District: Nieuw-West

De Sering is een unieke plek waar experimenteren, voedsel en community building samenkomen.

De buurtkeuken serveert lunch en diner op donatiebasis, tussen de €2,50 en €14, zodat het voor iedereen betaalbaar blijft. Je schuift aan voor heerlijke, plantaardige maaltijden, mede bereid door de vrijwilligers. De gedeelde eettafels brengen een knusse en gemeenschapelijke sfeer, iedereen is welkom. Zo zijn er ook verschillende mogelijkheden om te komen vrijwilligen.

De Sering is meer dan een eetplek. Deze creatieve plek maakt ruimte voor filmvertoningen, repair cafés, kookworkshops of andere workshops zoals kombucha maken. Een bijzonder project is de experimentele Testtafel, een samenwerking met Mediamatic, waar je plantaardige fine-dining kunt ervaren.

Of je nu komt om te eten, leren, dansen of creëren, bij De Sering draait het om samenzijn, op een manier die duurzaam, inclusief en verrassend is. 

Nieuwsgierig? Kijk hier voor meer informatie.

Fotocredits: De Sering

Met een oogstaandeel van Boer in de Buurt ben je verzekerd van verse, onbespoten groenten – direct van de boer, recht uit de grond.

Hoe werkt het? Je neemt een vast oogstaandeel bij een lokale boer. Daarmee steun je hem of haar het hele seizoen in voor- en tegenspoed, en krijgt de boer altijd een eerlijke prijs voor het werk. In ruil daarvoor ontvang jij een wekelijks groentepakket, vers geoogst en volledig seizoensgebonden. Alle deelnemende tuinen werken biologisch, dus je bent verzekerd van groenten zonder pesticiden.

Meedoen kan op twee manieren:

Zelf oogsten: Kom wekelijks of maandelijks naar de tuin en oogst je eigen groenten. Een mooie manier om je handen uit de mouwen te steken, in contact te komen met de boer, de bodem én het buitenleven.

Afhalen bij een punt in de buurt: Geen tijd om zelf te oogsten? Dan haal je jouw groentepakket op bij een afhaalpunt bij jou in de buurt. Makkelijk én lokaal.

Boer in de Buurt is een initiatief van dertien CSA-boeren (Community Supported Agriculture) in en rondom Amsterdam. Samen bouwen zij aan een eerlijker, duurzamer en lokaler voedselsysteem. Door burgers actief te betrekken bij de voedselproductie, maken ze landbouw weer tot een gedeelde verantwoordelijkheid. Samen voor een gezonde bodem, gezond voedselsysteem en gezonde mensen!

Doe je mee? Hier vind je meer informatie.

Fotocredits: Boer in de Buurt

Interview: Zo maakt Studio Osdorperban Amsterdam duurzaam en gezond!

Studio Osdorperban is een ontwerpstudio door en van jongeren uit Osdorp. Hier leren jongeren ondernemen, ontwerpen en een netwerk op te bouwen. In opdracht van de GGD ontwikkelden ze een gezonde, lokale en duurzame snack op basis van zonnebloemzaden. Met de snack wonnen ze de Van Amsterdamse Bodem Award 2023.

Hoe draagt Pipax bij aan een gezonder en duurzamer Amsterdam?

Pipax is een gezonde snack, gemaakt van lokale ingrediënten. We vinden dat er te veel ongezonde snacks in de schappen van winkels liggen. Daar wilden we wat aan doen. Een van de populairdere gezonde snacks in Osdorp zijn pipa’s, zonnebloemzaden. Als je naar de winkel gaat, zie je vaak alleen maar pipa’s met een saaie smaak. Wij wilden daar verandering in brengen door onze eigen smaken te ontwikkelen, natuurlijk zonder kunstmatige toevoegingen.

Het hele proces van Pipax is gericht op duurzaamheid. De zonnebloemzaden worden lokaal geproduceerd, om precies te zijn, ze groeien achter onze werkplek in de Osdorperban. We ondersteunen hierdoor de lokale economie. Verder gebruiken we zakjes van gerecycled materiaal.

HOE ONTSTOND HET IDEE ACHTER PIPAX?

