken, zelfvertrouwen te creëren en de taal te oefenen. Het doel verschilt per persoon, en we werken nauw samen met de stichting Refugee Company voor coaching. Het zijn twee verweven maar aparte trajecten met een gezamenlijk doel: mensen naar duurzame banen en zelfstandigheid ‘’helpen’’.
We vermijden liever het idee van ‘helpen’, we zijn gewoon een positief bedrijf waar iedereen medewerker is, en burger in Nederland. Het labeltje moet weg, het zijn mensen met gevoelens en talenten.”

WAT IS JULLIE DROOM VOOR AMSTERDAM?

Fleur: “Amsterdam is altijd gastvrij geweest voor mensen die gevlucht zijn. Wij hopen dat Amsterdammers bij ons komen eten, zodat we meer deelnemers in onze programma’s kunnen opnemen. Met de opening van een nieuwe vestiging op Oosterdokseiland, in samenwerking met Booking.com, krijgen we de kans verder te groeien en kunnen er nog veel meer deelnemers uit asielzoekerscentra meedoen. Dat is goed voor Amsterdam.”

Zouhair: “Door de eeuwen heen is gebleken dat Amsterdam is gegroeid en dat de stad zich heeft ontwikkeld dankzij migratie, en dat is nu niet anders. Mijn droom is dat deze mensen juist waardevolle toevoegingen zijn voor de stad en dat we hun talenten kunnen integreren. Laten we afstappen van labels als “die Syriër of Afghaan of die vluchteling” en mensen zien als individuen met unieke bijdragen.”

HEB JE TIPS VOOR AMSTERDAMMERS OM DUURZAMER TE ETEN EN TE DENKEN AAN MENTALE GEZONDHEID?

Fleur: “Onze keuken kan inspireren om gezonder en duurzamer te eten. Probeer bijvoorbeeld eens mediterraan eten als je altijd stamppot eet. Variatie in voeding is belangrijk voor je gezondheid, en het verrijkt je ook persoonlijk; verken andere wijken, leer nieuwe recepten en culturen kennen. Doorbreek je bubbel, neem een klein stapje, dan doet die ander dat ook, en dan komen we elkaar tegen.”

“WE IMPORTEREN HET GOEDE EETGEDRAG UIT ANDERE DELEN VAN DE WERELD, MET EEN FOCUS OP GEZONDE, VERSE INGREDIËNTEN.”

WAT IS JULLIE AMBITIE VOOR DE TOEKOMST?

”Sinds de oprichting hebben we 500 mensen in trajecten gehad en 300 mensen naar werk geleid. We hebben een team van 27 werknemers en werken met ongeveer 150 vrijwilligers per stad. Verder komen per week ongeveer 200 gasten, afhankelijk van het seizoen. Met de nieuwe vestiging op Oosterdokseiland verwachten we dat dit minimaal zal verdrievoudigen. We zijn open van ontbijt tot late borrel en willen nog veel meer mensen de kans bieden om deel te nemen aan onze programma’s en ook nog veel meer gasten verwelkomen.”

“Eten is een prachtige verbindende factor, en ons restaurant is een middel om mensen weer een plek in de maatschappij te geven.
”Doorbreek je bubbel, neem een klein stapje, dan doet die ander dat ook, en dan komen we elkaar tegen.”

Fotografie: Raymond van Mill

A Beautiful Mess: Waar Smaken en Verhalen Samenkomen


A Beautiful Mess is een uniek restaurant gevestigd in Amsterdam, met een sociale missie. Het restaurant biedt medewerkers die ooit naar Nederland zijn gevlucht de mogelijkheid om de Nederlandse taal te leren, een sociaal netwerk op te bouwen en hun toekomst te verkennen, of dat nu in de horeca is of elders. Het restaurant is niet alleen een culinaire bestemming, maar ook een inspirerende plek voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

De menukaart van A Beautiful Mess is een reis door de keukens van de landen van herkomst van hun medewerkers, variërend van het Midden-Oosten tot Oekraïne en Eritrea. Alle gerechten bestaan uit mezzes, kleine hapjes die perfect zijn om te delen en vooral geschikt om verschillende smaken te ontdekken. Bovendien streeft het restaurant naar duurzaamheid door te werken met seizoensgebonden ingrediënten, wat leidt tot een regelmatig wisselend menu.

