bord tot bodem route

de lekkerste circulaire adresjes van Amsterdam!

Pak de fiets en ontdek de smaakparels van Amsterdam

Onze stad staat bol van de leuke eettentjes en heeft honderden verschillende keukens en smaken om te ontdekken. Met de Smaakroutes van Amsterdam nemen wij je graag mee op pad langs adresjes die eruit springen. Omdat ze werken met de lekkerste producten van Amsterdamse bodem: kraakvers, lokaal en duurzaam. In deze route duik je in de voedselkringloop en maak je de reis van de bodem naar je bord. En weer terug!

Chef Geneal Harreman neemt je mee langs de leukste circulaire hotspots van Amsterdam, plekken die de voedselkringloop sluiten. De adresjes op de route hebben varkens die de keukenrestjes opeten, wormenhotels of zelfs composttoiletten. Ze verbouwen hun eigen groenten of serveren gerechten met ingrediënten van Amsterdamse bodem. Ben jij liefhebber van lekker lokaal, duurzaam eten? Dan is deze route echt iets voor jou.

1

Café De Ceuvel

Bij Café De Ceuvel draait het niet alleen om lekker eten en drinken, maar ook om het maken van een verschil in de wereld! En dat begint op je bord, met een 100% veganistische en  gasvrije keuken. Maar dat is nog lang niet alles! Op het terrein ontdek je allerlei inventieve manieren om lokale kringlopen te sluiten. De toiletten, bijvoorbeeld, gebruiken geen water en leveren meststoffen om de planten te voeden die de bodem van het vervuilde terrein helpen reinigen. 

2

De Verbroederij

Dit is dé plek waar lekker eten en duurzaamheid samenkomen! Op de kaart staan heerlijke gerechten, ook voor mensen met een minder brede portemonnee, en met korting voor mensen met een stadspas. En het beste van alles? Ze verspillen bijna niets. Zo geven ze de restjes van de keuken aan de varkens, Barry en Rosita. Hun mest belandt in de moestuin. Neem vooral ook een kijkje bij het wormenhotel waar mensen uit de buurt hun voedselresten inleveren. De compost die dat oplevert, wordt ook in de moestuin gebruikt. Hier zit ik graag in de zomer aan het water met een versgeperst sapje. 

3

Tkramrepus

Heb je thuis nog eten staan dat je zelf niet gebruikt? Neem het mee en geef het af bij de ‘omgekeerde supermarkt’. De eerste supermarkt waar je geen eten haalt maar brengt.  Amsterdammers die het goed kunnen gebruiken kunnen hier wat extra’s krijgen, als aanvulling op de Voedselbank. Let wel op: Tkramrepus is alleen open op dinsdag, woensdag en donderdag.

4

De Meevaart

De Meevaart doet mee aan het stadsbrede project Afval naar Oogst. Iedereen kan hier groente- en fruitafval inleveren en omzetten naar compost. Dit wordt gebruikt om nieuwe groenten, fruit en kruiden op te laten groeien in de buurttuinen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar het versterkt ook de banden tussen buurtbewoners terwijl er gewerkt wordt aan een duurzamere stad. Ik zeg: doe mee!

5

Baking Lab

Baking Lab is een compleet circulaire bakkerij. Hier wordt helemaal niets weggegooid. Restjes brood en fruitvezels uit de sapcentrifuge worden weer gebruikt in nieuwe broden en taarten. Dat is duurzaam, maar ook goed voor de smaak. Proef het zelf!

6

Restaurant Elixer

Bij Restaurant Elixer geven, ontvangen en hergebruiken ze zoveel mogelijk. Proef hier de zelfgebrouwen limonades en het gefermenteerde tafelzuur. (Balkon)tuinders kunnen groente-overschotten langsbrengen, die met liefde worden verwerkt in het menu. Binnenkort kweken ze hier ook hun eigen groenten en maken ze compost met de buurt.

7

Anna's Tuin & Ruigte

Het is even zoeken naar de ingang, rechts naast Café Polder, maar als je het weet te vinden, zul je verbaasd zijn! Er groeit een voedselplukbos midden in de stad. Met een beetje geluk spot je er zelfs een ijsvogel. Hier zie je hoe de stad, de natuur en ons voedselsysteem elkaar versterken. Wat mij betreft geen mooiere plek om de route mee af te sluiten.

Doe-het-zelf-tips

Het wereldvoedselsysteem is een van de grootste oorzaken van klimaatverandering. Door vaker te kiezen voor groenten in plaats van vlees of zuivel, door te kiezen voor eten uit de regio en het seizoen, en door je schillen en restjes te composteren, kun jij je footprint flink verkleinen. Laat je inspireren door de adresjes op de route en ga zelf aan de slag met deze tips!

Tips van Geneal:

  1. Strooi koffiedik uit in de (moes)tuin om de bodem te verbeteren. Koffiedik is namelijk rijk aan waardevolle stoffen zoals stikstof, kalium, koper en fosfor. Vooral planten die van een zure grond houden zijn er dol op.
  2. Leg bananenschillen in water om later aan je planten te geven. Laat de schil twee dagen staan in het water. Meng dit water later weer met kraanwater en geef dit aan je planten. Door de kalium en fosfor in de schillen geeft het je planten een enorme boost!

Zelf groenten verbouwen

Sluit je aan bij een stadslandbouwinitiatief en verbouw dit seizoen je eigen sla, bonen of eetbare bloemen. Kijk op Van Amsterdamse Bodem voor een overzicht van alle plekken in de stad. Niet genoeg tijd? Begin dan klein met een minimoestuin op je balkon of in de vensterbank. Verse kruiden zijn een goede start! 

Zelf composteren

De Meevaart is een van de dertien Afval naar Oogst-locaties in de stad: plekken waar je van jouw groente- en fruitafval compost kunt laten maken. Check op de website van Afval naar Oogst of er ook een locatie bij jou in de buurt zit. Of kijk op de website van de gemeente voor een kaart met alle wormenhotels in de stad en lever daar je groente- en fruitresten in.