Interview met de oprichter van Marqt: Quirijn Bolle

Marqt | Duurzame supermarktketen

Interview met de oprichter van Marqt: Quirijn Bolle

Ontmoet Quirijn Bolle, 41 jaar, woonachtig in Amsterdam en oprichter van duurzame supermarktketen Marqt. Als oprichter van Marqt houdt hij zich bezig met de verandering van het voedselsysteem door vorm te geven aan het merk en de strategie van Marqt. Zo helpt hij het managementteam de juiste keuzes te maken. Daarnaast gaat Quirijn met allerlei mensen het gesprek aan om te leren van nieuwe ontwikkelingen op dit gebied en is hij bezig met het schrijven van een boek over dit thema. - De publicatiedatum van het boek is nog niet bekend so stay tuned and don't miss out!

Behoud van natuur, zorg voor dieren en ten bate van mensen
"Mijn interesse in voedsel is ontstaan door 5 jaar lang bij grote supermarktbedrijf te werken in verschillende landen en tot de conclusie te komen dat het huidige voedselsysteem voornamelijk voor aandeelhouders werkt en dat we dit systeem moeten veranderen om het op een gezonde manier te laten werken. Mijn uitgangspunten hierbij zijn: Behoud van natuur, zorg voor dieren en ten bate van mensen."

Dromen voor de toekomst
"Over 10 jaar willen we met onze werkwijze (marqtwerking als antwoord op marktwerking) een substantieel aandeel verworven hebben in de manier waarop we met elkaar eten consumeren en produceren."

 Belangrijkste ondernemersles
"Dat het heel belangrijk is om de reden van je bestaan helder te blijven herhalen zodat iedereen altijd weet waarom je doet wat je doet. Als dat helder is, kan iedereen daar zijn eigen creatieve draai aan geven zonder dat het afwijkt van de kern en wordt je steeds beter in wat je doet."

Baas zijn voor één dag
"Als ik voor één dag de regels mocht bepalen op het gebied van voedsel dan zou ik strengere kwaliteits- en duurzaamheidseisen, een eerlijke beloning voor boeren en producenten en meer transparantie en begrenzing van winst voor aandeelhouders invoeren."

De toekomst en de trots van Amsterdam
"Ik denk dat Amsterdam nu al laat zien dat er veel ruimte is voor kwalitatief en duurzaam dagelijks eten. Ik hoop van harte dat we deze trend kunnen uitbouwen, omdat iedereen hier uiteindelijk baat bij heeft.

Amsterdam mag trots zijn op het fantastische achterland waar veel goede producten geproduceerd (kunnen) worden. We moeten er alleen voor zorgen dat dat achterland weer direct in dienst komt te staan van Amsterdam i.p.v. de voedselindustrie."

Aanrader: Where to eat?
"Ik raad aan om een superbowl te eten bij The Cold Pressed Juicery. Het is een mooie vernieuwende manier van eten op basis van duurzame ingrediënten."

Wat is jou opgevallen in het nieuws de afgelopen tijd?
"Helaas Donald Trump en het terugtrekken uit het klimaatakkoord. Ik hoop van harte dat het de laatste stuiptrekking is van de oude manier van denken en dat zijn handelen een grote tegenbeweging veroorzaakt die voorgoed een einde maakt aan die manier van denken.

Wie is een groot voorbeeld voor jou?
"Dat is Bernie Sanders. Mensen mobiliseren om op te staan tegen gevestigde orde door ze een beter alternatief te bieden. Dus niet alleen TEGEN te zijn, maar VOOR verbetering!"

Toppers uit Quirijn zijn netwerk
"Dat zijn Walter Abma en Constanza Pelaez, omdat ze beiden met veel bevlogenheid echt goede en zuivere producten maken. Walter maakt met zijn zoons voor ons o.a. ketchup en gazpacho van lokale tomaten. Constanza maakt de lekkerste verse pasta en daarnaast ook nog heerlijke verse Italiaanse sauzen en toetjes volgens recept van haar oma Pepa (Nonna Pepa)."

Oproepje!
"Marqt is altijd op zoek naar goede mensen die ons team willen komen versterken of producenten die nieuwe goede en duurzame producten op de markt willen brengen. Die helpen we graag."

Interesse? Bekijk de openstaande vacatures en/of neem contact op met Marqt!