Onderwerp: Circulair

Ontmoet Clay’s Bananenbrood: duurzaam, ambachtelijk, en heerlijk gezond! Clemens maakte al een aantal jaren bananenbrood met zijn catering. Hij ontving enorm veel positieve reacties over het bananenbrood, wat hem inspireerde om zijn eigen onderneming te starten. De bedrijfsnaam was snel gekozen, want zijn zoontje heet Clay en is zijn grote inspiratie.

De samenwerking met lokale groenteboer Dick Schaap is een belangrijk onderdeel. Elke week worden bananen die niet meer verkoopbaar zijn, opgehaald bij Dick Schaap. Vervolgens verwerkt Clemens ze in het bananenbrood. Ook is het bananenbrood vegan, lactosevrij en vrij van conserveringsmiddelen. Verder bevat het bananenbrood bijna geen toegevoegde suikers, en wordt het lokaal en ambachtelijk bereid. Een heerlijk duurzaam bananenbrood dus!

TKRAMREPUS is de eerste omgekeerde supermarkt waar je geen boodschappen haalt maar brengt. Door oorlog, crisis en inflatie leven meer dan één miljoen mensen in armoede. En dat in Nederland! Dat kan niet langer en daarom is de Omgekeerde Supermarkt in het leven geroepen. Een permanente plek waar je iets goed doet voor een ander en bijdraagt aan de strijd tegen armoede en voedselverspilling.

Check de website voor meer informatie!

Red je Restjes!
De Omgekeerde Supermarkt is onderdeel van de Red je Restjes Route. Met deze gratis te downloaden route ontdek je de lekkerste smaken en verspillingsvrije adresjes in Amsterdam Oost op 1 routekaart. Wanneer ga jij op pad?

De Voedselbank streeft ernaar wekelijks gezond en gevarieerd eten te geven aan mensen die het niet hebben. Zo gaat de Voedselbank armoede tegen, verdwijnen voedseloverschotten en wordt het milieu minder belast.

De Voedselbank dient zo als schakel tussen overschotten enerzijds en armoede anderzijds. Per week worden 4500 voedselpakketten gedistribueerd. Om haar klanten van voldoende eten te kunnen voorzien, werkt de Voedselbank samen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren.

Voedselbank Amsterdam is tevens het distributiecentrum voor Voedselbanken in Noord-Holland. De Voedselbank Amsterdam is aangesloten bij de verenging van Nederlandse Voedselbanken.

Potverdorie! maakt jams en chutneys van fruit en groente die anders zouden worden verspild. Met 70% rijp geplukt Hollands fruit, gecombineerd met kruiden zoals dragon en rozemarijn, creëren ze producten zonder kunstmatige toevoegingen, puur natuur.

Potverdorie! maakt smaakmakers van Nederlandse bodem op basis van 70% fruit. Chutney en jam die geen jam mag heten omdat er teveel fruit in zit. Fruit dat volgens de inkooporganisaties te groot te klein of afwijkend van kleur of vorm is. Voor Potverdorie! is dat juist perfect het gaat om de smaak die moet goed zijn. Omdat al het fruit uit Nederland komt, wordt het rijp geplukt en hoeven er geen onnodige kilometers over de aarde te worden afgelegd. De duurzame telers met wie we persoonlijk contact hebben krijgen een eerlijke prijs voor het ‘lelijke’ deel van de oogst. Ze werken tenslotte ook voor dat deel heel hard.

De smaak is het allerbelangrijkst en daarom maken ze die uniek. Zo is er pruimgember, kersrozemarijn, framboosmunt, braamlaurier en uienchutney. Doordat er heel veel fruit in zit en minder suiker smaakt het niet alleen fantastisch bij brood of yoghurt maar ook bij kaas en vleeswaar, je maakt er een taartje mee af maar ook een stamppot. Heerlijk in een drankje met of zonder alcohol, in een dressing eigenlijk kan het overal bij.

Een knettergoeie smaak, 100% van Hollandse bodem en een eerlijke prijs voor de teler, Potverdorie! wat lekker. Kijk op de website voor de actuele verkooppunten binnen de stad!

