Composteren kun je leren: maak je eigen compost met wormen

Met dit stappenplan maak je zelf een wormenhotel

Composteren kun je leren: maak je eigen compost met wormen

Eten doen we allemaal; helaas komt daar ook veel keukenafval bij kijken. Zonde om weg te gooien, want voedselresten zijn van enorme waarde voor de bodem (en dus voor jouw eigen tuin of kamerplanten). Wist je dat je je eigen compost kan maken met behulp van wormen?

Wormen eten en verteren namelijk jouw restjes en voegen er vervolgens micro-organismen aan toe. Zo heb je gratis en voor niks compost voor je tuin- of kamerplanten, waar weer nieuw voedsel of planten op kunnen groeien. Bovendien draag je ook nog bij aan het milieu, want afval heeft een enorme impact op ons klimaat.

Aan de slag!

Je kunt natuurlijk een kant-en-klaar wormenhotel kopen, maar het is net zo simpel en veel goedkoper om er zelf een te maken. In acht eenvoudige stappen bouw jij een wormenhotel voor deze super compostmakers.

Dit heb je nodig:

  • Twee plastic emmers met een passende deksel
  • Een kleine baksteen
  • Papier en karton
  • Bladeren
  • Een boor
  • Tijgerwormen

Stap 1

Boor in één van de emmers gaatjes in de bodem, in de (gehele) zijkant en de deksel. Zo krijgt het hotel voldoende zuurstof en ventilatie.

Stap 2

Leg een steen in de emmer zonder gaatjes en plaats hier vervolgens de emmer met gaatjes in. Door de steen op de bodem zorg je voor ruimte tussen de twee emmers.

De onderste emmer vangt het vochtoverschot op. Dit kun je gebruiken als vloeibaar voedsel voor je planten, maar je moet het wel even met water verdunnen, ongeveer 1 op 10.

Stap 3

Meng in een kom: karton, papier (geen tijdschriftpapier) en water. Laat het mengsel even weken. Knijp vervolgens het mengsel uit totdat er geen water meer vanaf komt.

Stap 4

Leg een vel keukenpapier over de gaatjes van de bovenste emmer. Zo verstoppen de gaatjes niet en kunnen de wormen niet ontsnappen. Maak de papier-en kartonprop die over is gebleven van het mengsel een beetje los. Verdeel het over de bodem van de emmer met gaatjes. Zorg voor een laag van ongeveer 10 centimeter.

Stap 5

Voeg bovenop de zachte kartonlaag wat ‘levend materiaal’ toe. Dat kan bestaande compost zijn, maar ook voedzame aarde uit je groentetuin of wat grond uit het bos.

Stap 6

Vul de bak verder aan met een laagje stro, herfstbladeren, krantensnippers of fijne takjes.

Stap 7.

Kies een warme (tussen de 15 en 30 graden celsius) en donkere plek uit voor de emmers. Zorg dat ze nooit in de volle zon staan.

Stap 8

Je hotel is nu klaar voor de gasten: tijgerwormen. Dat zijn speciale wormen die van nature in composthopen leven. Je kunt een aantal van deze wormen vragen aan iemand die al een wormenhotel heeft. Of je bestelt ze online , bijvoorbeeld via de website van Balkonton. Laat het composteren vanaf nu beginnen!

Stap 9

Wacht de eerste dagen met het toevoegen van GFT-afval aan het hotel. Zo kunnen de wormen even wennen.

Stap 10

Tijd om te voeren! Snijd je rauwe groenteafval en fruitresten fijn. Geef de wormen niet te veel afval in één keer. Geef geen: vlees, zuivelproducten, vet, uien, knoflook, bananenschillen, pasta, brood, citrusfruit, gekookt of gekruid voedsel. En zorg dat de inhoud van het hotel altijd een beetje vochtig blijft. Bij fruitvliegjes kun je wat houtkrullen of kartonsnippers toevoegen.