Onderwerp: Biologisch

Dignita biedt de hele dag heerlijke brunchgerechten met een verrassende twist, bereid met verse, lokaal geproduceerde ingrediënten. Ze werken samen met duurzame leveranciers die dezelfde waarden delen. Het menu bevat voedzame gerechten die passen bij een gezonde levensstijl, dieetwensen en voedselallergieën. Dignita maakt deel uit van het Not For Sale-model, een internationale organisatie die kwetsbare groepen ondersteunt door middel van trainingen en re-integratie op de arbeidsmarkt.

Neem een kijkje op de website van Dignita voor hun locaties en openingstijden.

Bader Dabbagh heeft een homemade hummus-bar waar hij samen met zijn moeder verse veganistische Syrische maaltijden maakt en verkoopt. De meeste hummus die je in de supermarkt koopt zit vol met conserveermiddelen en plantaardige oliën. Bader vindt dat deze ingrediënten hummus veranderen in een onnatuurlijk product zonder authentieke smaak. Daarom kiest hij ervoor geen overbodige ingrediënten aan zijn producten toe te voegen om alles zo natuurlijk en gezond mogelijk te houden.

In 2020 opende hij zijn hummus-bezorgdienst in Amsterdam om zijn zelfgemaakte producten te bezorgen aan huis. Alle producten en maaltijden worden plasticvrij verpakt. Het menu bestaat uit dips, specials, soepen, salades, desserts en extra’s, allemaal homemade en met liefde gemaakt!

Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website om eten te bestellen!

   

Sinds 2020 maken Malou en Eva samen 100% pure cacao repen om gezonde en heerlijke cacao drankjes van te maken. Eigenaren Eva en Malou zijn zelf afgereisd naar de jungle om de oorsprong van cacao te ontdekken en zijn daar compleet verslingerd geraakt aan cacao. Alle kleurrijke avonturen vind je terug in de cacao-kunst op de muur en je gaat er nooit de deur uit zonder cacao in haar puurste vorm geproefd te hebben: de cacaoboon. Elke Wild Child Cacao reep wordt vanaf de boon zelf gekraakt en gemaakt in hun ambachtelijke chocolademakerij In Amsterdam Noord en verpakt in kleurrijk geïllustreerde doosjes. Dit is een proces waar enorm veel tijd en aandacht in gaat.

Aan de voorkant van hun chocolademakerij is recent het Wild Child Cacao Café geopend; de plek voor chocoladeliefhebbers om hun ambacht en producten te proeven en ervaren. In het Wild Child Cacao café kun je alle creaties meteen proeven. Van zintuigprikkelende cacaodrankjes tot chocoladetaarten en vegan chocoladerepen. De Wild Child Cacao specialiteit is de cacao espresso; een drankje gemaakt met enkel 100% cacaobonen en heet water.

Je vindt hun ambachtelijke chocolademakerij op Spreeuwenpark 4 in Amsterdam Noord (open van woensdag tot en met zondag). Je kunt hun producten ook kopen via wildchildcacao.com.

SauerCrowd is een platform en gemeenschap, waarbij de nadruk ligt op gefermenteerde, gezonde darm producten rechtstreeks van lokale biologische boeren. Daarbij dragen deze producten bij aan meer diversiteit binnen ons lichaam (probiotische bacteriën biologisch gefermenteerd voedsel) en overal om ons heen in moeder natuur. De lokale regeneratieve boerderijen gebruiken voedselafval als compost op hun bodem voor diversiteit.

SauerCrowd werkt samen met De Stadsgroenteboeren voor een circulaire systeem voor compostering van organisch afval en met De Stadsbouderij in Almere voor de inkoop van biologisch-dynamische lokale ingrediënten. Het doel is om een transparante circulaire voedselketen te hebben die biologische en regeneratieve boerderijen ondersteunt en om hen de hoogst mogelijke prijs te betalen voor de gewassen, die we vervolgens omzetten in heerlijke darm-gezonde rauwe, gefermenteerde voedingsproducten. Voorbeelden hiervan zijn: Nederlandse Kimchi (gemaakt van 95 % lokale ingrediënten), Golden turmeric kraut, Purple Rain Kraut en de nieuwste productlijn gefermenteerde  B(e)tter (gefermenteerde plantaardige boter).

