De Vegaroute: ontdek de vega(n) hotspots van Amsterdam

De Vegaroute: ontdek de vega(n) hotspots van Amsterdam

Onze stad heeft honderden verschillende keukens en smaken om te ontdekken. Met de Smaakroutes van Amsterdam nemen wij je graag mee op pad langs adresjes die eruit springen. Omdat ze werken met producten en smaken samengesteld op Van Amsterdamse Bodem, duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan of lekkere gezonde plantaardige gerechten serveren.

Ga mee op pad en ontdek de meest duurzame en lekkere vega(n) eetadresjes in de stad. In deze (gratis) route tippen culinair ondernemer Nadia Zerouali en chef Emmo Achthoven welke lekkernijen je moet proeven in Amsterdam West en Noord. Je kunt de route in een uur met de fiets, of in delen lopend afleggen. En nog een leuk extraatje: lees op de routekaart hoe je op diverse locaties een (kortings)actie kunt krijgen!

 

 

Klik hier voor de routekaart

 

 

 

OVER NADIA & EMMO

Nadia schrijft kookboeken bomvol mediterrane Arabische recepten, kookt voor het tv-programma BinnensteBuiten, en is mede-eigenaar van twee Couscousbars in Amsterdam! Ze is dé perfecte persoon om je wegwijs te maken in het Amsterdamse voedsellandschap.

Emmo is chef en kookt in buurthuis de Rietwijker vegetarische gerechten met en voor Amsterdammers. Met Verdedig Noord zet zich in voor de belangen van de bewoners van Noord. Hij kent als geen ander de inspirerende plekken in dit stadsdeel en tipt de beste adresjes!

HOE WERKT HET?

Op de (gratis) routekaart vind je 8 heerlijke adresjes in de stadsdelen West en Noord, met tips van Nadia en Emmo over wat je hier absoluut moet proeven.

Download de routekaart op je telefoon of print hem uit. Verzamel jouw mede-culinaire levensgenieters en trek erop uit. De route is lopend of met de fiets te volgen. Als je beide stadsdelen wilt ontdekken, kun je het best met de fiets op pad gaan. Volg de volledige route of kijk op de routekaart welke plekken je aanspreken en ga er op eigen houtje langs. In beide gevallen geldt: jij bepaalt wanneer je langsgaat en wat je daar bestelt. Check van tevoren even de openingstijden, dan weet je zeker dat jij straks al dat lekkers kunt gaan proeven!

De route is gemaakt in 2023 en nog steeds leuk om te doen. Let wel op: bij Peach Plant Based Kitchen kun je nu helaas niet meer terecht voor eten en drinken, alleen nog voor catering. Check van tevoren ook even de openingstijden van de andere locaties, dan weet je zeker dat jij straks al dat lekkers kunt gaan proeven!

EXTRA’S

Heb jij onze Vegaroute gedaan en smaakt het naar meer? Ontdek deze extra adresjes, voor nog meer gezonde en plantaardige gerechten om uit te proberen.

Wil jij (vaker) plantaardig eten? Check onze tips hoe je zorgt voor een gebalanceerd menu met voldoende eiwitten, mineralen en vitamines! En ga thuis aan de slag met de favoriete recepten van Nadia en Emmo. Nadia leert je graag hoe je met veel tijd en liefde een traditioneel gestoomde couscous maakt, en Emmo deelt zijn favoriete recept voor een overheerlijke Asian Power Salade!

 

WEEK ZONDER VLEES & ZUIVEL

Van 4 tot 10 maart is de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Wanneer je als volwassene een week geen vlees en zuivel eet bespaar je wel 193 liter water en 80 kilometer autorijden. Dat is 18% minder water en 41% minder kilometer autorijden aan CO2 uitstoot dan iemand die wél vlees en zuivel eet! Kijk op weekzondervlees.nl voor feiten, inspiratie en lekkere vegarecepten.

Ook leuk om te weten, de Vegaroute sluit goed aan bij de ambitie van de gemeente Amsterdam om Amsterdammers méér plantaardige eiwitten te laten eten. Van 40% in 2023 naar 60% in 2030.

Op de hoogte blijven van de Smaakroutes van Amsterdam én meer overheerlijke initiatieven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Foto's: o.a. Carly Wollaert