We kregen de opdracht van de GGD om een gezonde snack te ontwikkelen. Tijdens het brainstormen kozen we voor zonnebloemzaden omdat dit een populaire snack is, naast de Turkse pizza’s, chips en snoep. We wilden de pipa’s wel onze eigen draai geven door bijzondere smaken toe te voegen. Hierdoor wordt de snack aantrekkelijker gemaakt en hopen we dat meer mensen in onze wijk het zullen kopen.

WAT IS JULLIE DROOM VOOR AMSTERDAM?

Wij hopen dat meer jongeren zich gaan inzetten voor de buurt. Wij helpen met het schoonhouden van onze buurt en planten zonnebloemzaden zodat er meer groen en biodiversiteit in de stad komt. Dit vinden wij erg belangrijk! Daarnaast hopen wij dat recycling een belangrijke rol gaat spelen en dat alles efficiënt wordt hergebruikt. Afbreekbare verpakkingen moeten de norm worden om milieuvervuiling te verminderen.

”Wij helpen met het schoonhouden van onze buurt en planten zonnebloemzaden zodat er meer groen en biodiversiteit in de stad komt.”

ZITA PELS IS WETHOUDER VOEDSEL IN AMSTERDAM. WAT ZOU JE HAAR WILLEN MEEGEVEN?

We zouden graag zien dat de wethouder mensen uit de stad meer betrekt bij het schoon en groen houden van de stad, vooral jongeren. Wij zijn de toekomst, gebruik dat en waardeer dat. Daarnaast vinden we het belangrijk dat de wethouder mensen stimuleert om gezonder te eten. Een goed idee zou dan ook zijn om groente en fruit goedkoper te maken, want voor veel mensen is het te duur. Wij vinden het gek dat ongezond eten vaak goedkoper is en dat die producten ook heel vaak in de aanbieding zijn.

”Kies voor de appel die uit nederland komt én niet verpakt is.
En koop ze het liefst bij kleine lokale winkels of markten in de buurt. ”

HEBBEN JULLIE NOG EEN TIP VOOR AMSTERDAMMERS? WAT KAN IK ALS INWONER VAN DE STAD ZELF DOEN OM DUURZAMER TE ETEN?

Inwoners van Amsterdam kunnen zelf duurzamer eten door zo veel mogelijk hun eigen groenten en fruit te verbouwen als ze de ruimte hebben. Ook zijn er veel leuke initiatieven in Amsterdam die het mogelijk maken om op een duurzame manier te eten, zoals de Fruittuin van West. Of je kan een stukje grond huren om je eigen voedsel te laten groeien.

Verder is het belangrijk wanneer je boodschappen doet, om te kijken naar hoe het voedsel is geproduceerd en verpakt. Kies bijvoorbeeld voor de appel die uit Nederland komt én niet verpakt is. Koop het liefst bij kleine lokale winkels of markten in de buurt. Het vermijden van supermarkten en kiezen voor verse groenten en fruit van lokale markten is niet alleen voordeliger, maar ondersteunt ook de lokale gemeenschap.

Tot slot moeten supermarkten hun aanbod heroverwegen en gezondere opties promoten in plaats van ongezond eten. De straten kunnen ook gezonder worden gemaakt door een paar fastfoodketens te vervangen door gezonde eetgelegenheden.

Dit portret is gemaakt in samenwerking met de gemeente Amsterdam. De gemeente werkt met haar voedselstrategie aan meer gezond, eerlijk, betaalbaar en duurzaam eten en drinken voor alle Amsterdammers.

Met dank aan de jongeren uit Osdorp: Amira, Amir, Betül, Dalal, Firdaus, Naufel, Sharona, Yusuf, Zaid en Shifa. Fotografie: Tammy van Nerum.

Altijd al eens je eigen groenen en fruit willen plukken?

De Fruittuin van West is een biologische boomgaard. Het doel is om te laten zien hoe stad en platteland verbonden kunnen zijn. Ze bereiken dit onder anderen door consumenten zelf hun groenten en fruit te laten oogsten, zodat mensen bewuster worden van de herkomst van hun voedsel.

Na het plukken van je eigen fruit en het rapen van eieren, kun je meteen langs de biologische supermarkt om je boodschappen aan te vullen. Kortom, een plek waar je alles onder één dak vindt!

De producten die uit de boomgaard komen zijn biologisch-dynamisch geteeld, een stapje verder nog dan biologisch. Het belangrijkste is voor ons de samenhang tussen gewas, dier, mens, bodem en omgeving. Het is niet toevallig dat de kippen bij ons tussen het fruit lopen; zij beschermen de bomen door schadelijke insecten te eten.

