Start met moestuinieren vanuit huis

Het zaaiseizoen is van start! Dit is het perfecte moment om het moestuinseizoen voor te bereiden, en dat kan gewoon vanuit je woonkamer. Met een beetje geduld en liefde, oogst jij straks je eigen groenten en kruiden van Amsterdamse bodem.

Start met moestuinieren vanuit huis

Je hebt niet veel ruimte nodig om te starten met moestuinieren. Thuis kan je al een heleboel doen om het moestuinseizoen goed voor te bereiden, en dat kan gewoon vanuit je woonkamer: kiezen welke planten en kruiden je dit seizoen wilt planten op je balkon of in je tuin, een zaaikalender maken en plantjes voorzaaien in de vensterbank. Als de planten groot genoeg zijn, kun je ze uitplanten in je tuin, in je straat of op je balkon. Om je op weg te helpen hebben we een paar tips en tricks voor je op een rijtje gezet.

De juiste timing

Niet alle zaden moet je op hetzelfde moment zaaien. Sommige zaden kiemen pas boven een bepaalde temperatuur. En voor andere zaden moet je niet te lang wachten. Kijk altijd op de verpakking van de zaden voor de beste periode om van start te gaan. Als je vast inspiratie wil opdoen check dan de moestuinplanner.nl. Zij geven je een uitgebreide zaaikalender met per maand alle planten die je kunt planten en voorzaaien. Zaai niet alles tegelijk. Als je bijvoorbeeld sla om de twee weken zaait, heb je langer plezier van de oogst. Start dus met het maken van een zaaiplan en bestel je moestuinzaden.

Biologische zaden kun je online bestellen bij De Bolster en Joop Tuinzaden. Leuk om mee te starten zijn radijsjes, pluksla, snijbiet, rucola, spinazie en verschillende kruiden. Deze kiemen makkelijk en groeien lekker snel, waardoor je in een seizoen meerdere keren kan oogsten.

Voorzaaien in je vensterbank

Veel tuinders planten hun zaden thuis of in de kas om vast een voorsprong te krijgen. Het idee is dat de zaadjes door de warmte en beschutting binnen sneller opkomen en beter uitgroeien tot mooie plantjes. Bovendien zijn je jonge kiemen binnen beter beschermd tegen vogels en andere meesmullers. Voor het voorzaaien kan je het beste kweekbakjes gebruiken die vergaan in de grond, zoals kranten, eierdozen, dun karton of lege toiletrollen. Die kweekbakjes kan je dan in zijn geheel in de aarde zetten als het plantje groot genoeg is.

Zo maak je je eigen kweekbakje van een toiletrol

  1. Maak de toiletrol ongeveer 1 cm korter.
  2. Knip aan één kant van het rolletje 4 keer 2 cm in met een schaar.
  3. Vouw de reepjes over elkaar heen en maak een potje (omdat de flapjes weer opengaan, kom je in de verleiding om ze dicht te plakken met plakband. Doe dat niet, want plakband vergaat niet in de grond. Zo gauw je de rolletjes vult met aarde en nat maakt blijven ze wel staan).
  4. Vul je potje met aarde, druk de aarde goed aan en zaai hier in 1-3 zaadjes.

Zaaitips

Je nieuwe kweekbakje vul je niet zomaar met oude potgrond of tuingrond. Je kunt beter zaai- en stekgrond gebruiken, deze is fijner en heeft minder voedingsstoffen, wat beter voor de zaailingen is. Zaai- en stekgrond kan je in tuincentra kopen en is ook online verkrijgbaar. Als het potje vol zit, druk je de aarde aan en kan je tussen de 1 en 3 zaadjes planten. Plant ze vooral niet te diep. Je kunt het beste je zaadjes strooien en met een dun laagje grond bedekken. De regel hiervoor is dat je nooit dieper moet planten dan drie keer de dikte van het zaad. ‘Lichtkiemers’ dek je helemaal niet toe of met een heel dun laagje wit zand tegen uitdroging. Wees voorzichtig wanneer je de nieuw geplante zaden water geeft. Je kunt hiervoor het beste een plantenspuit gebruiken.

Van binnen naar buiten

Wanneer je kweekpotjes gevuld zijn zet je ze op een lichte plek neer, bijvoorbeeld in de vensterbank. Let wel op dat ze niet teveel in de felle zon staan en daardoor uitdrogen. Is de zon te warm, scherm de kiemplantjes dan af met een stuk krant. En dan is het wachten tot de eerste sprietjes opkomen. Vergeet ze niet voldoende water te geven en natuurlijk altijd veel liefde!

Je kan de planten in een grotere pot of je moestuinbak zetten als ze twee/drie blaadjes hebben. Als je zeker wilt zijn dat de overgang naar buiten toe goed gaat, zorg dan dat je ze afhardt. Dat doe je door de plantjes elke dag een stukje langer buiten te laten staan. Hierdoor voorkom je dat de overgang te heftig is en kunnen de zaailingen uitgroeien tot gezonde en mooie planten!

Vier je oogst!

Ten slotte, neem een moment voor je eerste oogst en voel dat overwinningsgevoel dat je groenten of kruiden uit eigen tuin eet. Maak er bijvoorbeeld een lekkere zomerse salade van die je met je vrienden, buren of mede-tuinders opeet. Veel tuinierplezier!