Onderwerp: Circulair

Baking Lab

Baking Lab, zet zich in voor duurzaamheid door restproducten een tweede leven te geven en verspilling tegen te gaan.

Zo wordt oud brood verwerkt in nieuw brood of gebruikt voor quiches. Koffieshots en fruitvezels uit de sapcentrifuge vinden hun weg naar taarten en gebak. Zelfs de restwarmte uit de keuken wordt slim hergebruikt om de compostbak en tuinkas te verwarmen. Niet voor niets is Baking Lab een belangrijk onderdeel van de Bord tot Bodem-route!

De bakkerij begon ooit als ontmoetingsplek waar buurtbewoners betrokken werden bij het bakproces. Nu is het een plek waar bezoekers huisgemaakte producten proeven, workshops volgen en meel kunnen kopen. Kleinschaligheid is essentieel om overzicht en betrokkenheid te behouden. Zo blijft het gehele proces transparant en toegankelijk voor iedereen. Wil je meer weten? Kijk dan op de website.

 

 

Thull’s Deli

Simone van Thull, het gezicht achter Thull’s Deli, heeft een passie voor koken, fermenteren en pure ingrediënten. Haar filosofie draait om koken vanaf de basis, met simpele ingrediënten die worden getransformeerd door middel van ingemaakte smaakmakers en fermentaties.

Met deze producten zet je thuis moeiteloos een gezonde maaltijd op tafel en kun je al je groente restjes een tweede leven geven. Thull’s Deli is daarom ook onderdeel van onze Red Je Restjes route!
In de Deli vind je zowel unieke groentepickles zoals zuurkool en kimchi, als gefermenteerde drankjes zoals kombucha en kefir. Daarnaast worden er soms workshops gegeven en vind je in het boek de INMAAK & FERMENTEERBIJBEL alle tips van Simone om zelf te fermenteren. Meer weten? Kijk dan op de website.

Fotocredits: Thull’s Deli

Tuintje van Adam

Tuintje van Adam is een stadslandbouw initiatief in Amsterdam-Noord dat duurzame paddenstoelen kweekt, zoals lion’s mane (pruikzwam), oesterzwammen en shiitake. Hierbij worden moderne technieken en circulaire landbouw gebruikt, met lokale reststromen zoals houtpellets en graanbijproducten. Dit zorgt voor een milieuvriendelijke en efficiënte productie met een kleine ecologische voetafdruk.

Naast het kweken van paddenstoelen organiseert Tuintje van Adam ook activiteiten voor de gemeenschap. Denk aan workshops, educatieve programma’s voor scholen en samenwerkingen met lokale initiatieven. Elke zaterdag zijn er introductieworkshops en farmtours, waarbij bezoekers het kweekproces leren kennen en een vers paddenstoelenpakket mee naar huis krijgen om zelf te kweken. Meer weten? Kijk dan op de website.

Fotocredits: Tuintje van Adam

lait de choco

Opgericht in 2020, opende Lait De Choco in 2023 haar deuren als de eerste plantaardige chocolaterie van Nederland. Lait De Choco streeft naar een duurzame prodcutie door volledig plantaardig, zonder palmolie, transparant en verspillingsvrij te werk te gaan.

De cacaomassa en cacaoboter komen van een familiebedrijf dat boeren 3% meer betaalt dan de Fair Trade-minimumprijs en extra biedt aan kleine en middelgrote boeren. Overgebleven chocolade wordt hergebruikt voor ganaches, pralines, en drankjes in de winkel. De producten worden met zorg verpakt in gerecycled papier en graspapier als alternatief voor plastic. Hoewel niet alles plastic-vrij is, wordt er gestreefd naar het minimaliseren van de plastic voetafdruk door materialen te hergebruiken en te recyclen. Meer weten? Kijk dan op de website!

Fotocredits: Lait de Choco

Amsterdam Noord is weer een stukje duurzamer geworden met de opening van de allereerste Voedselhub! 

 
Dit logistieke centrum zet zich in tegen voedselverspilling en armoede. Hier wordt twee keer per week door vrijwilligers eten verzameld, gesorteerd en verspreid naar verschillende voedselinitiatieven. 
 