Bij SauerCrowd worden gefermenteerde producten met de hand op de meest duurzame, gezonde en heerlijke manier geproduceerd!

Vers aan de Vecht is een initiatief van een groep mensen die een alternatief zoeken voor de bestaande voedselindustrie en op eigen beheer voedsel willen verbouwen en dieren willen houden. Duurzaam, lokaal, diervriendelijk en met respect voor de natuur.

Ze starten met een groentepluktuin bij De Groene Griffioen, een biologische melkveehouderij in Weesp. De tuin is voor een groep van 100 oogstdeelnemers die wekelijks hun eigen groenten kunnen plukken, met 3 tuinders die ervoor zorgen dat er ook echt iets lekkers uit de grond komt. Ze zijn constant bezig met de toekomst en kijken naar vragen als: Wat kunnen we doen om het gebied nog biodiverser te maken? Hoe kunnen we een compleet lokaal, biologisch pakket voedsel maken voor onze community? Hoe leren we van elkaar als groep oogstdeelnemers?

Wil je meer over Vers aan de Vecht weten, of je aanmelden op de plukkers-wachtlijst? Check de site!

Ze hebben ook een interessante podcastreeks, hier te beluisteren. Met praktijkverhalen voor boeren, burgers en tuinders over lokale voedselketens.

De Groene Griffioen wil graag laten zien waar voedsel vandaan komt, hoe dieren leven en wat biologische boeren inhoudt. Wie langs komt ervaart het zelf. Door te kijken, te luisteren, te vragen en te proeven. De boerderij ligt op een mooie landelijke plek aan de Vecht, onder de rook van Amsterdam.

Biologisch boeren

De Groene Griffioen is een rundveehouderijbedrijf met 50 Montbéliarde koeien. Zij produceren de biologische melk. Biologisch betekent in harmonie met dier, mens en milieu. Dus onder andere met voer van biologische herkomst zoveel mogelijk van eigen land, en zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Ook lopen de koeien zoveel mogelijk in de wei, worden ze gedekt door een echte stier, behouden ze de horens en krijgen ze nooit preventieve medicatie en antibiotica toegediend.

Van kaas tot yoga

Extra bijzonder aan de boerderij van Boy en Wendela Griffioen is dat zij meer doen dan biologisch boeren. Bij alles wordt nagedacht hoe het zo duurzaam mogelijk kan. Zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn door eigen ruwvoer te verbouwen, eigen opfok, waterloze toiletten,  compost van eigen erf en groene stroom met zonnepanelen die op het staldak liggen. Door zelf te produceren en te verkopen aan de eindgebruiker blijft de keten kort en transparant.

In de boerderij winkel verkopen ze zelfgemaakte kaas en ook de melk en het vlees van hun koeien. Ook kun je bij De Groene Griffioen een zaal huren voor bijvoorbeeld teambuilding, workshops, vergaderingen, yoga, ‘heisessie’, persmoment en muziekopname. Dat alles met perfecte akoestiek en inclusief het unieke uitzicht over het weiland.

 

Groen genieten midden in Osdorp. Het is een ontmoetingsplek van betrokken buurtgenoten, natuurliefhebbers en stadstuinders. De moestuin nodigt uit tot een wandeling of om de handen uit de mouwen te steken. De stal en de dieren (kippen, konijnen, geiten en bijen) maken de boerderij tot een paradijs voor jong en oud. Een grote groep bewoners draagt als vrijwilliger bij aan de opbouw van de boerderij. Er zijn wekelijks activiteiten. Zo kan je nu weer elke zondag koken met fruit, groente of kruiden uit de tuin! Kijk hier voor de gehele agenda en om je aan te melden.

