Zo maken Jolanda en Rhea van speeltuin De Gibraltar Amsterdam gezond!

Al spelend laten Jolanda en Rhea kinderen kennis maken met gezonde snacks

Zo maken Jolanda en Rhea van speeltuin De Gibraltar Amsterdam gezond!

Ben jij ook helemaal voor een gezond, lekker en lokaal voedselaanbod in Amsterdam?! Elke maand interviewen we een Ondernemer Voor Een Gezond Amsterdam; stuk voor stuk inspirerende Amsterdammers die zich op een bijzondere manier inzetten voor een gezonde voedselomgeving. Met deze keer Jolanda van Speeltuin De Gibraltar, de rolstoeltoegankelijke speeltuin met gezonde snacks in Bos en Lommer.

Waarom vind je een gezonde voedselomgeving in Amsterdam belangrijk?

“Ik denk dat gezond voedsel de truc is om mensen energiek te laten zijn. Veel mensen klagen over dat ze moe zijn. Door meer op je voeding te letten voel je je krachtiger.”

Jolanda Mulder - mede eigenaresse Speeltuin de Girbaltar (foto: Carly Wollaert)

Hoe zet je je in voor een gezonde voedselomgeving in Amsterdam?

“We proberen hier zo gezond mogelijke producten te verkopen. Maar er is natuurlijk ook zoiets als vraag en aanbod. Dus we hebben naast de knabbelgroente en de dadelballetjes ook een brownie, maar dan wel eentje met nootjes en minder suiker. We kopen zoveel mogelijk biologisch in, zonder daarmee te pronken. Dat is een bewuste keuze, omdat het de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn. Het lukt soms ook niet hè. We proberen lokaal en biologisch in te kopen, maar als het niet lukt dan lukt het niet."

Hoe zet je je in voor een duurzame voedselomgeving in Amsterdam?

"Duurzaamheid is bij ons overal te vinden, waardoor het vanzelf ook in je eten gaat zitten. Ons interieur is tweedehands en single use plastic is niet toegestaan bij kinderfeestjes.. We hebben ook een wormenhotel en onze planten zijn vaak eetbaar en biodivers. We hebben achter in de speeltuin een hoekje waar de brandnetels, vlierbessen en bramen hun gang gaan. Kinderen mogen best een keer ervaren hoe het is om je daaraan te prikken. Daar leer je van."

Wat is het favoriete gezonde product van de onderneming?

"Toch wel de volkoren tosti met kaas. Onze tosti’s zijn allemaal volkoren en zonder ham. Niemand die daarover klaagt. We hebben ook een veganistische tosti met hummus, al wordt die minder vaak besteld."

Wat zou je mee willen geven als tip aan Amsterdammers?

"Tijd en ruimte nemen om aan het begin van de week te bedenken wat je gaat koken die week. Ouders slaan vaak het stukje samen koken met hun kinderen over, omdat het kind dan ook wil snijden en koken en dat is gedoe. Door je kinderen kennis te laten maken met het bereiden van voedsel, leren ze al jong over gezond en lekker eten."

Wat zou je mee willen geven als tip aan andere ondernemers?

"Niet bang zijn om andere dingen te doen, want mensen willen echt graag gezond eten. Er worden hier zelfs wortelsapjes verkocht, omdat de kinderen vallen voor de mooie oranje kleur. Ook niet te veel keuze aanbieden. We hebben hier één soort waterijsje en geen kind die erover klaagt."

Benieuwd naar de andere OVEGA-ondernemers? Hier staan ze allemaal!  En draag je ook bij aan een gezond voedselaanbod in Amsterdam? Meld je aan!

Foto's door Carly Wollaert