Onderwerp: Meedoen

Rorik is een duurzaam paradijs waar landbouw, natuur en recreatie samenkomen op toekomstgrond. Net als in de natuur, draait op Rorik het leven in cirkels. Het restaurant kookt met het voedsel van het landgoed, de restjes gaan naar de varkentjes, en de varkens worden geserveerd in het restaurant. Elke plank, elk kozijn, elke steen brengt een verhaal mee van een vorig leven. Niets wordt besteld, alles is gezocht en gevonden.

Team Rorik bestaat uit wijnboeren Rubie & Eise, campinghouders Maartje & Etse, bio-boer Kasper, chef Sjoerd en visionair Wouter. Op de camping van Rorik is iedereen welkom om te genieten van natuur, cultuur, creativiteit en kunst. Op de akkers kan je komen boeren, om na een dag aanpoten met een appel uit de boomgaard in het gras te liggen. Of een zelfgemaakt glas wijn te drinken bij het kampvuur en te genieten van muziek en theater, terwijl de zon langzaam achter de ringwal verdwijnt. Je kunt ervoor kiezen om een fruitboom te leasen of en verspakket af te nemen. Genoeg opties dus om te kunnen genieten van het lekkers dat Nederland te bieden heeft!

Benieuwd? Je kan contact opnemen via info@landgoedrorik.nl of langsfietsen, er is altijd iemand aanwezig om je te groeten! Check de website voor de meest up-to-date informatie.

De Breedijk Hoeve is een biologische boerderij met honderd hectare grond in landelijk Amsterdam-Noord. Landelijk-Noord is onderdeel van Waterland-Oost, een cultuurhistorisch waardevol veenweidegebied.

De Breedijk Hoeve kiest voor een biologische werkwijze, waarbij hun zoogkoeien (koeien waarbij de kalfjes bij de moeder mogen blijven om haar melk te drinken) met hun kalfjes en de schapen met hun lammetjes een groot deel van het jaar buiten in het weiland mogen lopen. Koeien kalveren maximaal een keer per jaar en staan zo lang mogelijk op de wei. De koeien zijn een mix van rassen: Lakenvelder, Limousines en Bonte koeien, zo geven ze een goede kwaliteit vlees met een fijne structuur en een heerlijke smaak.

Op de boerderij kan je maandag tot vrijdag tussen 10 en 15 langskomen en het vlees van hun zoogkoeien kopen. Daarnaast wordt er ook jam geproduceerd, met vruchten van eigen landgoed. Check de website voor hun producten en voor meer informatie.

Een aantal keer per week genieten van een lekker en wisselend menu met een lage prijs door Robin Food! Op het menu van Robin Food: gezond en eerlijk voedsel, altijd vegan, biologisch waar het kan en gemaakt met liefde door vele vrijwilligers! Robin Food is een initiatief van Anne, Branko en Erik. Ze zijn te vinden in de Frederik Hendrikschool, een voormalig gekraakt oud schoolgebouw. Het doel is een sociale en activistische keuken te zijn, waar het draait om samenkomen om na te denken over eten en ervan te genieten!

Kijk op de website om op de hoogte te zijn van de meest actuele data!

Oost Indisch Groen wil de buurt nog duurzamer, leuker en gezonder te maken. En dan het liefst met zoveel mogelijk buurtbewoners. Hun credo is samen gewoon te beginnen en te doen. De resultaten volgen vanzelf! Oost Indisch Groen levert een bijdrage aan verbetering van de omgeving door het begeleiden en ondersteunen van actief burgerschap.

Oost Indisch Groen gelooft dat buurtbewoners een groot potentieel aan ideeën en talenten beschikken die ingezet kunnen worden om met elkaar de omgeving te laten floreren. Ze ontwikkelen, samen met buurtbewoners, overheid, organisaties en instellingen, diensten en programma’s voor de buurt. Zowel buurtbewoners als professionals brengen kennis en ervaring in en dragen – ieder op zijn/haar wijze – bij aan het functioneren en verbeteren van de buurt.