Dankzij Voedselcirkel krijgen zo’n 2000 Amsterdamse gezinnen (dat zijn 5000 monden!) gered eten zoals verse groenten, fruit en brood. Vorig jaar wisten ze maar liefst 416.000 kilo voedsel te redden! Vrijwilligers worden hier enorm gewaardeerd! Check hier hoe je als vrijwilliger kunt helpen.
 

Bij NoordOogst houden ze van lekker eten dat op een duurzame manier geproduceerd is. ze zijn een stadslandbouwproject waar iedereen naartoe kan komen om zich te laten inspireren om bewust met eten en duurzaam leven om te gaan.

 

Stadstuinderij NoordOogst is een stadslandbouwproject in Amsterdam-Noord waar duurzaamheid en lokaal produceren centraal staan. Hier werken ondernemers, vrijwilligers en buurtbewoners samen om op een milieuvriendelijke manier heerlijk eten te produceren. Denk aan verse groenten van de biologische stadstuinderij, ambachtelijk gerookte producten van Rookt Amsterdam, en smakelijke gerechten bij Restaurant Pof, bereid met ingrediënten uit de directe omgeving.

Kinderen vermaken zich in de natuurspeeltuin, en voor natuurliefhebbers is er een voedselbos boordevol fruitbomen, bessenstruiken en meerjarige groenten. NoordOogst organiseert ook leuke workshops, rondleidingen en evenementen. Kom langs en proef de smaak van duurzaam stadsleven!

Fotocredits: NoordOogst

Duurzaam eten

NoordOogst draait om gezonde voeding. Alle onderdelen van de voedselketen zijn te zien: van het telen en produceren, tot uiteindelijk het consumeren van verantwoord lekker eten en drinken. Je kunt er niet alleen de duurzame voedselketen in de praktijk zien, maar kan je ook zelf meedoen.

KENNIS- EN CURSUSAANBOD

Over groen kun je niet uitgeleerd raken. Kennis over voedsel verbouwen in de stad, biodiversiteit, bier brouwen, circulair voedsel of de lekkerste pannenkoeken, daar kan je bij NoordOogst voor terecht. Houd hun agenda in de gaten voor de verschillende workshops, rondleidingen en proeverijen!

Fotocredits: Restaurant Elixer

Wil je Heerlijk dineren zonder voedselverspilling? Kom naar Elixer.

In 2019 startten Eva Evers en Valentijn Klap Restaurant Elixer, een sociale onderneming zonder winstoogmerk met een sterke focus op duurzaamheid en circulariteit. Het doel van Elixer is om op een toegankelijke manier de korte keten te promoten en mensen bewust te maken van duurzame voeding.

Bij Elixer staan groenten centraal, vaak vers uit eigen tuin. Wekelijks is er een afwisselend verrassingsmenu met seizoensproducten, aangevuld met vis uit de Noordzee en biologisch of wild vlees. Circulariteit is key: overschotten van buurtbewoners worden verwerkt, groenten worden ingemaakt om verspilling te voorkomen, en restjes gaan naar de composthoop. Zo houdt Elixer de voedselketen mooi rond.

Daarnaast organiseren ze ook buurtgerichte evenementen zoals moestuin dagen, kliekjesdagen en pubquizzen. Tot slot zijn er plannen voor een proeftuin, waar bewoners op een leuke en laagdrempelige manier kunnen kennismaken met stadslandbouw en vergroening.

Wil je meer info? Bekijk de website van Elixer

Fotocredits: Restaurantelixer 

Interview: Rhea’s vegan dumplings van geredde groenten

Catering collectief Tuindorp Deli-cious kookt gezond en duurzaam voor Amsterdammers die het hard nodig hebben. Wij interviewden Rhea Cachola, een van de oprichters van het collectief uit Amsterdam Noord.

HOE DRAAGT TUINDORP DELI-CIOUS BIJ AAN EEN DUURZAAM EN GEZOND AMSTERDAM?

Wij dragen ons steentje bij door te koken met groenten die anders verspild zouden worden. We hebben een mooie samenwerking met een informele voedselbank voor mensen die niet in aanmerking ko    men voor de reguliere voedselbank. Zij halen grote partijen groenten op die bijna niet meer verkocht kunnen worden vanwege de houdbaarheidsdatum en geven dit aan bewoners die het nodig hebben. Wij helpen hen met sorteren en verdelen en krijgen op onze beurt groenten en andere levensmiddelen terug die er misschien niet meer perfect uitzien, maar die we nog goed kunnen gebruiken.