Herkomst: de boerderij waar varkens gevoed worden met restvoer van en rond Amsterdam.

De Herkomst laat zien hoe je met reststromen uit de stad duurzaam en circulair kan boeren. De varkens leven vrij in de natuur, krijgen veel beweging, groeien langzaam en wroeten buiten met hun neus in de grond.

Ze zijn een eerlijk alternatief voor de vee-industrie. Ben je nieuwsgierig geworden of wil je graag vlees bestellen? Neem dan een kijkje op hun website.

De focus op pure smaak en gebruik van natuurlijke ingrediënten is de leidraad voor deze onderneming.

Behalve op het gebied van gezondheid is Lisa, het gezicht achter Buurvrouw Lisa, constant bezig met het verduurzamen van haar bedrijf en de processen. Ze gebruikt het liefst lokale seizoensgroenten en -fruit, die ze ophaalt bij een vaste teler in de Beemster. Ze neemt ook fruit en groente af die zijn afgekeurd voor de reguliere verkoop vanwege een rare vorm of een plekje. Verpakkingen worden gerecycled waar dat kan. Tot slot heeft ze een overeenkomst met Too Good To Go, hierdoor worden haar producten niet weggegooid als de officiële houdbaarheidsdatum verstreken is, maar ze in principe nog goed zijn om te eten of drinken.

Buurvrouw Lisa is onder andere elke eerste zaterdag van de maand te vinden op NoordOogst! Neem een kijkje op de website voor meer informatie!

Fotocredits: Buurvrouw Lisa

Afbeelding: Donny Craves

Heerlijke brownies, cakes en koeken! Volledig plantaardig en met verstopte misfit groenten.

Toen bakker Rob op zoek ging naar koeken voor zijn kinderen en hij niet vond wat hij zocht, besloot hij zelf te gaan experimenteren met recepten. Hij wilde koeken zonder onnodige toevoegingen, slechte vetten zoals palmolie en rare e-nummers. Het liefste met verstopte groenten zodat ze wat meer vezels zouden bevatten, maar wel met de “guilty pleasure smaak” van een echt lekkere koek.

Tijdens zijn zoektocht kwam ook duurzaamheid steeds hoger in het vaandel te staan, waardoor het besluit werd genomen om alleen nog maar vegan koeken te bakken. Donny Craves is een bakkerij die verspilling tegen gaat door gebruik te maken van misfit groenten. Dit zijn groenten die eigenlijk zijn afgekeurd door de voedselindustrie. Omdat de bakkerij geen zuivel of eieren gebruiken, zorgen deze groenten voor de smeuïgheid van hun producten. Het aanbod bestaat uit verschillende American Cookies, brownies, lekkere roze koeken en muffins. De producten zijn te vinden in verschillende winkels of online te bestellen.

Zin in een roze koek of browkie? bestel ze online!

Afbeelding: Donny Craves

 

Levain et le Vin is een zuurdesembakkerij en natuurlijke wijnwinkel waar ambacht centraal staan.

Hier wordt uitsluitend gewerkt met natuurlijke processen: zuurdesembrood wordt gemaakt zonder kunstmatige gisten, volledig gebaseerd op fermentatie met wilde gisten. Hetzelfde geldt voor de natuurwijn: die is puur druivensap, zonder chemische toevoegingen of onnodige interventies. De wijn komt van kleinschalige wijnboeren die met de hand oogsten, werken met traditionele houten persen en veel liefde en zorg in hun productie stoppen.

Wat deze bakkerij extra bijzonder maakt, is de focus op een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk. Plastic wordt zoveel mogelijk vermeden, en oud brood krijgt een tweede leven als croutons. Bovendien worden alleen leveranciers gekozen die biologisch werken, lokaal produceren en duurzaamheid vooropstellen.

