Plantaardiger eten: gezond, lekker en Amsterdam op z’n best!

Steeds meer mensen eten vaker plantaardig. Niet omdat het ‘moet’, maar omdat het lekker, gezond en beter voor de wereld is. Het fijne is: je hoeft niet alles meteen om te gooien. Een kleine stap, zoals 60% plantaardig en 40% dierlijk eten, maakt al verschil.

Wat is plantaardig?

Het woord zegt het al: plantaardig eten betekent dat je producten eet die van planten komen, zoals groenten, fruit, noten, peulvruchten en zaden. Dit betekent geen vlees, vis, zuivel en eieren. Dit lijkt misschien beperkt, maar dat is het zeker niet. Er zijn tegenwoordig volop plantaardige alternatieven voor zuivel en vlees. Maar sommige producten bevatten onverwacht toch dierlijke ingrediënten. We zetten de instinkers voor je op een rijtje.

Wist je dat…

  • Gelatine (ook wel bekend als E-nummer E640 of ‘Glycine’)  wordt gemaakt van botten en huid van dieren en vaak in snoep, toetjes en gebak zit?
  • Karmijn (E120) een rode kleurstof is die uit luizen worden gehaald en veel voorkomt in snoep, roze koeken en vruchtensappen?
  • Schellak (E904) een glansmiddel uit luisafscheiding is, en vaak wordt gebruikt op chocolade en sommige appels?
  • Taksi en Rivella melk bevatten, terwijl je dat misschien niet zou verwachten bij frisdrank?
  • De meeste soorten kroepoek van garnalen wordt gemaakt en dus niet plantaardig is?
  • Veel soorten chips dierlijke ingrediënten bevatten, zoals melkpoeder of dierlijk vet?
  • Shampoo, zeep en tandpasta varkensvetten kunnen bevatten, zoals reuzel?

Tip: Check altijd de ingrediëntenlijst of zoek naar een plantaardig keurmerk!

Waarom plantaardiger?

Meer plantaardig eten heeft enorm veel voordelen. Niet alleen voor de planeet, maar vooral voor jouw gezondheid! Daarom pleiten steeds meer voedingsdeskundigen voor een alternatief voor de bekende Schijf van Vijf, zoals de Schijf For Life. Deze nieuwe voedingsschijf laat zien hoe voedzaam plantaardig eten is en houdt rekening met de planeet. 

Kleinere kans op hart- en vaatziekten

Vaker plantaardig eten vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Plantaardige voeding zit vol met gezonde onverzadigde vetten. Deze helpen je cholesterol te verlagen en houden je hart gezond. Ook vezels spelen hierbij een belangrijke rol.

Gezonde spijsvertering

Vezels zijn niet alleen goed voor je hart, maar ook voor je darmen. Plantaardig eten zit er vol mee, vooral groenten en volkoren producten. Dit helpt je spijsvertering en zorgt voor een goede stoelgang.

Ontstekingsremmende werking

Veel plantaardige voeding zoals avocado, spinazie of blauwe bessen werkt ontstekingsremmend. Dit kan zelfs helpen bij pijnklachten zoals reuma en artrose

Stabielere bloedsuikerspiegel

Ook je bloedsuikerspiegel heeft er profijt van. Mensen die meer plantaardig eten, hebben vaak stabielere bloedsuikerwaarden. Bij sommige mensen kan een plantaardig dieet zelfs helpen om bepaalde vormen van diabetes om te keren.

Genoeg eiwitten zonder vlees

Ben je bang dat je te weinig eiwitten binnenkrijgt? Vaak wordt er gedacht dat plantaardig eten te weinig eiwitten bevat, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Er zijn genoeg plantaardige eiwitbronnen, zoals peulvruchten, volle granen, noten, zaden en sojaproducten. Voeg deze aan je maaltijden toe, en je krijgt alle eiwitten die je nodig hebt. 

En het goede nieuws? Alleen al door iets vaker plantaardig te eten, pluk je deze gezondheidsvoordelen!

Beter voor de planeet 

Plantaardig eten is beter voor het milieu. Maar waarom? De vleesindustrie stoot veel CO₂ uit en draagt bij aan de opwarming van de aarde. Veehouderij veroorzaakt maar liefst 14,5% van de wereldwijde uitstoot, een flinke bijdrage dus.