We verwerken ze tot dumplings, springrolls en loempia’s na een stoom- en marineerbeurt. Zo geven we voedseloverschotten een tweede leven, variërend van aubergines en paprika’s tot zeekraal. Onze hapjes bestaan meestal voor 80% uit groenten. Bovendien zijn de meeste van onze hapjes vegan, omdat we duurzaamheid en gezondheid hoog in het vaandel hebben. In plaats van frituren, kiezen we vaak voor stomen, wat niet alleen heerlijk is, maar ook gezonder.

Authenticiteit is ook belangrijk voor ons, zo heb ik collega’s met diverse achtergronden en koken we elke dag uit een andere keuken, zoals Indonesisch en Eritrees.

Hoe ontstond het idee achter Tuindorp Deli-cious?

Het idee voor ons bedrijf kwam eigenlijk tot stand in samenwerking met de gemeente en Ymere tijdens de coronapandemie. De gemeente had als doel om het Zonneplein in Amsterdam Noord levendiger te maken op een laagdrempelige manier. We bestaan nu al twee jaar.

In deze buurt zijn veel bewoners afhankelijk van een uitkering. Met onze catering willen we laten zien dat je zelf aan de slag kunt gaan en dat er mogelijkheden zijn om een eigen onderneming te starten. Mijn voornaamste doel is om meer verbinding in de buurt te creëren. We betrekken vaak mensen die meer willen leren of zich eenzaam voelen. Wij willen er graag voor de buurt zijn!

Wat is je droom voor Amsterdam?

Gezond eten hoeft niet duur te zijn. We zijn met een aantal organisaties en ondernemers bezig een meerjarig voedselprogramma op te zetten waarbij we ook cursussen gezond koken organiseren. Dat doen we al een tijdje voor mensen uit buurthuizen en vrijwilligers van onder meer Gezond Noord.

”het voornaamste doel is om meer verbinding in de buurt te creëren. We betrekken vaak mensen die meer willen leren of zich eenzaam voelen”.

WAT IS JULLIE AMBITIE VOOR DE TOEKOMST?

We zijn begonnen als een pop-up, maar inmiddels zijn we uitgegroeid tot een vaste catering- en afhaallocatie. Zo doen we onder andere de catering voor GGD, de gemeente en de Universiteit van Amsterdam. We werken met z’n drieën. Het kan behoorlijk druk zijn, en wekelijks komen er ongeveer 100 mensen langs op locatie, los van onze cateringactiviteiten. Toch willen we ons bedrijf niet grootschaliger maken, omdat we fel tegen voedselverspilling zijn. We willen één soort maaltijd per dag verkopen en geen uitgebreide menukaart aanbieden, om te voorkomen dat er aan het einde van de dag veel eten moet worden weggegooid.

“WIJ GEVEN GROENTEN DIE ANDERS VERSPILD ZOUDEN WORDEN EEN TWEEDE LEVEN IN GEZONDE, VAAK VEGAN HAPJES ZOALS GESTOOMDE DUMPLINGS EN SPRINGROLLS!”

ZITA PELS IS WETHOUDER VOEDSEL IN AMSTERDAM. WAT ZOU JE HAAR WILLEN MEEGEVEN?

Er zijn veel mensen met prachtige ideeën voor een eigen onderneming. Het zou geweldig zijn als de wethouder talenten zou aanmoedigen en mensen zou stimuleren om een eigen (duurzame) onderneming te starten die de buurt zal doen bloeien.

WAT KAN IK ALS INWONER VAN DE STAD ZELF DOEN OM DUURZAMER TE ETEN?

Eten wordt vaak te snel weggegooid, wat ontzettend zonde is! Ik probeer van elk restje nog wat lekkers te maken. Ons motto is koken met restjes, gezond en betaalbaar. Zo maak ik vaak van overgebleven rijst nog een heerlijk dessert door het te koken met wat (plantaardige) melk en wat honing toe te voegen. Enorm simpel! Nee hoor, ik doe niet mee aan het Nederlandse gemiddelde van 24 kilo voedselverspilling per persoon!

Fotografie: Raymond van Mill

BRET, met zijn kenmerkende rode look, geeft het grijze Sloterdijkgebied een vrolijke impuls. Om het gebied gezelliger te maken is het hele plein omgetoverd tot een weelderig groen park. En midden in dat park verrijst BRET als een rood hart dat leven pompt in een grijze kantoorruimte.