Ga naar de website om een tafeltje te reserveren! En lees het inspirerende interview met A Beautiful Mess: ”“Eten is een prachtige verbindende factor, en ons restaurant is een middel om mensen weer een plek in de maatschappij te geven.”

DE VERBROEDERIJ

WAT DEZE PLEK ZO BIJZONDER MAAKT? ALLES IS BEDACHT EN ONDERHOUDEN DOOR DE BUURTBEWONERS ZELF! DENK AAN DE MOESTUINDERIJ, WAAR BUURTBEWONERS HUN EIGEN GROENTEN TELEN, EN HET BLOEMENLINT DAT DE OMGEVING OPVROLIJKT. DE SCHATTIGE VARKENS WONEN IN HET BIGGENVERBLIJF, EN DE ZAGERIJ IS DÉ PLEK WAAR MENSEN LEKKER KUNNEN KLUSSEN.

LEKKER ETEN VOOR IEDEREEN

Op de kaart staan heerlijke gerechten, ook voor degenen met een kleinere portemonnee én met korting voor mensen met een stadspas. En het beste van alles? Ze verspillen bijna niets: de keukenrestjes gaan naar de geliefde varkens Barry en Rosita, hun mest voedt de moestuin.

Wormenhotel

En ken je het wormenhotel al? Buurtbewoners leveren hun voedselresten in, en de compost die dat oplevert wordt ook in de moestuin gebruikt! Geniet van een zomers moment aan het water met een versgeperst sapje!

Meer weten of langsgaan? Bekijk de website.

 

Interview: René van Buurtkeuken Slotermeer

Bij Buurtkeuken Slotermeer is eten van gered voedsel de verbindende factor. Maar het is niet alleen maar eten redden en duurzaam bezig zijn.  Wij spraken uitgebreid met initiatiefnemer René de Cock. 

Hoe draag je bij aan een duurzaam en gezond Amsterdam?

Met Buurtkeuken Slotermeer zorgen we ervoor dat veel voedsel niet onnodig wordt weggegooid. Met ons gedoneerde busje halen we restjes op bij winkels zoals EkoPlaza, de Turkse supermarkt en andere ondernemers in de buurt. Van deze ingrediënten maken we wekelijks 60 liter soep en voedselpakketjes die we uitdelen. Het is mooi om te zien dat er veel verschillende mensen langs komen en inmiddels is er een vaste groep ontstaan die komt lunchen of eten komt ophalen. Eenzaamheid is een groot probleem en door de Buurtkeuken brengen we mensen samen, wat ik ontzettend waardevol vind. Dus we zijn niet alleen gericht op het redden van voedsel en duurzaamheid, maar het is ook duurzaamheid met vriendschappen.

Hoe is de Buurtkeuken Slotermeer ontstaan?

Nou, dat heeft een hele andere ontstaansgeschiedenis dan je zou denken. Ik was voorganger van een kerk in Nieuw-West, maar onze locatie werd opgeheven. Op zoek naar een nieuwe plek waar we niet alleen op zondag diensten konden houden, bedacht ik dat we doordeweeks ook iets voor de buurt konden doen.

Toen ontdekte ik de Eendagzaak van Cascoland, een plek waar buurtbewoners één dag in de week hun ideeën konden uitproberen. Koken is een van mijn hobby’s en passies.
Ik begon op een dinsdag met het maken van soep van geredde groenten. Dit concept sloeg aan en al snel hadden we een vaste groep mensen aan tafel. Met die ervaring vroeg ik of we een pandje konden huren wanneer er eentje vrijkwam. Nu deel ik eten uit aan ongeveer 25 vaste klanten.

