Interview: Philip van Traa wil Amsterdam groener en eetbaarder maken

 

Philip van Traa voorziet dat de stad van de toekomst zich voornamelijk zal voeden met lokaal geteelde producten. Daarom neemt hij met GrownDownTown het heft in eigen hand en houden zij zich bezig met het vergroenen en vergroenten van steden door daktuinen aan te leggen of kantoren groener te maken. Op die manier wordt het productieproces lokaal en zichtbaar, waardoor de stadsbewoner weet hoe zijn voedsel groeit. Hoe gaat dat precies in zijn werk? We spraken met Philip van Traa (42 jaar) over zijn werk, dromen en dilemma’s.

Waar vul jij jouw dagen mee?
“Mijn dagelijkse werk bestaat uit het leggen van contacten en het voeren van gesprekken met geïnteresseerden in GrownDownTown. Ook ben ik veel in gesprek met partijen die wij nodig hebben om samen mee de volgende stappen te zetten richting vergroening en vergroenting van de stad. Op dit moment ben ik bezig met het uitwerken van nieuwe concepten. Anderen ontwerpen concepten, ik ben praktijkgericht en ik bouw direct dingen om te zien of het werkt, of het er mooi uitziet en te toetsen bij anderen. Het maken van fouten en het proberen is één van de belangrijkste dingen voor mij om te doen. In de uurtjes die dan nog overblijven struin ik het internet af naar interessante artikelen, potentiële klanten en steden waar onze nieuwe innovaties geïntroduceerd kunnen worden.”

"Het maken van fouten en het proberen is één van de belangrijkste dingen voor mij om te doen"

Hoe is jouw interesse in stadslandbouw ontstaan?
“Ik ben al vanaf mijn tweede levensjaar bezig met (eetbare) planten. Mijn grootouders hadden een tropische kas in de tuin gevuld met druivenranken, exotische planten en dieren. Hier heb ik letterlijk mijn eerste stapjes gezet in de tropische tuinen en daar zag ik eetbaar gewas. Mijn vader is advocaat en mijn moeder kunstenares. Zij heeft mij leren kijken naar schoonheid, architectuur en stedelijke ontwikkeling. Samen bekeken we de olifantspaadjes in de stad en vroegen ons af waarom ze daar liepen. Jaren later ben ik economie gaan studeren in Amsterdam, maar daar ben ik uiteindelijk mee gestopt om een opleiding tot hovenier en tuinontwerper te volgen. Na een jaar heb ik mijn eerste bedrijf Greenlung opgericht, waarmee ik hovenierswerk en interieurbeplanting deed. Maar met de liefde voor de stad en de processen die daar plaatsvinden vond ik dit te beperkt. Ik wilde de stad groener en eetbaarder gaan maken.”

Welk GrownDownTown project ben je het meeste trots op?
“Het meest in het oog springende project is voor ons B. Amsterdam. Het is groot 1750 m2, en een moeilijke plek qua omstandigheden en bouw, maar er lopen jaarlijks wel minimaal 250.000 mensen overheen. B. Amsterdam is een kantoorplek met een dakpark met een grote vijver, veel eetbaar gewas en op een vette, rouwe plek. Wat ons betreft ook het meest leerzame project van de afgelopen jaren, omdat we ook hier zelf hebben mogen experimenteren. Ik kan je vertellen dat dit niet eenvoudig was, een dak met een flinterdun laagje substraat, met heel veel zon. Planten die het normaal doen stierven onder mijn vingers. Het is daardoor wel dé manier om snel te leren hoe je het bijvoorbeeld niet moet doen.”