Bij de Bio-winkel kun je terecht voor je dagelijkse boodschappen. Ook kun je hier elke dag paddenstoelen kopen die het het hele jaar door wordt geteeld in ‘de grot’ op het terrein.

Fotocredits: Fruittuin van West

Er is hier altijd wat te beleven! Houd de agenda in de gaten voor om verse pizza’s in de steenoven te bakken tot en met rondleidingen door de tuin.

Interview: René van Buurtkeuken Slotermeer

Bij Buurtkeuken Slotermeer is eten van gered voedsel de verbindende factor. Maar het is niet alleen maar eten redden en duurzaam bezig zijn.  Wij spraken uitgebreid met initiatiefnemer René de Cock. 

Hoe draag je bij aan een duurzaam en gezond Amsterdam?

Met Buurtkeuken Slotermeer zorgen we ervoor dat veel voedsel niet onnodig wordt weggegooid. Met ons gedoneerde busje halen we restjes op bij winkels zoals EkoPlaza, de Turkse supermarkt en andere ondernemers in de buurt. Van deze ingrediënten maken we wekelijks 60 liter soep en voedselpakketjes die we uitdelen. Het is mooi om te zien dat er veel verschillende mensen langs komen en inmiddels is er een vaste groep ontstaan die komt lunchen of eten komt ophalen. Eenzaamheid is een groot probleem en door de Buurtkeuken brengen we mensen samen, wat ik ontzettend waardevol vind. Dus we zijn niet alleen gericht op het redden van voedsel en duurzaamheid, maar het is ook duurzaamheid met vriendschappen.

Hoe is de Buurtkeuken Slotermeer ontstaan?

Nou, dat heeft een hele andere ontstaansgeschiedenis dan je zou denken. Ik was voorganger van een kerk in Nieuw-West, maar onze locatie werd opgeheven. Op zoek naar een nieuwe plek waar we niet alleen op zondag diensten konden houden, bedacht ik dat we doordeweeks ook iets voor de buurt konden doen.

Toen ontdekte ik de Eendagzaak van Cascoland, een plek waar buurtbewoners één dag in de week hun ideeën konden uitproberen. Koken is een van mijn hobby’s en passies.
Ik begon op een dinsdag met het maken van soep van geredde groenten. Dit concept sloeg aan en al snel hadden we een vaste groep mensen aan tafel. Met die ervaring vroeg ik of we een pandje konden huren wanneer er eentje vrijkwam. Nu deel ik eten uit aan ongeveer 25 vaste klanten.

De Buurtkeuken is ook een plek waar mensen samenkomen en om over het leven te praten. Het mooie is dat we hier mensen van verschillende religies verwelkomen, wat vaak leidt tot prachtige gesprekken. Zo vertelde een Pakistaanse man me dat hij zag dat ik deze buurtkeuken vanuit het hart van mijn geloof doe. Hij zei ‘weet u, Christenen en moslims hebben heel veel gemeenschappelijk’. En dat is het punt waar ik altijd van uitga, de liefdadigheid, barmhartigheid. Iets doen voor je naasten, voor je buren. En daarin vinden en versterken we elkaar.

”we halen restjes op bij diverse winkels en van deze Ingrediënten maken we wekelijks 60 liter soep en voedselpakketjes die we uitdelen.”

Wat is je droom?

Mijn vrouw en ik hebben stichtingbuursaam.nl opgericht, waaronder de WeggeefWinkel en de Buurtkeuken vallen. In de weggeefwinkel mag je wekelijks 7 gratis items meenemen, zoals kleding, keukenspullen en speelgoed. Zo stimuleren we duurzaamheid en hergebruik, en helpen we de overproductie en wegwerpmaatschappij te verminderen. Onze droom is om een community centrum te starten waar we nog meer voor de buurt kunnen betekenen.

Daarnaast droom ik van een betere toekomst voor mensen die in armoede leven. Het aantal daklozen en mensen met psychische problemen groeit, dit zie ik ook hier in de wijk. Ik hoop dat er mooie oplossingen komen. Het zou geweldig zijn als er een initiatief zou ontstaan waarbij bewoners met een ruime beurs een wijk oprichten waarin ook woningen en kleine studio’s worden opgenomen en door hen gefinancierd voor mensen die dit niet kunnen betalen. Een gemeenschappelijke eetgelegenheid zou daar natuurlijk ook bij horen.

