Lokaal koken, zo doe je dat!

Je hebt het vast al eens voorbij zien komen; de gemiddelde maaltijd legt al gauw 30.000 km af voordat het op je bord belandt. Wat bedoelen we daarmee? De meeste ingrediënten van die maaltijd komen uit andere landen, of zelfs andere werelddelen. En dan worden ze hier ook nog eens vanuit dat land naar een distributiecentrum, dan naar de supermarkten vervoerd, en vervolgens door jou naar huis meegenomen. Dit zorgt voor veel onnodige CO2-uitstoot, want er is in ons eigen land een rijkdom aan voedsel te vinden! 

Los van de uitstoot die er door al die voedselkilometers vrijkomt, zijn er nog veel meer redenen om te koken met ingrediënten van eigen bodem. In deze blog lees je over de voordelen van lokaal koken en geven we je tips hoe je dit het beste aan kan pakken.

De impact van lokaal koken

Per jaar gooien we als consumenten zo’n 34,3 kg voedsel weg, hartstikke veel! Maar op het niveau van de productie wordt er nog véél meer weggegooid. Hoe dat komt? Alle producten in de supermarkt worden geselecteerd op hun uiterlijk en niet op hun kwaliteit. Appels, peren, aubergines, of ander fruit of groente die er niet zo perfect uitzien, worden allemaal weggegooid. Maar die kromme komkommer mankeert helemaal niks en kan je gewoon eten! Bij de groenteboer of bij de boer zelf worden ze gelukkig wel verkocht. Hier voedsel kopen zorgt dus voor een stuk minder verspilling. 

Lokaal koken is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de producenten. Lokaal voedsel betekent vaak kortere ketens. En die kortere ketens zorgen er ook voor dat de producent meer geld krijgt voor zijn product, als de tussenpersonen weggelaten worden in de schakel. Vaak krijgen boeren slechts €0.10 cent per kilo aardappelen, terwijl een zak in de winkel zo’n €1,70 kost! En dan nog zou die prijs de werkelijke productiekosten vaak niet dekken. 

Nog een voordeel is dat je minder plastic gebruikt als je bij de markt, de lokale groenteboer of bijvoorbeeld de Landmarkt je producten koopt. Hier zijn de verse producten namelijk niet al voorverpakt, zoals je bij je supermarkt ziet. Als je dan ook nog eens je eigen papieren of herbruikbare stoffen tas meeneemt, zit je al helemaal goed!

Tips om duurzaam en lokaal te koken

Koop van de boer

Lokaal je producten inkopen klinkt misschien lastiger dan het is. Er zijn namelijk heel erg veel boerderijen in en rondom Amsterdam te vinden waar je zelf je ingrediënten kraakvers van het land kan halen. Spring bijvoorbeeld eens op de fiets naar het Amstelgoed! Of bezoek de biowinkel van de Fruittuin van West. Ook bezorgen veel diensten, en kan je vanuit het gemak van je huis online je boodschappen lokaal bestellen. Op de Koop Lokaal Startpagina van Van Amsterdamse Bodem vind je een overzicht van de mogelijkheden. Heb je geen tijd om te bestellen of buiten de stad te gaan? Let in je lokale supermarkt goed op de oorsprong van je ingrediënten.

Ga voor biologisch

Het productieproces van groentes en fruit heeft een enorme impact op het klimaat. Denk maar eens aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen, waterverbruik of energieverbruik in sommige kassen. Biologisch eten is op een duurzame manier geproduceerd en draagt op die manier bij aan een betere wereld.

Eet seizoensgebonden

Groente en fruit die in het seizoen zijn smaken vaak het lekkerste én ze worden vaak van Nederlandse bodem gehaald. Dubbele win! Zo zijn aardbeien en frambozen bijvoorbeeld in de zomer verkrijgbaar, en boerenkool en spruitjes in de winter. Wil je weten welke producten er nu in het seizoen zijn? Zie hier een handig overzicht. 

Diepvriesgroente en -fruit is ook al duurzamer, die worden vaak vers (dus in het seizoen) ingevroren en blijven lang goed. Let er dan wel op dat je ingevroren producten van eigen bodem koopt!

Verbouw je eigen groente en kruiden

Heb je zelf een balkon of een tuin en wil je graag je eten van nóg dichterbij halen? Begin je eigen (balkon)moestuintje! Daar hebben we een leuke blog over geschreven, met praktische tips en tricks. Je vindt hem hier

Heb je thuis geen ruimte, maar wil je graag wel ergens anders aan de slag? Hier is een overzicht van de stadslandbouw in Amsterdam. Sluit je aan en begin met tuinieren!

Hongerig naar meer?

Kijk eens deze interessante video-cursus door A City Made By People. Hier legt Demba Lehrer, co-founder van Farmed Today, heel helder en overzichtelijk uit wat de impact van lokaal eten is. Met aan het eind van elke video een uitdagende opdracht, om je nog bewuster te maken van het voedselaanbod om je heen.

Eet smakelijk!