De Buurtkeuken is ook een plek waar mensen samenkomen en om over het leven te praten. Het mooie is dat we hier mensen van verschillende religies verwelkomen, wat vaak leidt tot prachtige gesprekken. Zo vertelde een Pakistaanse man me dat hij zag dat ik deze buurtkeuken vanuit het hart van mijn geloof doe. Hij zei ‘weet u, Christenen en moslims hebben heel veel gemeenschappelijk’. En dat is het punt waar ik altijd van uitga, de liefdadigheid, barmhartigheid. Iets doen voor je naasten, voor je buren. En daarin vinden en versterken we elkaar.

”we halen restjes op bij diverse winkels en van deze Ingrediënten maken we wekelijks 60 liter soep en voedselpakketjes die we uitdelen.”

Wat is je droom?

Mijn vrouw en ik hebben stichtingbuursaam.nl opgericht, waaronder de WeggeefWinkel en de Buurtkeuken vallen. In de weggeefwinkel mag je wekelijks 7 gratis items meenemen, zoals kleding, keukenspullen en speelgoed. Zo stimuleren we duurzaamheid en hergebruik, en helpen we de overproductie en wegwerpmaatschappij te verminderen. Onze droom is om een community centrum te starten waar we nog meer voor de buurt kunnen betekenen.

Daarnaast droom ik van een betere toekomst voor mensen die in armoede leven. Het aantal daklozen en mensen met psychische problemen groeit, dit zie ik ook hier in de wijk. Ik hoop dat er mooie oplossingen komen. Het zou geweldig zijn als er een initiatief zou ontstaan waarbij bewoners met een ruime beurs een wijk oprichten waarin ook woningen en kleine studio’s worden opgenomen en door hen gefinancierd voor mensen die dit niet kunnen betalen. Een gemeenschappelijke eetgelegenheid zou daar natuurlijk ook bij horen.

”ik droom van een betere toekomst voor mensen die in armoede leven. het aantal daklozen en mensen met psychische problemen groeit”.

Hoe ziet jouw ideale Amsterdam eruit?

In mijn ideale Amsterdam is er voldoende woonruimte voor iedereen en zijn er gelijke kansen. Slotermeer is al een van de groenste wijken in Amsterdam, en dat zou overal zo moeten zijn. Groene voorzieningen zijn belangrijk, en eetbaar groen maakt het nog mooier. Hier zijn speeltuinen met groene omheiningen en bakken met fruitbomen en kruiden, waar buurtbewoners vrij mogen plukken. Je merkt dat mensen hier echt waardering hebben voor het groen en er goed voor zorgen, omdat ze het als iets moois zien dat gekoesterd moet worden.

”ik ga altijd uit van liefdadigheid, barmhartigheid, en iets doen voor je naasten en buren”.

Wat kan ik morgen doen om de stad groener, duurzamer, gezonder of socialer te maken?

Begin klein en praktisch: gooi je eten niet weg. Maak bijvoorbeeld apple crumble van appels met beurse plekken of wentelteefjes van droog brood. Het boek ‘Leftovers’ van Yvette van Boven is een bron van inspiratie met recepten voor de ene dag en ideeën voor de restjes de volgende dag. Elk kookboek zou eigenlijk zo’n structuur moeten hebben.

”gooi je eten niet weg. maak bijvoorbeeld apple crumble van appels met beurse plekjes of wentelteefjes van droog brood.”


Fotografie: Tammy van Nerum
Locatie: Lodewijk van deysselstraat 33

House of Fermentation

House of Fermentation is een Koreaans voedselbedrijf dat zich richt op authentieke en traditionele recepten en tegelijkertijd vasthoudt aan de filosofie van zero-waste en duurzaamheid. Sinds de start is de verkoopcyclus zero-waste en is ook de productie ook op weg naar zero-waste.

House of Fermentation is de enige authentieke kimchi-maker in Europa is, je kan er workshops kimchi-maken volgen. Maandelijkse dinerevenementen laten de traditionele Koreaanse keuken zien.

Alle informatie is beschikbaar op hun website.