Amsterdam – 27 juni 2024 Opdrachtgever: De Gezonde Stad Portret van de Buurtkeuken Foto: Tammy van Nerum

”ik droom van een betere toekomst voor mensen die in armoede leven. het aantal daklozen en mensen met psychische problemen groeit”.

Hoe ziet jouw ideale Amsterdam eruit?

In mijn ideale Amsterdam is er voldoende woonruimte voor iedereen en zijn er gelijke kansen. Slotermeer is al een van de groenste wijken in Amsterdam, en dat zou overal zo moeten zijn. Groene voorzieningen zijn belangrijk, en eetbaar groen maakt het nog mooier. Hier zijn speeltuinen met groene omheiningen en bakken met fruitbomen en kruiden, waar buurtbewoners vrij mogen plukken. Je merkt dat mensen hier echt waardering hebben voor het groen en er goed voor zorgen, omdat ze het als iets moois zien dat gekoesterd moet worden.

”ik ga altijd uit van liefdadigheid, barmhartigheid, en iets doen voor je naasten en buren”.

Wat kan ik morgen doen om de stad groener, duurzamer, gezonder of socialer te maken?

Begin klein en praktisch: gooi je eten niet weg. Maak bijvoorbeeld apple crumble van appels met beurse plekken of wentelteefjes van droog brood. Het boek ‘Leftovers’ van Yvette van Boven is een bron van inspiratie met recepten voor de ene dag en ideeën voor de restjes de volgende dag. Elk kookboek zou eigenlijk zo’n structuur moeten hebben.

”gooi je eten niet weg. maak bijvoorbeeld apple crumble van appels met beurse plekjes of wentelteefjes van droog brood.”


Fotografie: Tammy van Nerum
Locatie: Lodewijk van deysselstraat 33

thijmens tuin


Aan de rand van Amsterdam teelt Thijmen Böekling groente, kruiden en bloemen. Van mei tot en met december verkoopt hij kratten vol gewassen uit eigen tuin aan Amsterdamse consumenten en de horeca.

Alle planten in de tuin worden zelf opgekweekt vanuit zaad waardoor er heel veel bijzondere soorten en rassen geteeld worden. Tijdens de zomer heeft Thijmen bijvoorbeeld 10 verschillende soorten oude ras tomaten die zeer geliefd zijn vanwege de volle smaak en mooie kleuren. Alles wordt volgens het seizoen geteeld en de grond wordt goed verzorgd met uitsluitend organische bemesting. Planten groeien gezond en rustig op waardoor deze meer smaak krijgen en voor insecten is de tuin ook een fijne plek.

Neem een kijkje naar het aanbod van Thijmens Tuin via zijn website en meld je aan om verse producten die lokaal geteeld en geoogst zijn te ontvangen!

Fotocredits: Thijmens Tuin

Voedsel verbindt!

BuurtBuik staat ervoor om samen een betere buurt te maken: ze brengen buurtbewoners samen en redden voedsel van verspilling. Enthousiaste vrijwilligers uit de buurt halen eten op bij groenteboeren, horeca en supermarkten dat anders zou worden weggegooid. En elke week koken ze hiervan een heerlijke, gratis en gezonde maaltijd.

Iedereen is welkom! Want naast lekker eten draait BuurtBuik vooral ook om gezelligheid.

Mee doen?

BuurtBuik is afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers. Help een dagdeel mee met eten ophalen, koken, uitdelen of bezorgen. Dit kan eenmalig, wekelijks of maandelijks; wanneer het jou uitkomt. Ben je langere tijd (flexibel) beschikbaar? Help dan mee door coördinator, chef of bestuurslid te worden. Neem een kijkje op de website van BuurtBuik om te zien hoe jij kunt helpen, of om een hapje mee te eten.

Fotocredits: BuurtBuik

Wil jij ook genieten van lokale en biologische groenten, terwijl je boodschappen doet in de buitenlucht? Word oogster bij Pluk! Groenten van West!

