Van Amsterdamse Bodem Award

Studio Osdorperban uitgeroepen tot winnaar!

Van Amsterdamse Bodem Award

Studio Osdorperban uitgeroepen tot de winnaar van de Van Amsterdamse Bodem Award 2023!

Op 5 oktober 2023 is in Droog Amsterdam feestelijk bekend gemaakt dat Studio Osdorperban de winnaar is geworden van de felbegeerde Van Amsterdamse Bodem Award! Via deze award brengen wij duurzaam, gezond en lokaal geproduceerd voedsel onder de aandacht, en bieden we een podium aan ondernemers die hier een concrete bijdrage aan leveren. De gezonde snack PiPAX!, op basis van lokaal geproduceerde zonnebloempitten, was favoriet bij de jury vanwege de sociale, gezonde en duurzame insteek.

Studio Osdorperban
Studio Osdorperban is een ontwerpstudio door en voor jongeren in Amsterdam Nieuw-West. Samen ontwikkelden de jongeren van de studio PiPAX! Pipa betekent niet alleen zonnebloempit, maar ook ‘pistool’, want de zonnebloempitten hebben "knallende smaken". Deze werden ontwikkeld in samenwerking met een notenbrander uit Amsterdam-West. Elk aspect van het product is zorgvuldig uitgedacht, van de branding en de naam, tot de productie van zonnebloemen, en van het ontwerpen van duurzame verpakkingen, tot het hergebruiken van de resterende zonnebloemschilletjes. Door jongeren te betrekken bij het ontwerpproces en de productie van de snack, ontwikkelen zij ondernemersvaardigheden en meer zelfvertrouwen.

-> Lees het interview met de winnaars!

 

Met de Van Amsterdamse Bodem Award wint Studio Osdorperban een waardecheque t.w.v. €5000,-, geschonken door de Zuidermrkt en Gemeente Amsterdam, een sparringsessie met Sebastiaan Aalst van Food Cabinet over campagnevoering, de kans om de producten 3 zaterdagen achter elkaar aan te bieden op de Zuidermrkt en natuurlijk eeuwige roem!

Wij willen de jury, bestaande uit Sarriel Taus, Cheryl Simson, Jaap Seidell, Zouhair Kharkhour en Manon Klein nogmaals bedanken voor hun inzet. Zij hebben van de 24 genomineerden een top-6 gemaakt. Tussen de inzendingen zat veel variatie, en de jury moest letten op duurzaamheid, gezondheid, betaalbaarheid en (sc)haalbaarheid. Een moeilijke taak dus!

Genomineerden

De andere kanshebbers waren: 

TKRAMREPUS- De omgekeerde supermarkt: Dit is de eerste omgekeerde supermarkt waar je geen boodschappen haalt maar brengt. Door oorlog, crisis en inflatie leven meer dan één miljoen mensen in armoede. En dat in Nederland! Dat kan niet langer en daarom is de Omgekeerde Supermarkt in het leven geroepen. Een permanente plek waar je iets goed doet voor een ander en bijdraagt aan de strijd tegen armoede en voedselverspilling.

Eigen Krachtvoer: Is een club van wildplukkers in Amsterdam en maakt elke woensdagmiddag een wildplukwandeling, waarbij ze samen eetbare planten, geneeskrachtige kruiden of eetbare paddenstoelen zoeken. Ook organiseert Eigen Krachtvoer workshops voedselconservering en de (genees-)kracht van kruiden. Eigen Krachtvoer is van oorsprong voor mensen met een minimuminkomen. ''Voedsel hoeven we immers niet te krijgen, we kunnen het ook zelf gratis plukken in de natuur.''

Health Foodwall: Dit is de moderne oplossing voor snelle, gemakkelijke en gezonde meeneemproducten. Door het gebruik van innovatieve technologie duurt het slechts een paar seconden om een ​​gezond en vers product te verkrijgen. De Smart Fridge is bedoeld voor kantoren, universiteiten, openbaar vervoer, ziekenhuizen, sportscholen of andere locaties waar vraag is naar een flexibele, 24/7 beschikbare en gezonde kantineoplossing.

Sababa: Deze onderneming weet voor een toegankelijke prijs spannend en duurzaam (voornamelijk vegetarisch) eten te bieden, gebaseerd op de Israëlische keuken. De gerechten bestaan uit biologische en lokale ingrediënten. Sababa staat vooral bekend om zijn rijkelijk gevulde pitabroodjes. Met drie locaties in Amsterdam voegt Sababa een geweldige aanwinst voor de stad!