 

BRET dient nu als ontmoetingsplek voor iedereen die wil dineren, borrelen, dansen, dagdromen, inspiratie opdoen en verbinden. Bij BRET geloven ze in eerlijkheid en duurzaamheid. Dat betekent dat de chefs focussen op goede smaak en weinig afval. Daarnaast werken ze alleen samen met lokale groothandels, biologische producten en boerderijen met een maximaal dierenwelzijn. Ook zijn ze toegewijd aan het verminderen van afval, het voorkomen van vervuiling en het besparen van energie en natuurlijke hulpbronnen waar mogelijk.

Ga eens langs bij BRET!

De tweede jeugd

Zo’n 130.000 broden blijven per dag onverkocht in de winkel liggen in Nederland, zonde! Daarom maakt De Tweede Jeugd de lekkerste tosti’s van dit onverkochte brood en vriezen zij ze direct in om zo zoveel mogelijk broden van verspilling te redden!

Tien verschillende culinaire diepvriestosti’s, met de hand bereid in eigen keuken. Belegd met de beste kazen, huisgemaakte ingrediënten en het lekkerste zuurdesembrood.

Fotocredits: De Tweede Jeugd

 

Interview: René van Buurtkeuken Slotermeer

Bij Buurtkeuken Slotermeer is eten van gered voedsel de verbindende factor. Maar het is niet alleen maar eten redden en duurzaam bezig zijn.  Wij spraken uitgebreid met initiatiefnemer René de Cock. 

Hoe draag je bij aan een duurzaam en gezond Amsterdam?

Met Buurtkeuken Slotermeer zorgen we ervoor dat veel voedsel niet onnodig wordt weggegooid. Met ons gedoneerde busje halen we restjes op bij winkels zoals EkoPlaza, de Turkse supermarkt en andere ondernemers in de buurt. Van deze ingrediënten maken we wekelijks 60 liter soep en voedselpakketjes die we uitdelen. Het is mooi om te zien dat er veel verschillende mensen langs komen en inmiddels is er een vaste groep ontstaan die komt lunchen of eten komt ophalen. Eenzaamheid is een groot probleem en door de Buurtkeuken brengen we mensen samen, wat ik ontzettend waardevol vind. Dus we zijn niet alleen gericht op het redden van voedsel en duurzaamheid, maar het is ook duurzaamheid met vriendschappen.

Hoe is de Buurtkeuken Slotermeer ontstaan?

Nou, dat heeft een hele andere ontstaansgeschiedenis dan je zou denken. Ik was voorganger van een kerk in Nieuw-West, maar onze locatie werd opgeheven. Op zoek naar een nieuwe plek waar we niet alleen op zondag diensten konden houden, bedacht ik dat we doordeweeks ook iets voor de buurt konden doen.

Toen ontdekte ik de Eendagzaak van Cascoland, een plek waar buurtbewoners één dag in de week hun ideeën konden uitproberen. Koken is een van mijn hobby’s en passies.
Ik begon op een dinsdag met het maken van soep van geredde groenten. Dit concept sloeg aan en al snel hadden we een vaste groep mensen aan tafel. Met die ervaring vroeg ik of we een pandje konden huren wanneer er eentje vrijkwam. Nu deel ik eten uit aan ongeveer 25 vaste klanten.

De Buurtkeuken is ook een plek waar mensen samenkomen en om over het leven te praten. Het mooie is dat we hier mensen van verschillende religies verwelkomen, wat vaak leidt tot prachtige gesprekken. Zo vertelde een Pakistaanse man me dat hij zag dat ik deze buurtkeuken vanuit het hart van mijn geloof doe. Hij zei ‘weet u, Christenen en moslims hebben heel veel gemeenschappelijk’. En dat is het punt waar ik altijd van uitga, de liefdadigheid, barmhartigheid. Iets doen voor je naasten, voor je buren. En daarin vinden en versterken we elkaar.

”we halen restjes op bij diverse winkels en van deze Ingrediënten maken we wekelijks 60 liter soep en voedselpakketjes die we uitdelen.”

Wat is je droom?

