Maak kennis met Donovan Kraag

De ambassadeur van onze Suri Route Donovan Kraag is chef, food stylist en culinair onderwijzer. Maar wie is hij eigenlijk en waar komt zijn liefde voor eten en koken vandaan?

 Donovan: “In mijn Surinaamse familie stond eten altijd centraal. Mijn moeder en tantes namen mij als kind al bij de hand tijdens feesten en speciale gelegenheden en leerde mij koken op gevoel. Hier begon mijn passie voor koken en eten” 

Hi Donovan, wat houdt het in de praktijk in om chef en food stylist te zijn?

“Als zelfstandig chef en foodstylist denk ik na over het creatieve proces van begin tot eind: van de keuze aan ingrediënten tot aan de presentatie van de gerechten en hoe het in een omgeving wordt ervaren. Ik benader een opdracht als creatief concept dat ik sensationeel en visueel regisseer.”

Welke hoogtepunten heb je bereikt in de voedselwereld?

“Ik ben 19 jaar geleden begonnen in Jamie Olivers FIFTEEN hier in Amsterdam. Na een aantal goede keukenervaringen kreeg ik de kans om als chef de parti het restaurant van Hotel V aan de Nes in Amsterdam op te zetten. Nadat ik deze taak had volbracht besloot ik aan de slag te gaan als zelfstandig chef. O.a Linda de Mol, Humberto Tan en Armin van Buuren heb ik als klant gehad en ik kookte voor meer dan vijfduizend mensen op het festival Jamrock,” aldus Donovan. 

Maar zijn ambitie reikt verder, met als droom een eigen restaurant in Amsterdam. Donovan: “Een exclusief restaurant & evenementenruimte waar mijn creatieve brein in tot leven komt. Een totale dining experience waar exclusieve diners compleet met entertainment georganiseerd worden, met mij als hoofdchef. Maar ook een leerbedrijf voor een nieuwe generatie. Ik wil namelijk wat teruggeven aan de samenleving en jonge aspirant-chefs inspireren de nieuwe ondernemers van de culinaire keuken te worden.”

[Artikel gaat door onder afbeelding]

Wat kunnen we nog van je verwachten?

“Ik heb net natuurlijk deze te gekke Suri Route opnieuw uitgebracht samen met Van Amsterdamse Bodem. Ook focus ik me de komende tijd meer op het koken met een maatschappelijke insteek, daarvoor ben ik ook in gesprek met partijen van de televisie. Ook ga ik deze zomer lekker veel koken op verschillende events en private dinners, bijvoorbeeld bij Land Rover. Op mijn Instagram (@donovankraag) en website kan je altijd terecht voor contact en de laatste updates. ”