Maak kennis met Donovan Kraag

De ambassadeur van onze Suri Route Donovan Kraag is chef, food stylist en culinair onderwijzer. Maar wie is hij verder eigenlijk en waar komt zijn liefde voor eten en koken vandaan? 

Donovan: “In mijn Surinaamse familie stond eten altijd centraal. Mijn moeder en tantes namen mij als kind al bij de hand tijdens feesten en speciale gelegenheden en leerden mij koken op gevoel. Hier begon mijn passie voor koken en eten.” 

 Wat houdt het in de praktijk in om chef en food stylist te zijn?

 “Als zelfstandig chef & food stylist denk ik na over het creatieve proces van begin tot eind: van de keuze van ingrediënten tot aan de presentatie van de gerechten en hoe het in een omgeving wordt ervaren. Ik benader een opdracht als creatief concept dat ik sensationeel en visueel regisseer.”

 Welke hoogtepunten heb je bereikt in de voedselwereld?

“Ik ben 18 jaar geleden begonnen in Jamie Olivers FIFTEEN hier in Amsterdam. Na een aantal goede keukenervaringen kreeg ik de kans om als chef de parti het restaurant van Hotel V aan de Nes in Amsterdam op te zetten. Nadat ik deze taak had volbracht besloot ik aan de slag te gaan als zelfstandig chef. Linda de Mol, Humberto Tan en Armin van Buuren heb ik onder andere als klant gehad en ik kookte voor meer dan 5000 mensen op het festival Jamrock.”

Maar zijn ambitie reikt verder, met als droom een eigen restaurant in Amsterdam. Aldus de chef: “Een exclusief restaurant & event space waar mijn creatieve brein tot leven komt. Een totale dining experience waar exclusieve diners compleet met entertainment georganiseerd worden, met mij als hoofdchef. Maar ook een leerbedrijf voor een nieuwe generatie. Ik wil namelijk wat teruggeven aan de samenleving en jonge aspirerende chefs inspireren de nieuwe ondernemers van de culinaire keuken te worden.”

Wat kunnen we nog van je verwachten?

“Ik heb net deze te gekke Suri Route uitgebracht samen met Van Amsterdamse Bodem en jullie kunnen mij binnenkort ook op tv zien. Waar en hoe precies kan ik nog niet verklappen, maar volg mij om op de hoogte te blijven.

Donovan Kraag is te vinden op @donovankraag

Fotografie door Carly Wollaert