Koop Lokaal

Er is veel te doen rondom lokaal voedsel. Het liefst eet je natuurlijk groente, fruit, vlees en vis van de de boer in de buurt. Dat lijkt nu soms nog ontoegankelijk, zeker vanuit de stad. Maar wist je dat je vrij makkelijk lokaal kunt kopen? Hieronder een overzicht om jou te helpen.

Ik zou graag meer voedsel uit de buurt willen kopen. Hoe doe ik dat? Er zijn drie verschillende manieren. Hieronder geven we per optie verschillende tips!

  • Optie 1: Online bestellen en thuis laten bezorgen
  • Optie 2: Direct bij boer
  • Optie 3: Live in de stad

 

Optie 1: Online bestellen en thuis laten bezorgen

Dit is met stip de makkelijkste manier om lokale producten op jouw bord te krijgen. Bij onderstaande initiatieven is het een kwestie van kies, klik en bestel!

Support Your Locals
Geboren in crisistijd, verzamelde de campagne Support Your Locals alle mogelijkheden voor lokaal eten bestellen. Je vindt hier alle aangesloten ondernemers binnen en buiten Amsterdam.

Lindenhoff
Met de lokale producten van Lindenhoff eet je thuis als in een restaurant. Je kunt de winkel in Baambrugge bezoeken, maar als je dat te ver weg vindt, bestel je de chef-waardige ingrediënten gewoon vanuit je luie stoel.

Boeren en Buren
Hier word je als ‘buur’ lid van een boerderij in de buurt. Elke week komt iedereen samen op de Buurderij. Je haalt daar je bestelling af en ontmoet de producenten.

Boerschappen
Het Brabantse Boerschappen levert sinds kort ook in Amsterdam. Je kunt er terecht voor al je dagelijkse boodschappen.

Dekrat.nl
In deze maaltijdbox van zitten alleen duurzame producten en bijna alles komt van Nederlandse boeren en telers. Producten die niet in Nederland groeien of gemaakt worden (bijv. rijst of gedroogde pasta) zijn fairtrade en/of bio.

Amsterdam Made
Bij Amsterdam Made bestel je naast lokale zeep, lokale sieraden (en veel meer producten) ook lokaal lekkers. Met deze producten ondersteun je de lokale ondernemer en Amsterdamse ambacht.

Flevourbox
Haal de smaak van Flevoland in huis! Klinkt dat saai? Dan heb je duidelijk nog niet kennisgemaakt met de enorme rijkdom aan producten in deze box: van het beroemde Oranjehoen tot de lekkerste fruitsappen tot polderknoflook en -saffraan. Met recepten.

Local Heroes
Local Heroes maakt lokaal kopen nog makkelijker met een app, waarin je het aanbod van lokale ondernemers kunt bestellen. Je hoeft de app alleen maar even te downloaden.

Local2Local
Voorlopig alleen nog voor bedrijven, maar binnenkort ook voor de consument: de webshop van Local2Local. Heb je een bedrijf, dan is het zeker interessant om hier een kijkje te nemen!

 

Optie 2: Direct bij boer

Het is enorm waardevol eens te gaan kijken waar je voedsel eigenlijk vandaan komt. Veel boeren hebben boerderijwinkels waardoor je met één bezoek gelijk je boodschappentassen kunt vullen. We zetten zes leuke boeren die je gemakkelijk kunt bereiken vanuit Amsterdam op een rij:

De Groene Griffioen
De biologische boerderij en kaasmakerij van Boy en Wendela Griffioen. Hier koop je heerlijke yoghurt, hangop, karnemelk en kaas. Waar? In de boerderijwinkel aan de Lange Muiderweg 18A in Weesp MOMA melkboer, en elk weekend in Amsterdam Oost en Zuid

Ridammerhoeve
Biologisch-dynamische boerderij midden in het Amsterdamse Bos. Hier haal je geitenzuivel zoals kaas, yoghurt, kwark en ijs. Waar? In de boerderijwinkel aan de Nieuwe Meerlaan 4 in Amstelveen

De Boterbloem
Bij Ecologische Boerderij De Boterbloem kun je terecht voor producten die op dat moment in het seizoen zijn. Ook kan je er verse maaltijden afhalen! Waar? De boerderijwinkel aan de Lutkemeerweg 262b in Amsterdam

Het Groene Buitenland
Neem een zelfoogst-abonnement of ga langs bij een van de plukdagen van biologische tuinderij Het Groene Buitenland. Waar? Aan de Zeedijk 15 in Assendelft

De Breedijk Hoeve
Bij boerderij De Breedijk Hoeve kun je langsgaan voor biologische vleesproducten en zelfgemaakte jam. Waar? In de Boerderijwinkel aan de Bloemendalergouw 37 in Amsterdam

Zorgboerderij Hoogerlust: De Bleije Boerderij
Aan de Weesperbinnenweg 7 in Muiden verkoopt deze boerderijwinkel verse producten die ze zelf maken, oogsten en verwerken, zoals vleesproducten, honing en seizoensgroenten.

Optie 3: Live in de stad

Landmarkt
Op de Landmarkt aan de Schellingwouderdijk 339 vind je echt alles, vers én van de boer in de buurt. En als je toch niet langs kunt gaan is online bestellen en laten bezorgen ook nog een optie.

De Stadsboerderie
Op de website van De Stadsboerderie vind je een groot aanbod aan bio, eco en duurzaame producten direct afkomstig van de boer. Je kan vervolgens je bestelling ophalen bij een centraal afhaalpunt in de stad. Bovendien zorgt De Stadsboerderie dat het vervoer tussen de boer en de stad milieuvriendelijk is en dat het verpakkingsmateriaal duurzaam is!

Vkusvill
In deze Russische supermarktformule koop je verrassend veel lokaal. Je vindt het aan de Ferdinand Bolstraat 88. Via hun verzendservice Verzer worden je gezonde boodschappen ook gewoon thuisbezorgd.

ZuiderMRKT
De zuiderMRKT is een kleine, gezellige, wekelijkse buurtmarkt die je vindt in Zuid. De markt staat voor eerlijke prijzen en elkaar ontmoeten als buurtbewoners. Van Amsterdamse Bodem heeft een eigen marktkraam op deze markt waar startende ondernemers die aangesloten zijn bij ons platform hun producten mogen verkopen!

Noordermarkt
Elke zaterdag van 9-16 uur vind je hartje Jordaan de Noordermarkt met verse biologische groente, fruit, brood, kaas, paddestoelen, kruiden, vlees, vis, honing en andere lekkernijen.

Lokaal voedsel in kaart

Maar er is nog veel meer! Hallo Boer maakte deze kaart waarop je zelf nog verder kunt zoeken naar boeren, (web)winkels en restaurants in de buurt.

Bekijk de kaart hier!