Free Heri Heri for all

Dit event is al geweest. Kijk op www.vanamsterdamsebodem.nl voor actuele voedselevents in en om Amsterdam!

Op 1 juli herdenken we de afschaffing van de slavernij tijdens Keti Koti, letterlijk 'verbroken ketenen'. In 2020 organiseerde KIP Republic een grote actie waarbij er gratis porties heri heri werden uitgedeeld. Dit jaar doen ze dat weer, nóg grootser dan vorige keer! In samenwerking met chefs als Judith Cyrus, Sharon de Miranda en Joris Bijdendijk worden er zo'n 10.000 porties in Amsterdam uitgedeeld, verspreid op locaties door de stad. Om te kijken waar ze bij jou in de buurt de maaltijd uitdelen, check de website.

Heri heri

De heri heri betekent helen. Het gerecht is een eenpansgerecht bestaand uit aardvruchten, vis en een ei. Nog voor de slavernij leerden inheemsen de aardvruchten cassave, zoete aardappel, groene en gele bananen te planten en verbouwen. Eenmaal de tot slaaf gemaakten uit Afrika naar de tropen kwamen waren het deze vruchten die ze aten omdat dit als net als ei werd aangeboden of simpelweg makkelijk zelf te verbouwen waren. Het gerecht werd gegeten met zoute vis (kabeljauw) die zeelieden/slavenhouders mee namen uit het westen. De vis werd vervolgens gedroogd en geroosterd. De combinatie van de vruchten, het ei en de vis werd in een pan gedaan en kreeg de naam heri heri.

Vandaag de dag is heri heri een gerecht dat cultureel gezien mensen verbindt met voorouders en dus verbind met geschiedenis. In de afro diaspora is het vooral ook een favoriet en een gerecht wat vaak gemaakt wordt tijdens verschillende vieringen.

KIP Republic

Stichting KIP Republic is een creative collective met als doel een platform te bieden voor allerlei verhalenvertellers binnen en buiten de culturele sector. Deze vertellers zijn verbonden door gedeelde waarden en staan voor een veilige en inclusieve samenleving voor iedereen. Free Heri Heri For All is een initiatief waarmee KIP Republic 1 juli 1863, de dag van de afschaffing van het Slavernijverleden op eigentijdse en verbindende wijze herdenken en vieren. Deze dag staat ook wel bekend als Keti Koti, Dia Di Lucha Pa Libertat en Emancipation Day.

Let op! Dit wordt georganiseerd door KIP Republic in samenwerking met alle deelnemende locaties. Voor vragen, neem contact met ze op, en hou @freeheriheriforall op Instagram in de gaten!

Terug naar homepage