Mijn vrouw en ik hebben stichtingbuursaam.nl opgericht, waaronder de WeggeefWinkel en de Buurtkeuken vallen. In de weggeefwinkel mag je wekelijks 7 gratis items meenemen, zoals kleding, keukenspullen en speelgoed. Zo stimuleren we duurzaamheid en hergebruik, en helpen we de overproductie en wegwerpmaatschappij te verminderen. Onze droom is om een community centrum te starten waar we nog meer voor de buurt kunnen betekenen.

Daarnaast droom ik van een betere toekomst voor mensen die in armoede leven. Het aantal daklozen en mensen met psychische problemen groeit, dit zie ik ook hier in de wijk. Ik hoop dat er mooie oplossingen komen. Het zou geweldig zijn als er een initiatief zou ontstaan waarbij bewoners met een ruime beurs een wijk oprichten waarin ook woningen en kleine studio’s worden opgenomen en door hen gefinancierd voor mensen die dit niet kunnen betalen. Een gemeenschappelijke eetgelegenheid zou daar natuurlijk ook bij horen.

Amsterdam – 27 juni 2024 Opdrachtgever: De Gezonde Stad Portret van de Buurtkeuken Foto: Tammy van Nerum

”ik droom van een betere toekomst voor mensen die in armoede leven. het aantal daklozen en mensen met psychische problemen groeit”.

Hoe ziet jouw ideale Amsterdam eruit?

In mijn ideale Amsterdam is er voldoende woonruimte voor iedereen en zijn er gelijke kansen. Slotermeer is al een van de groenste wijken in Amsterdam, en dat zou overal zo moeten zijn. Groene voorzieningen zijn belangrijk, en eetbaar groen maakt het nog mooier. Hier zijn speeltuinen met groene omheiningen en bakken met fruitbomen en kruiden, waar buurtbewoners vrij mogen plukken. Je merkt dat mensen hier echt waardering hebben voor het groen en er goed voor zorgen, omdat ze het als iets moois zien dat gekoesterd moet worden.

”ik ga altijd uit van liefdadigheid, barmhartigheid, en iets doen voor je naasten en buren”.

Wat kan ik morgen doen om de stad groener, duurzamer, gezonder of socialer te maken?

Begin klein en praktisch: gooi je eten niet weg. Maak bijvoorbeeld apple crumble van appels met beurse plekken of wentelteefjes van droog brood. Het boek ‘Leftovers’ van Yvette van Boven is een bron van inspiratie met recepten voor de ene dag en ideeën voor de restjes de volgende dag. Elk kookboek zou eigenlijk zo’n structuur moeten hebben.

”gooi je eten niet weg. maak bijvoorbeeld apple crumble van appels met beurse plekjes of wentelteefjes van droog brood.”


Fotografie: Tammy van Nerum
Locatie: Lodewijk van deysselstraat 33

DE VERBROEDERIJ

WAT DEZE PLEK ZO BIJZONDER MAAKT? ALLES IS BEDACHT EN ONDERHOUDEN DOOR DE BUURTBEWONERS ZELF! DENK AAN DE MOESTUINDERIJ, WAAR BUURTBEWONERS HUN EIGEN GROENTEN TELEN, EN HET BLOEMENLINT DAT DE OMGEVING OPVROLIJKT. DE SCHATTIGE VARKENS WONEN IN HET BIGGENVERBLIJF, EN DE ZAGERIJ IS DÉ PLEK WAAR MENSEN LEKKER KUNNEN KLUSSEN.

LEKKER ETEN VOOR IEDEREEN

Op de kaart staan heerlijke gerechten, ook voor degenen met een kleinere portemonnee én met korting voor mensen met een stadspas. En het beste van alles? Ze verspillen bijna niets: de keukenrestjes gaan naar de geliefde varkens Barry en Rosita, hun mest voedt de moestuin.

Wormenhotel

En ken je het wormenhotel al? Buurtbewoners leveren hun voedselresten in, en de compost die dat oplevert wordt ook in de moestuin gebruikt! Geniet van een zomers moment aan het water met een versgeperst sapje! Meer weten of langsgaan? Bekijk de website.

Fotocredits: De VerbroederIJ

Zero waste.
Hero taste.

 

Wist je dat er ieder jaar miljarden perfect eetbare bananen eindigen als ‘waste’? Lang voordat ze de supermarkt bereiken. Daarom redt Bakers & Bananas deze bananen en toveren ze deze om in de lekkerste bakkerijproducten, zoals bananenbrood en verschillende soorten koeken en cakes. Zo hoef jij niet langer te kiezen tussen jezelf verwennen en de held uithangen.