Pluk! Groenten van West is een levendige gemeenschap van mensen die waarde hecht aan lokaal, voedzaam biologisch voedsel. Ze zijn één project met 2 biologische zelfoogsttuinen (CSA) in Amsterdam West, één gelegen op het terrein van de Fruittuin van West en de ander bij ecologische boerderij de Boterbloem in de Lutkemeerpolder. Ze telen een enorme diversiteit aan biologische groenten en kruiden en bieden oogstaandelen aan waarvoor je één jaarlijkse bijdrage betaalt om 7 maanden per jaar (mei – november) elke week te komen oogsten.

Interesse om oogstlid te worden? Ga naar de website en bekijk onze zelfoogst tuinen. Of stuur een bericht naar plukcsa@cityplot.org voor meer informatie.

Fotocredits: Pluk! Groenten van West

Herkomst: de boerderij waar varkens gevoed worden met restvoer van en rond Amsterdam.

De Herkomst laat zien hoe je met reststromen uit de stad duurzaam en circulair kan boeren. De varkens leven vrij in de natuur, krijgen veel beweging, groeien langzaam en wroeten buiten met hun neus in de grond.

Ze zijn een eerlijk alternatief voor de vee-industrie. Ben je nieuwsgierig geworden of wil je graag vlees bestellen? Neem dan een kijkje op hun website.

PIPAX: AMSTERDAMSE DUURZAME ZONNEBLOEMPITJES

Studio Osdorperban, een ontwerpstudio door en van jongeren uit Osdorp, heeft een product ontworpen die jongeren aanzet om gezonde voedingskeuzes te maken. Ze besloten unaniem om zonnebloempitjes (pipa’s) naar eigen hand te gaan zetten. Een notenbrander uit Amsterdam-West is ingeschakeld om de beste kwaliteit pipa’s te voorzien van lekkere smaken.

De jongeren hebben nagedacht over elk aspect van het product, van het zaaien van zonnebloemen, het ontwerpen van duurzame verpakkingen, tot het ontwerpen van nieuwe producten van de zonnebloemschilletjes. Niet voor niets is Studio Osdorperban gekozen als winnaar van de Van Amsterdamse Bodem Award 2023! We interviewden de jongeren over hun missie en toekomstdromen. Lees het interview!

Zorgkwekerij Groen biedt dagbesteding voor ouderen en (jong)volwassenen in Amsterdam op een groene locatie.

Mensen met psychiatrische problemen, een lager instapniveau of beginnende geheugenklachten krijgen bij Zorgkwekerij Groen een zinvolle dagbesteding met zorg en aandacht. De deelnemers helpen, waar mogelijk, bij het kweken van groenten, fruit en planten. Het uitgangspunt: doen wat je wilt en aangesproken worden op wat nog kan worden gedaan.

Hierdoor ontstaat een gevoel van verantwoordelijkheid en zingeving, wat bijdraagt aan voldoening en zelfvertrouwen! Daarnaast beheren de deelnemers een het winkeltje De Koffie Kas Amsterdam, waar buurtbewoners de zelf geteelde producten kunnen kopen. Meer weten? Kijk dan op de website. 

Fotocredits: Zorgkwekerij Groen

Bij Mama’s Ravioli houden ze van verse handgevouwen pasta!

Met een eigen twist op traditionele familierecepten, doorgegeven van generatie op generatie, wordt een breed assortiment verse pasta en handgevouwen ravioli gemaakt.

Slow Food staat centraal: alle ingrediënten komen van de lokale markt. Ze worden ingekocht bij kleine producenten binnen een straal van 30 km om de productieketen te verkorten en de lokale economie duurzaam te ondersteunen. Daarnaast werkt Mama’s Ravioli samen met Too Good to Go om voedselverspilling te verminderen en gebruikt het milieuvriendelijke verpakkingen zoals papier en glas.

Wil je zelf leren hoe je handgemaakte pasta maakt? Onder begeleiding van een professionele Italiaanse chef leer je de fijne kneepjes van handgemaakte pasta. En de workshop wordt afgesloten met een gezellige proeverij van je eigen creaties, inclusief een heerlijk glas Italiaanse wijn! Meer weten? Kijk dan op de website.

Kaskantine bewijst dat zelfvoorzienend leven in de stad mogelijk is—een circulaire stadsboerderij waar duurzaam eten, activisme en gemeenschap samenkomen. Ontdek hoe het anders kan!