Oost Indisch Groen ziet het als haar taak buurtbewoners en buurtprofessionals te ondersteunen, te stimuleren en de samenwerking onderling te bevorderen. Er zijn verschillende projecten, waaronder ‘Koken in de Levende Keuken’, ‘Oogst op je Bord’ en ‘Komkommer Karavaan’ specifiek over gezond eten! Check de website voor de actuele projecten.

Nadat op verschillende braakliggende kavels van IJburg moestuininitiatieven waren gestart, dreigde de opvlammende vastgoedmarkt hier weer korte metten mee te maken. Deelnemers van verschillende projecten hergroepeerden zich en sloten zich aan bij de moestuinders van het Steigereiland Noord die een nieuwe en dit keer permanente locatie wisten te verkrijgen.

Op het oudste stukje IJburg, het zogeheten Proefeiland, ligt nu de nieuwe stek van de Moestuinvereniging Proefeiland. Een dertigtal tuintjes worden vanaf begin 2017 door buurtbewoners bewerkt. Proef us wrong!

Shaffy’s Tuin is een actieve tuin die zich richt op buurtbewoners uit de binnenstad. De tuin maakt deel uit van een beheervereniging die gezamenlijk zorgdraagt voor een tijdelijke invulling van de Kop van de Dijksgracht. De zes leden zijn: Klimmuur Amsterdam, Club Hannekes Boom, Restaurantschip Barco, Mediamatic, Shaffy’s Tuin en de Bewoners van de Dijksgracht. De tuin is verantwoordelijk voor de eigen financiering en zal in drie fases ontwikkeld worden: Startfase, Toekomstfase en Droomfase.

Bij Mama’s Ravioli houden ze van pasta, en van dieren, en daarom hebben ze zich gespecialiseerd in verse zelfgemaakte vegan pasta! Leonella (75 jaar jong), geboren en getogen in Toscane, is moeder van 4 kinderen en grootmoeder van 10 kinderen, en leerde als kind al van haar eigen moeder hoe ze ravioli kon maken. Met een kleine eigen draai aan de familierecepten die van generatie op generatie zijn overgedragen, maakt ze nu een breed scala aan veganistische verse pasta en handgevouwen ravioli, een product dat in de stad onmogelijk te vinden is!

Slow Food (km: 0) is het motto, wat betekent dat de kruidenierswaren van de lokale markt komen. De ingrediënten worden ingekocht bij de kleine producent die binnen een straal van maximaal 30 km zit om de distributieketen te verkleinen en de lokale economie op een duurzame manier te helpen. Zo komt het meel van de molen, eieren bij de boer, seizoensgroenten van de markt en wordt jouw maaltje bezorgd in duurzame verpakkingen zoals papier en glas. Daarnaast werken ze samen met Too Good to Go om voedselverspilling tegen te gaan.

Mama’s Ravioli wordt met liefde gemaakt en alleen met de beste verse producten. Het is een online winkel en bezorgt tot aan de deur in alle stadsdelen. Zo kun jij altijd en overal genieten van deze heerlijke zelfgemaakte vegan pasta!

     

De Hemelse Tuin is een groene oase van een halve hectare groot op Jeugdland in Amsterdam Oost. Het heeft een grote diversiteit aan eetbare gewassen zoals groenten, kruiden, graan, bosvruchten en bloemen. Ook zijn er vele jonge bomen, een vijver en een bijenstal. Door de tuin kronkelt naast het verharde pad een avontuurlijk blotevoeten- en zintuigenpad waar kinderen mét en zonder beperking samen kunnen spelen.

De nieuwe tuin biedt op Jeugdland – naast de natuurspeeltuin met ‘glijbaanberg’ en een kabelbaantje over het water, het huttendorp en het watersportcentrum aan het Nieuwe Diep – nog meer mogelijkheden om buiten te spelen en te leren. Jeugdland is dinsdag tot en met zondag open en gratis toegankelijk, met uitzondering van groepsbezoek. Ga snel eens langs en laat je verwonderen!

