Yemayá’s Vegan Corner, het eerste veganistische restaurant in Amsterdam Zuidoost, laat buurtbewoners op een toegankelijke manier kennis maken met een plantaardige, duurzame levensstijl. Ze koken de lekkerste, volledig plantaardige, Surinaamse maaltijden.
‘’In ons vegan restaurant dringen we onze keuze niet op, maar laten we onze gerechten voor zichzelf spreken. Het maakt ons trots om zoveel enthousiaste reacties te ontvangen, zonder klachten over het ontbreken van vlees.’’ – Sharon
Meer dan een Restaurant
Naast eten zijn er ook workshops en lezingen! De naam Yemayá komt van de Afrikaans-Carribische godin van de zee, en staat symbool voor connectie. De drie eigenaren willen de community in Zuidoost versterken en hebben lange-termijn plannen om het restaurant verder te verduurzamen en voor het verkopen van maaltijdboxen. Yemaya’s maakt ook deel uit van onzeSuri Route!
Yemayá zit in winkelcentrum Reigersbos. Langsgaan of bestellen? Bekijkde website.
De missie van Eyan, het brein achter Chilli Chan’s, is om de heerlijkste Chinese smaken naar jou tafel te brengen. Daarvoorgebruikt Eyan natuurlijke, lokaal toegankelijke ingrediënten zonder conserveermiddelen. De visie van Chilli Chan’s is om het leven smaakvoller en heter te maken doormiddel van haar chilli olie, wat bij elk recept en gelegenheid een beetje Chinese cultuur toevoegt. Want zoals Eyan het ziet: “Live Life on the Spicy Side!”.
Eyan was in Hong Kong geboren en in Sydney opgegroeid. Van jongs af aan had haar familie nooit zout en peper op de tafel staan, maar juist huisgemaakte chilli en XO sauzen van haar Taiwanese moeder. Zeven jaar geleden verhuisden Eyan naar Duitsland en daarna Amsterdam, waar ze bij geen enkele Aziatische supermarkt chilli olies en sauzen kon vinden die smaakten zoals die van haar jeugd. Tijdens de 2021 lockdown miste Eyan de punch en crunch van haar moeder’s chilli olie en huisgemaakte maaltijden, en ook haar familie. Daardoor kwam ze op het idee om haar moeder’s chilli olie te recreëren, maar met haar eigen moderne twist. Na veel enthousiasme van haar vrienden over haar Chilli olie, besloot Eyan om Chilli Chan’s op te richten en met andere te delen.
Je kan de sauzen van Chilli Chan’s bestellen via haar website. Vaak staat ze ook op verschillende markten, dus check haar instagram voor updates!
Vega… wat? Veganees natuurlijk! Hèt vegan restaurant in Amsterdam met de lekkerste
bites uit verschillende Aziatische keukens. Je kan om hier terecht voor lunch. Denk bijvoorbeeld aan bahn mi of de crispy tempeh bowl. ‘s Avonds is er een shared dining menu met signature dishes de Korean cauliflower en de bao buns. En vergeet vooral de lekkere vegan desserts niet!
Mocht je meer zin hebben in een goede borrel, dan ben je ook op het goede adres! Met Amsterdamse bieren, kleurrijke cocktails en fijne discohitjes dansen ze tot in de late uurtjes! Zowel binnen als buiten kan je Veganees experience beleven: binnen vind je het vrolijke duurzame interieur met heerlijke jaren 80 deuntjes op de achtergrond. Op het terras buiten staat de zon de hele dag, met heaters wanneer het wat kouder is.
Veganees is een van de locaties die culinair ondernemer Nadia Zerouali en chef Emmo Achthoven tippen in de Vegaroute. Download de routekaart en ontdek de meest duurzame en lekkere vega(n) eetadresjes in de stad!
Kom ook langs en draag bij aan de gezelligheid!
Peach is een vegan deli in Amsterdam-Noord waar duurzaam en bewust eten centraal staat. Met een volledig veganistische keuken, biologische en seizoensgebonden producten, en een focus op lokale ingrediënten, creëren ze unieke umami-smaken zonder palmolie of plastic. Peach strijdt tegen voedselverspilling, ondersteunt buurtinitiatieven en organiseert workshops en catering. Ontdek hun creaties, geïnspireerd door Irene’s passie voor kruiden en wildplukken. Bezoek Peach en ervaar eten met minimale impact en maximale smaak!