"Ik wilde de stad groener en eetbaarder gaan maken"

Welke zaken frustreren je?
“Ik ben wars van landelijke politiek. Ze vertragen hetgeen wat nodig is in plaats van het ruimte geven. Het publiek wil veel sneller veranderen, de politiek remt dit af omdat ze enkel vanuit angsten regeren. Zij hebben te weinig kennis en worden sterk beïnvloed door lobbypartijen die maatschappelijke en zakelijke clubs vertegenwoordigen. Dit remt de verduurzaming af voor het belang van hun organisatie of businessmodel. De plaatselijke politiek in Amsterdam schaar ik hier overigens niet onder. Zij reageren snel en kijken nauwlettend naar veranderingen van alledag waar ze op inspringen. Ik ben een groot voorstander om de macht aan de stad en de stedelijke agglomeraties te geven en deze vrijwel geheel bij de staat weg te halen. De handel en wandel zal de komende decennia gevoerd worden tussen stedelijke gebieden op de wereld, de oorlogen tussen staten.”

Wat wil je over 10 jaar gerealiseerd hebben?
“Ik wil dat er lokaal gekweekt wordt door mensen en voor mensen en dat het stedelijk daklandschap in de wereld vergroent. Steden worden gezonder doordat het voedsel lokaal wordt gekweekt, de lucht schoner wordt door minder logistiek en de toegang tot goed voedsel steeds meer gewaarborgd wordt. We zouden dan moeten beginnen om de factor energie te tackelen door voor een overvloed aan duurzame energie te zorgen. Met die energie kunnen we vervolgens voldoende water te zuiveren en daarmee ruim voldoende voedsel produceren. Hiermee hoeven we de ondergrond rond onze steden niet steeds verder uit te putten.”

"Het publiek wil veel sneller veranderen, de politiek remt dit af omdat ze enkel vanuit angsten regeren"

Hoe ziet het landschap er dan uit?
“Rond de steden zouden enorme groene longen ontstaan doordat de (stads)landbouw een grote transitie doormaakt, zo wordt het evenwicht langzaam hersteld. Hiermee zullen de steden weerbaarder worden en floreren. 80% van de wereldbevolking die in de stad komt te wonen heeft werk, toegang tot energie, water en voedsel. Enkel op deze manier worden excessen van mensen gereduceerd en kan je goede manier met elkaar samenleven. Waarom naar Mars verhuizen om daar iets nieuws te bouwen als je hier weer iets goed kan maken door onderhoud en herstel te plegen?”

Waar heb je zelf veel van geleerd?
“Door ten eerste je fouten in te zien, toe te geven (hetzij schoorvoetend) maar er vervolgens wel van te leren en daarmee de volgende stap te zetten. Ook leer ik enorm veel van het lezen van stukken, artikelen en boeken van mensen die bezig zijn met een diversiteit aan onderwerpen om daarmee het grotere verhaal te kunnen zien. Alles is aan elkaar gekoppeld en je kan niet aan één knop draaien zonder andere knoppen ook te beïnvloeden. Geduld en doorzettingsvermogen hebben, zijn twee essentiële dingen die ik de afgelopen jaren heb geleerd. Je kan wel mooie ideeën hebben, maar is de wereld er al klaar voor? In ons geval zijn we met een aantal dingen te vroeg geweest en eerst niet succesvol. Dan kun je het bijltje erbij neerleggen, of je kunt doorzetten en hopen dat het op een later tijdstip wel lukt.”

"Waarom naar Mars verhuizen om daar iets nieuws te bouwen als je hier weer iets goed kan maken door onderhoud en herstel te plegen?”

Waar moeten we absoluut een keer naartoe in Amsterdam?
“Ik raad aan om naar B. Amsterdam te gaan, dan te eten bij Bureau boven op het dak en in de avonduren nog een potje petanque te spelen met de ondergaande zon. Voor de iets diepere beurs zou ik restaurant Vermeer adviseren, een restaurant met een Michelinster én een eetbaar dak. Voor een nachtje slapen het Zoku hotel, maar daarvoor heb je dan bij Casa400 op de Rooftopbar nog een cocktail gedronken.”

Meer info? Bekijk de website hier.