 

Fotocredits: Levain et le vin

Taste Before You Waste is een sociale organisatie die zich focust op de preventie van voedselverspilling

Taste Before You Waste inspireert mensen om mee te strijden tegen voedselverspilling door overtollig voedsel over te nemen en het te gebruiken als inspiratie bij al hun activiteiten. Ze organiseren buurt diners, educatieve workshops, Food Cycle Markets en doen event catering en presentaties. Ze streven ernaar bewustzijn te creëren rondom de enorme hoeveelheid voedsel die elk jaar wordt weggegooid.

Elke woensdag halen ze in Amsterdam voedsel dat anders zou worden weggegooid met de bakfiets. In de middag worden er heerlijke gerechten gekookt door de vrijwilligers en als bezoekers kan je er van genieten van 19:00 tot 21:00.

Wil je helpen als vrijwilliger of komen eten, bekijk hier meer info!

Fotocredits: Taste Before You Waste

Rorik is een duurzaam paradijs waar landbouw, natuur en recreatie samenkomen op toekomstgrond. Net als in de natuur, draait op Rorik het leven in cirkels. Het restaurant kookt met het voedsel van het landgoed, de restjes gaan naar de varkentjes, en de varkens worden geserveerd in het restaurant. Elke plank, elk kozijn, elke steen brengt een verhaal mee van een vorig leven. Niets wordt besteld, alles is gezocht en gevonden.

Team Rorik bestaat uit wijnboeren Rubie & Eise, campinghouders Maartje & Etse, bio-boer Kasper, chef Sjoerd en visionair Wouter. Op de camping van Rorik is iedereen welkom om te genieten van natuur, cultuur, creativiteit en kunst. Op de akkers kan je komen boeren, om na een dag aanpoten met een appel uit de boomgaard in het gras te liggen. Of een zelfgemaakt glas wijn te drinken bij het kampvuur en te genieten van muziek en theater, terwijl de zon langzaam achter de ringwal verdwijnt. Je kunt ervoor kiezen om een fruitboom te leasen of en verspakket af te nemen. Genoeg opties dus om te kunnen genieten van het lekkers dat Nederland te bieden heeft!

Benieuwd? Je kan contact opnemen via info@landgoedrorik.nl of langsfietsen, er is altijd iemand aanwezig om je te groeten! Check de website voor de meest up-to-date informatie.

Kaasboerderij Geingenoegen ligt in aan de rivier ‘t Gein Abcoude, nèt over het randje van de Amsterdamse wijk Gein. In een traditionele grupstal staan 40 melkkoeien, allen nog met horens, die in de zomer dag en nacht in de wei staan. Naast koeien en kalfjes zijn er ook 50 fokschapen die elk voorjaar voor de nodige lammetjes zorgen. Er is zelfs een varkensbos, daar scharrelen Bonte Bentheimers rond.

Bart en Jaqueline Hogenhout zijn beiden opgegroeid op een melkveeboerderij en runnen sinds 2010 samen met hun vier kinderen het melkveebedrijf op boerderij Geingenoegen. De boerderij heeft voldoende land en is daarom geheel zelfvoorzienend in de ruwvoerbehoefte voor de dieren zoals vers gras, hooi en huilgras. De mest die geproduceerd wordt dient als voedsel voor het gras op eigen land en alle restproducten zoals de wei van het kaasmaakproces gaat naar de varkens. Daarnaast zijn ze vrijwel zelfvoorzienend in energie behoefte door middel van zonnepanelen voor elektriciteit en zonnecollectoren voor de warmwatervoorziening. Zo wordt de kringloop rond gemaakt en het gehele productieproces van grassprietje tot overjarige kaas in eigen hand gehouden!

In de kaaswinkel kun je op donderdag, vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 17:00 uur kaas proeven en kopen. Alle producten komen van eigen boerderij. Kazen variëren van jonge, jong belegen, belegen en oude boerenkaas tot kruidenkazen met onder andere: brandnetel, fenegriek, komijn, nagel, truffel, gerookte chilipeper, knoflook, basilicum, rozemarijn, mosterd. Zuivel zoals verse boerenmelk, karnemelk, kwark, boter en yoghurt zijn ook te koop evenals verschillende andere delicatessen uit de streek. Deze producten worden vers bereid op ambachtelijke wijze volgens authentiek recept. Het is ook mogelijk om op afspraak een kaasmaakworkshop te volgen.

