Van Amsterdamse Bodem-marktkraam met Potverdorie!

Interview met oprichter Charlotte Heine

Van Amsterdamse Bodem-marktkraam met Potverdorie!

Van Amsterdamse Bodem heeft een marktkraam op de zuiderMRKT speciaal voor startende ondernemers. Op 4 en 11 juni is het de beurt aan Charlotte van Potverdorie! Op de markt verkoopt zij haar chutneys en jams die zo vol zitten met fruit, dat ze eigenlijk geen jam mogen heten! Wij interviewden Charlotte om alvast in de sfeer te komen.

Wat is potverdorie?

Bij potverdorie! wat lekker maken we chutney en jams van Nederlandse bodem. Eigenlijk mag het geen jam heten omdat er te veel fruit in zit. Het fruit wordt geplukt als het rijp is. Fruit dat van ver moet komen wordt geplukt terwijl het nog niet rijp is, maar omdat we ons fruit in Nederland direct bij telers kopen kunnen we het lekkerste en rijpste fruit gebruiken en dat proef je. De jam is dus lokaal en heel erg lekker! Daarnaast zorgen we ervoor dat de teler van het fruit eerlijk betaald wordt; ik heb een persoonlijke band met onze pruimen-, bramen- en frambozenteler, waardoor we echt de verbinding maken tussen de consument en de teler. Er zit echt een goed verhaal achter potverdorie!; het is een puur product, puur van smaak en van herkomst.” 

Waarom heb je het opgericht?

“Ik had geen commercieel uitgangspunt, maar zag gebeuren hoe eten werd geselecteerd en wordt weggegooid omdat het niet mooi is en mensen het dus laten liggen. Appels met rimpels en bananen met sproeten bijvoorbeeld. Ineens realiseerde ik me dat ik het zelf ook deed, je pakt eerder het mooie fruit. Dat was het moment waarop ik bedacht dat het echt anders moet. Ik wilde wat veranderen, en de supermarkt vond het fijn om het minder fraaie fruit aan mij te geven. Het mooiste was er iets mee te gaan doen dat het direct en heel lekker en in het mooiste geval ook nog langer houdbaar zou maken. Jam, pickles, taart, soep en siroop, ik heb er van alles van gemaakt. Het begon dus heel kleinschalig dichtbij huis. Ik liet mensen proeven, vertelde mijn verhaal, en mensen vonden het goed en heel lekker. Het sprak ook aan in winkels en horeca. Door de jaren heen is het product verder gegroeid en nog steeds heel lekker. Smaak staat op 1 en daar doe ik geen concessies aan." 

"Je wordt er niet rijk van, en het is hard werken, maar ik ben er trots op dat het er nog steeds is en van groter belang is gebleken. Er zit echt een goed verhaal achter. In 2018 was het een hele droge zomer, een pruimenteler in Zeeland zat met heel veel net te kleine pruimen om een fatsoenlijke prijs te krijgen voor zijn oogst. Dat heb ik gedeeld op sociale media, en dat ging viral. Vanaf toen is het balletje in de samenleving harder gaan rollen, er werd meer aan de kaak gesteld hoe het verspillen van voedsel een probleem is.”

Wat verwacht je van de Van Amsterdamse Bodem-marktkraam? Wat zijn je plannen voor de zuiderMRKT?

"Wat ik ga doen op de ZuiderMRKT is mijn producten verkopen, mensen laten proeven en vertellen wat het belang is van het voedsel van eigen bodem, van Nederlandse bodem en van Amsterdamse bodem. Potverdorie! heeft ervoor gezorgd dat ik heel veel lokale ondernemers met enorm goede producten heb leren kennen, waardoor ik anders naar mijn eten kijk. Ik vind het nu belangrijk om te weten waar mijn eten vandaan komt, en ik wil dat overbrengen naar de klanten. Mensen moeten weten wat ze eten, zodat ze goede keuzes kunnen maken over waar ze het eten vandaan halen. Ik geef ook lessen op school om kinderen te leren wat gezond eten is en hoe je gezond kan koken, ook met lokaal eten. Ik wil mensen leren dat je al je zintuigen moet gebruiken als je eten uitzoekt, let niet alleen maar op hoe iets eruit ziet, maar ruik en voel ook. Misschien is een lelijk product nog steeds prima te eten."

Heb je een favoriete lokale, duurzame en/of gezonde plek in Amsterdam?

Wat ik een hele leuke plek vind is 50|50 green van het leger des heils. Dat is een tuin waar ze biologisch groenten, kruiden en fruit verbouwen, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor verkoop. 50|50 Green verzorgt dagbesteding voor werkzoekenden; die kunnen dan  meehelpen met het planten en oogsten van groenten. Je kan er dus lekker lokaal lekkere groente kopen, terwijl je het Leger des Heils ook gelijk steunt!

Kom voor de producten van Potverdorie op 4 en 11 juni naar de zuiderMRKT!