Loket

Welkom bij het loket. Heb je vragen over stadslandbouw, bokashi, subsidies of CO2-verlaging? Hier vind je per thema de antwoorden op de meest gestelde vragen. En staat jouw vraag er niet tussen? Stuur dan een mailtje naar info@vanamsterdamsebodem.nl, dan zorgen wij dat de vraag bij de juiste persoon uitkomt.

Boer

Maker

Winkel

Eten

Kringloop

Kan ik subsidie aanvragen voor stadslandbouwinitiatieven?

Ja, dat kan. Zowel particulieren als organisaties kunnen deze subsidie aanvragen.Voor de volgende activiteiten kan je zoal subsidie aanvragen:

  • Activiteiten gericht op een alternatieve wijze van productie, verwerking en distributie in de voedselketen (waaronder realisatie van een zo kort mogelijk traject van producent naar consument).
  • Activiteiten gericht op de bewustwording over duurzaam (geproduceerd en getransporteerd) voedsel, gezond voedsel en de herkomst van voedsel.
  • Duurzame vormen van stadslandbouw (ecologisch verantwoord). Op zoek naar meer info? Zie de website van de Gemeente Amsterdam hier.
Ik wil graag leren over eten verbouwen in de stad. Hoe kan ik meedoen in een voedselonderwijsprogramma?

Er zijn veel voedselonderwijsprogramma’s in Amsterdam. Denk aan:
Boerderijeducatie
De Smaak te Pakken
Smaaklessen
NME/schooltuinen

Kijk voor een overzicht op de site van ANMEC.

Als je met een initiatief mee wilt doen, dan kan je dat doen door contact op te nemen met ANMEC.

Ik wil graag een stadslandbouwproject opzetten. Waar moet ik beginnen?

De gemeente Amsterdam stimuleert en ondersteunt bewoners en ondernemers die met stadslandbouw aan de slag willen gaan. Stuur een mail naar stadslandbouw@amsterdam.nl.

Vanuit het Stedelijk Groenpunt is onlangs een Servicepunt Eetbaar Groen / Stadslandbouw opgezet. Klik hier voor meer informatie.

Ik zou graag willen kijken of ik mijn initiatief nog duurzamer kan maken, waar vind ik duurzame tips en tricks voor mijn initiatief?

Dit kan je vinden op de website van De Gezonde Stad. Zij geven in hun blog regelmatig tips en tricks om initiatieven duurzamer te maken. Of kijk op Duurzaam Amsterdam.

Ik wil een vergunning aanvragen voor mijn stadslandbouwinitiatief, waar doe ik dit?

Of een vergunning nodig is, welke en welke regels gelden is afhankelijk van de locatie en van de plannen. Zoek je naar algemene informatie over vergunningen voor ondernemers of naar een aanvraag omgevingsvergunning?

Mijn vraag staat hier niet bij, waar moet ik zijn?

Mail naar info@vanamsterdamsebodem.nl, dan zorgen wij dat jouw vraag zo snel mogelijk wordt beantwoord door de juiste partij.

Waar kan ik relevante regelgeving vinden over voedselproducten?

Als je producten verwerkt moet je voldoen aan hygiënische en veiligheidseisen van Nederland. Je moet bijvoorbeeld voldoen aan een HACCP plan of hygiënecode. Op de website van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit vind je informatie of je zelf een plan moet opstellen of dat je een hygiënecode van een branche kan gebruiken.

Waar kan ik meer informatie vinden over ondernemen in Amsterdam?

De gemeente Amsterdam geeft hier een overzicht met informatie voor ondernemers.

Ik wil graag zo energieneutraal mogelijk ondernemen, hoe pak ik dat aan?

De gemeente Amsterdam heeft een overzicht met tools die zij aanbieden om je onderneming duurzamer te maken.

Als producent, wat zijn handige verenigingen om lid van te worden?