Trijntje Hoogendam boert sinds 1997 op het land van haar vader en daarmee is zij de 3e generatie Hoogendams op boerderij de Boterbloem. De uitgangspunten van de Boterbloem: op verantwoorde wijze voedsel telen, waarbij gelegenheid wordt geboden aan alle Amsterdammers om het agrische bedrijf te beleven. De Ecologische Zorgboerderij de Boterbloem heeft verse groenten van eigen kweek, is de ideale ruimtelijke uitwijkplaats en biologische zorgboerderij in Amsterdam.

Sinds 2015 lest JuiceBrothers Nederlands dorst voor koudgeperste sappen van hoge kwaliteit die voedzaam zijn en super lekker. Het jonge en dorstige team maakt alle sappen dagelijks vers, middels de koude persing methode waarbij essentiële vitaminen, mineralen en enzymen maximaal behouden blijven terwijl alle natuurlijke smaken van de ingrediënten behouden blijven.

Door het gebruik van biologisch fruit en groente en andere natuurlijke ingrediënten, creëert JuiceBrothers de meest smaakvolle en gezonde recepten die je kunt bedenken. Deze boosters van het immuunsysteem zijn rijk aan antioxidanten, werken ontstekingsremmend en bevorderen het algehele welzijn. Met de resten pulp van het fruit worden ook nog eens crackers gemaakt om zo voedselverspilling tegen te gaan!

Aan de westrand van Amsterdam worden door 5 Stadsgroenteboeren meer dan 60 verschillende groenten en meer dan 15 kruiden verbouwd voor de lokale gemeenschap en de leden van de Community Supported Agriculture (CSA). De boerderij is klein, en toch produceren ze een aanzienlijke hoeveelheid voedsel met behulp van bio-intensieve technieken. Ze houden de grond vruchtbaar en gezond door het gebruik van compost, groenbemesters, en vele andere ingenieuze manieren die de natuur biedt om de kwaliteit van de grond te verbeteren. De missie van de Stadsgroenteboeren is direct, eerlijk voedsel te produceren met een positieve impact op de omgeving. En tegelijkertijd een gemeenschap rondom hun groenten te creëren!

Wil jij een seizoen lang elke week verse lokale groenten? Sluit je dan aan bij de Stadsgroenteboer en word deel van de gemeenschap.

SLA begon als familiebedrijf uit eigen behoefte. De saladebar is een plek waar je onbezorgd kunt genieten van een bord eten, waarbij je met iedere hap bouwt aan jouw gezondheid en die van de aarde. SLA wil je inspireren en leren hoe gezond eten lekker kan zijn. De missie van SLA is om gezond en duurzaam eten voor iedereen toegankelijk te maken, zodat iedereen van gezond een gewoonte wil én kan maken.

De SLA geboden:
#1: Eet onbewerkte producten. Biologisch of van dichtbij, liefst in het seizoen.
#2: Kook wanneer je kan. Beperkt met dierlijk, overdadig met plantaardig.
#3: Kies het moment, dek de tafel en eet met aandacht.
#4: Gebruik je lichaam, stimuleer je geest en lach iedere dag.
#5: Eat, share, live.

Organic Salad Bar

In 2021 kan je in deze tuin in Noord een heel jaar leren hoe je je eigen groente kunt telen. Alles wat je teelt, eet je zelf op. Je doorloopt het hele teeltjaar, van grond verbeteren, bemesten, zaaien, planten, de planten opkweken en beschermen tegen vogels, slakken en oprukkende wilde planten en natuurlijk: oogsten en opeten of bewaren. Nergens maak je de voedseltransitie zo concreet als in je eigen groentetuin: plantaardig, biologisch en super lokaal. Iedere cursist heeft een bed van 15 m2, een flink balkon, zeg maar. Hoe haal je daar het meeste vanaf? Je maakt misschien kennis met groenten die je nooit eerder at, je leert dat een bouillonblokje echt niet nodig is, je vecht tegen terrorduiven, je maakt kennis met verschillende vormen van biologische teelt, zoals permacultuur en biologisch volgens skal, en je eindigt met een teeltplan en ontwerp voor je eigen tuin of plek, ergens in de stad.

