Van Amsterdamse Bodem-marktkraam met Bijlmerbox

Interview met oprichter Marleen Creton.

Van Amsterdamse Bodem-marktkraam met Bijlmerbox

Van Amsterdamse Bodem heeft een marktkraam op de zuiderMRKT speciaal voor startende ondernemers. Op 21 en 28 mei is het de beurt aan Marleen Creton van de Bijlmerbox! Dan kan je bij haar de lekkere en unieke producten uit Zuidoost kopen, of je aanmelden voor de Bijlmerbox. Wij interviewden Marleen alvast om in de sfeer te komen.

Wat is de Bijlmerbox?

'De Bijlmerbox is een pakket met authentieke lokale producten van verschillende ondernemers in Amsterdam Zuidoost. Alle producten komen dus direct uit de buurt, en stimuleren de lokale economie in Zuidoost. De box is heel erg leuk als relatiegeschenk voor ondernemers, maar het kan ook privé gekocht worden. Zo kopen mensen vaak een Bijlmerbox als cadeau voor een trouwerij of verjaardag.'

Waarom ben je begonnen met Bijlmerbox?

'In 2008 begon ik zelf sieraden te verkopen op beurzen in Nederland. Daar sprak ik allemaal verschillende ondernemers. Zij vertelden dat ze behoefte hebben om te groeien, maar dat ze dat moeilijk vinden. Ze waren op zoek naar plekken waar ze hun producten kunnen verkopen en trainingen kunnen volgen zodat ze hun onderneming konden uitbreiden.
Ik woon nu al 20 jaar in Zuidoost en ik had het idee dat ik die ondernemers wel kon helpen. Dus ben ik Grow 2 Inspire gestart, om de ondernemers te inspireren en te stimuleren in hun groei. Ik heb door de jaren heen een netwerk opgebouwd, waardoor ik hen echt draagvlak kan bieden bij het verkopen van hun producten. Dat doe ik door hun producten aan te bieden in cadeaupakketten, wat nu de Bijlmerbox is. De ondernemers uit Zuidoost kunnen zich zo blijven ontwikkelen en zichtbaarder worden.'

Wat is het belang van de Bijlmer hierin?

'Ik verkoop natuurlijk niet alleen maar in de Bijlmer; mijn klanten zitten in het hele land. Het gaat mij erom dat de Bijlmer positiever in beeld mag komen. Vaak wordt Amsterdam Zuidoost slecht afgebeeld, maar ik wil juist de nadruk leggen op de kracht van het stadsdeel. Daarom is het de Bijlmerbox!'

Wat verwacht je van de Van Amsterdamse Bodem-marktkraam? Wat zijn je plannen voor de zuiderMRKT?

'We gaan het zo doen dat mensen de producten uit de Bijlmerbox zelf los kunnen kopen, maar natuurlijk kan je je ook aanmelden voor de Bijlmerbox! Ik verwacht dat de klanten zich open willen stellen om nieuwe smaken te proberen, zo hebben we allemaal authentieke en cultureel gebonden producten. De bananenchips zijn bijvoorbeeld heel speciaal en echt zelfgemaakt, niet zoals je kan kopen bij de Albert Heijn. Door op de ZuiderMRKT te staan wil ik de cultuur van Zuidoost delen en zo de mensen inspireren meer eten te kopen uit de Bijlmer.'

Heb je een favoriete lokale, duurzame en/of gezonde plek om eten te krijgen in Amsterdam? 

'Ik vind de taarten en chocolade van Esjes Cakes zelf heel lekker. Zij is ook een ondernemer in Zuidoost en ze maakt chocolade, taarten en cakebowls. Haar bonbons zitten ook in de Bijlmerbox, verder verkoopt ze haar producten via haar webshop!'

Kom voor de producten van Bijlmerbox op 21 en 28 mei naar de zuiderMRKT!