bord tot bodem route
de lekkerste circulaire adresjes van Amsterdam!
Pak de fiets en ontdek de smaakparels van Amsterdam
Onze stad staat bol van de leuke eettentjes en heeft honderden verschillende keukens en smaken om te ontdekken. Met de Smaakroutes van Amsterdam nemen wij je graag mee op pad langs adresjes die eruit springen. Omdat ze werken met de lekkerste producten van Amsterdamse bodem: kraakvers, lokaal en duurzaam. In deze route duik je in de voedselkringloop en maak je de reis van de bodem naar je bord. En weer terug!
Chef Geneal Harreman neemt je mee langs de leukste circulaire hotspots van Amsterdam, plekken die de voedselkringloop sluiten. De adresjes op de route hebben varkens die de keukenrestjes opeten, wormenhotels of zelfs composttoiletten. Ze verbouwen hun eigen groenten of serveren gerechten met ingrediënten van Amsterdamse bodem. Ben jij liefhebber van lekker lokaal, duurzaam eten? Dan is deze route echt iets voor jou.
Doe-het-zelf-tips
Het wereldvoedselsysteem is een van de grootste oorzaken van klimaatverandering. Door vaker te kiezen voor groenten in plaats van vlees of zuivel, door te kiezen voor eten uit de regio en het seizoen, en door je schillen en restjes te composteren, kun jij je footprint flink verkleinen. Laat je inspireren door de adresjes op de route en ga zelf aan de slag met deze tips!
Tips van Geneal:
|
Zelf groenten verbouwen
Sluit je aan bij een stadslandbouwinitiatief en verbouw dit seizoen je eigen sla, bonen of eetbare bloemen. Kijk op Van Amsterdamse Bodem voor een overzicht van alle plekken in de stad. Niet genoeg tijd? Begin dan klein met een minimoestuin op je balkon of in de vensterbank. Verse kruiden zijn een goede start!
Zelf composteren
De Meevaart is een van de dertien Afval naar Oogst-locaties in de stad: plekken waar je van jouw groente- en fruitafval compost kunt laten maken. Check op de website van Afval naar Oogst of er ook een locatie bij jou in de buurt zit. Of kijk op de website van de gemeente voor een kaart met alle wormenhotels in de stad en lever daar je groente- en fruitresten in.