SauerCrowd & Willicroft op de markt

Van Amsterdamse Bodem heeft een marktkraam op de zuiderMRKT speciaal voor startende ondernemers. Op 16 en 23 juli is het de beurt aan SauerCrowd en Willicroft! Beide maken heerlijke plantaardige producten, vaak op basis van fermentatie. Naast dat de kimchi’s en vegan kaas bijzonder lekker zijn, zijn ze ook nog eens heel gezond. Wij interviewden Moritz van SauerCrowd om alvast in de sfeer te komen.

Click here for English!

Wat is SauerCrowd en Willicroft?

‘In beide ondernemingen gaan we voor een ‘plant based movement’; een beweging richting gezond en duurzaam voedsel in Nederland. Hiervoor maken we gebruik van fermentatie om (nieuwe) plantaardige producten te maken. SauerCrowd werkt alleen met lokale en biologische groente van Nederlandse boeren. Door deze groente te fermenteren behoud je alle belangrijke voedingsstoffen, zoals probiotica, mineralen en vitaminen. En dat is hard nodig, omdat het huidige Nederlandse dieet veel te weinig van deze voedingsstoffen bevat.

Willicroft maakt plantaardige en planet proof kaas. Deze producten hebben een veel lagere ecologische voetafdruk dan kaas op basis van zuivel. Ze maken door middel van fermentatie plantaardige kaas die heel dicht bij de smaak van ‘gewone’ kaas komt. Hun nieuwste product, Young Dutch, is daar een goed voorbeeld van. Ook de feta komt heel dicht bij de ‘echte’ feta. Deze kazen verkopen we ook zaterdag op de markt.’    

Waarom zijn jullie begonnen met deze ondernemingen?

‘SauerCrowd is voor mij een droom die uitkomt. Als kind had ik veel last van allergieën, maar door mijn dieet te veranderen, verdwenen deze allemaal. Toen raakte ik in de ban van gezond voedsel en de effecten ervan op ons lichaam. Met SauerCrowd wil ik mijn kennis delen, de kracht van gezond voedsel laten zien en andere enthousiast maken over gefermenteerde en plantaardige producten.

SauerCrowd en Willicroft zijn ongeveer op hetzelfde moment begonnen. Ik leerde Brad, de oprichter van Willicroft, in de begintijd kennen, en hij vroeg mij of ik hem kon helpen een nieuwe smaak op basis van fermentatie te ontwikkelen. Vanaf dat moment werken we veel samen en delen we kennis. Vandaar dat we ook samen op de zuidermarkt staan!

SauerCrowd werkt vanuit een holistische aanpak. We produceren geen afval, en geven alles weer terug aan de aarde. Van de reststromen maken we compost dat de grond waarop de groente groeit weer verrijkt. Uiteindelijk geven we met SauerCrowd meer terug dan we nemen.’

Wat zijn jullie plannen voor de zuiderMRKT?

We verkopen producten zoals kimchi’s, Purple Rain (gefermenteerde biet met gember), Young Dutch, vegan feta, en de onweerstaanbare kimchi-cheese-tosti. Verder laten we veel proeven en vertellen we graag over fermentatie en plantaardig eten!

Heb je een favoriete lokale, duurzame en/of gezonde plek om eten te halen in Amsterdam?

Favoriete plekje is voor mij de combinatie van Stadsgroenteboeren en Tuinen van West. Ik ben daar lid van de Community Supported Agriculture, en help hen op het land en haal mijn groente daar vandaan. 

Haal zaterdag 23 juli hun lekkere producten in de Van Amsterdamse Bodem-marktkraam op de zuiderMRKT!