In de tuin en kas van Wim Bijma rondlopen, is misschien wel het best te vergelijken met een rondleiding door de Chocoladefabriek van Willy Wonka terwijl je smekkies in alle smaken uit Harry Potter eet. Vanaf juni tot oktober is er de gelegenheid voor een rondleiding door de tuin voor groepen van maximaal 10 personen.
Al vele jaren kweekt Wim Bijma groenten op land van een uitgeveende polder in Amsterdam en sinds een aantal jaren ook vele “vergeten groenten”. Het bijzondere van vergeten groenten is dat de smaak heel belangrijk is, dat ze geteeld worden op een natuurlijke wijze en dat je ze in het seizoen eet zoals het hoort (sperziebonen eet je bijv. in de zomer). Zelf teelt hij typische Amsterdamse groenten voor een groothandelaar in Amsterdam t.w. raapstelen, selderij, bladpeterselie, postelein en kervel. Voor een marktkoopman op de Ten Katemarkt teelt hij vooral de vergeten groenten als winterpostelein en nieuwe groenten als bijvoorbeeld mosterdspinazie en Spaanse raapstelen. Tevens voor een restaurant teelt Wim die producten die moeilijker lukken, zoals zeven soorten bieten. Voor dit restaurant mogen de groentes niet ouder zijn dan 1 dag. Voor een gerenomeerde horecaleverancier teelt hij ongeveer 25 verschillende groentes van het seizoen. Bij elkaar hebben ze over het gehele jaar meer dan 140 verschillende producten, waarvan veel kruiden.
Sinds 26 september 2016 zijn ze erkend als leerbedrijf. Dit is bevestigd door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Ze mogen nu ook de titel ‘Erkend Leerbedrijf’ dragen.
Voedseltuin IJplein is een gezamenlijke moestuin voor en door buurtbewoners. Iedereen die in de tuin werkt krijgt een deel van de opbrengst. Een ander deel van de biologisch geteelde groenten en kruiden wordt verwerkt in de maaltijden van Resto van Harte en toegevoegd aan de voedselpakketten van de Voedselbank in Amsterdam Noord.
MijnStadstuin is 4 hectare doe-het-zelf voedselvoorziening in het nieuwe permanente stadslandbouwgebied in Amsterdam West. Ze leveren ruimte, kennis, ondersteuning en middelen waarmee de klant zelf in zijn voedsel kan voorzien. Gezonde groenten uit eigen grond, met de ICT gemakken van vandaag. Online ontwerpen, plannen en organiseren van je eigen groentevoorziening en de keuze van het zelfdoen of uitbesteden van het werk waar en wanneer je wilt. Dit noemen ze: groenten nieuwe stijl. Voor iedereen in en om Amsterdam is het nu mogelijk om zelf verbouwde groenten op tafel te krijgen. Ook voor mensen zonder kennis van zaken, met een drukke agenda of met ambitie maar geen ruimte.
Vlak onder de rook van Amsterdam ligt het karakteristieke dorpje Zunderdorp, omringd door veenweide gebied. Hier vind je ‘Zorgboerderij Ons Verlangen’. Ons Verlangen is een biologisch melkveebedrijf met melkkoeien, schapen, paarden, kippen, geiten, konijnen en varkens. Daarnaast verlenen zij zorg aan ongeveer 40 hulpboeren.
De weidsheid en rust van het omringende landschap is werkelijk uniek maar dit moet wel onderhouden worden. De zorgboerderij telt ongeveer 70 ha grond en in de omgeving van de zorgboerderij zijn verschillende natuurgronden in onderhoud. Dit onderhoud wordt samengedaan met hulpboeren. In 2005 is de zorgboerderij gestart met de toepasselijke naam ‘Ons Verlangen’.
Zorgboerderij Ons verlangen is aangesloten op Boeren en Buren, de Ceuvel.