Extra routetips – Red je Restjes Route

Laat je inspireren en ga op pad!

Extra routetips – Red je Restjes Route

Chef Geneal Harreman tipt wat je absoluut moet ruiken, zien en proeven op de Red je Restjes Route. Check voor je op pad gaat deze smaaktips en mis niets!

 

De Omgekeerde Supermarkt
Check voor je de route gaat doen je keukenkastjes. Heb je nog eten staan dat je zelf niet gebruikt? Neem het mee en geef het af bij De Omgekeerde Supermarkt, een van de locaties op de route. Amsterdammers die het goed kunnen gebruiken kunnen hier als aanvulling op de voedselbank wat extra's meekrijgen. Let wel op: de Omgekeerde Supermarkt is alleen open op dinsdag, woensdag en donderdag. Vanaf 26 december tot en met 4 januari  is de winkel dicht. 

Thull's Deli
Bij Thull’s Deli raad ik je aan om een potje crunchy frisse zuurkool voor thuis mee te nemen. Blader in de winkel ook de Inmaak- en fermenteerbijbel even door, die Simone van Thull’s kort geleden heeft uitgebracht. Welk recept ga jij thuis uitproberen? 

Frank's Smoke House
Op de route mag ook de gerookte vegan tofu van Frank's Smoke House niet ontbreken, een ware smaakexplosie in je mond, en een duurzaam alternatief voor vlees en vis. Niet vega maar wel bijzonder en verspillingsvrij: bij Frank’s Smoke House zijn ook producten van
De Keuken van het Ongewenste Dier te koop.

Scheepvaartmuseum
Loop na je bezoek aan Frank’s Smoke House nog even rechtdoor naar het Scheepvaartmuseum. Bezoek hier de tentoonstelling
Food for Thought, en bekijk de voedselindustrie door de lens van Kadir van Lohuizen. Tickets voor deze tentoonstelling kun je vooraf online bestellen of ter plekke kopen. Tip voor thuis: via VPRO Tegenlicht kun je (gratis) de bijbehorende documentaire De Voedsel BV bekijken. Een aanrader!

Baking Lab
Baking Lab is een compleet circulaire bakkerij. Hier wordt helemaal niets weggegooid. Restjes brood worden weer gebruikt in nieuwe broden en puddingen, duurzaam, maar ook goed voor de smaak. Proef het zelf!

Elixer
Bij circulair Restaurant Elixer kun je doneren, ruilen en lenen. (Balkon)tuinders kunnen groenteoverschotten langsbrengen, die met liefde worden verwerkt in het menu. Binnenkort kweken ze ook hun eigen groenten en maken ze compost met gft-afval uit de buurt. Doe ook mee met de sociaal-circulaire
Kerstactie van Elixer. Zo eten jij en een buurtgenoot die een steuntje in de rug verdient een feestelijke maaltijd. 

Potverdorie
Op zoek naar een leuk cadeautje of wat lekkers voor de feestdagen? Op de route kun je de chutneys van
Potverdorie kopen, deze worden gemaakt van “lelijke” oogst van Hollandse bodem. Lokaal, duurzaam en verspillingsvrij. Te koop bij Baking Lab en Frank’s Smoke House. 

Dik&Schil
Zin om de route af te sluiten met een verspillingsvrij borreltje? Het Amsterdamse
Dik&Schil maakt likeur van restjes koffiedik en sinaasappelschillen, op de route te proeven bij Tapperij de Eeuwige Jeugd (Linnaeusstraat 37A) of bij Thúskomme (Middenweg 107). De route komt ook vlak langs Brouwerij ’t IJ. Een restproduct van de brouwerij, het eiwitrijke bostel, wordt gebruikt door boer Dikhoeve uit Ransdorp voor zijn schapen. Op deze manier wordt er zo min mogelijk verspild.

Taste Before You Waste
Elke woensdagavond organiseert Taste Before You Waste een Wasteless Wednesday Dinner met overgebleven ingrediënten van supermarkten uit de Javastraat. Om 18:30 uur kun je mee-eten van een heerlijke vegan maaltijd (je mag een donatie doen, maar dat is niet verplicht).