 10 MILJOEN BANANEN GERED! 

Midden in Nederland staat iets bijzonders: de allereerste bananenfabriek ter wereld! Hier krijgen geredde bananen een tweede leven in de vorm van de lekkerste tussendoortjes. Waarom redden? Omdat miljoenen bananen onnodig worden verspild. Alleen maar omdat ze niet voldoen aan de “perfecte” standaarden van de voedingsindustrie. Te klein, te krom, te groot? Weg ermee. Groene, rijpe of losse bananen? Helaas, ze halen de schappen niet eens.

Het resultaat? In de EU worden jaarlijks maar liefst 1 miljard bananen weggegooid. Maar gelukkig zeggen Bakers & Bananas: stop daarmee! Ze hebben al 10 miljoen bananen gered en omgetoverd tot smakelijke snacks!

Fotocredits: Bakers & Bananas

HElen’s free food market helpt mensen met een kleine portemonnee door heerlijke groenten, fruit en brood gratis weg te geven.

Winkeliers hebben vaak eten over. Nog steeds wordt er heel veel weggegooid. Zonde! Helen’s Free Food Market haalt dit eten op en geeft het weg aan mensen die het nodig hebben. Zij kunnen zo besparen op boodschappenkosten, krijgen keuze uit gezonde en vegetarische producten en kunnen op die manier bijdragen aan een beter klimaat een een duurzamer Amsterdam. Vrijwilligers kunnen ook een grote bijdrage leveren aan het werk en krijgen in ruil daarvoor ook een grote tas met boodschappen.

De initiatiefnemer van Helen’s Free Food Market is Helen zelf, een Noorderling die bijdraagt aan een duurzamer en sociaal Amsterdam. Wil je mee doen? neem een kijkje op de website.

Fotocredits: Helen’s Free Food Market

Little Plant Pantry, de eerste plasticvrije winkel in Amsterdam.

Little Plant Pantry is een natuurvoedingswinkel met een nadruk op ethische consumptie, het minimaliseren van afval en het aanbieden van gezonde, natuurlijke producten.

Little Plant Pantry is de eerste plasticvrije winkel in Amsterdam. Als speciaalzaak bieden ze biologische ingrediënten zonder (of met minimale) verpakking en werken ze samen met lokale voedselproducenten. Hun missie is om plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik te vermijden en een plantaardig dieet te promoten.

Of je nu een creatieve thuiskok bent of op zoek naar kant-en-klare maaltijden om mee te nemen, ze willen er samen voor zorgen dat jouw eten gezond en duurzaam is, zowel voor jou als voor het milieu!

Fotocredits: Little Plant Pantry en door Jaimee Lowe

Voedsel verbindt!

BuurtBuik staat ervoor om samen een betere buurt te maken: ze brengen buurtbewoners bijeen, helpen elkaar een handje en redden voedsel van verspilling. Enthousiaste vrijwilligers uit de buurt halen overvloedig eten op bij groenteboeren, horeca en supermarkten. Vervolgens koken ze hiervan wekelijks een heerlijke, gratis en gezonde maaltijd. En iedereen die hier behoefte aan heeft, is welkom! Want naast lekker eten draait BuurtBuik vooral ook om gezelligheid.

Mee doen?

BuurtBuik is afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers. Help een dagdeel mee met eten ophalen, koken, uitdelen of bezorgen. Dit kan eenmalig, wekelijks of maandelijks; wanneer het jou uitkomt. Ben je langere tijd (flexibel) beschikbaar? Help dan mee door coördinator, chef of bestuurslid te worden. Neem een kijkje op de website van BuurtBuik om te zien hoe jij kunt helpen, of om een hapje mee te eten.

Fotocredits: BuurtBuik

Buurtrestaurant de Meevaart

De Meevaart is een bruisende broedplaats in de Indische Buurt waar meedoen, ontmoeten, leren en groeien centraal staan. Een plek om te experimenteren met nieuwe ideeën en bij te dragen aan een solidaire samenleving.

