Geef jouw groenafval een tweede leven: Waarom iedereen zou moeten composteren

Stel je voor: jouw groente en fruitrestjes (gft) worden in plaats van verbrand afval, voeding voor de aarde! Dat is precies wat composteren doet. Een simpele, natuurlijke manier om je gft te recyclen én goed voor de bodem én het milieu is. In dit artikel lees je alles over composteren en hoe je het zelf kunt doen.

Wist je dat een theelepeltje grond meer levende organismen bevat dan er mensen op aarde zijn?

In één handje gezonde bodem bevinden zich meer micro-organismen dan er mensen op aarde zijn. Dit bodemleven, dat je met het blote oog niet ziet, maakt de grond vruchtbaar en helpt bij voedselproductie, wateropslag, biodiversiteit en het vasthouden van koolstof. Kortom: een gezonde, levende bodem is superbelangrijk voor mens, dier en natuur. Door te composteren draag je hier elke dag aan bij, zelfs zonder (moes)tuin!

Hoe werkt composteren?

Composteren is een natuurlijk proces waarbij groente- en fruitresten, bladeren en ander tuinafval worden omgezet in voedzame grond. Bacteriën, schimmels en kleine bodemdieren zoals wormen en insecten helpen hierbij. Ze breken het afval af en maken er binnen enkele weken tot maanden compost van: een rijke, voedzame bodem die planten helpt groeien.

Compost is een natuurlijke manier om de grond beter en gezonder te maken. Het zit vol belangrijke voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium. Daarnaast helpt compost de bodem om water vast te houden, waardoor planten beter tegen droogte kunnen.

Minder uitstoot

In veel grote steden, zoals Amsterdam, wordt gft nog bij het restafval gegooid. Dat gaat vervolgens de verbrandingsoven in en zorgt zo voor uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen. Door zelf te composteren of je gft naar lokale compostinitiatieven te brengen, verklein je deze impact.

Last but not least: compostinitiatieven zorgen voor verbinding: met elkaar, ons voedsel en de natuur.

“Er zijn in Amsterdam veel plekken waar je jouw GFT-afval kunt inleveren.”

Zelf aan de slag: thuis of bij een composteerheld in jouw buurt

Wil je thuis aan de slag met composteren, bijvoorbeeld met een wormenhotel, een bokashi-bak of de traditionele composthoop? Neem een kijkje in dit artikel voor een uitgebreid overzicht van alle mogelijkheden.

Als je niet in je eentje aan de slag wilt, zijn er in Amsterdam ook een heleboel initiatieven waar je jouw gft kunt inleveren of die thuiscomposteren een stuk gemakkelijker maken. Om je op weg te helpen, hebben we onze favorieten op een rij gezet!

Thuis aan de slag met composteren

Afval naar oogst

Waarom je gft weggooien als je er iets moois mee kunt doen? Afval naar Oogst zet groente- en fruitresten om in vruchtbare compost én een flinke oogst! Samen met buurttuinen en stadsboerderijen verwerken ze jouw gft op meer dan 20 plekken in Amsterdam. Kijk waar je het kunt inleveren.

GROW IT AWAY

Geen zin om zelf je gft weg te brengen? Grow it Away haalt het gewoon bij je thuis op! Voor een klein bedrag per maand wordt je afval gecomposteerd. En het leukste? In de lente krijg je een emmer compost terug voor je planten of (moes)tuin! Ontdek hier meer! 

BOKASHI-CLUB

Bokashi is een Japanse manier van composteren waarbij groenafval wordt gefermenteerd met behulp van speciale micro-organismen. Het leuke is: in Amsterdam is er een Bokashi-club! Voor 25 euro krijg je een luchtdichte bak en een startermix, zodat je meteen aan de slag kunt. Is je bak vol? Dan kun je hem inleveren op verschillende plekken. Als lid krijg je niet alleen compost terug, maar ben je ook welkom bij gezellige events. Meer info!

Compostier

Iedere buurt verdient een WºRM: een speciaal wormenhotel, ontworpen door de Compostier, waarmee je samen de mooiste compost maakt voor je eigen tuin of moestuin, de planten op je balkon of voor je kamerplanten. Een buurtwormenhotel brengt niet alleen je gft tot leven, maar ook de buurt! Perfect voor scholen, bedrijven of gewoon met je buren. Doe mee! 


Op zoek naar het dichtstbijzijnde compostpunt? Bekijk dan deze kaart met tientallen compostplekken in Amsterdam,
van wormenhotels tot Bokashi!