De tuinders, Nancy Wiltink en Michel Olden, willen dat de tuinschool zal werken als een steen in de vijver: als de school jarenlang doorgaat en elk jaar nieuwe mensen weet aan te trekken, komen er steeds meer mensen in de stad die weten wat er nodig is om kleinschalig hun eigen voedsel te verbouwen en ontstaat er een netwerk van mensen met dezelfde achtergrond, waarmee je plantjes, zaad en kennis kunt uitwisselen. Anders dan in de volkstuinen is doorstroom gegarandeerd. Al die cursisten kunnen meehelpen het (openbaar) groen van Amsterdam op alle mogelijke manieren om te toveren tot voedselbron en inspiratiebron op het gebied van eetbaar groen. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook daadwerkelijk als onderdeel van het dagelijks voedsel. Doordat de tuin zich baseert op agro-ecologie, een manier van teelt die is afgestemd op de natuur, wordt ook aan biodiversiteit gewerkt en verrijking van de stadsecologie.

Met als extra duurzame ambitie van de initiatiefnemers: een bijdrage leveren aan de voedseltransitie. De Tuinschool legt de nadruk op plantaardig voedsel i.p.v. dierlijk, nadruk op biologische teelt inplaats van gangbare, met gebruik van permacultuur principes bij het ontwerpen van je eigen tuin. Zeker in de stad Amsterdam, een bijzonder microklimaat omgeven door koeienboeren in het veenweidegebied, best belangrijke aandachtspunten.

Biolicious is een biologische speciaalzaak met lekkere verse lokale producten, zoals vegetarisch gestremde kazen, vers gebakken brood en groente direct van het land.

Ze hebben in deze winkel een grote passie voor al hun producten, en alles wordt met zorg geselecteerd, zodat je precies weet wat je eet en koopt. Bij Biolicious geloven ze dat gezonde voeding een effect heeft op je levenskwaliteit. Liever voeden dan vullen!

Ze zijn gevestigd in Amsterdam Oostpoort. Biolicious wil graag een etalage zijn waar je veel goede en lekkere producten gemaakt in Amsterdam kunt aantreffen. Buy local / be local!

Op een prachtige plek in het Amsterdamse Bos is geitenboerderij de Ridammerhoeve gevestigd. Omdat voeding aan de basis staat van gezondheid, biedt de Ridammerhoeve producten aan zonder toevoegingen. Puur natuur dus! Geitenboerderij Ridammerhoeve is deelnemer van het Ondernemers voor een Gezond Amsterdam-netwerk: een netwerk van Amsterdamse ondernemers die samen met de gemeente en kennisinstellingen in actie willen komen om de voedselomgeving – van met name kinderen – gezonder te maken.

De boerderij is een geitenhouderij, kaasmakerij, kinderboerderij, speeltuin én pluimveehouderij. Daarnaast is er ook een educatie- en conferentieruimte, een boerderijwinkel en een gezellige horecaruimte met terras te vinden. Ook zijn er talloze mogelijkheden voor groepen, scholen en bedrijven, van ontbijt tot high tea en van workshop geitenkaas maken tot een vergaderarrangement.

Meer weten of langsgaan? Bezoek de website van Geitenboerderij Ridammerhoeve.

Afbeelding banner: Geitenboerderij Ridammerhoeve

Rondeel, Natuur & Milieu en Wij Krijgen Kippen introduceren het allereerste MiniRondeel ter wereld. Een integraal duurzame kippenboerderij net buiten Amsterdam, in Muiden. Het MiniRondeel laat zien dat je in een stadse omgeving maximaal verantwoord (ecologisch en diervriendelijk) kippen kunt houden op grotere schaal en dat je zo topkwaliteit verse eitjes kunt produceren voor de mensen in de stad. Het MiniRondeel op Hoogerlust heeft ook een zorgfunctie. Dagelijks ervaren mensen met een zorg- of hulpvraag het boerderijleven en voeren verschillende praktische werkzaamheden uit.