Fotograaf: Nosh Neneh

Vers aan de Vecht is een initiatief van een groep mensen die een alternatief zoeken voor de bestaande voedselindustrie en op eigen beheer voedsel willen verbouwen en dieren willen houden. Duurzaam, lokaal, diervriendelijk en met respect voor de natuur.

Ze starten met een groentepluktuin bij De Groene Griffioen, een biologische melkveehouderij in Weesp. De tuin is voor een groep van 100 oogstdeelnemers die wekelijks hun eigen groenten kunnen plukken, met 3 tuinders die ervoor zorgen dat er ook echt iets lekkers uit de grond komt. Ze zijn constant bezig met de toekomst en kijken naar vragen als: Wat kunnen we doen om het gebied nog biodiverser te maken? Hoe kunnen we een compleet lokaal, biologisch pakket voedsel maken voor onze community? Hoe leren we van elkaar als groep oogstdeelnemers?

Wil je meer over Vers aan de Vecht weten, of je aanmelden op de plukkers-wachtlijst? Check de site!

Ze hebben ook een interessante podcastreeks, hier te beluisteren. Met praktijkverhalen voor boeren, burgers en tuinders over lokale voedselketens.

Als antwoord op de onomkeerbare veranderingen in het milieu van onze planeet, bouwt de Kaskantine aan een zelfvoorzienende experiment in het midden van Amsterdam. Ondersteund door een internationale gemeenschap van nomadische boeren, kunstenaars, voedsel-afval strijders, koks, ontwerpers en bouwers die hun kennis delen, bewijzen ze dat deze manier van leven mogelijk is.

Zo komt er een oven van klei en vuursteen die de hele ruimte zal verwarmen. Iedere dag zijn er pizza’s of andere gerechten. Ook staan er vissenbakken in het restaurant. Het water komt van het dak en wordt gezuiverd. De energie komt van zonnepanelen. De Kaskantine mag een jaar blijven staan, maar hoopt in de tussentijd impact te hebben: het doel is om aan te tonen dat niet aangesloten zijn op nutsvoorzieningen mogelijk is in de stad en dat er uiteindelijk een aantal mensen op zo’n manier kunnen leven, bijvoorbeeld in gemeenschappen.

De Wibauttuin is een kleine ecologisch buurtmoestuin gelegen in hartje Amsterdam, aan de Wibautstraat. Ingepakt tussen het Trouwgebouw aan de ene kant en de flats van de Platanenweg aan de andere kant, ligt zij tegenover het Volkshotel en is onderdeel van het in 2014 geopende Wibautpark; het voormalige Wibautplantsoen. De buurttuin is openbaar toegankelijk en wordt onderhouden door 25 enthousiaste buurtgenoten.

Naast groente en (klein)fruit hebben ze ook altijd veel bloemen en kruiden in de tuin; niet alleen vanwege het aantrekken van bijen en andere insecten, maar ook voor het plezier van de passerende medemens op dit drukke kruispunt. Hun doel is naast bevorderen van ecologisch groen en milieubewustzijn, ook het bevorderen van sociaal contact: buurtparticipatie, kennis delen en samen genieten. Ze zijn onderdeel van de Vereniging Vrienden van het Wibautplantsoen, die zich inzet voor behoud en bevorderen van groen in de stad.

Sinds december zijn ze samen met andere initiatiefnemers betrokken bij de oprichting van de Amsterdamse afdeling van VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren).  

De natuur is overal en altijd om ons heen. En toch zien en benutten we haar te weinig. Bij Bloei & Groei doen ze het een tikkeltje anders. Ze geloven in de natuur als bron van veerkracht en inspiratie en zetten zich in voor een groene omgeving waar vrouwen uit de buurt tot bloei komen. 

De tuin van Bloei en Groei ligt verscholen in het groen van Amsterdam Zuidoost, op het terrein van Gaasperdamschooltuin. Het is een groene oase van rust, ver weg van de dagelijkse zorgen en hectiek. Hier ervaar je de pure smaak en voldoening van zelf verbouwd voedsel en – met je handen in de aarde – de ontspannende en helende werking van de natuur.