Oma’s Soep is een bedrijf dat verse soepen en maaltijden verkoopt, waarbij maar liefst 50% van de winst wordt ingezet om jong en oud met elkaar te verbinden en eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. Eenzaamheid vormt een groot en groeiend probleem onder ouderen, met bijna de helft van de oudere bevolking in Nederland die zich regelmatig eenzaam voelt. De verwachting is dat het aantal ouderen de komende 20 jaar zal verdubbelen, waardoor de noodzaak om eenzaamheid aan te pakken alleen maar groter wordt. Oma’s Soep maakt deze eenzame ouderen blij en inspireert iedereen om ouderen wat meer aandacht te geven.

Om op structurele wijze eenzaamheid te bestrijden, organiseert Oma’s Soep wekelijks kookdagen en soep-aan-huisdagen. In elke ‘Oma’s Soep stad’ wordt een studentenbestuur gevormd dat verantwoordelijk is voor deze activiteiten. Tijdens de kookdagen werken vrijwilligers samen met ouderen om heerlijke soepen te bereiden van overgebleven groenten, terwijl ze gezellig kletsen of een spelletje spelen. Bij de soep-aan-huis-dagen bezoeken vrijwilligers ouderen in 12 steden door heel Nederland om hen een soepje langs te brengen en hen gezelschap te bieden.

Naast deze wekelijkse activiteiten organiseert Oma’s Soep ook originele en leuke evenementen om de betrokkenheid en impact nog verder te vergroten. Zo organiseerde Oma’s Soep een speeddate-evenement op Valentijnsdag, waar jong en ouder elkaar het hemd van het lijf vroeg, en staat het grote Oma’s Festival gepland in aankomende september. Daarnaast breidt Oma’s Soep zich steeds verder uit, zowel in Nederland als in het buitenland, met als doel de impact op het gebied van eenzaamheidsbestrijding steeds groter te maken.

Catering collectief Tuindorp Deli-cious kookt gezond en duurzaam voor Amsterdammers die het hard nodig hebben.  Op woensdag t/m zondag kun je langskomen voor het afhalen van gerechten uit de wereldkeuken. Ook voor cateringopdrachten ben je hier aan het juiste adres. De chefs koken zo gezond en duurzaam mogelijk, bijvoorbeeld door gebruik te maken van geredde groenten.

Lees ook het interview met Rhea Cachola, een van de oprichters van het collectief uit Amsterdam Noord.

TKRAMREPUS is de eerste omgekeerde supermarkt waar je geen boodschappen haalt maar brengt. Door oorlog, crisis en inflatie leven meer dan één miljoen mensen in armoede. En dat in Nederland! Dat kan niet langer en daarom is de Omgekeerde Supermarkt in het leven geroepen. Een permanente plek waar je iets goed doet voor een ander en bijdraagt aan de strijd tegen armoede en voedselverspilling.

Check de website voor meer informatie!

Red je Restjes!
De Omgekeerde Supermarkt is onderdeel van de Red je Restjes Route. Met deze gratis te downloaden route ontdek je de lekkerste smaken en verspillingsvrije adresjes in Amsterdam Oost op 1 routekaart. Wanneer ga jij op pad?

Plukbos is een 1000 meter grote buurttuin in het centrum van Amsterdam. Burtbewoners kunnen fruit, kruiden en groenten telen en plukken van de ca. 100 verschillende nuttige vaste en eenjarige gewassen. Gelegen op Wittenburg op de Oostelijke Eilanden is Plukbos een onderdeel van de groene loper van Amsterdam. Niet alleen is het een leuk stuk groen voor de bewoners om lekker bezig te zijn en te wandelen, ook is Plukbos een verbinder voor de buurt.

Iedereen kan gezellig tuinieren en planten verbouwen op het stuk groen in het midden van de stad. Er is veel tuingereedschap, een kas en een ruim moestuingedeelte. In het seizoen draait een naschoolse tuinclub en bij lekker weer is er altijd wel iemand aan het werk op de dinsdmiddag. Op iedere eerste zondag van de maand is er een tuindag met een lunch, liefst van eigen bodem waarbij iedereen van harte welkom is.  Ook bedrijfsuitjes en workshops worden met regelmaat gehouden.

Kortom, meld je aan voor de nieuwsbrief of de whatsappcommunity om op de hoogte te blijven en doe gezellig mee! Meer informatie hier.