Als off-grid organisatie heeft de Kaskantine zich door de jaren heen op verschillende locaties in Amsterdam gevestigd. Vanuit hun huidige plek in Amsterdam Slotervaart transformeren ze braakliggende grond tot groene hubs waar mens en natuur samenkomen. Met steun van nomadische boeren, kunstenaars, koks en bouwers bouwen ze aan een duurzaam alternatief voor het intensieve stadsleven. Zo is de Kaskantine niet alleen een plek voor duurzaam voedsel, maar ook voor verbinding, kennisdeling en verandering.

Fotocredits: Kaskantine

Zelfvoorzienendheid

Zelfvoorzienendheid staat centraal: een klei oven verwarmt de ruimte en dient als kookplek, water wordt opgevangen en gezuiverd, energie komt van zonnepanelen, en je kunt je kleding komen repareren. De Kaskantine wil aantonen dat leven zonder nutsvoorzieningen haalbaar is en hoopt hiermee anderen te inspireren.

Meedoen

Er zijn verschillende manieren om mee te doen. Volg de Climate-Friendly Kitchen Garden Course, leer over composteren bij de Bokashi Club, of word vaste vrijwilliger. Daarnaast biedt de Kaskantine workshops over fermenteren, composteren, stadstuinieren en circulair koken, met ruimte voor gesprekken over klimaat en duurzaamheid.

Fruittuin Van Moerkerken is een fruitboomgaard in Amsterdam Nieuw-West, aangelegd door Cascoland in 2020.

Dit internationale netwerk van kunstenaars en ontwerpers werkt al 11 jaar aan vergroening en leefbaarheid in de stad.In het hart van de boomgaard staat een beheerdershuis, waar Cascoland samen met buurtbewoners de tuin onderhoudt. Daarnaast is er een glazen kas, waar het hele jaar door wordt gekookt met ingrediënten uit de Fruittuin, de Social Garden en geredde groenten van de markt.

De Fruittuin is ook een broedplaats voor buurtinitiatieven, zoals de Eendagszaak (winnaar van de Leefbaarheids Innovatie Challenge), de Tweedagszaak en de Social Garden. Een groene ontmoetingsplek voor én door de buurt! Meedoen of meer weten? Kijk dan op de website!

Fotocredits: Cascoland

Het voedselbos van Acta volgt ecologische principes, waarbij ploegen, irrigatie, bemesting en schoffelen niet nodig zijn.

Alles groeit op natuurlijke wijze, wat de biodiversiteit bevordert. Het bos bevat verschillende lagen van bomen, struiken, kruiden en klimmers die insecten, vogels en andere dieren aantrekken. Rondleidingen zijn op aanvraag, waarbij de ontwikkeling van het bos en de functie van de planten worden toegelicht.

Voor meer informatie: hofvanacta@gmail.com

Groen genieten midden in Osdorp. Het is een ontmoetingsplek van betrokken buurtgenoten, natuurliefhebbers en stadstuinders. De moestuin nodigt uit tot een wandeling of om de handen uit de mouwen te steken. De stal en de dieren (kippen, konijnen, geiten en bijen) maken de boerderij tot een paradijs voor jong en oud. Een grote groep bewoners draagt als vrijwilliger bij aan de opbouw van de boerderij. Er zijn wekelijks activiteiten. Zo kan je nu weer elke zondag koken met fruit, groente of kruiden uit de tuin! Kijk hier voor de gehele agenda en om je aan te melden.

Trijntje Hoogendam boert sinds 1997 op het land van haar vader en daarmee is zij de 3e generatie Hoogendams op boerderij de Boterbloem. De uitgangspunten van de Boterbloem: op verantwoorde wijze voedsel telen, waarbij gelegenheid wordt geboden aan alle Amsterdammers om het agrische bedrijf te beleven. De Ecologische Zorgboerderij de Boterbloem heeft verse groenten van eigen kweek, is de ideale ruimtelijke uitwijkplaats en biologische zorgboerderij in Amsterdam.

Aan de westrand van Amsterdam worden door 5 Stadsgroenteboeren meer dan 60 verschillende groenten en meer dan 15 kruiden verbouwd voor de lokale gemeenschap en de leden van de Community Supported Agriculture (CSA). De boerderij is klein, en toch produceren ze een aanzienlijke hoeveelheid voedsel met behulp van bio-intensieve technieken. Ze houden de grond vruchtbaar en gezond door het gebruik van compost, groenbemesters, en vele andere ingenieuze manieren die de natuur biedt om de kwaliteit van de grond te verbeteren. De missie van de Stadsgroenteboeren is direct, eerlijk voedsel te produceren met een positieve impact op de omgeving. En tegelijkertijd een gemeenschap rondom hun groenten te creëren!

