Van Amsterdamse Bodem Award

For English, click here.

Op 5 oktober 2023 verkiezen wij voor de tweede keer de gezondste en duurzaamste voedselpionier van Amsterdamse bodem! Waarom? Met duurzaam en gezond ondernemen ben je dubbel zo goed bezig en lokaal eten gaat vaak hand in hand met gezond eten. Ondernemers die hieraan bijdragen mogen daar best een keer voor in het zonnetje gezet worden. 

Daarom reiken wij, na het succes van de eerste editie in 2022, opnieuw de Van Amsterdamse Bodem Award uit! De uitreiking vindt plaats op 5 oktober in Droog Amsterdam vanaf 19:30 uur. Het wordt een avond vol uitwisseling, inspirerende sprekers en uiteraard hapjes van Amsterdamse bodem. Wil je hierbij zijn?

-> Meld je nu aan voor de uitreiking op 5 oktober

 

Het programma
19:30-19:45
Ontvangst en welkom met een drankje
19:45-20:00
Aftrap door moderators Sarriel Taus (Droog) en Annick Mantoua (De Gezonde Stad)
20:00-20:15
In gesprek over sociaal ondernemen met voedselondernemer Zouhair Kharkhour (A beautiful Mess) en Cheryl Simson (Juiciety), winnaar van vorig jaar
20:15-20:40
De uitdagingen van voedselondernemers en discussieronde tussen genomineerden, jury en publiek
20:40-20:50
De voedselstrategie van Amsterdam met Wethouder Zita Pels
20:50-21:00
Prijsuitreiking
21:00-22:00
Afsluiting en start netwerkborrel met een hapje van Amsterdamse bodem


Cheryl Simson van Juiciety, winnaar 2022
Foto: Tammy van Nerum

Wat gaat er gebeuren?
De aanmeldingen zijn inmiddels gesloten en de professionele jury selecteert uit de aanmeldingen de 5 meest gezonde en duurzame ondernemers. Deze ondernemers vragen wij om een pitch te maken en te sturen. De winnaar wordt bepaald na deze ronde en wint de enige echte Van Amsterdamse Bodem Award.

De winnaar wint:

  • Extra aandacht op het platform met een interview
  • Een waardecheque t.w.v. €1500,- (geschonken door de Zuidermrkt)
  • Een sparring met Sebastiaan Aalst over campagne voering (oprichter van Food Cabinet)
  • Een kans om je producten 3 zaterdagen achter elkaar aan te bieden op de Zuidermrkt
  • En natuurlijk eeuwige roem voor het winnen van de tweede Van Amsterdamse Bodem Award!

Criteria
Op basis van de volgende criteria nomineren we de winnaar:

  • Gezond: Hoe draag jij bij aan een gezonder voedselaanbod in Amsterdam?
  • Duurzaam: Hoe zet jij je in voor meer lokaal en/of plantaardig voedsel en (hoe) ga jij voedselverspilling tegen?
  • Betaalbaar: Hoe maak je gezond en duurzaam voedsel toegankelijk voor álle Amsterdammers?
  • Haalbaarheid: Wat zijn je doelen, missies en dromen en lukt het je om deze te halen?

De juryleden
Vijf deskundige professionals uit de Amsterdamse voedselindustrie vormen de jury van deze award. 

 

Sarriel Taus is bevlogen ondernemer die zich hard maakt voor inclusieve duurzaamheid. Hij is medeoprichter van bewonerscoöperatie de Zuidermrkt en betrokken bij de World of Food in Amsterdam Zuidoost. Zijn interesse voor duurzame voeding werd gewekt toen hij samen met Jamie Oliver, opleidingsrestaurant Fifteen Amsterdam startte. Sarriel is mede-eigenaar van designlabel Droog, maakt met Nadia Zerouali de podcast Het Naadje van de Taus en zit in de jury van het Gouden Kookboek. Dit jaar is Sarriel voorzitter van de jury!

 

Cheryl Simson won met Juiciety de allereerste award in 2022! Juiciety focust zich op gezonde en duurzame sapjes die ze verkoopt in Amsterdamse stadsdelen waarvan bekend is dat er een minder gezond voedselaanbod is. Cheryl is een inspirerende ondernemer binnen Amsterdam en de Nederlandse juice branche.

 

 

Jaap Seidell is een voedingsexpert op het gebied van gezondheid en duurzaamheid. Hij is een voedingswetenschapper en hoogleraar aan deVrije Universiteit Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op hoe we een gezondere samenleving kunnen creëeren door middel van voeding en leefstijl, en wat voor preventie en interventiestrategieën er mogelijk zijn om dat waar te maken.

 

 

Zouhair Kharkhour is een senior professional in de horeca-industrie. Als operationeel directeur bij A Beautiful Mess zet hij zich in om mensen die ooit naar Nederland zijn gevlucht een kans te geven met een baan in de horeca. Met veel ervaring in diverse leidinggevende rollen binnen de horeca heeft hij op het gebied van voedselondernemingen diepgaande kennis, wat hem als jurylid van het Van Amsterdamse Bodem Award onmisbaar maakt!

 

 

Manon Klein is directeur bij de Impact Hub, een organisatie die andere ondernemers helpt om de transitie naar duurzaam aan te gaan. Zij hebben al bijna 4000 ondernemingen geholpen om te verduurzamen en meer impact te maken in onze samenleving. Manon focust zich als directeur op het accelereren van startups en ondernemers op een duurzaam traject, en op het vergroten van het netwerk van duurzame ondernemers. 

 

 

Contact
Voor vragen kun je contact opnemen met Carmen, via carmen@degezondestad.org 

Wil jij op de hoogte blijven van de leukste duurzame foodevents en lokale adresjes in de stad? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!