De Amsterdamse stadswijngaard No Chateau is een stichting zonder winstoogmerk en opgericht om mensen in een groene en inspirerende omgeving bij elkaar te brengen en met elkaar te verbinden rondom een prachtig eindproduct: wijn. Stadswijngaard No Chateau geeft zo’n 70 deelnemers de mogelijkheid om een eigen stuk wijngaard te beheren en te oogsten. Dit wordt gedaan in workshopvorm met bijeenkomsten door het jaar heen, zodat er achteraf een breed inzicht is in wat wijnbouw inhoudt. De deelnemers kunnen meedoen aan alle wijnmaak activiteiten. Het motto is “zelf doen”. Het hele proces wordt door de wijngaardeniers gezamenlijk gedaan: van planten, snoeien en het terrein wieden, tot aan oogsten en bottelen. 

Stadswijngaard No Chateau is gelegen in Amsterdam Noord op het terrein van NoordOogst. Dit is een kleinschalig, duurzaam stadslandbouwproject in Amsterdam Noord. Op NoordOogst wordt op een ecologisch verantwoorde manier voedsel geproduceerd, en worden mensen geïnspireerd om bewust met eten om te gaan.

Meer weten over No Chateau? Bekijk de website.

Afbeelding banner: No Chateau

De Voedselbank streeft ernaar wekelijks gezond en gevarieerd eten te geven aan mensen die het niet hebben. Zo gaat de Voedselbank armoede tegen, verdwijnen voedseloverschotten en wordt het milieu minder belast.

De Voedselbank dient zo als schakel tussen overschotten enerzijds en armoede anderzijds. Per week worden 4500 voedselpakketten gedistribueerd. Om haar klanten van voldoende eten te kunnen voorzien, werkt de Voedselbank samen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren.

Voedselbank Amsterdam is tevens het distributiecentrum voor Voedselbanken in Noord-Holland. De Voedselbank Amsterdam is aangesloten bij de verenging van Nederlandse Voedselbanken.

Potverdorie! maakt jams en chutneys van fruit en groente die anders zouden worden verspild. Met 70% rijp geplukt Hollands fruit, gecombineerd met kruiden zoals dragon en rozemarijn, creëren ze producten zonder kunstmatige toevoegingen, puur natuur.

Potverdorie! maakt smaakmakers van Nederlandse bodem op basis van 70% fruit. Chutney en jam die geen jam mag heten omdat er teveel fruit in zit. Fruit dat volgens de inkooporganisaties te groot te klein of afwijkend van kleur of vorm is. Voor Potverdorie! is dat juist perfect het gaat om de smaak die moet goed zijn. Omdat al het fruit uit Nederland komt, wordt het rijp geplukt en hoeven er geen onnodige kilometers over de aarde te worden afgelegd. De duurzame telers met wie we persoonlijk contact hebben krijgen een eerlijke prijs voor het ‘lelijke’ deel van de oogst. Ze werken tenslotte ook voor dat deel heel hard.

De smaak is het allerbelangrijkst en daarom maken ze die uniek. Zo is er pruimgember, kersrozemarijn, framboosmunt, braamlaurier en uienchutney. Doordat er heel veel fruit in zit en minder suiker smaakt het niet alleen fantastisch bij brood of yoghurt maar ook bij kaas en vleeswaar, je maakt er een taartje mee af maar ook een stamppot. Heerlijk in een drankje met of zonder alcohol, in een dressing eigenlijk kan het overal bij.

Een knettergoeie smaak, 100% van Hollandse bodem en een eerlijke prijs voor de teler, Potverdorie! wat lekker. Kijk op de website voor de actuele verkooppunten binnen de stad!

Taste Before You Waste is een sociale organisatie die zich focust op de preventie van voedselverspilling en is in november 2012 opgericht in Amsterdam. Taste Before You Waste inspireert mensen om mee te strijden tegen voedselverspilling door overtollig voedsel over te nemen en het te gebruiken als inspiratie en bij al hun activiteiten. Ze organiseren Food Cycle Markets, buurt diners, educatieve workshops en doen event catering en presentaties. Taste Before You Waste streeft ernaar bewustzijn te creëren rondom de enorme hoeveelheid voedsel die elk jaar wordt weggegooid. Ook geven ze tips om voedselverspilling te voorkomen.