Voor 100 gram rundvlees wordt 70 keer zoveel CO₂ uitgestoten als voor 100 gram tomaten. Door een week geen vlees en zuivel te eten, bespaar je 14,6 kg CO₂ – dat is omgerekend ongeveer 76 kilometer autorijden.

een plantaardige week bespaart net zoveel uitstoot als een uur in de auto.

Vleesproductie verbruikt ook veel land en water. Dieren zoals koeien eten enorme hoeveelheden soja en maïs, speciaal geteeld als veevoer. In plaats van deze gewassen direct te eten, zetten we ze eerst om in dierlijke producten, wat inefficiënt is. Bij de productie van rundvlees gaat wel 96% van de eiwitten uit het veevoer verloren!

83% van alle landbouwgrond wordt gebruikt voor dierlijke producten, terwijl die maar een klein deel van ons voedsel uitmaken.

Meer plantaardig eten betekent minder land- en waterverbruik én een gezondere natuur. En dan hebben we het nog niet eens over het welzijn van de dieren!

Zelf aan de slag!

Om je een beetje op weg te helpen geven we hier wat tips. Je zult merken dat meer plantaardig eten verrassend makkelijk én lekker is!

Begin klein

Je hoeft niet van de ene op de andere dag volledig over te stappen. Begin met kleine stappen, zoals één plantaardige dag per week, bijvoorbeeld een “Meatless Monday.” Zo kun je op een laagdrempelige manier experimenteren en ontdekken hoe makkelijk en lekker het eigenlijk is. Of start met het plantaardig maken van je ontbijt en lunch. Zo is een havermout-ontbijt met plantaardige melk of een boterham met pindakaas een makkelijke eerste stap.

Doe het samen!

Het is natuurlijk veel leuker en motiverender als je het samen doet. Spreek met je huisgenoten, partner of collega’s een vaste, plantaardige dag of maaltijd af. Zo kun je elkaar inspireren en heb je een goede stok achter de deur!

Vervang je favorieten

Je kunt ook beginnen door je basics te vervangen. Wissel je gewone melk in je koffie om voor een plantaardige variant, probeer eens de vegan kaas op je tosti of ga voor een vleesvervanger bij het avondeten. Supermarkten hebben tegenwoordig een enorm aanbod aan plantaardige alternatieven.

Check onze plantaardige stadshelden!

Ontdek wereldsmaken

Geen fan van vleesvervangers? Geen probleem! Veel keukens gebruiken van nature weinig vlees of zuivel. Denk aan Aziatische curry’s, noedel- en rijstgerechten. Indiase dahl of Pad Thai zitten vol groenten, kruiden en peulvruchten. Linzen zijn een prima vervanger voor gehakt en passen perfect in pasta of salades.

Kruiden zijn key

De Nederlandse keuken is vrij mild, maar kruiden maken een wereld van verschil. Met de juiste kruiden en specerijen kun je van een simpele bloemkool een smaakexplosie maken. Denk aan gerookte paprikapoeder, komijn of kerriepoeder om een diepere smaak toe te voegen aan je gerechten.

plantaardig eten in de stad 

Amsterdam is dé plek als het gaat om plantaardig voedsel. Niet alleen zijn de plantaardige opties van de reguliere tentjes tot een hoger niveau getild, ook bestaan er genoeg adressen die volledig plantaardig zijn. Zo hoef je niet in te leveren op de gezelligheid als je buiten de deur gaat eten!  

Onze Fav’s:

Plant FWD: Amsterdamse restaurants voor een week lang plantaardig 

Het initiatief Plant FWD helpt chefs om plantaardig eten aantrekkelijker te maken. Tijdens de jaarlijkse Plant Forward Week (5 t/m 12 april) sluiten talloze horeca ondernemers en changemakers de handen ineen om Amsterdam en haar menu’s plantaardig(er) te maken.  Bezoek een van de deelnemende restaurants en ontdek hoe verrassend veelzijdig groenten en planten kunnen zijn. Nieuwsgierig naar hun missie? Lees hier het interview met Maartje en Daan.