Zorgboerderij Hoogerlust werkt samen met ondernemers in Muiden. Zelf verbouwde groenten en Rondeel eieren worden geleverd aan de lokale winkeliers. Daarnaast is er een boerderijwinkel ingericht in het MiniRondeel. Bezoekers kunnen daar (handmatig) de eierband bedienen en zelf de eieren uit het nest draaien. Een stukje educatie om te laten zien hoe het proces werkt. Wat is er leuker voor kinderen dan zelf de eitjes te verzamelen? Hierdoor leren ze dat eieren niet uit de supermarkt komen, maar van de pluimveehouderijen.

Vlak onder de rook van Amsterdam ligt het karakteristieke dorpje Zunderdorp, omringd door veenweide gebied. Hier vind je ‘Zorgboerderij Ons Verlangen’. Ons Verlangen is een biologisch melkveebedrijf met melkkoeien, schapen, paarden, kippen, geiten, konijnen en varkens. Daarnaast verlenen zij zorg aan ongeveer 40 hulpboeren.

De weidsheid en rust van het omringende landschap is werkelijk uniek maar dit moet wel onderhouden worden. De zorgboerderij telt ongeveer 70 ha grond en in de omgeving van de zorgboerderij zijn verschillende natuurgronden in onderhoud. Dit onderhoud wordt samengedaan met hulpboeren. In 2005 is de zorgboerderij gestart met de toepasselijke naam ‘Ons Verlangen’.

Zorgboerderij Ons verlangen is aangesloten op Boeren en Buren, de Ceuvel.

BBrood is meer dan alleen jouw Amsterdamse buurtbakker met bijzonder lekker en gezond brood. BBrood bakt ook bijzonder goed brood. Dit doen ze op basis van de best beschikbare kennis, maar ook met alleen de mooiste ingrediënten. Daarbij bakken ze zo duurzaam mogelijk. Hun ecologische voetprint willen ze verkleinen door uitsluitend ingrediënten van het seizoen, van dichtbij en het liefst van 100% biologisch dynamisch oorsprong te gebruiken.

Niet alleen met liefde voor de aarde, maar ook voor de mensen met wie ze samenwerken. Zo is BBrood goed op weg naar hun eerste volledig biodynamische winkel en leiden ze bakkers op in Afrika.

Check hun website voor hun verkooppunten. Je kunt BBrood vinden in de stadsdelen Centrum, Noord, Oost, Zuid en West!

In hartje centrum kun je het kleine Gartine vinden. In alle hectiek van de stad kun je in dit lunch restaurant genieten van een heerlijk ontbijt, lunch of high tea. De smakelijke gerechten worden voorbereid met verse producten uit eigen moestuin. De eigenaren Willem-jan Hendriks en Kirsten Eckhart besteden veel tijd aan de moestuin in de Beemster, het lunch restaurant en Bed and Breakfast. Alles wordt elke dag vers gemaakt! Ook werkt het restaurant met biologische eieren.

De ondernemer achter ‘Van De Koe’ richtte dit bedrijf op met als missie om de consumptie van zuivel in Nederland samen te laten gaan met biodiversiteit in de Nederlandse weides.

Het landschap verandert namelijk in negatieve zin door ons consumptiegedrag: vogelgeluiden die verdwijnen, minder insectengezoem, woestijnen van gras. En, er is steeds minder ruimte voor de natuur in ons land. Van de Koe draagt bij aan meer natuur in de Nederlandse weides, door uitsluitend samen te werken met boeren die aan natuurbeheer doen. Dit betekent werken met aandacht voor het bodemleven, insecten, weidevogels en uiteraard ook voor de koeien die in de weide grazen. Deze boeren zorgen voor een hoge waterstand en maaien hun weides op gepaste momenten.

Ben je benieuwd naar het boterassortiment van Van De Koe? Check de website voor hun verkooppunten in de stad.

The Brothel maakt bouillon met behulp van leveranciers uit de Amsterdam Metropool Regio.  Ze willen de manier waarop je over voedsel denkt veranderen door de focus te verleggen van smaak naar het effect dat het heeft op je welzijnsfactor.

