Zo maakt Corine’s geitenboerderij het Amsterdamse Bos gezond!

Zo maakt Corine’s geitenboerderij het Amsterdamse Bos gezond!

Ben jij ook helemaal voor een gezond, lekker en lokaal voedselaanbod in Amsterdam?! Elke maand interviewen we een Ondernemer Voor Een Gezond Amsterdam; stuk voor stuk inspirerende Amsterdammers die zich op een bijzondere manier inzetten voor een gezonde voedselomgeving. Met deze keer Corine van geitenboerderij Ridammerhoeve aan het woord.

Waarom vind je een gezonde voedselomgeving in Amsterdam belangrijk?

“Je bent wat je eet. Al helemaal nu met corona is het extra belangrijk om gezond te eten en voldoende te bewegen om je immuunsysteem op peil te houden." 

Hoe zet je je in voor een gezonde voedselomgeving in Amsterdam?

“Het is het totaalplaatje. Gezonde geiten betekent een gezond product. We hebben hier honderd melkgeiten, maar ook legkippen voor verse eitjes, varkens voor biologisch vlees en onze eigen moestuin. We maken van onze eigen biologische geitenmelk kaas en andere zuivelproducten. In ons restaurant gebruiken we de producten van onze boerderij, zelfs onze cappuccino wordt gemaakt met geitenmelk! Daarnaast vinden we educatie heel belangrijk. Om mensen bewust te maken van waar hun eten vandaan komt. Daarom geven we bijvoorbeeld workshops geitenkaas maken."

Hoe zet je je in voor een duurzame voedselomgeving in Amsterdam?

"Wij zijn een biodynamisch landbouwbedrijf. We produceren hier dus zelf. Alles wordt letterlijk vanaf de gezonde grond opgebouwd. We voeden de grond met biologische mest en drogen ons hooi voor een deel zelf in onze hooidrogerij. Ons stro krijgen we van een akkerbouwbedrijf in de Haarlemmermeerpolder, aan wie wij dan weer onze mest leveren. Zo proberen we de cirkel zo veel mogelijk te sluiten! 

In 2018 hebben we de innovatieprijs biologische landbouw gewonnen met onze rijdende afrastering. Geitjes eten het liefst gras langs het hek, omdat het daar het schoonst is. De grond is hier heel duur, daarom moeten we er slim mee omgaan en hebben we een rijdende afrastering op zonnepanelen gemaakt. Zo kunnen de geitjes langs een hek eten, en maken ze toch gebruik van het hele veld. Dit is een voorbeeld van hoe we zo efficiënt mogelijk met het land omgaan, zonder dat biodynamisch boeren in het geding komt."

Wat is het favoriete gezonde product van de onderneming?

“Dat is de boerderij. Dat zijn de geiten. Dat zijn wij. Het is het totaalplaatje. De kaas komt van de geiten, dus gezonde geiten is gezonde kaas. Zij moeten dus ook gezond voer krijgen."

Wat zou je mee willen geven als tip aan Amsterdammers?

“Zorg goed voor jezelf. Heel cliché misschien, maar wel het allerbelangrijkste."

Fotografie door Carly Wollaert

Kijk hier voor meer informatie over Geitenboerderij Ridammerhoeve of kijk hier wat andere ondernemers doen voor een gezond Amsterdam en sluit je aan!