Het is goed om je aan te sluiten bij een brancheorganisatie die voor je rechten opkomt en informatie en advies geeft voor jouw onderneming. Bij MKB Amsterdam krijg je veel van deze tools aangeboden. Vind meer informatie op hun website.

Ben je als producent gevestigd in Amsterdam-West? Dan is de Tuinen van West een interessante vereniging.

Ik wil de uitstoot die ik veroorzaak tijdens mijn productieproces verlagen, hoe pak ik dit aan?

Bij de gemeente Amsterdam kunt je terecht met je vraag over CO2-verlaging. Zij geven gratis advies en kunnen een lening aanbieden voor het aanschaffen van materiaal om uitstoot te verlagen.

Mijn vraag staat hier niet bij, waar moet ik zijn?

Mail naar info@vanamsterdamsebodem.nl, dan zorgen wij dat jouw vraag zo snel mogelijk wordt beantwoord door de juiste partij.

Hoe zet ik zelf een voedselcoöperatie op?

Bij het opzetten van een voedselcoöperatie komen veel aspecten kijken. Van het maken van een plan van aanpak tot het op laten tekenen van statuten. Op deze website vind je meer informatie over het opzetten van een voedselcoöperatie.

Wat zijn de wettelijke eisen waar ik aan moet voldoen als ik mijn groente en fruit wil verkopen?

Je moet je houden aan de Warenwet die voorschrijft dat je een HACCP-plan of Hygiënecode moet volgen. Op deze pagina kan je vinden wat de hygiënecode is voor de groente en fruithandel.

Wat is een voedselcoöperatie en waar vind ik een voedselcoöperatie in Amsterdam?

Voedselcoöperaties zijn initiatieven zonder winstoogmerk die lokaal eten verhandelen. Amsterdam kent 4 voedselcoöperaties. Deze kan je hier vinden.

West: Foodcoop Amsterdam

Noord: Foodcoop Noord, Boeren & Buren

Oost: Vokomokum

Zuid: Zuidermrkt

Zijn er manieren om te laten zien dat ik een lokaal Amsterdams product verkoop?

Er zijn verschillende initiatieven voor Amsterdamse producten, bijvoorbeeld het keurmerk Amsterdam Made of de initiatieven van Support Your Locals.

Ik ben op zoek naar streekproducten. Waar kan ik die vinden?

Er is een kaart ontwikkeld die verschillende streekproducten toont. Hier zie je waar je dichtbij jouw aardappels kan kopen, het vlees van dichtbij komt en je jouw lokale eitjes vindt.

Mijn vraag staat hier niet bij, waar moet ik zijn?

Mail naar info@vanamsterdamsebodem.nl, dan zorgen wij dat jouw vraag zo snel mogelijk wordt beantwoord door de juiste partij.

Moet ik een vergunning hebben om mijn eigen groenten/fruit in een moestuin te telen?

Je hebt geen vergunning nodig om groenten te telen. Maar let op: dit moet wel als je er een bedrijf van maakt met handel of horeca. Als je een betaalsysteem bedenkt, zit je op de grens.

Wil je je groenten of fruit wel verkopen op een markt of evenement? Dan moet je zorgen dat je aan eisen voldoet. Hier vind je informatie over deze eisen.

 

Ik wil graag zelf een stadstuin beginnen, wanneer moet ik beginnen met zaaien?

Het is belangrijk dat je rekening houdt met het seizoen als je zelf groente en fruit gaat verbouwen. Kijk eens op deze zaaikalender, daarin staat wanneer je welk gewas moet planten en moet oogsten.

Ik wil graag een stuk publieke ruimte omzetten in een tuin en zelf beheren. Wat mag er wel en niet en waar moet ik rekening mee houden?

De gemeente kan je hier meer informatie over geven. Het verschilt per stadsdeel wat de mogelijkheden zijn.

Ik wil graag buurtbewoners en kinderen bij mijn project betrekken. Wie kan mij daarbij adviseren?