Bottenbouillon kan volgens hen op veel verschillende manieren worden gebruikt om het menselijk welzijn te verbeteren. Ze hebben veel verschillende, oude tradities van Europa tot aan China onderzocht. Op basis hiervan hebben ze een eigen formule gemaakt met geselecteerde botten van lokaal vee en aanvullende ingrediënten voor smaak, vitamines en verwarmende eigenschappen van de bouillon.

The Brothel is een merk gecreëerd door Rainmakers Amsterdam. De filosofie achter het merk leunt op de ideeën van The Positive Unknown. The Positive Unknown is toegewijd om wie dan ook te helpen een positief alternatief te creëren voor wereldse problemen, gebaseerd op de positiviteitstheorie. Een beweging die vaste denkwijzen deconstrueert en zoekt naar oplossingen. The Brothel doneert een deel van haar inkomsten aan The Positive Unknown om nieuwe initiatieven te ondersteunen.

Door jarenlange ervaring in tuin- en plantsoenonderhoud weet Paul Wiering, die in januari 2014 zijn kwekerij startte, precies wat een plant nodig heeft om zich goed te ontwikkelen.  De planten worden in potten opgekweekt in biologische potgrond. Zodra de planten in tuinen worden geplaatst, zijn de omstandigheden waarin ze komen te staan vrijwel altijd beter dan in de pot. Ze krijgen in de tuin de ruimte om zich goed te ontwikkelen.

Uit idealisme en overtuiging kweekt hij op biologische en ecologische wijze bamboes, siergrassen, vaste tuinplanten en tuinkruiden in potten. De planten worden daar sterker van, slaan veel beter aan in tuinen en het milieu wordt zo min mogelijk belast. Het assortiment tuinkruiden bestaat uit bekende soorten zoals tijm, rozemarijn en munt. Daarnaast heeft Kwekerij Wiering ook minder bekende soorten zoals bonenkruid of knoflookbieslook! Check hier het assortiment aan tuinkruiden.

Je kunt langsgaan bij de kwekerij voor een rondleiding om meer te leren over deze onderneming! Neem hiervoor een kijkje op de website. Heb je niet de tijd om langs te gaan? Kwekerij Wiering is ook vaak van de partij op markten in Amsterdam.

In hartje Amsterdam, recht tegenover het Centraal Station ligt Dwaze Zaken. Al sinds 2003 kun je hier terecht voor ontbijt, lunch en diner en tot rust komen midden in de drukte van de stad. Het is een plek waar veel aandacht wordt besteed aan product en mens. Hun vijf kernwaarden zijn: streekproducten, biologisch, veganistisch, vegetarisch en eerlijk. Zo werken ze veelal met verse, biologische en streekproducten. Ook kijken ze naar de herkomst, het ontstaan en verwerking van hun producten. Ze zijn transparant over hun leveranciers, dus je kan dit zelf ook bekijken. Tot slot is er voor de vegetariërs en veganisten volop keuze bij Dwaze Zaken!

Kom dus een keer langs! Check de website voor de meest actuele openingstijden.

Fort Negen is een desembakkerij waar gebruik wordt gemaakt van lokale biologische steengemalen granen. Ze maken brood, croissants en elk weekend enorm veel specials waarmee ze de seizoenen en hun fantasie volgen. Bij Fort Negen willen ze de eenvoudige buurtbakkerij beter maken. Het is een plek geworden waar de bakkers het vak zelf hadden willen leren. Ze besteden veel aandacht aan het ambacht en de fermentatie en bakken alles op het laatste moment zodat ze de verste producten aan Amsterdammers bieden. De eerste broden en croissants komen net voor openingstijd uit de oven en ze bakken daarna de hele dag door. Zelfs als je aan het einde van de dag komt heb je nog super verse producten bij deze bakker!

Het is tijd voor nieuw vet. Ghee Easy werd opgericht door drie vrienden die ghee maakten in een kleine keuken in Amsterdam. Inmiddels wordt het samen met een groter team in Bunnik geproduceerd van heerlijke, biologische boter uit Nederland. Goede vetten dus!