Het couscous recept van nadia zerouali
Nadia Zerouali, ambassadeur van de Vegaroute, deelt 3 recepten met jou! Een voor het maken van couscous op traditionele wijze, en twee om dit om te toveren tot een heus gerecht. Hier komen ze!
Met veel tijd en liefde gestoomde couscous
Voor 4 personen
- 350 g couscous (naar keuze)
- 4 el milde olijfolie
- 1 tl zout
- evt. arganolie
Doe de couscous in een grote schaal of kom, besprenkel met 2 el olijfolie en bestrooi met ½ tl zout.
Wrijf en masseer de couscous zodat elke korrel lichtjes glimt van de olie. Besprenkel met ca. 100 ml lauwwarm water en laat de couscous 10 minuten staat totdat het water volledig opgenomen is.
Roer de couscous los met een garde. Schep in het bovenste deel van de couscouspan of in de schaal van de stoomoven. Stoom de couscous ca. 15 minuten.
Doe de eenmaal gestoomde couscous terug in de grote schaal of kom, herhaal alle stappen en stoom voor een tweede keer op dezelfde manier.
Schep de tweemaal gestoomde couscous terug in de grote schaal of kom, voeg naar smaak wat olijfolie of arganolie en eventueel extra zout toe en stoom voor de laatste keer nog 10-15 minuten totdat elke korrel los, zacht en fluffy is.
Stort de driemaal gestoomde couscous in een grote schaal en wrijf voorzichtig met vuurvaste handen of met een garde los. Maak af met de bouillon, groenten en tfaya.
Tfaya met kikkererwten: Marokkaanse gekarameliseerde uien en rozijnen
Voor 4 personen
- 3 uien
- neutrale olie
- peper en zout
- ½ tl kaneel
- 1 blik (ca. 400 g) kikkererwten (of 150 g zelf geweekt en gekookt)
- 100 g (pitloze) rozijnen
- evt. suiker
- evt. oranjebloesemwater
Pel en snijd de uien in halve ringen.
Verhit een flinke laag olie in een koekenpan en bak hierin op matig hoog vuur de uien zachtjes gaar en goudbruin. Breng op smaak met peper, zout en kaneel.
Voeg als de uien bijna gaar zijn de (afgespoelde) gare kikkererwten, de rozijnen en evt naar smaak een schepje suiker en een scheutje oranjebloesemwater toe en laat ze zacht worden.
Schep vlak voor het serveren bovenop de couscous groenten.
Groenten in ras el hanout bouillon
Voor 4 personen
1 ui
1 tomaat
paar takjes peterselie en/of koriander
olijfolie
1 tl gemberpoeder
1 tl gemalen kurkuma (en/of plukje saffraan)
1 el ras el hanout specerijen
zout en peper
300 g mix van stevige seizoensgroenten bijv. pastinaak, prei, peen, kool of spruitjes
couscous (gestoomd, warm)
Maak ondertussen de groenten schoon en verdeel in gelijke stukken. Begin met het koken van de groenten die het langst nodig hebben.
Spruitjes kan je het best apart in een pannetje in wat van de bouillon garen, anders smaakt alles naar spruitjes!
Haal de groenten zodra ze gaar zijn voorzichtig met een schuimspaan uit de bouillon.
Schep de warme couscous in een grote schaal of verdeel over diepe borden. Schenk er wat hete bouillon over en meng luchtig. Verdeel de groenten en de tfaya mooi over de warme couscous. Geef de rest van de bouillon en eventueel groenten er apart bij om zelf naar smaak toe te voegen.
Lekker met pittige rozenharissa op tafel om zelf naar smaak toe te voegen. Traditioneel geserveerd met een glas boerenkarnemelk maar net zo lekker met een glas (zuivelvrije) kefir.
Eet smakelijk!
Meer van Amsterdamse bodem
Interview: De Nieuwe Keuken
Freddy en Sophie, oprichters van De Nieuwe Keuken, vertellen over hun missie om binnen vijf jaar 10 miljoen borden vlees te vervangen door groenten, aangezien Nederland het minst groente-etende land van Europa is.
Interview: Nanouk over Baaibuurt Collectief
Nanouk is actief in het Baaibuurt Collectief op Zeeburgereiland, Baaibuurt is een unieke wijk waar bewoners, kunst en natuur samenkomen. Een blik op Google Sataliet laat meteen zien hoe ontzettend groen deze buurt is. Hun doel is om een groene, circulaire wijk te creëren met betaalbare woningen voor mensen die lastig een plek vinden in de stad!
Interview: Onze Groenteboer
Anna en Fabio dragen bij aan een duurzamer en gezonder Amsterdam door lokale, voedzame groenten te verbouwen en mensen uit de stad te verbinden met het land.