Bij ANMEC kun je terecht voor advies hoe je dit aan kunt pakken, voor contacten van andere initiatiefnemers en educatieve hulpmiddelen. Woon je in Zuid, ga dan naar NMT Zuid.

Is er een subsidieregeling voor mijn groene project?

Deze zijn er zeker. Het is mogelijk om een subsidie aan te vragen voor groene daken, groene gevels, groen in de buurt, stadslandbouw en innovatieve voedselinitiatieven. Voor ondersteuning bij de aanvraag kun je terecht bij de gebiedsmakelaars van de gemeente of bij partners van de netwerkraad.

Ik ben op zoek naar activiteiten over voedsel, gezond eten en tuinieren om met de kinderen bij ons op school, in de buurtmoestuin of in de kinderopvang aan de slag te gaan.

Bij ANMEC kun je terecht voor advies hoe je dit aan kunt pakken, voor trainingen en educatieve hulpmiddelen.

Mijn vraag staat hier niet bij, waar moet ik zijn?

Mail naar info@vanamsterdamsebodem.nl, dan zorgen wij dat jouw vraag zo snel mogelijk wordt beantwoord door de juiste partij.

Ik woon in Amsterdam en wil graag mijn gf(t)-afval zelf tot compost maken. Hoe kan ik dat het beste doen? Welke technieken zijn er en wat geeft de mooiste compost?

Als je alleen gf-afval hebt en geen tuinafval, dan is een wormenbak de beste oplossing. Als je wel een tuin en/of tuinafval hebt, kun je ook een compostvat neerzetten voor gft en snoeiafval/blad/gras, of een bokashi-emmer voor alleen gft. Mooie compost krijg je als je je houdt aan de voorschriften voor wat wel en niet in het composteersysteem mag en als je zorgt voor de goede omstandigheden.

Ik woon in Amsterdam en wil graag met de buurt ons gf-afval zelf tot compost maken. Hoe kan ik dat het beste doen?

Op deze pagina vind je meer informatie over compost maken met de buurt. Veel Amsterdammers verzamelen gf resten in een wormenhotel. In een wormenhotel maken zo'n 1000 wormen dag in dag uit hoogwaardige compost. Op deze kaart kun je zien waar je de wormenhotels kunt vinden.

Ik heb / ben van een (buurt) moestuin/stadslandbouwproject/volkstuin en wil graag ons gf-afval zo nuttig mogelijk gebruiken. Wat kan ik er het beste mee doen?

Wat 'zo nuttig mogelijk' is, hangt af van de vraag naar producten die er is op de locatie, hoeveel er nu aan die producten wordt uitgegeven en of er geld is voor investering in een apparaat. Als er behoefte is aan compost, dan is een composteringssysteem waardevol. Als er een gebouw is dat verwarmd moet worden of dat gas verbruikt is een biovergister ook een optie. Dat vereist wel dat er iemand is die dit technische systeem goed (leert) begrijpen en tijd heeft om het regelmatig bij te sturen. Hoeveel tijd en opleiding dit kost is afhankelijk van het formaat en exacte systeem. Informatie is bijvoorbeeld te verkrijgen bij Enki Energy.

In welke buurten in Amsterdam wordt gf(t) afval apart ingezameld?

Op IJburg-Steigereiland wordt gft afval apart ingezameld in containers. Daarnaast zijn er verspreid door de stad meerdere wormenhotels te vinden waar je terecht kunt met jouw gf afval.

Ik wil subsidie aanvragen een op te starten duurzame initiatief, waar kan dat?

Er is een subsidieregeling voor duurzame initiatieven genaamd Subsidie Ruimte voor duurzaam initiatief - projectvoorbereiding. Met deze subsidie stimuleert de gemeente de voorbereiding van initiatieven die bijdragen aan het realiseren van de Agenda Duurzaam Amsterdam.

Mijn vraag staat hier niet bij, waar moet ik zijn?

Mail naar info@vanamsterdamsebodem.nl, dan zorgen wij dat jouw vraag zo snel mogelijk wordt beantwoord door de juiste partij.