Benieuwd wat Amsterdammers eten? Wij onderzochten het!

Benieuwd wat Amsterdammers eten? Wij onderzochten het!

In april vroegen we je ons te helpen door een enquête in te vullen. Samen met Future of Food Institute onderzochten we namelijk De Smaak van Amsterdam. Ruim duizend Amsterdammers, representatief voor de bevolking van de stad, kijkend naar leeftijd, geslacht en stadsdeel vulden de enquête in en gaven ons een kijkje in hun eetgewoonten. Zo ontdekten we de lievelingsgerechten, favoriete smaakmakers en andere voedselgewoonten van Amsterdammers. Ben jij benieuwd wat jouw stad eet? We delen de onderzoeksresultaten in dit artikel!

Wat eten Amsterdammers het liefst?
De Italiaanse keuken is veruit de populairste onder Amsterdammers, 24% geeft aan dat dit hun favoriete keuken is. Een variatie van pasta is dan ook het meest genoemde lievelingsgerecht. Op de tweede plek staat de Indonesische keuken. Vooral Amsterdammers van 75 jaar of ouder zijn dol op Indonesische gerechten. Een Indonesische rijsttafel wordt het vaakst (47 keer) als favoriete feestmaaltijd genoemd. Op de vraag ‘Wat is de lekkerste maaltijd die je ooit hebt gegeten?’ werd biefstuk/steak het vaakst genoemd (4% antwoordde dit), gevolgd door kreeft en sushi. 12% kiest broccoli als lievelingsgroente, gevolgd door paddenstoelen. 84% van de Amsterdammers probeert zo vaak mogelijk groente te eten bij de maaltijd. Water wordt het vaakst genoemd als favoriete drankje bij de maaltijd. Daarnaast kiezen Amsterdammers het snelst voor een hartig tussendoortje, dit geeft 63% aan. Zoete en gezonde snacks komen respectievelijk op de tweede en derde plek.

Wat zijn de dieetvereisten en -wensen van Amsterdammers?
Meer dan de helft van de Amsterdammers (58%) heeft bepaalde dieetvereisten. 30% is flexitariër, 12% vegetariër en 8% veganist. Vooral onder jongeren zien we terug dat zij vaker flexitariër zijn. Voornamelijk ouderen en mannen zeggen geen speciale dieetvereisten te hebben. 17% van de Amsterdammers geeft aan meer vis te willen eten en 18% geeft aan minder vlees te willen eten. Ook veel Amsterdammers geven aan minder vet en aardappels te willen eten. 

Hoe vaak eten Amsterdammers buiten de deur?
72% van de Amsterdammers eet minimaal vijf keer in de week een zelfgekookte maaltijd en 33% zegt bijna nooit eten af te halen of thuis te laten bezorgen. 39% doet dit eens in de week. Bestellen en afhalen is vooral iets voor mannen zo lijkt. Van alle ondervraagde mannen bestelt 19% 3 maal in de week of vaker eten, tegenover maar 6% van de vrouwen. Amsterdammers zijn daarnaast gek op uit eten gaan: 81% gaat (normaal gesproken) minstens één keer per maand uit eten, 38% geeft aan minstens eens per week uit eten te gaan. Op de vraag ‘wat is uw favoriete restaurant?’ krijgen we een heel divers antwoord. Het is duidelijk dat de Amsterdammers het grote aanbod waarderen. Amsterdammers hebben niet één favoriet (afhaal)restaurant: de antwoorden zijn heel divers.

Hoe koken Amsterdammers?
Amsterdammers doen hun boodschappen vooral bij de supermarkt. 76% geeft aan hier de dagelijkse boodschappen te kopen. Daarnaast doet meer dan een kwart (ook) boodschappen op de markt of bij de speciaalzaak. Slechts 6% maakt gebruik van maaltijdboxen, deze zijn vooral populair in het stadsdeel Centrum. Pasta en rijst zijn de populairste basis voor de avondmaaltijd, aardappel volgt op de derde plek. Pasta wordt het meest gegeten onder jongeren, in de leeftijdsgroep 36-65 jaar is rijst favoriet en onder ouderen is dat aardappel. Qua smaakmakers is knoflook populair, 79% bestempelt knoflook als favoriet. Daarna volgt olijfolie, chilipeper, gember en ketjap. 

Amsterdamse chef Vanja van der Leeden heeft een heerlijk recept ontwikkeld op basis van de belangrijkste uitkomsten van dit onderzoek. Ben je benieuwd naar de Indo-Italo pasta met sambalbloemkool en geroosterde rijsttopping? Kijk dan snel hier voor het recept en ga er zelf mee aan de slag!

Fotografie: Lidian van Megen