Recept: dit is de Smaak van Amsterdam

Afgelopen maand deden we onderzoek naar de Smaak van Amsterdam: wat eten Amsterdammers? Bij welk restaurant halen ze het liefst af? Welke kruiden kunnen er niet in het keukenkastje ontbreken? In dit artikel lees je uitgebreid de onderzoeksresultaten. Chef Vanja van der Leeden ontwikkelde een heerlijk recept op basis van de belangrijkste resultaten uit het onderzoek. Lees het recept van Vanja hieronder en kook mee!

Italo-Indo pasta 

met sambalbloemkool en geroosterde rijsttopping

De Italiaanse en de Indonesische keuken zijn favoriet bij Amsterdammers. Laten die twee keukens nu ook net mijn stokpaardjes zijn. Ik heb als Indische jaren in Italië gewoond. In deze pasta komt dat mooi samen. Hollandse bloemkool wordt in de oven geroosterd met sambal en cherrytomaatjes. In het arme Zuid-Italië waar vaak geen dure Parmezaan voorhanden was, bestrooide men pasta met geroosterd oud broodkruim. Nog steeds trouwens. Dat broodkruim vervangen we hier voor geroosterde rijst. Voilà, Italo-Indo pasta!

Bereidingstijd: 30 minuten 

Ingrediënten

  • 1 bloemkool (ca. 750 gr)
  • 400 g cherry-trostomaatjes
  • 2 knoflooktenen
  • 3 el kappertjes (liefst wat grotere, ze slinken in de oven)
  • 2-3 el sambal oelek* (afhankelijk van hoe pittig je het wilt)
  • 1 tl kokosbloesemsuiker (rietsuiker of basterdsuiker kan ook)
  • zout
  • 4 el olijfolie + wat extra
  • 2 el ongekookte witte rijst
  • 2 el gebakken sjalotjes
  • 300 gr korte pasta
  • 1 el taotjo (zwarte bonensaus, toko)**
  • paar takjes Indonesische citroenbasilicum (Aziatische winkel), of gewone basilicum

 

 

*of een andere lekkere sambal. Het kan zijn dat je bij een andere sambal geen extra suiker hoeft toe te voegen. Sambal oelek is van zichzelf vrij zout, dus dat balanceer je met een beetje suiker. 

**Deze saus zorgt voor hartigheid. In plaats hiervan zou je ook een piepklein scheutje lichte sojasaus kunnen toevoegen. 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bloemkool in roosjes. 

Halveer de cherrytomaatjes en hak de knoflook fijn. 

Bekleed een ovenbakplaat met twee vellen bakpapier. Leg op het ene vel in één laag de bloemkool, leg op het andere vel de gehalveerde cherrytomaatjes. Meng de gehakte knoflook en de kappertjes door de tomaatjes.  

Meng 3 eetlepels sambal, 1 theelepel kokosbloesemsuiker en 2 eetlepels olie door de bloemkoolroosjes. Bestrooi met een snuf zout en hussel alles goed door elkaar. 

Bestrooi de tomaatjes ook met een snuf zout en giet er 2 eetlepels olie over. 

Schuif de bakplaat in de oven en rooster de bloemkoolroosjes 30 minuten. Rooster de tomaatjes en kappertjes korter en haal ze er na 20 minuten uit. 

Maal 2 eetlepels rijst fijn in een specerijenmolentje. Je kunt ook een staafmixer en een hoge maatbeker gebruiken. Bedek de beker dan wel met een theedoek anders schiet de rijst alle kanten op. Verhit een ruime koekenpan en rooster het rijstkruim op middelhoog vuur en onder voortdurend roeren tot hij lichtbruin is geroosterd. Dat kan even duren, zo’n 8-10 minuten. Neem de pan van het vuur. Maal in een vijzel 2 eetlepels gebakken sjalotjes fijn en meng door de geroosterde rijst. 

Breng in de tussentijd een ruime pan met water aan de kook en voeg flink zout toe (10 gram per liter water). Voeg de pasta toe en kook deze al dente. 

Giet de pasta af, bewaar een kopje kookvocht. Meng de gekookte pasta met de bloemkool en de cherrytomaatjes. Voeg 1 el taotjo toe en een beetje kookvocht en meng alles door elkaar tot een smeuïg geheel. Giet er nog een sliert olijfolie over. 

Bestrooi met geroosterde rijst en garneer met blaadjes citroenbasilicum. 

Eet smakelijk!

Hier koop je de ingrediënten!

Heb je hier ook trek van gekregen, en wil je graag weten waar je zo lokaal (geproduceerd) mogelijk je ingrediënten vandaan kan halen? Wij hebben alle tips en tricks voor jullie! 

Voor de lekkerste verse bloemkool en tomaatjes kan je het beste bij de Landmarkt terecht. En niet alleen daarvoor, ze hebben heel veel producten vers van verschillende boeren uit de omgeving en Nederland. Ook kan je een kijkje nemen op een markt in jouw stadsdeel, zoals bijvoorbeeld de ZuiderMRKT, de Noordermarkt, de Pekmarkt of de Albert Cuijp. 

Wie denkt dat sambal alleen geïmporteerd wordt uit Indonesië heeft het mis! Ook hier in Amsterdam wordt de lekkerste sambal gemaakt. Bij De Vrouw met de Baard bijvoorbeeld, die ‘likkebaardend lekkere hapjes’ en gerechten serveren, in een Asian fusion stijl. Je kan bij ze langsgaan bij hun restaurant in de Buiten Brouwersstraat of de sambal online bestellen.
Of neem eens een kijkje bij je lokale toko. Veel kleine bedrijven verkopen hun zelfgemaakte sambal in toko's, zoals Sambal Kiem. Klik op de link voor verkooppunten!