Hendrik, de enige Noordzeevisser van Amsterdam, op de markt

Hendrik, de enige Noordzeevisser van Amsterdam, op de markt

Van Amsterdamse Bodem heeft een marktkraam op de zuiderMRKT speciaal voor startende ondernemers. In augustus en september was het de beurt aan Hendrik van Wild 'n Zilt! Op de markt verkoopt Hendrik zijn langoustines die hij lokaal en op duurzame wijze vangt. Wij interviewden hem over zijn missie.

Waarom Hendrik, de enige Noordzeevisser van Amsterdam?

“Ik ben Hendrik Kramer, geboren in Urk en ik woon nu in Amsterdam. Ik ben de enige Noordzeevisser die Amsterdam nog rijk is. Dit komt deels door de komst van de Afsluitdijk, waardoor de verse vismarkten uit de stad verdwenen zijn en vissers niet meer nodig waren. Ik ben zelf zesde generatie visser uit Urk en al van kinds af aan vis ik. Nu probeer ik op zo’n duurzaam mogelijke manier vis te vangen voor de Amsterdammer. Dit betekent dat ik een elektrische vissersboot heb (ook wel de Tesla’s van de vissersboten genoemd) en dat ik lokaal vis.“

Waarom ben je begonnen met vissen?

“Toen ik 19 en net klaar met school was, ben ik gelijk op mijn vaders schip gaan varen. Dat heb ik een aantal jaar gedaan, maar al snel wilde hij de zaak verkopen, omdat hij geen toekomst zag in de visserij. Toen ben ik maar freelance gaan vissen, op allemaal verschillende boten. Ik heb ook offshore aan windmolens gewerkt. Daarna heb ik toch de zaak overgenomen van mijn vader en heb ik het eigenlijk nieuw leven ingeblazen. Ik had de zaak overgenomen met de doelstelling om de duurzaamste visser van Nederland te worden. Dat gaat echt niet zonder slag of stoot hoor, het is hard werken. Wanneer je gaat verduurzamen, heb je het automatisch moeilijker. En het is moeilijk voor mij om op markten te kunnen staan, dus ik ben erg blij dat ik op de ZuiderMRKT mag komen staan.”

Wat verwacht je van de Van Amsterdamse Bodem-marktkraam? Wat zijn je plannen voor de zuiderMRKT?

“Ik hoop vooral dat het een succes wordt! Ik wil de Amsterdammers leren en laten zien dat lokaal geproduceerd voedsel gewoon bizar lekker kan zijn. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de gezondheid én duurzaam, alleen maar goed dus.. Ik zal vooral langoustine verkopen op de markt, dat is namelijk mijn doelsoort. Misschien verkoop ik de tweede week ook wat bijvangst, als mensen dat willen. Ik wil graag meer met markten doen en het zou leuk zijn als de ZuiderMRKT als een soort opstapje kan werken daarvoor.” 

Heb je een favoriete lokale, duurzame en/of gezonde plek om eten te halen in Amsterdam? (restaurant, markt, stadstuin, etc.)

"Nou, ik ga eerlijk gezegd altijd naar de Noordermarkt! Dat mag ik misschien niet zeggen, aangezien ik op de ZuiderMRKT ga staan. De Noordermarkt is een biologische markt, en veel van mijn vrienden gaan daar naartoe. Ik drink dan koffie met mijn vrienden tijdens het winkelen. Het is voor mij dus ook vooral op sociaal gebied leuk om naar de Noordermarkt te gaan. Die ervaringen heb ik nog niet met de ZuiderMRKT, maar je weet maar nooit, misschien voelt dat straks wel zo!”