Wil jij een seizoen lang elke week verse lokale groenten? Sluit je dan aan bij de Stadsgroenteboer en word deel van de gemeenschap.

In de tuin en kas van Wim Bijma rondlopen, is misschien wel het best te vergelijken met een rondleiding door de Chocoladefabriek van Willy Wonka terwijl je smekkies in alle smaken uit Harry Potter eet. Vanaf juni tot oktober is er de gelegenheid voor een rondleiding door de tuin voor groepen van maximaal 10 personen.

Al vele jaren kweekt Wim Bijma groenten op land van een uitgeveende polder in Amsterdam en sinds een aantal jaren ook vele “vergeten groenten”. Het bijzondere van vergeten groenten is dat de smaak heel belangrijk is, dat ze geteeld worden op een natuurlijke wijze en dat je ze in het seizoen eet zoals het hoort (sperziebonen eet je bijv. in de zomer). Zelf teelt hij typische Amsterdamse groenten voor een groothandelaar in Amsterdam t.w. raapstelen, selderij, bladpeterselie, postelein en kervel. Voor een marktkoopman op de Ten Katemarkt teelt hij vooral de vergeten groenten als winterpostelein en nieuwe groenten als bijvoorbeeld mosterdspinazie en Spaanse raapstelen. Tevens voor een restaurant teelt Wim die producten die moeilijker lukken, zoals zeven soorten bieten. Voor dit restaurant mogen de groentes niet ouder zijn dan 1 dag. Voor een gerenomeerde horecaleverancier teelt hij ongeveer 25 verschillende groentes van het seizoen. Bij elkaar hebben ze over het gehele jaar meer dan 140 verschillende producten, waarvan veel kruiden.

Sinds 26 september 2016 zijn ze erkend als leerbedrijf. Dit is bevestigd door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Ze mogen nu ook de titel ‘Erkend Leerbedrijf’ dragen.

MijnStadstuin is 4 hectare doe-het-zelf voedselvoorziening in het nieuwe permanente stadslandbouwgebied in Amsterdam West. Ze leveren ruimte, kennis, ondersteuning en middelen waarmee de klant zelf in zijn voedsel kan voorzien. Gezonde groenten uit eigen grond, met de ICT gemakken van vandaag. Online ontwerpen, plannen en organiseren van je eigen groentevoorziening en de keuze van het zelfdoen of uitbesteden van het werk waar en wanneer je wilt. Dit noemen ze: groenten nieuwe stijl. Voor iedereen in en om Amsterdam is het nu mogelijk om zelf verbouwde groenten op tafel te krijgen. Ook voor mensen zonder kennis van zaken, met een drukke agenda of met ambitie maar geen ruimte.

Door jarenlange ervaring in tuin- en plantsoenonderhoud weet Paul Wiering, die in januari 2014 zijn kwekerij startte, precies wat een plant nodig heeft om zich goed te ontwikkelen.  De planten worden in potten opgekweekt in biologische potgrond. Zodra de planten in tuinen worden geplaatst, zijn de omstandigheden waarin ze komen te staan vrijwel altijd beter dan in de pot. Ze krijgen in de tuin de ruimte om zich goed te ontwikkelen.

Uit idealisme en overtuiging kweekt hij op biologische en ecologische wijze bamboes, siergrassen, vaste tuinplanten en tuinkruiden in potten. De planten worden daar sterker van, slaan veel beter aan in tuinen en het milieu wordt zo min mogelijk belast. Het assortiment tuinkruiden bestaat uit bekende soorten zoals tijm, rozemarijn en munt. Daarnaast heeft Kwekerij Wiering ook minder bekende soorten zoals bonenkruid of knoflookbieslook! Check hier het assortiment aan tuinkruiden.

Je kunt langsgaan bij de kwekerij voor een rondleiding om meer te leren over deze onderneming! Neem hiervoor een kijkje op de website. Heb je niet de tijd om langs te gaan? Kwekerij Wiering is ook vaak van de partij op markten in Amsterdam.