Bloei en Groei vindt hun kracht in verbinding en co-creatie. Ook zijn ze een ontmoetings- en broedplaats voor passie, talent, en ondernemerschap. De workshops brengen jou dichterbij de natuur en jezelf en in hun werkplaats zijn ze in het najaar 2016 van start gegaan met het verwerken van de ingrediënten uit hun tuin tot ambachtelijke producten.

De River of Herbs richt zich op het planten van eetbare en medicinale kruiden die bestuivende insecten aantrekken. River of Herbs vraagt inwoners van Amsterdam een stukje grond te adopteren, en daar kruiden te planten, stoeptuintjes aan te leggen of een gezamenlijke fruitboomgaard aan te leggen. Het project moedigt mensen niet alleen aan om voor meer eetbaar groen in de stad te zorgen, het wil ook onderwijzen in hoe je dat groen kan onderhouden en zo angst voor het eten van wilde planten wegnemen.

Het voedselbos van Acta volgt ecologische principes, waarbij ploegen, irrigatie, bemesting en schoffelen niet nodig zijn. Alles groeit op natuurlijke wijze, wat de biodiversiteit bevordert. Het bos bevat verschillende lagen van bomen, struiken, kruiden en klimmers die insecten, vogels en andere dieren aantrekken. Rondleidingen zijn op aanvraag, waarbij de ontwikkeling van het bos en de functie van de planten worden toegelicht.

Voor meer informatie: hofvanacta@gmail.com

De plantage is een stadstuin gelegen in de binnenplaats van het WOW hostel. Het functioneert als een laboratorium voor het experimenteren in de voedselproductie in de stedelijke gebieden. Het inspireert mensen om hun omgeving anders te ervaren en creëert bewustzijn over en respect voor voedsel.

De Plantage inspireert mensen om kunst te verbinden met voedselproductie.

Kijk voor meer informatie op hun Facebookpagina.

Vokomokum is een groeiend collectief van uiteenlopende mensen die hun voedsel op een eerlijke en sociale manier willen verkrijgen. Het wordt ontwikkeld naar het model van een werkers of consumenten collectief, waarbij ieder lid zijn steentje bijdraagt. Er wordt eens per maand besteld, en de afhaaldag is de laatste vrijdag van de maand in het cafe van de Plantagedok. Deze dag is niet alleen bedoeld als afhaaldag, zoals de Voko niet alleen bedoeld is om goed voedsel te kopen.

Een belangrijk aspect van de Voko is ook het sociale contact en het vormen van een gemeenschap. Alle leden nemen een deel van de werklast op zich, meestal eens per twee maanden een paar uur werk. Leden kunnen maandelijks biologisch voedsel bestellen tegen groothandelsprijzen. Veel artikelen moeten in bepaalde hoeveelheden besteld worden. Als deze hoeveelheid niet bereikt wordt, dan gaat de bestelling niet door.

Groen genieten midden in Osdorp. Het is een ontmoetingsplek van betrokken buurtgenoten, natuurliefhebbers en stadstuinders. De moestuin nodigt uit tot een wandeling of om de handen uit de mouwen te steken. De stal en de dieren (kippen, konijnen, geiten en bijen) maken de boerderij tot een paradijs voor jong en oud. Een grote groep bewoners draagt als vrijwilliger bij aan de opbouw van de boerderij. Er zijn wekelijks activiteiten. Zo kan je nu weer elke zondag koken met fruit, groente of kruiden uit de tuin! Kijk hier voor de gehele agenda en om je aan te melden.

I can change the world with my two hands werkt lokaal, via ecologisch beheer van een binnenterrein (1200m2), aan een meer duurzame, gezonde stad. Ze werken lokaal om op een laagdrempelige manier ecologisch leven en tuinieren toegankelijk te maken, en mensen te enthousiasmeren door hen gereedschappen te bieden om tot handelen over te gaan.

