
Kaskantine bewijst dat zelfvoorzienend leven in de stad mogelijk is—een circulaire stadsboerderij waar duurzaam eten, activisme en gemeenschap samenkomen. Ontdek hoe het anders kan!
Als off-grid organisatie heeft de Kaskantine zich door de jaren heen op verschillende locaties in Amsterdam gevestigd. Vanuit hun huidige plek in Amsterdam Slotervaart transformeren ze braakliggende grond tot groene hubs waar mens en natuur samenkomen. Met steun van nomadische boeren, kunstenaars, koks en bouwers bouwen ze aan een duurzaam alternatief voor het intensieve stadsleven. Zo is de Kaskantine niet alleen een plek voor duurzaam voedsel, maar ook voor verbinding, kennisdeling en verandering.
Fotocredits: Kaskantine

Zelfvoorzienendheid
Zelfvoorzienendheid staat centraal: een klei oven verwarmt de ruimte en dient als kookplek, water wordt opgevangen en gezuiverd, energie komt van zonnepanelen, en je kunt je kleding komen repareren. De Kaskantine wil aantonen dat leven zonder nutsvoorzieningen haalbaar is en hoopt hiermee anderen te inspireren.

Meedoen
Er zijn verschillende manieren om mee te doen. Volg de Climate-Friendly Kitchen Garden Course, leer over composteren bij de Bokashi Club, of word vaste vrijwilliger. Daarnaast biedt de Kaskantine workshops over fermenteren, composteren, stadstuinieren en circulair koken, met ruimte voor gesprekken over klimaat en duurzaamheid.

De Kaskantine
Adres:Handbalstraat 1
Amsterdam
Meer van Amsterdamse bodem

Restaurant Elixer
Restaurant Elixer combineert circulaire gerechten met buurtinitiatieven om bewustzijn rond korte ketens en stadslandbouw te vergroten.


Interview: Anne Engel van Forteiland Pampus
Anne Engel herstelt biodiversiteit op Forteiland Pampus door bijzondere lokale gewassen te gebruiken. Als hoofd horeca laat ze gasten via hun biodiversiteit op je bord de kracht van natuurherstel proeven.

TKRAMREPUS – De Omgekeerde Supermarkt
TKRAMREPUS is de eerste omgekeerde supermarkt waar je voedsel brengt in plaats van haalt, om armoede en voedselverspilling tegen te gaan.