Seitan proeven van Wheat. Pray. Love.

Wheat. Pray. Love is een startend Amsterdams bedrijf dat seitan verkoopt. Dit is een vleesvervanger gemaakt van tarwegluten. Wij interviewden Sherilyn, de co-founder van Wheat. Pray. Love. om meer te weten te komen over haar onderneming. Je kan de Seitan binnenkort proeven: Van Amsterdamse Bodem heeft een marktkraam op de zuiderMRKT speciaal voor startende ondernemers. Op 3 en 31 december is het de beurt aan Wheat. Pray. Love.! Lees het interview om alvast in de sfeer te komen. 

Wat verkoopt Wheat. Pray. Love. en waarom passen jullie bij Van Amsterdamse Bodem?

"Wheat. pray. love. maakt seitan, een van oorsprong 1500 jaar oude vleesvervanger gemaakt van tarwe. Boeddhistische monniken in het oude China en Japan wisten al dat je, door het zetmeel weg te spoelen uit tarwemeel, je de gluten als het ware kon isoleren. De tarwegluten, oftewel het eiwit van de plant, kun je dan verder stoven, stomen of bakken tot een product dat een vlezige structuur heeft, zonder alle narigheid die vlees met zich meebrengt, zoals dierenleed, ontbossing, zeeverzuring, enzovoorts. Daarbij is het van nature cholesterolvrij, vetarm en vezelrijk, dus ook nog eens goed voor je lijf! 

Bij de productie van onze seitan werken we zoveel mogelijk E-nummervrij (alleen de gyros bevat een antiklontermiddel) en leveren aan lokale cateraars en restaurants. Als klein Amsterdams bedrijfje is het ons doel om Amsterdammers, of ze nu vaak, weleens of nooit vegan eten, kennis te laten maken met homemade seitan: goed voor mens, dier, planeet, en zélfs voor de portemonnee."

Waarom is Wheat. Pray. Love. opgericht?

"In het verleden hebben we veel aan (straat)activisme gedaan. We wilden daarmee mensen van informatie voorzien, zodat ze zelf betere keuzes zouden kunnen maken m.b.t. hun eigen consumptiegedrag. Op straat hadden we met vreemden de mooiste gesprekken, maar het moeilijkste praten bleek met familie en vrienden. Een universele waarheid is dat 'eten verbindt', en van daaruit dachten wij: "Als we nu gewoon lekker vegan eten gaan maken, misschien komt er dan uiteindelijk wel een goed gesprek op gang". We maakten in die tijd al regelmatig seitan voor eigen gebruik, maar wilden herkenbare comfort food items maken van seitan, zoals saté, ribs en burgers, om een bruggetje te slaan tussen het onbekende en het herkenbare. Lekker laagdrempelig! Van vrienden kregen we het advies: "Hier moeten jullie iets mee doen!" We zijn toen eerst met onze burgers gaan proefdraaien in een naburige eetcafé in Westerpark. Al gauw bleek dat de mensen daar onze burgers wel konden waarderen en hebben we besloten om, heel voorzichtig aan, een bedrijfje op te zetten: aanvankelijk met 4 basisproducten en intussen uitgebreid met een aantal ready-to-heat items, zoals rendang, gyros en Italiaanse balletjes."

Wat verwacht je van de Van Amsterdamse Bodem-marktkraam?

"Op de eerste plek verwachten wij een hele gezellige dag waarop we veel nieuwe mensen zullen ontmoeten en kennis kunnen laten maken met ons product. We zijn van plan om flink veel te samplen, dus kom zeker even proeven! Onze hoop is dat je het net zo lekker zult vinden als de niet-vegan variant, of op zijn minst bijna net zo lekker!. Op de tweede plek zou het natuurlijk te gek zijn als er mensen zijn die het zó lekker vinden dat ze ons na de markt nog eens opzoeken."

Heb je een favoriete lokale, duurzame en/of gezonde plek om eten te krijgen in Amsterdam?

"Ééntje maar?! Jeetje, dat lukt ons niet, om er maar één te kiezen. Amsterdam is echt rijk aan vegan en vegan-friendly eetgelegenheden dat het haast keuzestress oplevert, dus we noemen een paar van onze favo's: Men Impossible voor de allerlekkerste ramen, Plant Based Sushi voor creatieve en oog- en tongstrelende sushi, Soil voor heerlijke comfort food, Madre voor innovatief Mexicaans eten, en Terrazen voor Japans-Jamaicaans fusion soulfood!"