Culinair uitje: ontdek de smaakvolle parels van Amsterdamse bodem!
In deze blog vind je al onze favoriete amsterdamse restaurants, volkskeukens en eetplekken voor verschillende gelegenheden op een rijtje!
De winter is net begonnen, hét moment om de warmte op te zoeken en jezelf te trakteren op lekker eten. En hoe fijn is het als je dat doet op een plek waar je niet alleen goed eet, maar ook iets goeds doet?
Door te kiezen voor restaurants die koken met aandacht, met minder verspilling en meer plantaardige, lokale of biologische ingrediënten, smaakt dat hapje nét even beter.
Laagdrempelig, lekker en bewust
- Spirit: Het seizoensgebonden, biologische en vegetarische buffetrestaurant. Bij Spirit schep je zelf op wat je lekker vindt en betaal je naar gewicht. Een fijne plek om op een bewuste manier te genieten van een maaltijd die goed is voor mens, dier en milieu.
- Eetcafe ADM Noord: Een verborgen parel in de groene velden van Amsterdam-Noord. Hier kan je aanschuiven voor een plantaardig driegangenmenu voor maar €10. Al het eten is plantaardig en afkomstig van lokale bioboeren, de biogroothandel of uit de eigen tuin.
De perfecte plek voor als je zin hebt in comfort food met een duurzame twist.
- Elixer: Wil je heerlijk dineren zonder voedselverspilling? Kom dan naar Elixer! Op deze bruisende plek staat duurzaamheid en circulariteit centraal. Het menu staat vol met lokale groenten, biologische producten: aangevuld met vis uit de Noordzee en wildvlees.
- Men Impossible: Een ramen walhalla. Chef-kok Atsushi Ishida laat hier zien dat plantaardig voedsel net zo lekker is als dierlijke gerechten. De perfecte plek voor als je zin hebt in comfort food met een duurzame twist.
- Yemaya’s vegan corner: Het eerste veganistische restaurant in Zuid-oost. Ze koken de lekkerste, volledig plantaardige, Surinaamse maaltijden. Naast eten zijn er ook workshops en lezingen.



Een culinair en duurzaam spektakel
- Restaurant Merkelbach: In het Frankendael park vind je het klassieke restaurant Merkelbach. Geert Burema, de eigenaar, brengt met zijn passie voor duurzaamheid en lokale producten unieke gerechten op tafel.
- De Kas: Dineren in een kas, met groenten die vaak letterlijk naast je groeien. Dagelijks wordt hier een menu samengesteld, afgestemd op de oogst van de kwekerij. Een prachtige plek in het groen waar je kan genieten van duurzame en culinaire gerechten.


- Waaghals: Een verfijnd, creatief, vegetarisch restaurant. Ze serveren een verrassingsmenu van 3-gangen en biologische wijn. De chefs maken geen gebruik van vlees-vervangende producten, maar weten met seizoensgebonden groenten heerlijke gerechten te maken.
- Morris & Bella: Een sfeervol restaurant waar de veelzijdigheid van Nederlandse groenten centraal staan. Met hun fine dining-concept tillen ze de plantaardige keuken naar een hoger niveau. Perfect voor een avond écht uit eten.
De wijnkaart is door Bella met zorg samengesteld en bevat alleen Europese wijnen.


volkskeukens: samen tafelen, samen verschil maken
- De Sering: In deze bijzondere buurtkeuken kun je komen lunchen of dineren op basis van donaties. De maaltijden zijn plantaardig en je eet aan lange gedeelde tafels. Een warme en laagdrempelige sfeer waar alles draait om samenzijn.
- Kas Keerweer: Een stadskas waar duurzaamheid en creativiteit samenkomen. Regelmatig worden hier culturele buurt diners georganiseerd maar ook zijn er talloze inspirerende activiteiten die bijdragen aan een groenere en hechte buurt.
- Buurtrestaurant de Meevaart: Dé bruisende plek in de Indische Buurt om elkaar te ontmoeten. Elke donderdag en vrijdag staat er een heerlijke en betaalbare maaltijd voor je klaar. Bewoners kunnen er ook hun groente- en fruitafval inleveren, dat wordt omgezet in verse compost. Daarmee groeien vervolgens nieuwe groenten, fruit en kruiden in de buurttuinen.
- Taste Before You Waste: 100% circulair eten? Hiervoor ben je aan het juiste adres bij het Taste before you waste diner. Elke woensdag bereidt een groep vrijwilligers hier een complete veganistische maaltijd van voedsel dat anders zou worden weggegooid.
- Robin Food: Op het menu: gezond en eerlijk voedsel, altijd vegan, biologisch waar het kan en gemaakt met liefde door vele vrijwilligers! Het perfecte adresje om te genieten van niet alleen lekkere gerechten, maar ook gerechten met een maatschappelijke impact.
Meer van Amsterdamse bodem
Mediamatic
Mediamatic is een kunstinstelling die biotechnologie onderzoekt, kunstprojecten organiseert en 100% plantaardig eten biedt.
Oficina
Oficina verbindt smaken, design en verhalen via een seizoensgebonden kantine, food design studio en unieke winkel.