Van maandag t/m vrijdag verandert de ontmoetingsruimte vanaf 18:00 in een gezellig buurtrestaurant waar je gezellig en betaalbaar kunt eten. Elke eerste vrijdag van de maand worden er workshops aangeboden en elke laatste vrijdag van de maand wordt er een 3-gangen menu geserveerd van een wereldkeuken. Deze huiskamer is kortom een plek voor onmoeting, werk, ontspanning en acitiviteiten.

Daarnaast doet De Meevaart mee aan het stadsbrede project Afval naar Oogst en is daarom onderdeel van de Bord tot Bodem route! Bewoners kunnen hier hun groente- en fruitafval inleveren, dat wordt omgezet in compost. Deze compost wordt vervolgens gebruikt om nieuwe groenten, fruit en kruiden te kweken in de buurttuinen. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar draagt ook bij aan een hechtere gemeenschap, terwijl samen wordt gewerkt aan een duurzamere stad. Wil je meer weten? Lees dan verder op hun website of hou de socials in de gaten.

Fotocredits: Buurtrestaurant De Meevaart

PLANTAARDIGE en Circulaire BITTERBALLEN, KROKETTEN en BURGERS

We moeten om. Als we verder willen met deze planeet, dan moeten we gezonder en duurzamer produceren en eten. Plantaardige ingrediënten zijn de oplossing, want deze vragen een stuk minder aandacht van de natuur.

Bij GRO geloven ze in de circulaire beweging van de aarde. De grond waarop we wonen, leven en werken is een voedingsbodem voor duurzame initiatieven. Daarom worden hun oesterzwammen geteeld met koffiedik, het restproduct van jouw kop koffie.

Oesterzwammen in plaats van vlees

Oesterzwammen zijn vetarm, rijk aan mineralen en vitaminen en zijn een bron van vezels. Bovendien staan ze bekend als ware smaakmakers. De vlezige structuur van oesterzwammen zorgt ervoor dat het een goed alternatief is voor vlees. Van die smakelijke, veelzijdige en circulair geteelde oesterzwammen maken we overheerlijke producten zoals bitterballen, kroketten, carpaccio, burgers, chips en ragoutbroodjes.

Het assortiment aan vegan, vegetarische en blended producten is beschikbaar via groothandels zoals Sligro, Bidfood en Hanos. Daarnaast kunnen consumenten GRO tegenwoordig ook vinden bij o.a. Picnic, Crisp en Gorillas.

Bekijk voor meer informatie de website of stuur ze een mail via info@gro-together.com.

Fotocredits: GRO-Together

Jara maakt sauzen en salsa’s, met meer dan 90% (lokale) groenten, met liefde gemaakt in Amsterdam. Geen kunstmatige toevoegingen, alleen puur natuur. Van hun pittige Salsa Picante tot de romige Salsa ai Funghi. Jara werkt samen met lokale boeren en ondersteunen regeneratieve landbouw, waardoor ze niet alleen jouw smaakpapillen, maar ook de planeet een plezier doen.

Aan de hand van regeneratieve landbouwtechnieken werkt Jara samen met Stadsgroenteboer en vele andere biologische boeren in Amsterdam. Doordat ze ervoor kiezen om lokale, seizoensgebonden ingrediënten te verbouwen en verwerken tot heerlijke producten hopen ze anderen te inspireren zelf te koken en meer bewustzijn te creëren rondom gezonde keuzes van voeding.

Fotocredits: Jara 

House of Fermentation

House of Fermentation is een Koreaans voedselbedrijf dat zich richt op authentieke en traditionele recepten en tegelijkertijd vasthoudt aan de filosofie van zero-waste en duurzaamheid. Sinds de start is de verkoopcyclus zero-waste en is ook de productie ook op weg naar zero-waste.

House of Fermentation is de enige authentieke kimchi-maker in Europa is, je kan er workshops kimchi-maken volgen. Maandelijkse dinerevenementen laten de traditionele Koreaanse keuken zien. Alle informatie is beschikbaar op hun website.

Fotocredits: House of Fermentation

Saru Soda

Saru Soda maakt frisdranken, maar dan 100% natuurlijk. In hun assortiment vind je onder andere een fijne vlierbloesem sap, een zachte ginger-lime smaak en een tonic met pit. Hun ingrediënten zijn van biologische herkomst of zorgvuldige wildpluk. Bovendien krijgt afval een bestemming en gaan ze voedselverspilling tegen. Zo maken ze eau-de-vie van de resten kweepeer!

