De markt en het achterland

De markt en het achterland is een fotodocumentaire over de biologische Noordermarkt. Fotograaf Coen Dijkstra legde de markt een jaar lang vast en zocht ook de boeren op die er elke zaterdag hun waar verkopen. De foto’s zijn vanaf maart tot en met mei tentoongesteld op twee locaties: restaurant Spirit op de Czaar Peterstraat en buurtboerderij Ons Genoegen in het Westerpark. Hier is ook de publicatie mee te nemen zolang de voorraad strekt.

Markt en achterland weerspiegelen elkaar

Ons agrarische achterland zal altijd de manier waarop wij leven weerspiegelen, las ik in een boek, toen ik al ruim een jaar bezig was de biologische Noordermarkt en haar producenten te fotograferen.

Dit fotoproject gaat over die weerspiegeling. Ik begon te fotograferen op de markt uit enthousiasme voor deze markante plek die vorig jaar haar 35e verjaardag vierde. Na een paar maanden concludeerde ik dat het beeld incompleet zou zijn zonder oog voor het doordeweekse werk van de producenten die hier elke zaterdag staan. En dus toog ik het land in.

Want achter de markt zit een heel land. Land waarin boeren met hun vingers wroeten. Akkers waar hun gewassen groeien, velden waarover ze hun vee laten lopen.

In het weekend oogsten zij waardering voor hun nijvere inzet. En dát houdt de markt gaande: het verbond met de klant. Het is een wederzijdse en wederkerige relatie: de waardering vloeit terug naar het land door het werk de natuur in, die ons op haar beurt weer voedt.
Tekst gaat hieronder verder.

Tentoontellingen en publicatie

Het complete verhaal is te zien in de fotopublicatie en op Instagram

De tentoonstellingen zijn tot en met mei te zien bij:
Restaurant Spirit, Czaar Peterstraat 2a
Buurtboerderij Ons Genoegen, Spaarndammerdijk 319