Dick Schaap Horecagroothandel: Dit is dé groothandel op het gebied van groente en fruit in Amsterdam en omgeving. Zij willen dat alle Amsterdamse horeca verse en gezonde maaltijden serveert die gemaakt worden met lokale producten! Ze kopen rechtstreeks lokaal in bij boeren en tuinders in Noord-Holland. Met hen maken ze afspraken over duurzame productie en bijdragen aan een gezonde leefomgeving. Zo dragen de boeren met wie ze samenwerken bij aan het vergroten van biodiversiteit. Ze planten bloemen langs de randen van hun akkers om bijen en andere insecten betere leefomstandigheden te geven.

Benieuwd naar PiPAX!, de tweede winnaar van de Van Amsterdamse Bodem Award? Kijk op onze initiatievenpagina !

Prijs

De winnaar won:

  • Extra aandacht op het platform met een interview
  • Een waardecheque t.w.v. €5000,- (geschonken door de Zuidermrkt en Gemeente Amsterdam)
  • Een sparring met Sebastiaan Aalst over campagne voering (oprichter van Food Cabinet)
  • Een kans om je producten 3 zaterdagen achter elkaar aan te bieden op de Zuidermrkt
  • En natuurlijk eeuwige roem voor het winnen van de tweede Van Amsterdamse Bodem Award!

Criteria
Op basis van de volgende criteria koos de jury de winnaar:

  • Gezond: Hoe draag jij bij aan een gezonder voedselaanbod in Amsterdam?
  • Duurzaam: Hoe zet jij je in voor meer lokaal en/of plantaardig voedsel en (hoe) ga jij voedselverspilling tegen?
  • Betaalbaar: Hoe maak je gezond en duurzaam voedsel toegankelijk voor álle Amsterdammers?
  • Haalbaarheid: Wat zijn je doelen, missies en dromen en lukt het je om deze te halen?

De juryleden
Vijf deskundige professionals uit de Amsterdamse voedselindustrie vormen de jury van deze award. 

 

Sarriel Taus is bevlogen ondernemer die zich hard maakt voor inclusieve duurzaamheid. Hij is medeoprichter van bewonerscoöperatie de Zuidermrkt en betrokken bij de World of Food in Amsterdam Zuidoost. Zijn interesse voor duurzame voeding werd gewekt toen hij samen met Jamie Oliver, opleidingsrestaurant Fifteen Amsterdam startte. Sarriel is mede-eigenaar van designlabel Droog, maakt met Nadia Zerouali de podcast Het Naadje van de Taus en zit in de jury van het Gouden Kookboek. Dit jaar is Sarriel voorzitter van de jury!

 

Cheryl Simson won met Juiciety de allereerste award in 2022! Juiciety focust zich op gezonde en duurzame sapjes die ze verkoopt in Amsterdamse stadsdelen waarvan bekend is dat er een minder gezond voedselaanbod is. Cheryl is een inspirerende ondernemer binnen Amsterdam en de Nederlandse juice branche.

 

 

Jaap Seidell is een voedingsexpert op het gebied van gezondheid en duurzaamheid. Hij is een voedingswetenschapper en hoogleraar aan deVrije Universiteit Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op hoe we een gezondere samenleving kunnen creëeren door middel van voeding en leefstijl, en wat voor preventie en interventiestrategieën er mogelijk zijn om dat waar te maken.

 

 

Zouhair Kharkhour is een senior professional in de horeca-industrie. Als operationeel directeur bij A Beautiful Mess zet hij zich in om mensen die ooit naar Nederland zijn gevlucht een kans te geven met een baan in de horeca. Met veel ervaring in diverse leidinggevende rollen binnen de horeca heeft hij op het gebied van voedselondernemingen diepgaande kennis, wat hem als jurylid van het Van Amsterdamse Bodem Award onmisbaar maakt!

 

 

Manon Klein is directeur bij de Impact Hub, een organisatie die andere ondernemers helpt om de transitie naar duurzaam aan te gaan. Zij hebben al bijna 4000 ondernemingen geholpen om te verduurzamen en meer impact te maken in onze samenleving. Manon focust zich als directeur op het accelereren van startups en ondernemers op een duurzaam traject, en op het vergroten van het netwerk van duurzame ondernemers. 

 

 

Wil jij op de hoogte blijven van de leukste duurzame foodevents en lokale adresjes in de stad? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!