Op het terrein vind je voorbeelden van regenwateropvang- en composteersystemen. Bij I can change kun je 24/7 je groente-en fruit resten inleveren en van juni t/m september is het I can change Tuinkafe open voor koffie/thee en taart. Je kunt dan ook (thee)kruiden en een veldboeket te plukken.

In samenwerking met bewoners en locale initiatieven legt URBANIAHOEVE eetbare landschappen aan (foodscapes) in de stedelijke openbare ruimte en vervangt delen van de bestaande groeninfrastructuur – kijkgroen – door ecologisch en eetbaar groen. Met de projecten willen ze het bestaande groen in de stad aanpassen, uitbreiden en verbinden in een coherente groene zone die aansluit op de bestaande ecologische hoofdstructuur.

De visie van de URBANIAHOEVE voorstaat het aanleggen van een Eetbare Ecologische Hoofdstructuur in de stad (EEHS), zowel integraal, ecologisch en sociaal en is de praktijktoepassing van een holistische benadering van de samenhang tussen natuur, stad en mens, en een kwalitatieve heroverweging van de bestaande stedelijke publieke ruimte. Het (structureel) verbouwen van voedsel in de stad en het creëren van nieuwe natuur zal ingrijpende positieve implicaties hebben voor de inrichting van de stad, zowel op ruimtelijk, infrastructureel, ecologisch en sociaal vlak.

URBANIAHOEVE staat voor ‘de stad als erf’ waar het idee van voeselproductie nieuw leven wordt ingeblazen. Van de locaties in Nederland waar URBANIAHOEVE opereert, zijn er twee in Amsterdam. Kijk op de website van URBANIAHOEVE om op de hoogte te zijn van hun locaties en het laatste nieuws.

De Stadstuin Bos en Lommer bestaat uit negen perken in het Bos en Lommerplantsoen, waar buurtbewoners lid kunnen worden van de vereniging en zelf tuinieren. De tuin richt zich op eetbare bloemen, kruiden en planten. Leden kunnen een perk onder hun hoede nemen, mee tuinieren in verschillende perken, het kinderperk onderhouden, zwerfvuil opruimen en zelfs tekenen of fotograferen. De vereniging bevordert een groen, leefbaar Bos en Lommerplantsoen en stimuleert ontmoeting, burgerparticipatie en duurzaamheid door de tuin op natuurlijke wijze in te richten en te onderhouden met de hulp van de buurt.

Meedoen? Kijk dan op de website of stuur ze een mailtje!

Aan de westrand van Amsterdam worden door 5 Stadsgroenteboeren meer dan 60 verschillende groenten en meer dan 15 kruiden verbouwd voor de lokale gemeenschap en de leden van de Community Supported Agriculture (CSA). De boerderij is klein, en toch produceren ze een aanzienlijke hoeveelheid voedsel met behulp van bio-intensieve technieken. Ze houden de grond vruchtbaar en gezond door het gebruik van compost, groenbemesters, en vele andere ingenieuze manieren die de natuur biedt om de kwaliteit van de grond te verbeteren. De missie van de Stadsgroenteboeren is direct, eerlijk voedsel te produceren met een positieve impact op de omgeving. En tegelijkertijd een gemeenschap rondom hun groenten te creëren!

Wil jij een seizoen lang elke week verse lokale groenten? Sluit je dan aan bij de Stadsgroenteboer en word deel van de gemeenschap.

In 2021 kan je in deze tuin in Noord een heel jaar leren hoe je je eigen groente kunt telen. Alles wat je teelt, eet je zelf op. Je doorloopt het hele teeltjaar, van grond verbeteren, bemesten, zaaien, planten, de planten opkweken en beschermen tegen vogels, slakken en oprukkende wilde planten en natuurlijk: oogsten en opeten of bewaren. Nergens maak je de voedseltransitie zo concreet als in je eigen groentetuin: plantaardig, biologisch en super lokaal. Iedere cursist heeft een bed van 15 m2, een flink balkon, zeg maar. Hoe haal je daar het meeste vanaf? Je maakt misschien kennis met groenten die je nooit eerder at, je leert dat een bouillonblokje echt niet nodig is, je vecht tegen terrorduiven, je maakt kennis met verschillende vormen van biologische teelt, zoals permacultuur en biologisch volgens skal, en je eindigt met een teeltplan en ontwerp voor je eigen tuin of plek, ergens in de stad.

