Buurvrouw Lisa op de ZuiderMRKT!

Van Amsterdamse Bodem heeft een marktkraam op de zuiderMRKT speciaal voor startende
ondernemers. Op zaterdag 12 november is het de beurt aan Buurvrouw Lisa! Dit bedrijf
verkoopt lekkere, gezonde siropen en jams gemaakt van lokale ingrediënten. Wij
interviewden Lisa, het gezicht achter deze onderneming, om in de sfeer te komen.

Wat verkoopt Buurvrouw Lisa en waarom past het bij Van Amsterdamse Bodem?
“Ik maak zelf jams, siropen, azijnen, tafelzuur en veel meer. De focus op pure smaak en gebruik van natuurlijke ingrediënten is de leidraad voor mijn onderneming. In mijn producten zitten geen kunstmatige kleur- en geuren smaakstoffen, of conserveringsmiddelen. Behalve op het gebied van smaak en ingrediënten ben ik ook constant bezig met het verduurzamen van mijn bedrijf en de processen . Ik gebruik het liefst lokaal seizoensgroente en -fruit, die ik ophaal bij een vaste teler in de Beemster. Ik neem ook fruit en groente af die zijn afgekeurd voor de reguliere verkoop omdat ze een rare vorm of plekje hebben. Mijn verpakkingen recycle ik waar dat kan. Vaste klanten weten dit en nemen hun oude verpakkingen mee naar NoordOogst, de markt waar ik elke eerste zaterdag van de maand te vinden ben. Tot slot heb ik een overeenkomst met Too Good To Go. Hierdoor worden mijn producten niet weggegooid als de officiële houdbaarheidsdatum bijna verstreken is, maar ze nog goed zijn om te eten of drinken.”

Waarom heb je Buurvrouw Lisa opgericht?
“Tijdens een periode waarin ik ziek was, ging ik experimenteren met recepten die ik zelf
ontwikkelde. Ik merkte dat ik hiervan opknapte en ging deze recepten delen met mijn familie
en vrienden. Hieruit is mijn bedrijf ontstaan. Buurvrouw Lisa is eigenlijk een uit de hand
gelopen hobby waarmee ik probeer zoveel mogelijk Amsterdammers te bereiken en
gezondere keuzes toegankelijk te maken."

Wat verwacht je van de Van Amsterdamse Bodem-marktkraam? Wat zijn je plannen voor de ZuiderMRKT?
“In de supermarkt kiezen mensen vaak voor producten die ze al kennen. De markt biedt een
kans om mensen nieuwe producten te laten ontdekken. Dat vind ik het leuke aan de markt.
Bovendien komen mijn klanten voornamelijk uit Amsterdam Noord. De Van Amsterdamse
Bodem stand maakt het voor mij mogelijk om mensen uit een andere buurt kennis te laten
maken met mijn producten.”

Heb je een favoriete lokale, duurzame en/of gezonde plek om eten te krijgen in Amsterdam?
“Als antwoord op deze vraag zeg ik natuurlijk NoordOogst! Ik sta hier op de markt, samen
met andere gezonde en duurzame ondernemers. Ook op niet-marktdagen kan je hier alsnog
hele lekkere culinaire dingen vinden. Het is zeker de moeite waard om te gaan.”