IT’S THE FOOD, MY FRIEND! #3: voedselzekerheid en het bevolkingsvraagstuk

In deze editie van de vier-delige debatserie wordt o.a. aandacht besteed aan het afremmen van bevolkingsgroei als mogelijke oplossing voor de dreigende voedselschaarste

IT’S THE FOOD, MY FRIEND! #3: voedselzekerheid en het bevolkingsvraagstuk

Dit event is al geweest. Kijk op www.vanamsterdamsebodem.nl voor actuele voedselevents in en om Amsterdam!

In deze editie van It's the food my friend:

De wereldbevolking groeit sneller dan verwacht, vooral in Afrika. De VN houdt rekening met een groei van de huidige 7,6 miljard mensen naar 9,8 miljard in 2050 en 11,2 miljard in 2100. Kan de aarde al deze mensen straks nog voeden?

Oplossingen voor de dreigende voedselschaarste worden vaak gezocht in minder vlees eten, minder voedselverspilling en betere verdeling van voedsel. Dat is hard nodig en kan zeker helpen, maar misschien moet ook gekeken worden naar het afremmen van bevolkingsgroei in regio’s waar de bevolking nog sterk groeit. Geboortebeperking komt recent weer uit de taboesfeer. Met welke sociaal-culturele factoren moeten dan rekening houden worden, met name ook in Afrika? En zou er dan ook gekeken moeten worden naar geboortebeperking in rijke landen met een hoog consumptieniveau? Vraag is ook wat hier vanuit Nederland bijgedragen kan worden.

Moderator Felix Rottenberg gaat in gesprek met prof. Leo van Wissen, Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (Nidi) over cijfers bevolkingsgroei en opties voor vrijwillige geboortebeperking. Prof. Martin van Ittersum, Wageningen UR, zal spreken over de groeipotentie van de voedselproductie wereldwijd: yield gaps, invloed klimaat, energie, water, grondstoffen. Niek Koning, Wageningen UR, legt ons uit hoe Europa de bevolkingsgroei in Afrika bevordert, en Precious Netsai Njerere, Rutgers, over de sociale positie en reproductieve rechten van meisjes en vrouwen.

Koop vooraf een kaartje via deze link, kosten: €13

Terug naar homepage

08 april

IT’S THE FOOD, MY FRIEND! #3: voedselzekerheid en het bevolkingsvraagstuk
08:00 - 22:00
Rode Hoed
Keizersgracht 102
1015 CV
Amsterdam
Thema: , , ,
Event website »
Aanmelden »