     

Op de boerderij vind je een grote variatie aan planten en dieren. Tegen de gevel van de boerderij zit een kolonie huiszwaluwen en in de stal bouwen ieder jaar talrijke boerenzwaluwen hun nest. Ook zijn er regelmatig ijsvogels, ooievaars en vossen te spotten. De natuurrijke omgeving leent zich uitstekend voor buitenactiviteiten zowel in de zomer als winter denk aan wandelen, fietsen, varen en schaatsen.

Als antwoord op de onomkeerbare veranderingen in het milieu van onze planeet, bouwt de Kaskantine aan een zelfvoorzienende experiment in het midden van Amsterdam. Ondersteund door een internationale gemeenschap van nomadische boeren, kunstenaars, voedsel-afval strijders, koks, ontwerpers en bouwers die hun kennis delen, bewijzen ze dat deze manier van leven mogelijk is.

Zo komt er een oven van klei en vuursteen die de hele ruimte zal verwarmen. Iedere dag zijn er pizza’s of andere gerechten. Ook staan er vissenbakken in het restaurant. Het water komt van het dak en wordt gezuiverd. De energie komt van zonnepanelen. De Kaskantine mag een jaar blijven staan, maar hoopt in de tussentijd impact te hebben: het doel is om aan te tonen dat niet aangesloten zijn op nutsvoorzieningen mogelijk is in de stad en dat er uiteindelijk een aantal mensen op zo’n manier kunnen leven, bijvoorbeeld in gemeenschappen.

De Ceuvel is een ‘city playground’ voor innovatie en creativiteit. Een experiment waarin ze proberen om duurzaamheid tastbaar, begrijpelijk en leuk te maken. Bij de Ceuvel houden ze ervan om hun kennis te delen en hopen ze dat het zich zal verspreiden, vermenigvuldigen en zal groeien. Er gebeurt altijd wel iets en iedereen is welkom.

I can change the world with my two hands werkt lokaal, via ecologisch beheer van een binnenterrein (1200m2), aan een meer duurzame, gezonde stad. Ze werken lokaal om op een laagdrempelige manier ecologisch leven en tuinieren toegankelijk te maken, en mensen te enthousiasmeren door hen gereedschappen te bieden om tot handelen over te gaan.

Op het terrein vind je voorbeelden van regenwateropvang- en composteersystemen. Bij I can change kun je 24/7 je groente-en fruit resten inleveren en van juni t/m september is het I can change Tuinkafe open voor koffie/thee en taart. Je kunt dan ook (thee)kruiden en een veldboeket te plukken.

Sinds 2015 lest JuiceBrothers Nederlands dorst voor koudgeperste sappen van hoge kwaliteit die voedzaam zijn en super lekker. Het jonge en dorstige team maakt alle sappen dagelijks vers, middels de koude persing methode waarbij essentiële vitaminen, mineralen en enzymen maximaal behouden blijven terwijl alle natuurlijke smaken van de ingrediënten behouden blijven.

Door het gebruik van biologisch fruit en groente en andere natuurlijke ingrediënten, creëert JuiceBrothers de meest smaakvolle en gezonde recepten die je kunt bedenken. Deze boosters van het immuunsysteem zijn rijk aan antioxidanten, werken ontstekingsremmend en bevorderen het algehele welzijn. Met de resten pulp van het fruit worden ook nog eens crackers gemaakt om zo voedselverspilling tegen te gaan!

 

Peach is een vegan deli in Amsterdam-Noord waar duurzaam en bewust eten centraal staat. Met een volledig veganistische keuken, biologische en seizoensgebonden producten, en een focus op lokale ingrediënten, creëren ze unieke umami-smaken zonder palmolie of plastic. Peach strijdt tegen voedselverspilling, ondersteunt buurtinitiatieven en organiseert workshops en catering. Ontdek hun creaties, geïnspireerd door Irene’s passie voor kruiden en wildplukken. Bezoek Peach en ervaar eten met minimale impact en maximale smaak!