Zo word jij verspillingsvrij!

Heb je onze Red je Restjes Route gedaan en ben je geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan en minder voedsel te verspillen rond de feestdagen? Alle adresjes op de route delen graag een tip voor thuis!

Restaurant Elixer
Tweedehands tuinieren: wanneer je een bosuitje hebt gesneden, bewaar dan het kontje. Snijd ongeveer vier centimeter van de onderkant van de bosui af en zet deze in een glas met water. Ververs het water elke twee dagen. Je zult zien dat er nieuwe stengels uit komen groeien. Ook met prei, bleekselderij en bijvoorbeeld paksoi kun je op deze manier tweedehands tuinieren.

Thull’s Deli
Koop groenten in het seizoen. Beter voor het milieu, de portemonnee en de smaak! Maak tomaten in de zomer in, om in de winter te eten. Dat is veel lekkerder dan een waterige winterse kastomaat. Of maak zelf zuurkool. Gebruik je restjes om soep of chutney van te maken!

De Omgekeerde Supermarkt
Maak een gewoonte van restjesdag op een vaste dag in de week. Op deze dag maak je alle restjes op die je nog in je koelkast hebt staan.  Dit helpt niet alleen bij het verminderen van voedselverspilling maar kan ook een leuke traditie worden waar je naar uitkijkt.

Frank’s Smoke House
Koop alleen in wat je echt nodig hebt. Alles wat je daarna toch nog over hebt kun je zouten, dan hou je het veel langer goed. Daarna kan je het eventueel nog roken waardoor het nog langer houdbaar wordt.

Roken, zo doe je het thuis! →

Baking Lab
Als je brood oud wordt, kun je het in kleine stukjes breken (ter grootte van een grote munt) en de stukken in de oven ongeveer 1,5 uur roosteren op 150°C. Houd de oven wel goed in de gaten zodat het niet verbrandt. Gebruik het geroosterde oude brood als textuurverbeteraar in quiche- of bananenbrood. Volg het recept, maar vervang 25% van de bloem door het geroosterde brood. Zorg ervoor dat je het mengt met natte ingrediënten zodat het een beetje weekt voordat je het gaat bakken.

Op de hoogte blijven van Smaakroutes van Amsterdam? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.