De Vegan Sushi Bar is opgericht in januari 2020 en was het eerste veganistische sushirestaurant in Nederland. Ze bieden een breed arrangement plantaardige sushi aan.
Het is hun missie om iedereen bewuster te maken van diens voedselkeuzes en een gezondere en duurzamere levensstijl te bieden. Omdat sushi normaal veel zalm, tonijn of andere vissoorten bevat, is plantaardige sushi een welkom alternatief voor alle vega-Amsterdammers en flexitariërs die de stad rijk is!
Plantbased sushi is niet alleen ‘better than’, maar ook de toekomst! Het menu bestaat uit sushi met visvervangers, maar ook veel rolls die dat niet nodig hebben, zoals de ‘sweet avocado tree’. Deze roll bestaat uit zoete aardappel tempura, avocado, wasabi mayo en inari. Er zijn bij de Vegan Sushi Bar signature rolls, Inari, Maki en Gunkan en overige hapjes te bestellen. Neem een kijkje op de website om een reservering te maken en op de hoogte te zijn van hun actuele menukaart!
De Waaghals is een vegetarisch restaurant en ze omschrijven zichzelf als informeel, verfijnd en creatief. Ze serveren een verrassingsmenu van 3 of 4 gangen en biologische wijn. De chefs maken geen gebruik van vlees-vervangende producten, maar weten met seizoensgebonden groenten heerlijke gerechten te maken. De Waaghals is al sinds 1981 een begrip in Amsterdam en is geliefd bij vegetariërs, veganisten en alles eters.
Men Impossible is een volledig veganistisch ramen restaurant. Biedt een vast menu dat je kunt aanpassen aan je eigen voorkeuren. Hun motto is ‘Awaken the sense of your taste’!
Chef-kok Atsushi Ishida begon Men Impossible, na gewerkt te hebben bij noodle-restaurants in Dortmund en Amsterdam. Zijn missie is om mensen te laten zien dat plantaardig voedsel net zo lekker kan zijn als dierlijke gerechten, en beter is voor de planeet! Traditioneel gebruiken ramenrestaurants een niet-veganistische bouillon als basis voor het gerecht. Atsushi gebruikt ingrediënten als miso, cashewnoten en voedingsgist om een bouillon te maken die net zo lekker is.
‘Men’ is het Japanse woord voor ‘ramen’. De naam van het restaurant verwijst naar de schijnbaar onmogelijke zoektocht om een rijke smaak te bereiken terwijl alleen biologische, Europese en plantaardige ingrediënten worden gebruikt, en geen smaakversterkers. Bij Men Impossible laten ze zien dat het mogelijk is!
In hartje Amsterdam, recht tegenover het Centraal Station ligt Dwaze Zaken. Al sinds 2003 kun je hier terecht voor ontbijt, lunch en diner en tot rust komen midden in de drukte van de stad. Het is een plek waar veel aandacht wordt besteed aan product en mens. Hun vijf kernwaarden zijn: streekproducten, biologisch, veganistisch, vegetarisch en eerlijk. Zo werken ze veelal met verse, biologische en streekproducten. Ook kijken ze naar de herkomst, het ontstaan en verwerking van hun producten. Ze zijn transparant over hun leveranciers, dus je kan dit zelf ook bekijken. Tot slot is er voor de vegetariërs en veganisten volop keuze bij Dwaze Zaken!
Kom dus een keer langs! Check de website voor de meest actuele openingstijden.
Madre is een plek midden in de Jordaan waar de moderne Mexicaanse keuken en een Amsterdamse flair elkaar kruisen en de smaken van de stad worden gevierd. Op het menu staan gerechten van lokaal ingekochte, strikt seizoensgebonden ingrediënten. De Mexicaanse keuken staat bekend om zijn vleesgerechten, maar hier zijn ook voldoende vega(n) gerechtjes te verkrijgen.
Volgens Madre is hun restaurant een liefdesverklaring aan goed eten, fantastische drankjes en eerlijke verhalen. Kom je naar Madre om hier deel van uit te maken? Check de website voor meer informatie.