Ontdek Funk Gilde’s gezonde bittergarnituur!

Funk Gilde op de ZuiderMRKT!

Ontdek Funk Gilde’s gezonde bittergarnituur!

Van Amsterdamse Bodem heeft een marktkraam op de zuiderMRKT speciaal voor startende ondernemers. Op 29 oktober en 10 december is het de beurt aan Funk Gilde! Dit bedrijf verkoopt gefermenteerde bittergarnituur. Dit is een nieuw en spannend alternatief voor borrelsnacks op basis van vlees. Wij interviewden mede-eigenaar Bob van Funk Gilde alvast om in de sfeer te komen. 

Wat is Funk Gilde en waarom passen jullie bij het Van Amsterdamse Bodem platform? 

“De naam Funk Gilde verwijst naar onze fermentatietechniek (funk) en onze samenwerkingen met specialisten en leveranciers van onze ingrediënten. Wij maken al onze vegasnacks in Amsterdam en kiezen zoveel mogelijk voor lokale leveranciers. Onze samenwerking met Bierbrouwerij Oedipus in Amsterdam is uniek. Van hen krijgen we gist, wat normaal gesproken simpelweg afval is uit een bierbrouwerij. We gebruiken dit als basis voor ons fermentatieprocess en transformeren het tot onze umami smaakmaker. Met deze samenwerking dragen wij bij aan het recyclen van afval en gaan we verspilling tegen. 

Waarom is Funk Gilde opgericht?

“Wij merkten dat afgelopen jaren het aanbod in bittergarnituur niet is meegegroeid met de vraag naar meer plantaardige producten. Tijdens een reis die ik heb gemaakt in Zuid-Korea ontdekte ik de Koreaanse keuken. Ik was onder de indruk van de kimchi gerechten. Kimchi is eigenlijk niet een type product, maar een kooktechniek die gebruikt wordt voor gefermenteerde groenten. Toen wij opmerkten dat er tegenover de gebruikelijke Hollandse bittergarnituur geen spannende alternatieven bestonden, zijn wij gestart met Funk Gilde. Zo bieden wij een duurzamer en gezonder alternatief aan, terwijl wij, met onze achtergrond als koks, nog steeds de smaak voorop stellen.”

Wat verwacht je van de Van Amsterdamse Bodem-marktkraam? Wat zijn je plannen voor de ZuiderMRKT?

Met klanten praten is altijd leuk. Wij kijken ernaar uit om te horen wat mensen vinden van onze producten wanneer ze deze proeven. Wij zijn voornamelijk leverancier aan andere horecaondernemers, dus we missen het directe contact met de klant. Daarnaast kijken we ernaar uit om te leren van de andere ondernemers op de ZuiderMRKT, in het bijzonder over hoe zij duurzaamheid binnen hun bedrijf nastreven.”

Heb je een favoriete lokale, duurzame en/of gezonde plek om eten te krijgen in Amsterdam?

Wat betreft een product zou ik zeker de Herbano sauzen van Andres Jara aanraden. De ingrediënten in deze sauzen komen van stadsboeren in Amsterdam. Ik denk dat het belangrijk is dat mensen een band ontwikkelen met waar hun eten eigenlijk vandaan komt. Bovendien heeft eten ook een belangrijke sociale functie. In mijn wijk vervult de groentekraam een grote sociale rol en ik vind het belangrijk dat dit soort kleinere voedselondernemers blijven bestaan in Amsterdam.”