Moestuinschool

In 2021 kan je in deze tuin in Noord een heel jaar leren hoe je je eigen groente kunt telen. Alles wat je teelt, eet je zelf op. Je doorloopt het hele teeltjaar, van grond verbeteren, bemesten, zaaien, planten, de planten opkweken en beschermen tegen vogels, slakken en oprukkende wilde planten en natuurlijk: oogsten en opeten of bewaren. Nergens maak je de voedseltransitie zo concreet als in je eigen groentetuin: plantaardig, biologisch en super lokaal. Iedere cursist heeft een bed van 15 m2, een flink balkon, zeg maar. Hoe haal je daar het meeste vanaf? Je maakt misschien kennis met groenten die je nooit eerder at, je leert dat een bouillonblokje echt niet nodig is, je vecht tegen terrorduiven, je maakt kennis met verschillende vormen van biologische teelt, zoals permacultuur en biologisch volgens skal, en je eindigt met een teeltplan en ontwerp voor je eigen tuin of plek, ergens in de stad.

De tuinders, Nancy Wiltink en Michel Olden, willen dat de tuinschool zal werken als een steen in de vijver: als de school jarenlang doorgaat en elk jaar nieuwe mensen weet aan te trekken, komen er steeds meer mensen in de stad die weten wat er nodig is om kleinschalig hun eigen voedsel te verbouwen en ontstaat er een netwerk van mensen met dezelfde achtergrond, waarmee je plantjes, zaad en kennis kunt uitwisselen. Anders dan in de volkstuinen is doorstroom gegarandeerd. Al die cursisten kunnen meehelpen het (openbaar) groen van Amsterdam op alle mogelijke manieren om te toveren tot voedselbron en inspiratiebron op het gebied van eetbaar groen. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook daadwerkelijk als onderdeel van het dagelijks voedsel. Doordat de tuin zich baseert op agro-ecologie, een manier van teelt die is afgestemd op de natuur, wordt ook aan biodiversiteit gewerkt en verrijking van de stadsecologie.

Met als extra duurzame ambitie van de initiatiefnemers: een bijdrage leveren aan de voedseltransitie. De Tuinschool legt de nadruk op plantaardig voedsel i.p.v. dierlijk, nadruk op biologische teelt inplaats van gangbare, met gebruik van permacultuur principes bij het ontwerpen van je eigen tuin. Zeker in de stad Amsterdam, een bijzonder microklimaat omgeven door koeienboeren in het veenweidegebied, best belangrijke aandachtspunten.