De tuinders, Nancy Wiltink en Michel Olden, willen dat de tuinschool zal werken als een steen in de vijver: als de school jarenlang doorgaat en elk jaar nieuwe mensen weet aan te trekken, komen er steeds meer mensen in de stad die weten wat er nodig is om kleinschalig hun eigen voedsel te verbouwen en ontstaat er een netwerk van mensen met dezelfde achtergrond, waarmee je plantjes, zaad en kennis kunt uitwisselen. Anders dan in de volkstuinen is doorstroom gegarandeerd. Al die cursisten kunnen meehelpen het (openbaar) groen van Amsterdam op alle mogelijke manieren om te toveren tot voedselbron en inspiratiebron op het gebied van eetbaar groen. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook daadwerkelijk als onderdeel van het dagelijks voedsel. Doordat de tuin zich baseert op agro-ecologie, een manier van teelt die is afgestemd op de natuur, wordt ook aan biodiversiteit gewerkt en verrijking van de stadsecologie.

Met als extra duurzame ambitie van de initiatiefnemers: een bijdrage leveren aan de voedseltransitie. De Tuinschool legt de nadruk op plantaardig voedsel i.p.v. dierlijk, nadruk op biologische teelt inplaats van gangbare, met gebruik van permacultuur principes bij het ontwerpen van je eigen tuin. Zeker in de stad Amsterdam, een bijzonder microklimaat omgeven door koeienboeren in het veenweidegebied, best belangrijke aandachtspunten.

In 2013 nam stadstuinder Wiek de Keyser het initiatief om met bewoners van Amsterdam Oost een buurttuin aan te leggen op de hoek van de Kramatweg en de Valentijnkade. Met steun van de gemeente is dit uitgegroeid tot een initiatief waarbij meer dan 40 bewoners betrokken zijn. De oogst binnen de omheining is voor de 25 tuinadoptanten. Alles buiten de omheining mag -met respect- worden geoogst. Je kunt er o.a. aalbessen, kruisbessen, verveine en munt vinden. De tuin wordt onderhouden door buurtbewoners die hun handen uit de mouwen steken op de tweede zaterdag van de maand van 10-12 uur. Alle bewoners zijn welkom om mee te helpen bij deze maandelijkse tuinacties.

Ben je nieuwsgierig geworden of wil je graag de handen uit de mouwen steken? Neem dan een kijkje hier of op de facebookpagina van Buurttuin Valentijn.

Op een prachtige plek in het Amsterdamse Bos is geitenboerderij de Ridammerhoeve gevestigd. Omdat voeding aan de basis staat van gezondheid, biedt de Ridammerhoeve producten aan zonder toevoegingen. Puur natuur dus! Geitenboerderij Ridammerhoeve is deelnemer van het Ondernemers voor een Gezond Amsterdam-netwerk: een netwerk van Amsterdamse ondernemers die samen met de gemeente en kennisinstellingen in actie willen komen om de voedselomgeving – van met name kinderen – gezonder te maken.

De boerderij is een geitenhouderij, kaasmakerij, kinderboerderij, speeltuin én pluimveehouderij. Daarnaast is er ook een educatie- en conferentieruimte, een boerderijwinkel en een gezellige horecaruimte met terras te vinden. Ook zijn er talloze mogelijkheden voor groepen, scholen en bedrijven, van ontbijt tot high tea en van workshop geitenkaas maken tot een vergaderarrangement.

Meer weten of langsgaan? Bezoek de website van Geitenboerderij Ridammerhoeve.

Afbeelding banner: Geitenboerderij Ridammerhoeve