Saru Soda is ook duurzaam in het productie proces: het wordt volledig gemaakt door zonne-energie. En door zelf water uit de kraan toe te voegen aan de siropen, scheelt het heel wat vrachtwagenkilometers. Bankieren doen ze met Triodos. Verder vindt het productieproces plaats in Amsterdam

Fotocredits: Saru Soda

Sooo Kimchi is een klein bedrijf dat is ontstaan tijdens de lockdown, voortgekomen uit een diep verlangen naar de smaken en herinneringen van Zuid-Korea. Kimchi, een traditioneel Koreaans bijgerecht, wordt al eeuwenlang gegeten vanwege de ongelooflijke smaak en talloze gezondheidsvoordelen.

Geïnspireerd door een uitwisseling programma van haar studie in Zuid-Korea begon Kim aan een reis om het perfecte kimchi-recept te creëren. Bij Kimjuma Sooo Kimchi zijn ze toegewijd aan duurzaamheid en gezondheid. Kim gelooft in het zorgen voor de planeet evenzeer als het zorgen voor het welzijn van haar klanten. Daarom is haar kimchi niet alleen heerlijk, maar ook zero-waste en veganistisch.

Bij Kimjuma Sooo Kimchi zijn ze trots op het aanbieden van een breed assortiment van kimchi-variëteiten, van de klassieke kool tot hun unieke kimchi-spread. Of je nu een liefhebber bent van kimchi of nieuw bent in de wereld van gefermenteerd voedsel, ze nodigt je uit om met haar mee te gaan op deze smaakvolle reis.

Geniet van de rijke smaken van Zuid-Korea, waardeer de duurzaamheid van het product en voed je lichaam met veganistische, gezonde en heerlijke kimchi. Sluit je aan bij Sooo Kimchi terwijl ze de liefde verspreiden voor dit traditionele Koreaanse genot, één pot tegelijk.

Oma’s Soep is een bedrijf dat verse soepen en maaltijden verkoopt, waarbij maar liefst 50% van de winst wordt ingezet om jong en oud met elkaar te verbinden en eenzaamheid onder ouderen te bestrijden. Eenzaamheid vormt een groot en groeiend probleem onder ouderen, met bijna de helft van de oudere bevolking in Nederland die zich regelmatig eenzaam voelt. De verwachting is dat het aantal ouderen de komende 20 jaar zal verdubbelen, waardoor de noodzaak om eenzaamheid aan te pakken alleen maar groter wordt. Oma’s Soep maakt deze eenzame ouderen blij en inspireert iedereen om ouderen wat meer aandacht te geven.

Om op structurele wijze eenzaamheid te bestrijden, organiseert Oma’s Soep wekelijks kookdagen en soep-aan-huisdagen. In elke ‘Oma’s Soep stad’ wordt een studentenbestuur gevormd dat verantwoordelijk is voor deze activiteiten. Tijdens de kookdagen werken vrijwilligers samen met ouderen om heerlijke soepen te bereiden van overgebleven groenten, terwijl ze gezellig kletsen of een spelletje spelen. Bij de soep-aan-huis-dagen bezoeken vrijwilligers ouderen in 12 steden door heel Nederland om hen een soepje langs te brengen en hen gezelschap te bieden.

Naast deze wekelijkse activiteiten organiseert Oma’s Soep ook originele en leuke evenementen om de betrokkenheid en impact nog verder te vergroten. Zo organiseerde Oma’s Soep een speeddate-evenement op Valentijnsdag, waar jong en ouder elkaar het hemd van het lijf vroeg, en staat het grote Oma’s Festival gepland in aankomende september. Daarnaast breidt Oma’s Soep zich steeds verder uit, zowel in Nederland als in het buitenland, met als doel de impact op het gebied van eenzaamheidsbestrijding steeds groter te maken.

Catering collectief Tuindorp Deli-cious kookt gezond en duurzaam voor Amsterdammers die het hard nodig hebben.  Op woensdag t/m zondag kun je langskomen voor het afhalen van gerechten uit de wereldkeuken. Ook voor cateringopdrachten ben je hier aan het juiste adres. De chefs koken zo gezond en duurzaam mogelijk, bijvoorbeeld door gebruik te maken van geredde groenten.

Lees ook het interview met Rhea Cachola, een van de oprichters van het collectief uit Amsterdam Noord.