Zo maakt Yakup gezond eten onderdeel van Nieuw-West!

Yakup vertelt over Coffeemania Slotermeer, dat veel meer is dan alleen een koffiebar.

Zo maakt Yakup gezond eten onderdeel van Nieuw-West!

Ben jij ook helemaal voor een gezond, lekker en lokaal voedselaanbod in Amsterdam?! Elke maand interviewen we een Ondernemer Voor Een Gezond Amsterdam; stuk voor stuk inspirerende Amsterdammers die zich op een bijzondere manier inzetten voor een gezonde voedselomgeving. Met deze keer Yakup van Coffeemania Slotermeer.

Waarom vind je een gezonde voedselomgeving in Amsterdam belangrijk?

“Gezond leven vind ik belangrijk. Het is beter voor je en ik vind het ook lekkerder. Ik ben in de afgelopen jaren veel gezonder gaan eten - meer groente, minder brood en vlees. Ik merk dat ik me hierdoor veel fitter voel. Daarom is dat ook wat ik verkoop. We maken bijvoorbeeld zelf hummus en gewokte groente, wat ik zelf ook allemaal heel lekker vind."

Hoe zet jij je in voor een gezonde voedselomgeving in Amsterdam?

"Door gezonde en verse producten te verkopen. Wij maken alles hier zelf: hummus, dahl, soep en salades. Hoe je leeft en eet zijn gewoontes die je jezelf aanleert en bepaald worden door wat in de buurt te koop is. Het is daarom belangrijk om als onderneming gezond eten aan te bieden. Zo laat je mensen zien dat gezond ook heel lekker kan zijn. Hier in de buurt zijn veel dönertenten en dergelijken. Ik heb een ander aanbod, dat is soms lastig. Maar ik vind het belangrijk om een gezonde buurtfunctie te hebben en een plek te zijn waar mensen samen komen. Het is echt een plek waar heel veel mensen uit de buurt komen. Ik ken al mijn klanten en zij kennen mij." 

Hoe zet jij je in voor een duurzame voedselomgeving in Amsterdam?

"Ik heb erover nagedacht om lokaal en biologische producten te verkopen, maar het is lastig. Dit soort producten zijn vaak duurder. Veel mensen in de buurt hebben daar geen budget voor. Wel koop ik groente bij de markt hier op Plein 40-45 en haal ik brood bij de bakker. Zo ondersteunen we elkaar, wat volgens mij ook duurzaamheid is."

Wat is het favoriete gezonde product van de onderneming?

“De linzensoep en de salades. Die zijn huisgemaakt.”

Wat zou je mee willen geven als tip aan Amsterdammers?

“Ik heb zelf ontdekt hoe het is om gezonder te leven door goed te eten en veel te bewegen. Ik voel me sindsdien veel beter, dus dat kan ik iedereen aanraden.”

Fotografie door Carly Wollaert

Kijk hier voor meer informatie over Coffeemania of kijk hier wat andere ondernemers doen voor een gezond Amsterdam.