Meer weten? Check de website.

Mediamatic is sinds 1983 een instelling gericht op nieuwe ontwikkelingen in kunst en cultuur. Ze houden zich bezig met natuur, biotechnologie en -kunst. Mediamatic organiseert lezingen, workshops en kunstprojecten in een sterk internationaal netwerk. Daarnaast biedt het restaurant van Mediamatic Biotoop, Mediamatic Eten, een wijds uitzicht over over de stad. Ze zijn open voor diner of gewoon een lokaal gebrouwen bier in de zon op het terras.

In het Myco Designlab onderzoeken ze de mogelijkheden van ontwerpen met levende organismen. Ze geloven dat mycelium, het wortelsysteem van paddenstoelen, uiteindelijk plastic zal vervangen. Momenteel zijn ze bezig isolatiemateriaal te maken uit mycelium met het afval van hun bierbrouwerij als grondstof. Met het eindproduct isoleren ze de negentiende-eeuwse sluisdeurenloods, de projectruimte waar ze de lezingen geven.

Zorgkwekerij Groen is een groeiend familiebedrijf gestart in 2018 (door Jessica en Clemens) dat meebeweegt met de groter wordende zorgbehoefte binnen dagbesteding, maar ook in de steeds grotere vraag in sociaal betaalbare activiteiten en verse gezonde producten.

Zij bieden dagbesteding op het tuinders perceel van hun vader in Amsterdam-Osdorp, tuinen van West gebied. Zij bieden volwassenen en ouderen, met een psychiatrische onbalans, lager uitgangsniveau en/of beginnende geheugenklachten zinvolle dagbesteding en richten zich op herkenbare dagelijkse activiteiten. De deelnemers helpen overal mee op de kwekerij waar zij kunnen in het gehele proces van het kweken van groente, fruit en planten.

Hun uitgangspunt is: je kan doen wat je wilt doen (wil) en wordt aangesproken op wat je kunt doen (mogelijkheden). Ze streven naar een gevoel van verantwoordelijkheid en nuttig zijn. Dit geeft voldoening en zelfvertrouwen en kan de zelfredzaamheid doen vergroten. Naast de dagbesteding hebben ze ook een zelfservice winkel aan hun erf, die wordt beheerd door de deelnemers. Hier kunnen mensen uit de buurt de met zorg geteelde producten kopen. In 2024 wordt er een winkel geopend met koffie gelegenheid gerund door onze deelnemers, genaamd de Koffie Kas Amsterdam.

Rorik is een duurzaam paradijs waar landbouw, natuur en recreatie samenkomen op toekomstgrond. Net als in de natuur, draait op Rorik het leven in cirkels. Het restaurant kookt met het voedsel van het landgoed, de restjes gaan naar de varkentjes, en de varkens worden geserveerd in het restaurant. Elke plank, elk kozijn, elke steen brengt een verhaal mee van een vorig leven. Niets wordt besteld, alles is gezocht en gevonden.

Team Rorik bestaat uit wijnboeren Rubie & Eise, campinghouders Maartje & Etse, bio-boer Kasper, chef Sjoerd en visionair Wouter. Op de camping van Rorik is iedereen welkom om te genieten van natuur, cultuur, creativiteit en kunst. Op de akkers kan je komen boeren, om na een dag aanpoten met een appel uit de boomgaard in het gras te liggen. Of een zelfgemaakt glas wijn te drinken bij het kampvuur en te genieten van muziek en theater, terwijl de zon langzaam achter de ringwal verdwijnt. Je kunt ervoor kiezen om een fruitboom te leasen of en verspakket af te nemen. Genoeg opties dus om te kunnen genieten van het lekkers dat Nederland te bieden heeft!

Benieuwd? Je kan contact opnemen via info@landgoedrorik.nl of langsfietsen, er is altijd iemand aanwezig om je te groeten! Check de website voor de meest up-to-date informatie.