We stellen voor: top 5 anti-voedselverspilling

Nooit meer eten weggooien. Welke anti-voedselverspillingsinitiatieven zijn er in Amstedam? We lichten er hier vijf uit

We stellen voor: top 5 anti-voedselverspilling

We zijn allemaal tegen voedselverspilling. Maar wie zijn er nu echt hard mee bezig? We lichten er hier vijf uit:

Buurtbuik

Buurtbuik haalt overvloedig eten op bij horeca en supermarkten. Van dit eten maken ze samen met buurtbewoners tijdens kookmiddagen een maaltijd. De buurtbewoners mogen kiezen of ze zelf gratis mee-eten, of het eten liever meenemen naar huis. Ook deelt Buurtbuik bereide maaltijden met verschillende opvangcentra én basisschoolkinderen.

Kijk hier voor meer informatie.

ResQ

Elke dag wordt meer dan 10% van al het eten dat door de horeca wordt bereid weggegooid, terwijl het nog steeds goed eetbaar is. ResQ voorkomt dat dit voedsel verspild wordt door restaurants op een makkelijke manier in staat te stellen overgebleven eten via de ResQ-app te verkopen als scherp geprijsde afhaalmaaltijden.

Kijk hier voor meer informatie.

Instock

Instock is een restaurant dat voedselverspilling op de kaart zet. Iedere dag haalt Instock onverkochte producten op bij plaatselijke Albert Heijns en andere producenten. De Instock-chefs stellen vervolgens een menu samen op basis van deze oogst van de dag. Alle gerechten op de kaart bestaan voor gemiddeld 80% uit producten die anders waren verspild.

Kijk hier voor meer informatie.

Taste Before You Waste

Taste Before You Waste richt zich op het tegengaan van voedselverspilling. Hoe? Door voedseloverschotten met hun bakfiets op te halen en dit voedsel te gebruiken voor verschillende bewustwordingsactiviteiten. Zoals diners van ‘afgekeurd’, voedsel, voedsel-weggeefmarkten en debat- en filmavonden rondom het thema voedselverspilling.

Kijk hier voor meer informatie.

Voedselbank

De Voedselbank streeft ernaar wekelijks gezond en gevarieerd eten te geven aan mensen die het niet hebben. Zo gaat de Voedselbank armoede tegen, verdwijnen voedseloverschotten en wordt het milieu minder belast. Om haar klanten van voldoende eten te kunnen voorzien, werkt de Voedselbank samen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren.

 

Kijk hier voor meer informatie.